Курятина – це універсальний продукт, з якого можна приготувати найрізноманітніші страви. Як правило, дієтичне м’ясо виходить сухуватим, але от курка у вершковому соусі на сковороді виходить дуже ніжною і ароматною, завдяки соковитості вершків і правильно підібраним спеціям.
Класична курка у вершковому соусі на сковороді
Соус – це незамінний помічник на кухні, адже з його допомогою можна змінити звичний смак страви. Рецептів приготування заправок багато, але найбільш універсальним щодо курячого м’яса є вершковий соус. За основу його приготування беруться вершки. Чим вони жирніше, тим насиченішим вийде заправка.
Інгредієнти:
- 600 г курятини;
- 150 мл вершків;
- цибулина;
- томат;
- дві ложки олії;
- два солодких перцю;
- спеції (перець, сіль, сушений кріп або базилік).
Спосіб приготування:
- Для приготування страви можна використовувати будь-які частини курки, але ми візьмемо м’ясо з курячих грудок. Його промиваємо, обсушуємо й ріжемо брусочками.
- Цибуля, томати і перець шаткуємо півкільцями.
- На сковороді починаємо обсмажувати цибулю з додаванням рослинного і невеликої кількості вершкового масла.
- Як тільки цибуля злегка підрум’яниться, закладаємо до нього шматочки курки, збільшуємо вогонь і смажимо м’ясо до золотистого відтінку.
- Тепер додаємо інші овочі, приправляємо блюдо спеціями, тушкуємо на невеликому вогні 5 хвилин і вливаємо вершки.
- Як тільки соус почне кипіти, зменшуємо вогонь і тушкуємо страву ще 5 хвилин.
Рецепт приготування з грибами
Буває, у приготуванні страв з птиці відбуваються неприємні ситуації, коли м’ясо виходить прісним і сухим. Особливо часто таке зустрічається, якщо використовують заморожену курку. Щоб уникнути переживань, краще готувати птицю в соусі. Особливо ніжним виходить м’ясо в вершковою заливці з додаванням грибів.
Інгредієнти:
- ½ Кг курячого м’яса;
- 220 г печериць;
- дві ложки вершкового масла;
- дві ч. л. борошна;
- дві цибулини;
- 150 мл вершків;
- 100 мл курячого бульйону;
- спеції.
Спосіб приготування:
- Куряче м’ясо нарізаємо брусочками, цибулю і гриби – соломкою. Якщо ви використовуєте сухі гриби, то їх потрібно попередньо замочити в холодній воді і тільки потім зварити.
- Обсмажуємо курячі брусочки до рум’яної скоринки, викладаємо в миску, а в сковороду засипаємо цибулю і смажимо його до напівготовності.
- Потім до цибулі додаємо гриби і готуємо до тих пір, поки не випарується вся волога.
- Тепер змішуємо гриби з цибулею і куркою і вливаємо вершки, які потрібно попередньо ретельно перемішати з борошном.
- Додаємо будь-які спеції і пряні трави, перемішуємо і готуємо м’ясо в вершково-грибному соусі до загустіння останнього.
У вершково-часниковому соусі
Приготувати ніжну і водночас гостреньку курку можна з додаванням вершків і часнику. На гарнір до такої страви ідеально підходить рис або гречка.
Інгредієнти:
- ½ Кг курячого м’яса;
- 180 мл вершків;
- п’ять зубчиків часнику;
- 1 ч. л. борошна;
- олія, сіль, спеції.
Спосіб приготування:
- М’ясо курки ріжемо на великі шматочки, приправляємо спеціями і обсмажуємо на середньому вогні 10 – 15 хвилин.
- У вершки додаємо подрібнений часник, борошно і будь-які на ваш вибір ароматні трави. Ретельно все перемішуємо, щоб не було грудочок.
- Додаємо до курки соус, доводимо його до кипіння, а потім тушкуємо м’ясо на маленькому вогні 5 – 7 хвилин.
Готуємо з курячого філе
Куряче філе готують по-різному. Його запікають, гасять і використовують у приготуванні інших страв. Але найунікальнішим і смачним є куряче філе у вершковому соусі на сковороді. Якщо приготувати до нього гарнір, то у вас вийде повноцінний апетитний обід.
Інгредієнти:
- 500 г курячого філе;
- цибулина;
- 1 ч. л. борошна;
- склянка вершків;
- спеції.
Спосіб приготування:
- Філе курки нарізаємо соломкою і обсмажуємо до золотистого кольору на рослинній олії.
- Окремо пасеруємо цибулю до напівготовності, потім з’єднуємо його з рум’яними м’ясними шматочками.
- Вершки змішуємо з борошном, спеціями і зеленню, додаємо до м’яса з цибулею. Перемішуємо склад, доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь і тушкуємо блюдо 10 хвилин.
