Курка теріякі – 8 рецептів приготування курки в соусі теріякі
Курятина з пікантним східним соусом завжди виходить напрочуд смачною і буквально тане в роті. Головна особливість м’яса полягає в рум’яної скоринки і ніжною внутрішньої частини. Як правильно готувати курку теріякі за різними рецептами, описується далі.
Класична курка теріякі на сковороді
Інгредієнти: 650-700 г філе по 90 мл саке, солодкого рисового вина (краще всього – мірін), соєвого соусу без добавок, велика ложка коричневого цукру.
Курочка ріжеться на невеликі скибочки і підрум’янюється на розігрітому маслі.
М’ясо витягується з сковорідки. В олію, що заливається всі зазначені в рецепти рідкі компоненти і цукор. Соус повинен увариваться на невеликому вогні до тих пір, поки його кількість не зменшиться в два рази.
У суміш закладається вже готове м’ясо і прогрівається в ньому пару хвилин. Бажано також полити соусом курятину при подачі.
Щоб зробити курку теріякі на сковороді гострою, соус додається червоний перчик і/або часник.
М’ясо ріжеться брусочками. Вони повинні вийти середнього розміру.
Зверху курка заливається сумішшю з інших складниках рецепту. Можна готувати курятину відразу після перемішування, але краще залишити її промаринуватися в отриманому складі на 1-1,5 години.
Обсмажується частування у програмі випічки близько півгодини. Кришка пристрою при цьому залишається відкритою.
Смачно подавати блюдо з вареним рисом будь-якого сорту.
Рецепт в духовці
Інгредієнти: 1 кг курки, по столовій ложці води і картопляного крохмалю, 90 мл яблучного оцту, 130 мл соєвого соусу, по щіпці меленого імбиру і суміші кольорових перчиком, зубок часнику, 1/3 склянки цукру.
Спочатку з’єднуються рідкі компоненти: соєвий соус, вода і яблучний оцет. В отриманій суміші розчиняється цукор і всі спеції. Додається роздавлений часник.
М’якоть курятини нарізане тонкими брусочками.
М’ясо укладається у термостійку форму, заливається готовим пікантним соусом.
Запікається частування в добре розігрітій духовій шафі 35-45 хвилин.
Спочатку в соєвий соус висипається мелений імбир. Потім туди ж додається мед і всі рідкі інгредієнти. Маса дуже ретельно вимішується. Мед повинен повністю в ній розчинитися.
Соус настоюється 10-12 хвилин, щоб гарненько розійшлися всі компоненти. Далі в нього висипається філе, нарізане кубиками. Птах маринується в отриманому складі півгодини.
В ідеалі готувати курку в соусі теріякі потрібно в воке. Якщо такий посуду під рукою не виявилося, то просто в глибокій сковорідці.
Спочатку курочка смажиться без соусу до рум’яності, потім заливається рідиною і гаситься до її википання. В останню чергу вона посипається кунжутом.
Подається страва з гречаною локшиною та порцією свіжого салату.
З овочами
Інгредієнти: 330 г курячого філе, 170 мл соусу теріякі, половинка болгарського червоного перцю і стручка перчика чилі, маленька морквина, жменя світлого кунжуту, 3-4 столові ложки рафінованої олії.
Соус найпростіше взяти вже готовий. Він зазвичай продається у відділах продуктів для приготування суші та ролів.
Птах промивається холодною водою, підсушується рушником з паперу, після чого ріжеться невеликими довгастими скибочками.
Дрібно рубається чилі без нутрощів. Останні занадто гострі.
Шматочки філе заливаються соусом, присипаються рубаним перчиком, вимішуються. Під плівкою вони будуть маринуватися в холоді близько півгодини.
Тонкі брусочки болгарського перцю і моркви обсмажують на розігрітому маслі. Овочевий набір можна урізноманітнити кабачком, стручковою квасолею, брокколі.
Курка спочатку обсмажується на що залишився від овочів маслі, а потім вже готується в маринаді до загустіння останнього.