Курка у вершковому соусі – ніжний, що тане в роті страва з птиці, яке відрізняє простота приготування і доступність продуктів.
Маленькі секрети:
1. Оптимально вершки змішати з борошном, і лише потім додавати до м’яса.
2. Філе краще відбити або відварювати для більшої м’якості волокон.
3. Щоб вершки не згорталися в соусі, особливо, якщо курочка готується з томатами, білим вином додаванням лимонного соку, слід:
• використовувати жирні вершки – в ідеалі ті, які використовують для збивання (33 – 35%);
• холодні вершки не вливати в гарячу сковороду, а спочатку підігріти, інакше вони згорнуться;
• сковорідку при додаванні вершків краще зняти з вогню або зменшити полум’я до мінімуму;
• після додавання вершків, активно перемішати їх з основними продуктами.
Класична курка у вершковому соусі
На 2 – 3 курячих філе (приблизно 600 – 700 грамів) потрібно:
• 1 середня цибулина;
• 200 – 250 мл вершків (20 – 35%);
• борошно – 1 – 3 столові ложки залежно від жирності вершків;
• улюблені прянощі і трави.
Приготування:
1. Куряче філе нарізати невеликими шматочками, після чого трохи відбити, трохи посолити і обсмажити на середньому вогні.
2. Рослинне масло налити на вже гарячу сковороду в дуже невеликій кількості – так, щоб її поверхня була тільки рясно змащений.
3. Дрібно нарізати ріпчасту цибулю і швидко обсмажити шматочки м’яса разом з цибулею на доброму вогні, стежачи, щоб ні лук, ні масло не підгоряло. Можна пасерувати цибулю в іншому посуді до рум’яного кольору, і потім змішати з м’ясом.
4. Зменшити вогонь до мінімуму, додати прянощів: білий, червоний або чорний перець, куркуму, що надає страві золотистий колір, коріандр в порошку, мускатний горіх. Посипати блюдо борошном так, щоб не утворилося грудочок.
Для цього краще використовувати маленьке сито, яке струшують над сковорідкою. При цьому борошно рівномірно покриває шматочки курки.
5. Залити продукти підігрітими вершками і повільно гасити на тихому вогні 5 – 7 хвилин. Любителі слов’янської кухні додають дрібно нарізаний кріп, ті, хто воліють південну пікантність — прованські або італійські трави.
Якщо соус здається занадто рідким, можна додати борошна, також струшуючи сито над підготовкою стравою і помішуючи його. Якщо ж вершки занадто швидко густішають – вливати потроху гарячої води (1 – 2 столові ложки).
Готове філе в вершках подають з вермішеллю, рисом, овочами, відварною картоплею.
З грибами на сковорідці
Птах у вершковому соусі на сковороді готується і з печерицями, й з лісовими білими грибами – кому як до вподоби.
Основні продукти:
• філе куряче;
• гриби свіжі (або консервовані) печериці – 200 – 250 г; при бажанні — білі гриби в тій же кількості;
• сир – 150 г;
• цибуля – половина середньої цибулини;
• вершки – 200 – 250 мл (20 – 30%);
• вершкове масло – 30 г;
• приправи.
Готуємо поетапно курку у вершковому соусі з грибами:
1. Крупно нарізати м’ясо, печериці або білі гриби – скибочками, цибулю – кільцями. Смажити все разом на невеликому вогні на суміші рослинного і вершкового масла. У процесі приготування посолити за смаком.
2. У мисці змішати натертий крупно сир з часником, приправами і сіллю. За бажанням додати кріп або південні трави. Додати підігрітих вершків, перемішати.
3. Якщо в сковороді з філе і грибами утворилося дуже багато рідини, частину можна злити. Потім посипати страву борошном через сито для рівномірності розподілу.
4. Вершково-сирним заправкою залити блюдо, швидко помішуючи.
5. Гасити філе в соусі під кришкою на тихому вогні приблизно 7 – 10 хвилин. Для густоти заправки додавати борошно.
Курка з печерицями вийде більш пікантною і гострою, якщо в блюдо в самому кінці приготування додають натертий часник.
Рецепт приготування з брокколі
Курка з брокколі у вершковому соусі – чудовий варіант для тих, хто прагне не набирати вагу, і при цьому досхочу поласувати.
