Для любителів експериментувати з приготуванням доступного і такого, на перший погляд простого продукту як курка, ми підготували 7 цікавих і незвичайних рецептів приготування курки в банку. Гості обов’язково оцінять таке цікаве блюдо, адже курка з золотистою скоринкою вже всім набридла. Курка в банку в духовці — легке блюдо, піддається приготування навіть недосвідченим хазяєчкам, і яке чудово поєднується з усіма відомими гарнірами.
Класичний рецепт
Пропонуємо спробувати приготувати куряче м’ясо з овочами — страва виходить соковите, неймовірно ароматне.
Нам знадобиться:
- філе куряче — 1 кг;
- цибулина;
- помідор;
- болгарський перець — 2 штуки;
- морква;
- зелень, запашний перець, лаврове листя;
- спеції за смаком.
Підготовка страви і його приготування:
- Всі овочі гарненько миємо, очищаємо від насіння або шкірки. Шаткуємо цибулину, а моркву і перець нарізаємо соломкою, помідор — невеликими кубиками.
- Філе нарізаємо невеликими, приблизно одного розміру, кубиками. Додаємо сіль, трохи перчимо і приправляємо спеціями, вручну перемішуємо грудку з прянощами, щоб останні рівномірно розподілилися.
- Для приготування зазначеної кількості продуктів банку підійде об’ємом 1 л, в яку поміщаємо продукти шарами, по черзі. Зверху можна покласти шматочок вершкового масла або жиру ложечку — вони додадуть яскравості і насиченості смаку. Викладаючи почергово шари в ємність, додаємо також між продуктами перець і лаврушку.
- Ємність зверху закриваємо звичайною кришкою для закаток або невеликим клаптем з фольги, відправляємо в розігріту духовку — піч повинна прогріватися разом з банкою, інакше остання лусне від температурного перепаду.
- Запікаємо курку в банку при 180°С близько 1 ½ — 2-х годин.
Класичний рецепт люблять, як і досвідчені кулінари, так і початківці домогосподарки. Така курочка припаде до смаку всім і кожному.
Варіант приготування з картоплею
Список для створення повноцінної вечері наступний:
- курка — 1,25 кг;
- картопля — 1 кг;
- цибуля;
- соєвий соус — 2,5 ст. л.;
- раст. олія — 1 ст. л.;
- часник — 3 зубчики;
- перець, спеції для курки та картоплі.
Процес підготовки наступний:
- Курочку ділимо на частини таким розміром, щоб вони входили в банку. Солимо, перчимо і приправляємо.
- Рубаємо часникові часточки і заправляємо їх соєвим соусом. Поливаємо курку получившимся маринадом, накриваємо кришкою або плівкою на 40 хвилин маринуватися. Можна залишити на більший час — чим довше триває процес, тим яскравіше буде смак.
- Очищену картоплю нарізаємо на 4 частини. Додаємо до нього сіль і спеції, також поливаємо рослинним маслом.
- У банку чергуємо шари м’яса і картоплі, при цьому додаючи кільця нарізаного лука. Накриваємо горлечко банки фольгою і закріплюємо її.
- Духову піч розігріваємо до 180°С, на деко кладемо невеликий махровий рушник, на нього поміщаємо тару з вмістом. Запікаємо курку з картоплею в банку 1 ½ години, після в вимкненій духовці тримаємо ємність ще 15 хвилин.
- Викладаємо вміст на блюдо і подаємо, прикрасивши зеленню.
Курка в банку, та ще й з готовим гарніром, спеченим у власному соку курки, що може бути краще? Особливо підійде тим, у кого не залишається часу на приготування гарніру, а тут блюдо два в одному.
Як смачно запекти з овочами
Для овочевого рецепту з курочкою скористайтеся наступним переліком складових:
- курка — 1,5 кг;
- цибулина;
- помідор;
- солодкий перець;
- сіль, перець, лавровий лист.
Підготовка страви наступна:
- Розбираємо курку на порційні шматки, присолим. Очищаємо перець і цибулю, і нарізаємо середніми скибочками, помідори подрібнюємо приблизно рівними шматочками з усіма овочами.
- Викладаємо в банку шарами: м’ясо, перець і лавровий лист, потім овочевий шар і повторюємо.
- Накриваємо фольгою горлечко банки і готуємо при 180°С протягом 1,5 години. Викладаємо вміст банки тільки після її охолодження.
