Курка по-грузинськи – 8 покрокових рецептів приготування

Грузинська кухня – одна з найдавніших у світовій кулінарії. Велика частина страв, які були на столах древніх грузинів ще у 2 тисячолітті до н. е., згодом практично не зазнали змін. Характерною рисою всіх страв гірського народу є ароматна суміш спецій і прянощів, що поєднується з вишуканою гостротою. Курка по-грузинськи – яскраве тому підтвердження.

Класичний рецепт

Щоб приготувати пряну і гостре м’ясо птиці за цим рецептом, необхідно взяти:

  • 650 г білого м’яса;
  • стільки ж помідор;
  • 30 мл гострої аджики;
  • стопку соняшникової олії;
  • 2 цибулини;
  • 1 солодкий перець;
  • зелень;
  • ½ Головки часнику;
  • сіль і спеції.

Черговість дій:

  • М’ясо ріжеться зручними скибочками, які присипаються цибульними кільцями.
  • Цибульно-м’ясна основа страви добре перемішується з ½ заявленої кількості соняшникової олії, аджикою, сіллю і половиною спецій.
  • Поки курка маринується, часник і зелень дрібно рубаються, а перець і помідори ріжуться кубиками.
  • На сковороді з рештою олією обсмажується до побіління курка в маринаді.
  • Потім додаються кубики помідорів.
  • Блюдо гаситься ще 30 хвилин, по закінченні яких страва доповнюється подрібненою зеленню, часником, перцем і залишилися приправами.
  • Через 10 хвилин курка готова до дегустації.

Як приготувати сациві

Сациві з курки по-грузинськи заслужило визнання по всьому світу.

Готується ароматна страва з:

  • курячої тушки вагою в 2 кг;
  • 2 цибулин;
  • головки часнику;
  • 300 г очищених волоських горіхів;
  • ½ Стопки соняшникової олії;
  • ⅔ Стопки винного оцту;
  • мускатного горіха, шафрану, пекучого перцю, коріандру, уцхо-сунелі і солі.

Спосіб створення:

  • З добре обробленої тушки готуються порційні шматочки.
  • Оброблена курка разом з 1 цибулиною опускається в каструлю з киплячою водою.
  • Після готовності птах виймають, а бульйон проціджують.
  • З м’яса витягуються кістки.
  • Залишилася цибуля ріжеться шматочками, які обсмажують до золотистого кольору на слабкому вогні.
  • Часникові зубки разом з соковитими горіховими ядрами двічі пропускаються через м’ясорубку.
  • Цибулю і часниково-горіхова суміш приправляються, солятся і заливаються ½ літра бульйону.
  • Після закипання заправки в неї вливається оцет.
  • Коли соус покипить і придбає консистенцію густої сметани, їм заливається підготовлене м’ясо.
  • Подається страва охолодженим.
Дивіться також:  Курка з овочами на сковороді – 7 рецептів приготування

Традиційна страва з птиці – чихиртма

Грузинська кухня багата дивовижними стравами, серед яких одне з почесних місць займає дуже смачний суп з пряним ароматом.

Інгредієнти:

  • ½ Кг філе;
  • 2 цибулини;
  • 4 яйця;
  • шматочок вершкового масла;
  • ½ Головки часнику;
  • трохи винного оцту;
  • сіль, спеції і свіжа зелень.

Основні кроки приготування:

  • Попередньо підготовлені м’ясні шматки закладаються в каструлю, де заливаються водою.
  • Вариться курятина до готовності, після чого виймають, а бульйон проціджують.
  • У каструлю з рідиною відправляється цибульна зажарка, приготована на вершковому маслі.
  • У збиті яйця вводиться оцет, подрібнений часник, сіль і спеції.
  • Яєчна маса при постійному помішуванні вливається в суп, в який після закипання повертається м’ясо.
  • В тарілках чихиртма притрушивается зеленню.

Чахохбілі з курки по-грузинськи

По своїй популярності чахохбілі навряд чи поступається шашлику.

Щоб приготувати гарячий та гостре страва грузинської кухні, слід підготувати:

  • тушку домашньої курки;
  • цибулину;
  • 1 шт. солодкого червоного перцю;
  • головку часнику;
  • 4 помідора;
  • 200 мл білого сухого вина;
  • стручок гострого перцю;
  • по пучку петрушки і кінзи;
  • 30 мл оливкової олії;
  • сіль і різні пряні спеції (коріандр, шафран, м’ята, паприка та інше).