Продукти:
• суцвіть брокколі – 400 г;
• біле куряче м’ясо – 700 г;
• морква – 1 коренеплід;
• половина цибулинки;
• часник — 3 зубчики;
• вершки малої жирності 150 – 200 мл;
• сир — 100 г (котрі худнуть можна не додавати);
• борошно – 2 – 3 ложки для загусання соусу;
• приправи за смаком.
Як готувати:
1. Філе порізати, відбити і швидко обсмажити на олії до скоринки разом з цибулею, порізаною кільцями.
2. Броколі розібрати на суцвіття розміром шматочки курки, моркву потерти і додати овочі до курки, збавивши вогонь.
3. Рівномірно посипати філе і брокколі борошном і перемішати.
4. Залити філе з овочами сумішшю теплих вершків, змішаних зі спеціями і натертим сиром.
5. Тушкувати курку близько 10 хвилин на повільному вогні. Брокколі не повинні стати занадто м’якими, і зберігати форму.
Густоту вершкового соусу регулювати, додаючи, якщо потрібно, борошно.
Як приготувати по-грузинськи
Курка по-грузинськи у вершковому соусі – страва особливої привабливості за рахунок застосування розбурхують смакові рецептори трав і прянощів. На честь містечка Чкмери, де був у давнину придуманий рецепт, це блюдо називають грузинською мовою — чкмерулі.
Необхідні продукти:
• курча (700 – 800 м);
• часник 5 – 6 зубчиків;
• дрібно різаний кінза і м’ята (по пучку);
• вершки жирні 300 – 400 мл;
• хмелі-сунелі — 2 столові ложки;
• чорний перець за смаком, коріандр в порошку — 3 чайні ложки;
• вершкове масло 20 – 50 г, рослинна олія;
• борошно – столова ложка.
Як готувати:
1. Замаринувати курчати в слабосоленої воді на 1 – 2 години (50 грам солі на 1,5 літра води).
2. Розрізати тушку уздовж лінії грудки. Натерти обидві половинки сумішшю хмелі-сунелі, солі і перцю з усіх боків.
3. Швидко обсмажити курку під гнітом (можна під наповненим водою важким чайником) на розпеченій сковороді з двох боків до рум’яного кольору в суміші вершкового і рослинного масла.
4. Для соусу видавити часник, змішати його з дрібно нарізаною кінзою і м’ятою. Влити теплі вершки, посолити, додати перцю, хмелі-сунелі з коріандром. Змішати борошно з невеликою кількістю вершків, щоб не було грудочок, ввести в основну частину соусу. Перемішати.
5. Перекласти курчати в розігрітий товстостінний сотейник, куди вже додано трохи олії. Залити половинки соусом і тушкувати 10 – 15 хвилин під кришкою.
6. Для посилення густоти соусу можна додати в самому кінці приготування півчашки перемелених в порошок волоських горіхів – це додасть страві ще більшу неповторність.
У вершково-часниковому соусі
Курочка в вершково-часниковому соусі готується за тим же принципом, що і класичний варіант або курка у вершках з грибами. Тільки в соус додають часник.
На 2 курячі грудки беруть 150 – 200 мл вершків (30%) для соусу, 4 – 6 зубців часнику, чайну ложку суміші базиліка, чебрецю, дрібку мускатного горіха, трохи борошна для згущення соусу.
Приготування:
1. Грудки відварити в підсоленій воді, нарізати невеликими шматками.
2. Змішати натертий часник з прянощами, сіллю, перцем. Додати всі в підігріті вершки.
3. Викласти курку на розігріту і змащену маслом сковороду, посипати борошном і залити вершково-часниковим соусом.
4. Тушкувати близько 5 хвилин. Для розведення занадто густого соусу використовувати бульйон, де варилася курка.
Запікаємо птицю в духовці
Як смачно приготувати курку з травами у вершковому соусі в духовці?
Для цього потрібно:
• 2 – 3 курячі стегенця;
• 2 плавлених сирка;
• 2 склянки вершків 20%;
• 3 зубчики часнику;
• 2 чайні ложки російської гірчиці (не з туби, а з банки);
• трави: чебрець, розмарин;
• сіль, перець та інші приправи.
Спосіб приготування:
1.Зняти з стегенець шкіру, натерти сіллю і перцем і обсмажити на сковорідці.
