Правильно приготовлена курка в духовці нікого не залишить байдужим. Адже існує безліч варіацій страв з цього м’яса.
Куряче філе, запечене в духовці
Це найпростіший варіант приготування курячого філе. При бажанні можна додати інші спеції.
Необхідні продукти:
- половина маленької пачки вершкового масла;
- близько чайної ложки солі;
- куряче філе – 700 грам.
Процес приготування:
- Поки будете готувати курку, увімкніть духовку на 200 градусів, щоб вона встигла нагрітися до потрібної температури.
- Розтопіть масло. Невеликою його кількістю намажте форму для запікання, а в іншому розчиніть сіль, так щоб не було кристаликів.
- Отриманим соусом спочатку змастіть грудки, а потім рясно полийте їх.
- Викладіть у форму і випікайте приблизно 30 хвилин. Перевірити готовність можна проколів м’ясо: повинен текти прозорий сік.
Птах в духовці цілком
Курка в духовці цілком завжди виходить смачною. Причому неважливо, якого розміру вона буде маленькою на 500 грам або великий, вагою близько 3 кілограмів.
Необхідні інгредієнти:
- курка або курча;
- майонез або сметана – три великих ложки;
- часник і зелень;
- сіль.
Приготування:
- Щоб приготувати курку в духовці її потрібно випатрати, очистити від пір’я, які могли залишитися, прибрати зайві шматки жиру. Гарненько вимити прохолодною водою і дати висохнути.
- Після цього включіть духовку для прогрівання на 180 градусів.
- Посоліть і поперчіть всю тушку, причому як зверху, так і всередині. Натріть сметаною або майонезом і тиском часником. Кілька зубчиків можна покласти всередину.
- Підготуйте форму, викладіть на неї м’ясо і доведіть до готовності, поки курка не покриється рум’яною скоринкою. Зазвичай на це йде не менше години, але час залежить від обраного розміру.
Рецепт приготування в рукаві
Запекти курку в духовці можна і в рукаві. Тоді вона вийде максимально соковитою і малокалорійної за рахунок малої кількості жиру.
Інгредієнти:
- тушка курки;
- один лимон;
- часник, сіль і перець за смаком;
- рукав для запікання
Процес приготування
- Огляньте тушку: на ній не повинно бути пір’я. Помийте її під холодною водою і дочекайтеся, поки вона висохне.
- Добре натріть її з усіх сторін сіллю, перцем, іншими вибраними спеціями і лимонним соком. А потім ще й тиском часником.
- Покладіть м’ясо в пакет для запікання і зав’яжіть його так, щоб була можливість виходити повітрю. У деяких вже є спеціальні отвори для цього.
- Розігрійте духовку до 200 градусів і готуйте курочку близько півтора годин.
Курка у фользі в духовці
Якщо ви хочете дійсно ніжне м’ясо, то спробуйте приготувати його у фользі.
Необхідні продукти:
- курка – цілком;
- кілька зубчиків часнику;
- перець чорний мелений і червоний;
- сметана або майонез;
- сіль та інші спеції за бажанням.
Процес приготування:
- Якщо м’ясо заморожене, то його, звичайно ж, потрібно розморозити, а потім промити водою і висушити. Готувати можна як цілком, так і розділивши на частини.
- Добре натріть м’ясо сіллю. Якщо ви вирішили готувати цілком, то не забудьте додати спеції всередину.
- Зробіть невеликі розрізи по всій поверхні курочки і в них помістіть невеликі шматочки часнику.
- Намажте її сметаною або майонезом, поперчіть.
- Далі почніть загортати у фольгу. Краще всього, якщо вона буде в два шари, щоб сік не витікав. Робіть це акуратно, так, щоб всі частини були обгорнуті.
- Викладіть м’ясо в форму або на деко і поставте в попередньо розігріту духовку. Температура для приготування повинна бути не менше 180 градусів, а краще, якщо всі 200. На все знадобиться близько двох годин, а якщо тушка дуже велика, то не менше трьох.
- Для того щоб утворилася рум’яна кірочка потрібно відігнути краї фольги коли курка буде готова, знову прибрати в духовку на 10-15 хвилин, включивши максимальну температуру.
Як приготувати курку на банці з водою?
Ще один цікавий рецепт для тих, хто любить запікати курку цілком.
Інгредієнти:
- курча або курка цілком;
- банку – 700 грам;
- майонез або сметана;
- перець, сіль, інші спеції на свій смак;
- часник, лавровий лист, перець горошком.
Процес приготування:
- Промийте м’ясо під водою і дочекайтеся, поки воно підсохне. Так само це можна зробити з допомогою серветок або паперових рушників.
- Підготуйте часник: його можна дрібно порубати або використовувати чеснокодавку.
