Страви з курячого м’яса є найбільш популярними. Курочка відрізняється найніжнішим смаком, відноситься до дієтичних продуктів, доступна у фінансовому плані. Один з варіантів приготування — курка у фользі в духовці, виконана в кращих традиціях. Придумавши масу поєднань курячого м’яса з іншими складовими, наприклад, з грибами, овочами або екзотичними фруктами, можна швидко і легко приготувати повноцінний вечерю або головна страва до святкового столу.
Курка, запечена у фользі — покроковий рецепт
Дуже простий рецепт смачної курки з мінімумом інгредієнтів:
- курячі грудки без кістки — близько 500 гр;
- соєвий соус — 2 ст. л.;
- оливкова або кунжутне масло — 2 ст. л.;
- набір сушених трав (орегано, розмарин, чебрець);
- пара лаврових листків;
- перець чорний.
З фольги формуємо конвертики. У них розкладаємо половинки філейної частини, заливаємо олією і соусом, засипаємо травами. Залишаємо на третину години промаринуватися, добре пакуємо, щоб фольга щільно прилягала до м’яса. В духовку при 200 градусах запікаємо близько півгодини. Подавати можна, порізавши шматочками або цілком відразу після приготування. Страва не потребує додаткового соусі — воно виходить соковитим і дуже ароматним.
З картоплею
Курка з картоплею в духовці у фользі — таке блюдо можна приготувати для походу на пікнік або в дорогу. Перевага: продукти не втратять свого смаку навіть в охолодженому вигляді.
На 4 невеликі порції взяти:
- 2 курячих філе;
- 3 великих картоплини;
- кілька часникових зубчиків;
- пара невеликих цибулин;
- 150-170 грамів твердого сиру;
- 3 яйця;
- 4-6 стіл. л. сметани;
- сіль і прянощі для курки;
- французька і звичайна гірчиця;
- масло;
- 3-4 томати.
Філе ріжемо дрібними кубиками, приправляємо перцем, сіллю і гірчицею. Перемішуємо і залишаємо маринуватися хвилин на десять.
Поки м’ясо маринується, нарізаємо брусками картоплю, тиснемо часник, ріжемо кільцями цибулю і томати. Готуємо заливку: сметану, яйця, прянощі, сіль гарненько перемішуємо. Починаємо заповнювати формочки з фольги: змастити маслом, шарами викласти картоплю (підсолити), цибулька, м’ясні кубики, поливаємо заливкою, розкласти томати, посипати часником і сиром.
Готуємо 50-60 хвилин на 180 градусах, не закриваючи форми — так сир утворює смачну сирну скоринку.
На замітку. Щоб блюдо вийшло смачніше необхідно попередньо всі компоненти злегка обсмажити.
Запікаємо у фользі
- куряча тушка;
- сіль 1 ст. л.;
- перець мелений 2 ч. л.;
- гірчиця звичайна 1 ст. л.;
- сметана 200 мл
Рецепт нереально простий – прянощі і сметану добре перемішати і натерти основний компонент з усіх боків і всередині тушки. Залишити в ємності під плівкою або кришкою на годину в холодильній камері промаринуватися, після чого загортаємо в 2-3 листа фольги і кладемо у форму з водою (до 1 см). Випікаємо трохи більше години при 200 градусах. На гарнір готуємо картопляне пюре або свіжі овочі.
Оригінальний рецепт з апельсинами
Апельсиновий сік надає курячому м’ясу цікавий солодкуватий присмак.
- куряча тушка;
- пара невеликих апельсинів;
- пара стіл. л. олії;
- 1 ст. л. паприки;
- сіль.
Цитрус без шкірки нарізати. Окремо з’єднати паприку, масло і сіль. Шматочки фрукта помістити в вимиту тушку курки, скріпити краї шкіри зубочистками, щоб не розійшлися. Підготовленою пряною сумішшю натерти тушку, загорнути у декілька шарів фольги і запікати близько години. По закінченні розрізати і розкрити краї фольги. Готувати до утворення легкої апетитною скоринки.
З яблуками
Курка, запечена у фользі, завжди виходить соковитою, спростовуючи поширену думку про сухості печеного курячого м’яса. Рецепт з яблуками аналогічний попередньому способом приготування з апельсинами. Фрукти складають всередину тушки, де вони випускають сік і насичують незвичайним присмаком куряче м’ясо. Блюдо підійде для різноманітності меню сім’ї або для дієтичного харчування. В такому випадку використовується тільки грудка (де переважають білі м’язові волокна, які легше засвоюються організмом), обкладена часточками кисло-солодких яблук. Важлива умова: м’ясо повинно бути свіже, доброякісне, бажано домашньої птиці.
Пікантний рецепт для курячих ніжок
Пряними, соковитими і пікантними на смак виходять ніжки за цим рецептом.
- 1 кг курячих ніжок;
- кетчуп 100-150 гр;
- паприка, каррі, імбир;
- легкий майонез або сметана 100 мл
Змішуємо всі прянощі та соуси, натираємо вимиті гомілки курки. Все складаємо в форму з фольги, щільно закриваємо і маринуємо хвилин 30-ть. Після запікаємо 40 хвилин при 180 градусах.
З овочами
У даному рецепті доцільно використовувати стегенця або гомілки курки. Таким способом виходить повноцінний вечерю або обід – м’ясна частина і гарнір одночасно.
- 1 кг м’ясного продукту;
- 0,5 кг болгарського перцю;
- 0,3 кг моркви;
- 0,4 кг томатів;
- 0,25 кг цибулі;
- часникова головка;
- сіль, перець, набір прянощів.
Стегенця обмивають і натирають сіллю з прянощами, залишають на третину години мінімум. Тим часом подрібнюються овочі: цибулю кільцями, помідори і перець кубиком, моркву полукружками, часник пластинками. Далі листи фольги складають у 2-3 шари і на середину кожного кладуть по бедрышку, а зверху все овочі пошарово. Щільно загортають і розкладають на деко. Запікають протягом години при 180 градусах.
Рецепт можна назвати дієтичним — м’ясо птиці та овочі не присмачуються жирними соусами, а нидіють у власному соку. Звичайно ж, більш корисним в схудненні вважається куряча грудка без шкірки. Тим не менш, такий варіант приготування також малокалориен.