Грузинська кухня – одна з найдавніших у світовій кулінарії. Велика частина страв, які були на столах древніх грузинів ще у 2 тисячолітті до н. е., згодом практично не зазнали змін. Характерною рисою всіх страв гірського народу є ароматна суміш спецій і прянощів, що поєднується з вишуканою гостротою. Курка по-грузинськи – яскраве тому підтвердження.
Класичний рецепт
Щоб приготувати пряну і гостре м’ясо птиці за цим рецептом, необхідно взяти:
- 650 г білого м’яса;
- стільки ж помідор;
- 30 мл гострої аджики;
- стопку соняшникової олії;
- 2 цибулини;
- 1 солодкий перець;
- зелень;
- ½ Головки часнику;
- сіль і спеції.
Черговість дій:
- М’ясо ріжеться зручними скибочками, які присипаються цибульними кільцями.
- Цибульно-м’ясна основа страви добре перемішується з ½ заявленої кількості соняшникової олії, аджикою, сіллю і половиною спецій.
- Поки курка маринується, часник і зелень дрібно рубаються, а перець і помідори ріжуться кубиками.
- На сковороді з рештою олією обсмажується до побіління курка в маринаді.
- Потім додаються кубики помідорів.
- Блюдо гаситься ще 30 хвилин, по закінченні яких страва доповнюється подрібненою зеленню, часником, перцем і залишилися приправами.
- Через 10 хвилин курка готова до дегустації.
Як приготувати сациві
Сациві з курки по-грузинськи заслужило визнання по всьому світу.
Готується ароматна страва з:
- курячої тушки вагою в 2 кг;
- 2 цибулин;
- головки часнику;
- 300 г очищених волоських горіхів;
- ½ Стопки соняшникової олії;
- ⅔ Стопки винного оцту;
- мускатного горіха, шафрану, пекучого перцю, коріандру, уцхо-сунелі і солі.
Спосіб створення:
- З добре обробленої тушки готуються порційні шматочки.
- Оброблена курка разом з 1 цибулиною опускається в каструлю з киплячою водою.
- Після готовності птах виймають, а бульйон проціджують.
- З м’яса витягуються кістки.
- Залишилася цибуля ріжеться шматочками, які обсмажують до золотистого кольору на слабкому вогні.
- Часникові зубки разом з соковитими горіховими ядрами двічі пропускаються через м’ясорубку.
- Цибулю і часниково-горіхова суміш приправляються, солятся і заливаються ½ літра бульйону.
- Після закипання заправки в неї вливається оцет.
- Коли соус покипить і придбає консистенцію густої сметани, їм заливається підготовлене м’ясо.
- Подається страва охолодженим.
Традиційна страва з птиці – чихиртма
Грузинська кухня багата дивовижними стравами, серед яких одне з почесних місць займає дуже смачний суп з пряним ароматом.
Інгредієнти:
- ½ Кг філе;
- 2 цибулини;
- 4 яйця;
- шматочок вершкового масла;
- ½ Головки часнику;
- трохи винного оцту;
- сіль, спеції і свіжа зелень.
Основні кроки приготування:
- Попередньо підготовлені м’ясні шматки закладаються в каструлю, де заливаються водою.
- Вариться курятина до готовності, після чого виймають, а бульйон проціджують.
- У каструлю з рідиною відправляється цибульна зажарка, приготована на вершковому маслі.
- У збиті яйця вводиться оцет, подрібнений часник, сіль і спеції.
- Яєчна маса при постійному помішуванні вливається в суп, в який після закипання повертається м’ясо.
- В тарілках чихиртма притрушивается зеленню.
Чахохбілі з курки по-грузинськи
По своїй популярності чахохбілі навряд чи поступається шашлику.
Щоб приготувати гарячий та гостре страва грузинської кухні, слід підготувати:
- тушку домашньої курки;
- цибулину;
- 1 шт. солодкого червоного перцю;
- головку часнику;
- 4 помідора;
- 200 мл білого сухого вина;
- стручок гострого перцю;
- по пучку петрушки і кінзи;
- 30 мл оливкової олії;
- сіль і різні пряні спеції (коріандр, шафран, м’ята, паприка та інше).
Хід роботи:
- Тушка обробляється на порційні шматки, які викладаються на суху сковороду і обсмажують до утворення рум’яної скоринки, зберігає соковитість м’яса.
- З помідорів готуються кубики.