Хід роботи:

  • Тушка обробляється на порційні шматки, які викладаються на суху сковороду і обсмажують до утворення рум’яної скоринки, зберігає соковитість м’яса.
  • З помідорів готуються кубики.
  • Цибулина шинкуется, а перець нарізати соломкою.
  • Часник і зелень дрібно рубаються.
  • Цибуля пассеруется до прозорості, а потім на тому ж маслі обсмажується солодкий перець.
  • У казан з м’ясом викладаються всі підготовлені інгредієнти, після чого вміст приправляється, солиться і заливається вином.
  • Після закипання ємність накривається кришкою, і страва гаситься 25 хвилин на повільному вогні.

Готуємо в вершково-часниковому соусі

Смачне блюдо можна приготувати з скромного продуктового набору.

Дивіться також:  Деруни без яєць – популярні рецепти.

Достатньо мати:

  • тушку курчати вагою 1,2 кг;
  • ½ Л вершків;
  • велику головку часнику;
  • вершкове масло;
  • мелений перець, паприку, кілька гілочок кінзи і сіль.

Основні кроки виконання рецепту:

  • Тушка розрізається вздовж грудки і злегка відбивається, після чого укладається в каструлю з сольовим розчином (200 г солі на 1 л води).
  • Витримується птах 1 годину під гнітом, а потім натирається спеціями.
  • Далі тушка обсмажується на 50 р олії з двох боків до рум’яної скоринки.
  • М’ясо викласти на тарілку, а масло проціджують.
  • У суху сковороду виливається проціджене масло, на якому потім обсмажується подрібнений часник.
  • До нього надсилаються вершки. Ледве вони закиплять, посуд викладається порізаний на шматочки курча.
  • Готову страву прикрашають зеленню.

З волоськими горіхами

Грузинські страви виділяються яскравим смаком і насиченим ароматом, які їм надають як пряні спеції, так і волоські горіхи.

Щоб приготувати курку в кращих традиціях гірського народу, будуть потрібні:

  • курка;
  • 2 цибулини;
  • 50 г горіхів;
  • 200 мл вина;
  • пучок кінзи;
  • хмелі-сунелі, гострий перець і сіль.

Хід роботи:

  • Поділена на шматочки птах обсмажується до рум’яності, після чого до неї додається подрібнену цибулю.
  • Коли овочеві кубики стануть м’якими, блюдо заливають вином.
  • У ступці змішуються горіхи, спеції і сіль.
  • Вміст сковороди заправляється горіховою сумішшю і гаситься до готовності м’яса.
  • У фіналі грузинська страва присипається рубаною кінзою.

Грузинський суп з курки

Для виконання варіації густого першого страви з особливим грузинським колоритом знадобляться:

  • 800 г курячого м’яса;
  • 3 цибулини;
  • 4 яйця;
  • 30 г борошна;
  • трохи зеленої цибулі і гілочок кропу;
  • лимон;
  • сушена м’ята, коріандр, мелений перець і сіль.

Покрокова інструкція виконання рецепту:

  • Курка відварюється до готовності, після чого одержуються і звільняється від кісток.
  • Цибуля подрібнюється, пассеруется до прозорості, після придбання якої до нього додаються борошно, коріандр і трохи бульйону.
  • Яйця збиваються з соком, видавленим з лимона.
  • У бульйон повертається курка, а також відправляються заправка, сіль і перець.
  • Коли суп перестане кипіти, тонкою цівкою в нього вливається яєчна маса при постійному помішуванні.
  • В кінці процесу рідке блюдо приправляється рубаною зеленню і сушеної м’ятою.
Дивіться також:  Свинина з ананасами – 14 смачних рецептів, як приготувати в духовці, в мультиварці і на сковороді

Шкмерули – покроковий рецепт

Шкмерули – традиційне блюдо грузинської кухні родом з високогірного району Рачи. Це страва додає м’ясу птиці абсолютно нові пікантні смакові нотки.

Для створення знадобиться:

  • куряча тушка;
  • 400 мл молока;
  • 30 мл сметани;
  • головка часнику;
  • соняшникова олія;
  • ½ Пучка кінзи;
  • червоний перець, сіль, уцхо-сунелі.

Спосіб приготування:

  • Промита тушка натирається сумішшю олії з сіллю і відправляється у підходящої посуді на 20 – 40 хвилин в духовку (в залежності від розміру курки).
  • Глибока сковорода з молоком поміщається на вогонь.
  • Коли рідина закипить, в неї викладається подрібнений часник і спеції за смаком.
  • Підсмажена тушка ділиться на порційні шматочки, які відправляються в киплячий соус.
  • Через 10 хвилин страва доповнюється сметаною, надає йому кислинку, і рубаною зеленню. Тепер шкмерули готове для подачі на стіл.

Виконання страв з курки в грузинських традиціях урізноманітнює меню, несучи більше насиченості смаку і яскравості зовнішнього вигляду традиційних страв із м’яса птиці.

Прокрутка до верху