2.Натерти сирки і збити їх з вершками, гірчицею і спеціями (можна виделкою або вінчиком).
3.Викласти обсмажені ніжки у форму і залити соусом.
4.Запікати в нагрітій до 180 – 200С духовці близько 40 хвилин.
5.За 10 хвилин до вимкнення духовки посипати страву будь тертим сиром.
Курка каррі у вершковому соусі
Індійська приправа каррі надає птиці приємний аромат, пікантний, екзотичний смак і апетитний сонячний колір. Щоб приготувати куряче каррі в вершках, потрібно:
• філе курки – 800 г;
• приправа карі 1 – 2 чайні ложки;
• вершки жирні — 200 мл;
• 4 цибулини;
• половина лимона;
• томатний сік – 150 мл;
• рослинна олія;
• чайна ложка цукру;
• сіль, перець червоний мелений (на кінчику ножа), солодка паприка – чайна ложка.
Як готувати:
1. Філе порізати великими шматками.
2. Викласти шматки курки в глибоку миску і перемішати з соусом, приготованим з соку половини лимона, паприки, столової ложки рослинної олії і червоного перцю. Залишити маринуватися на 10 – 15 хвилин.
3. Розігріти глибоку сковороду, додати олію і на слабкому вогні протягом 15 – 30 секунд обсмажити в ньому приправу каррі.
4. Покласти в каррі, дрібно порізану цибулю і пасерувати його, додавши ще масла, близько 3 хвилин.
5. До цибулі і каррі додати шматки курки, перемішати і тушкувати, поки поверхню шматочків не стане білою (приблизно 5 – 7 хвилин).
6. Влити в сковороду томатний сік і сіль, і тримати на маленькому вогні під кришкою 15 хвилин.
7. Додати до страви підігріті вершки, швидко помішуючи, щоб не згорнулися, і згасити ще 3 – 4 хвилини, не даючи вершкового соусу сильно кипіти.
Карі найкраще подавати з рисом або овочами.
Бефстроганов з курячої грудки
Бефстроганов, приготований з білим м’ясом курки, — дуже вишукане блюдо, хоча готується в два рази швидше, ніж з яловичиною.
Для приготування знадобиться:
• півкілограма курячого філе;
• 150 – 200 мл жирних вершків;
• 50 мл томатного соку;
• 1 цибулина;
• чайна ложка міцної гірчиці;
• їдальня ложка борошна;
• сіль і прянощі за смаком.
Як приготувати курячий бефстроганов:
1. Філе нарізати невеликими довгими шматочками, посолити і обсмажити з порізаною кільцями цибулею близько 7 хвилин до рум’яного кольору цибулі.
2. Посипати філе з цибулею борошном через сито, перемішати.
3. Гірчицю додати томатний сік і влити в сковороду і тушкувати 5 хвилин.
4. Повільно влити підігріті вершки, швидко розмішуючи їх, щоб вони не згорнулися.
5. Гасити бефстроганов на тихому вогні під кришкою ще 10 хвилин.
Жульєн з куркою і печерицями
Старовинне французьке блюдо довелося по душі багатьом завдяки чудовому смаку і порціонної подачі в керамічних жароміцних горщиках або кокотницях.
Необхідно:
• куряче філе 400 – 500 г;
• свіжі або консервовані печериці 200 г;
• половина цибулини;
• вершки 300 мл;
• тертий сир 200 г (плавляться сорту — гауда, емменталь);
• борошно – 2 столові ложки;
• вершкове масло – 20 р.
Приготування:
1. Куряче філе відварити до готовності, нарізати короткими смужками.
2. Шматочки курки, порізані скибочками шампіньйони і кільцями цибулю посолити і швидко обсмажити на рослинному маслі. Перекласти в миску.
3. На вершковому маслі злегка обсмажити борошно, не допускаючи, щоб вона потемніла.
4. Повільно влити в сковороду теплі вершки, помішуючи, посолити, поперчити. Додати половину сиру. Потримати на малому вогні до загустіння, але не кип’ятити.
5. Змішати курку, гриби з вершковим соусом і розкласти по кокотницях. Зверху засипати тертим сиром.
6. Запікати в духовці, розігрітій до 180С приблизно 20 – 30 хвилин до золотистої скоринки.