Шашлик з курки в банку
Для приготування шашлику з курки знадобиться наступний список продуктів:
- філе курки — 0,5 кг;
- цибуля — 2 штуки;
- сік ½ лимона;
- вода з газом (мінеральна) — 1 склянка;
- спеції для шашлику — 1 ст. л.;
- сіль — 1,5 ч. л.
Приготування:
- Промиваємо куряче м’ясо і нарізаємо скибочками, цибулю — кільцями. Змішуємо м’ясо і цибулю, заправляємо лимонним соком, сіллю і приправами. Гарненько натираємо м’ясо сумішшю і залишаємо маринуватися при кімнатній температурі близько години. Потім заливаємо мінералку і маринуємо ще дві години.
- Мариноване м’ясо нанизуємо на шпажки в послідовності м’ясо — лук. Міні — шашлички закладаємо в банку і накриваємо фольгою. Ставимо в розігріту духову шафу і доводимо до 150°С, запікаємо до золотистого відтінку. Подається курячий шашлик гарячим.
Готуємо на банці з водою
Цілу тушку можна запекти на банку.
Вона виходить дуже соковитою з легкої золотистої скоринкою:
- куряча тушка — 1,8 кг;
- соєвий соус — 40 мл;
- часник;
- прянощі (перець духмяний, лавровий лист, чебрець, гострий перець, коріандр);
- сіль — за смаком.
Приготування курочки:
- Промиваємо курку, витираємо паперовим рушником від зайвої вологи.
- Підбираємо банку за потрібного діаметру горла, наповнюємо на ¾ водою, закидаємо різні прянощі, часник і солимо.
- Тушку натираємо сумішшю солі і меленого перцю зовні і всередині. Садимо її на банку і обертаємо крильця курки фольгою, щоб уникнути обгорання.
- Готуємо в духовці при 180°С близько години. Періодично заглядаємо і поливаємо соєвим соусом або стікаючим жиром.
- Подаємо з різними соусами або соліннями.
Курка на банці дуже проста у приготуванні, а яка смачна! Досить наповнити банку водою, кинути туди гілочки пряних трав і спецій, щоб наситити її зсередини чудовими ароматами.
Оригінальний рецепт з фруктами
Куряче м’ясо можна приготувати не тільки з овочами, але і фруктами. Вони надають м’ясу незвичайну солодкість, але це зовсім не псує блюдо. Спробуйте здивувати гостей новим стравою на святковому столі.
Нам знадобляться наступний список продуктів:
- філе курки — 1 кг;
- будь-які фрукти;
- лимонний сік — 0,5 ч. л.;
- цибулина;
- сіль, перець, спеції за смаком.
Процес підготовки страви наступний:
- Ріжемо цибулину і фруктові плоди півкільцями, якщо присутні кісточки — видаляємо, інакше вони дадуть присмак гіркоти.
- Ріжемо курку невеликими брусочками і натираємо сумішшю спецій і солі. Все гарненько розмішуємо руками, заправляємо соком лимона, знову перемішуємо і залишаємо маринуватися на ½ години.
- Блюдо викладаємо шарами в банку: м’ясо, цибуля, фрукти і повторіть шари.
- Запікаємо страву в духовій печі, розігрітій до 180 градусів, протягом 1 ½ годин. Коли приготування підійде до кінця, залишаємо ємність в духовці ще на 15-20 хвилин.
Досить нестандартне поєднання доведеться за смаком завзятим гурманам і любителям екзотики. Підійдуть абсолютно будь-які фрукти, можна підбирати за власним уподобанням і експериментувати з поєднанням.
Курка на банку з пивом
Для приготування страви заздалегідь підготувати:
- курку — 1 кг;
- будь-яке пиво — 0,5 л;
- сметану — 4 ст. л.;
- часник — 2 -4 зубчики;
- картоплю — 3 штуки;
- сіль, перець, приправи за смаком.
Приготування курочки на пиві відбувається наступним чином:
- Очищену картоплю нарізаємо кільцями, в банку наливаємо пиво ставимо її на деко, а навколо банки викладаємо картоплю і приправляємо її.
- Сметану змішати з подрібненим часником, сіллю, перцем. Натираємо заправкою курку в усіх ділянках, не обходячи увагою область під ніжками і крилами.
- Насаджуємо курочку на банку і запікаємо її близько години при 200°С орієнтуючись за кольором скоринки. Періодично проколюйте, якщо сік, що випливає з місця проколу прозорий — курочка готова.
Курочка виходить дуже рум’яної, а завдяки пиву вона набуває приємний аромат.