- Цибулина шинкуется, а перець нарізати соломкою.
- Часник і зелень дрібно рубаються.
- Цибуля пассеруется до прозорості, а потім на тому ж маслі обсмажується солодкий перець.
- У казан з м’ясом викладаються всі підготовлені інгредієнти, після чого вміст приправляється, солиться і заливається вином.
- Після закипання ємність накривається кришкою, і страва гаситься 25 хвилин на повільному вогні.
Готуємо в вершково-часниковому соусі
Смачне блюдо можна приготувати з скромного продуктового набору.
Достатньо мати:
- тушку курчати вагою 1,2 кг;
- ½ Л вершків;
- велику головку часнику;
- вершкове масло;
- мелений перець, паприку, кілька гілочок кінзи і сіль.
Основні кроки виконання рецепту:
- Тушка розрізається вздовж грудки і злегка відбивається, після чого укладається в каструлю з сольовим розчином (200 г солі на 1 л води).
- Витримується птах 1 годину під гнітом, а потім натирається спеціями.
- Далі тушка обсмажується на 50 р олії з двох боків до рум’яної скоринки.
- М’ясо викласти на тарілку, а масло проціджують.
- У суху сковороду виливається проціджене масло, на якому потім обсмажується подрібнений часник.
- До нього надсилаються вершки. Ледве вони закиплять, посуд викладається порізаний на шматочки курча.
- Готову страву прикрашають зеленню.
З волоськими горіхами
Грузинські страви виділяються яскравим смаком і насиченим ароматом, які їм надають як пряні спеції, так і волоські горіхи.
Щоб приготувати курку в кращих традиціях гірського народу, будуть потрібні:
- курка;
- 2 цибулини;
- 50 г горіхів;
- 200 мл вина;
- пучок кінзи;
- хмелі-сунелі, гострий перець і сіль.
Хід роботи:
- Поділена на шматочки птах обсмажується до рум’яності, після чого до неї додається подрібнену цибулю.
- Коли овочеві кубики стануть м’якими, блюдо заливають вином.
- У ступці змішуються горіхи, спеції і сіль.
- Вміст сковороди заправляється горіховою сумішшю і гаситься до готовності м’яса.
- У фіналі грузинська страва присипається рубаною кінзою.
Грузинський суп з курки
Для виконання варіації густого першого страви з особливим грузинським колоритом знадобляться:
- 800 г курячого м’яса;
- 3 цибулини;
- 4 яйця;
- 30 г борошна;
- трохи зеленої цибулі і гілочок кропу;
- лимон;
- сушена м’ята, коріандр, мелений перець і сіль.
Покрокова інструкція виконання рецепту:
- Курка відварюється до готовності, після чого одержуються і звільняється від кісток.
- Цибуля подрібнюється, пассеруется до прозорості, після придбання якої до нього додаються борошно, коріандр і трохи бульйону.
- Яйця збиваються з соком, видавленим з лимона.
- У бульйон повертається курка, а також відправляються заправка, сіль і перець.
- Коли суп перестане кипіти, тонкою цівкою в нього вливається яєчна маса при постійному помішуванні.
- В кінці процесу рідке блюдо приправляється рубаною зеленню і сушеної м’ятою.
Шкмерули – покроковий рецепт
Шкмерули – традиційне блюдо грузинської кухні родом з високогірного району Рачи. Це страва додає м’ясу птиці абсолютно нові пікантні смакові нотки.
Для створення знадобиться:
- куряча тушка;
- 400 мл молока;
- 30 мл сметани;
- головка часнику;
- соняшникова олія;
- ½ Пучка кінзи;
- червоний перець, сіль, уцхо-сунелі.
Спосіб приготування:
- Промита тушка натирається сумішшю олії з сіллю і відправляється у підходящої посуді на 20 – 40 хвилин в духовку (в залежності від розміру курки).
- Глибока сковорода з молоком поміщається на вогонь.
- Коли рідина закипить, в неї викладається подрібнений часник і спеції за смаком.
- Підсмажена тушка ділиться на порційні шматочки, які відправляються в киплячий соус.
- Через 10 хвилин страва доповнюється сметаною, надає йому кислинку, і рубаною зеленню. Тепер шкмерули готове для подачі на стіл.
Виконання страв з курки в грузинських традиціях урізноманітнює меню, несучи більше насиченості смаку і яскравості зовнішнього вигляду традиційних страв із м’яса птиці.