Курячі тефтелі в вершковому соусі на сковороді
Рум’яні тюфтельки з ніжним соусом і улюбленим гарніром – хіба не краще блюдо для сімейного вечері? Тефтелі з курячого м’яса легко засвоюються організмом, тому їх можна готувати, як дітям, так і людям похилого віку.
Інгредієнти:
- 500 г курячого м’яса;
- цибулина;
- морква;
- яйце;
- два зубчики часнику;
- стакан молока;
- склянка вершків;
- дві ложки борошна;
- сіль, перець, зелень.
Спосіб приготування:
- Пропускаємо Через м’ясорубку куряче м’ясо разом з цибулею і морквою. Додаємо яйце, подрібнений часник і спеції, перемішуємо.
- З фаршу робимо кульки, присипаємо їх борошном і обсмажуємо з двох боків до золотистого кольору.
- Вершки з’єднайте з молоком і борошном і виливаємо до тефтелі. Накриваємо заготовки кришкою і тушкуємо на малому вогні 10 хвилин.
З додаванням сиру
Якщо ви вирішили приготувати смачну страву з мінімальними витратами, то обов’язково спробуйте наш рецепт. Соковите куряче м’ясо в сирно-вершковому соусі вам обов’язково сподобається.
Інгредієнти:
- курка;
- ½ Л вершків;
- 120 г сиру;
- цибулина;
- часник;
- спеції, олія, зелень.
Спосіб приготування:
- Невелику курку вимиваємо, видаляємо шкірку, обсушуємо і нарізаємо на порційні шматки.
- Приправляємо їх спеціями і ставимо в холодильник на 15 хвилин.
- У глибокій сковороді подрібнену цибулю обсмажуємо до напівготовності і потім додаємо до нього курятину. Готуємо 7 – 8 хвилин.
- У вершки додаємо сіль, перець, а також пряні трави (наприклад, кмин, естрагон або каррі). Перемішуємо склад і вливаємо його в сковороду.
- Беремо сир (краще твердих сортів, таких як Чеддер або Пармезан), трьом його на крупній тертці і відправляємо до решти інгредієнтів разом з подрібненим часником. Для більшого аромату можна додати зелень петрушки або кропу.
- Накриваємо блюдо кришкою і тушкуємо на малому вогні 30 хвилин.
В томатно-вершковою заливці
Куряче м’ясо можна приготувати різними способами, але цей рецепт обов’язково займе своє гідне місце у вашій кулінарній книзі. Фантастичний смак і аромат приготованої страви швидко збере ваших близьких за столом.
Інгредієнти:
- 700 г курячого м’яса;
- дві цибулини;
- склянка вершків;
- часточка часнику;
- три великих помідора;
- свіжий базилік, пісне масло (без аромату).
Спосіб приготування:
- Підготовлене м’ясо птиці нарізаємо брусочками і на добре прогрітому маслі обсмажуємо до рум’яного кольору. Перекладаємо м’ясні заготовки в більш глибоку сковороду.
- Цибулю шаткуємо півкільцями, часник подрібнюємо, з томатів знімаємо шкірку і нарізаємо їх дрібними кубиками.
- Спочатку обсмажуємо цибулю, а як тільки він набуде бурштиновий відтінок, додаємо до нього томати з часником. Додаємо спеції і тушкуємо 2 – 3 хвилини.
- Потім вливаємо вершки і готуємо вершково-томатний соус до загусання. Після цього переливаємо його до курки, додаємо подрібнений базилік, спеції за смаком і тушкуємо страву під закритою кришкою 20 – 25 хвилин.
Курячі ніжки в вершковому соусі на сковороді
Навіть якщо ви не шанувальник курячого м’яса, то вам обов’язково варто спробувати «вершкові» курячі ніжки. Їх обожнюють все! Особливо, якщо приготувати їх з хрусткою скоринкою і ароматним соусом.
Інгредієнти:
- 1 кг курячих ніжок;
- дві цибулини;
- сіль, суміш перців, базилік;
- три часточки часнику;
- склянка вершків;
- масло, зелень.
Спосіб приготування:
- Курячі ніжки промиваємо і маринуємо 20 хвилин в олії зі спеціями.
- Замариновані заготовки обсмажуємо до рум’яної скоринки.
- Цибулю ріжемо півкільцями і додаємо його до ніжок. Як тільки він стане прозорим, додаємо подрібнений часник, наливаємо склянку води і тушкуємо 20 хвилин. Якщо ви не дуже любите часник, то хоча б додайте в маринад сушену приправу – буде дуже смачно.
- Через третину години вливаємо вершки. Якщо вони не дуже жирні, то змішайте з ложкою борошна. Тушкуємо страву до готовності 8 – 10 хвилин, потім присипаємо зеленню. Курячі ніжки в ніжному соусі готові.
Для приготування курячого м’яса на сковороді не варто додавати більше 200 мл вершків. В іншому випадку у вас вийде не вершковою, а молочний соус. В іншому, курятина в вершках – страва, дуже проста у виконанні. Зате вельми приваблива на смак.