- Ретельно натріть тушку сіллю, перцем, приправами. Потім сметаною і часником.
- Візьміть банку, налийте в неї води на третину об’єму. У воду опустіть кілька листочків лаврушки і горошини перцю.
- Наверх банки посадіть курку і зв’яжіть ниткою крила і ніжки.
- Під банку використовуйте якусь форму, наприклад сковорідку, щоб жир не потрапляв на дно духовки і в воду.
- М’ясо треба ставити тільки в холодну духовку, без попереднього нагрівання.
- Виставите 180 градусів і готуйте курку близько 70 хвилин. Якщо під час готування м’ясо почне підгоряти, але ще буде сирим, спробуйте накрити верх шматочком фольги.
Запікаємо в духовці в горщиках
Страви в горщиках – це завжди незвично і смачно. Таким способом можна приготувати і курку.
Інгредієнти:
- курка, краще всього філе;
- півлітра пива;
- цибулина;
- сіль, перець, лавровий лист.
Процес приготування:
- Вибрані частини курку необхідно порізати на шматочки, а потім добре перемішати з сіллю, перцем і спеціями, які ви вирішили застосувати. Так само додайте сюди кілька аркушів лаврушки.
- В горщики покладіть підготовлену курку і залийте її пивом, так щоб все було покрито рідиною. Замість пива можна використовувати бульйон, воду або розведену сметану, але варіант з пивом найсмачніший.
- Розігрійте духовку до 200 градусів і поставте в неї горщики з куркою, не забувши накрити кришками.
Курка – гриль
Смачну курку з хрусткою скоринкою можна приготувати, навіть якщо у вас немає гриля. Підійде звичайна духовка.
Необхідні інгредієнти:
- цілісна тушка курки;
- кілька ложок оливкової олії;
- сіль, перець, паприка і орегано;
Процес приготування:
- Поки ви займаєтеся підготовкою тушки потрібно включити духовку на 230 градусів, щоб вона встигла розігрітися.
- Курку промийте під холодною водою, обітріть паперовими рушниками.
- Покладіть м’ясо в форму, яку будете використовувати для готування. Натріть її з усіх сторін сіллю і перцем. І окремо змішайте інші приправи з оливковою олією і так само натріть цією сумішшю м’ясо.
- Готуйте тушку на високій температурі приблизно 20 хвилин, а за цей час знизьте її до 200 градусів і запікайте ще хвилин сорок. Після закінчення часу дістаньте м’ясо і дайте йому настоятися близько 15 хвилин.
Рецепт приготування з картоплею
Курка в духовці з картоплею – це швидке і ситне блюдо. Його можна використовувати як на кожен день, так і для особливого випадку.
Інгредієнти:
- тушка курки;
- сухі спеції, перець, сіль – за смаком;
- кілограм картоплі;
- кілька зубчиків часнику;
- дві ложки майонезу.
Процес приготування:
- Промийте та висушіть м’ясо. Зробіть на поверхні невеликі надрізи і в них покладіть часточки часнику.
- Обмажте тушку сіллю, перцем, майонезом. Обсипте травами та іншими приправами.
- Покладіть м’ясо у форму для запікання. Вона повинна бути досить об’ємною, щоб вистачило місце картоплі.
- Підготуйте картоплю: поріжте її на невеликі шматочки, посоліть, можете додати якихось трав і обкладіть їй тушку.
- Не забудьте довести духовку до потрібної температури, поки готуєте інгредієнти. Температура повинна бути 180 градусів.
- Доведіть курку до готовності. Зазвичай на це йде не менше години. Якщо вона дуже велика, то доведеться почекати близько двох годин.
З овочами в духовці
Курка в духовці з овочами — соковите і малокалорийное блюдо, яке не займе багато часу. Можна готувати з будь-якими овочами, в тому числі і з грибами.
Продукти для приготування:
- цілісна курка вагою близько 1.5 кг;
- перець болгарський – кілька штук;
- чотири картоплини;
- кілька ложок майонезу;
- баклажани;
- дві середні цибулини;
- п’ять помідор;
- приправи для курки, сіль, перець;
- кілька ложок рослинного масла.
Процес приготування:
- Підготуйте курку та овочі. Для цього м’ясо треба промити і просушити, а овочі нарізати на невеликі шматочки.
- Все потрібно посолити, поперчити, додати трави і приправи за смаком. Курку обмазати майонезом, а до овочів влити трохи олії.
- Нагрійте духовку до 200 градусів і помістіть туди форму з викладеної куркою і овочами. Їх доведеться періодично перемішувати для того, щоб вони не пригоріли. Час приготування приблизно одну годину.
Готуємо курчати тютюну
Курча тютюну – це смачне, ароматне м’ясо з часником, приправами і апетитною скоринкою.
Необхідні продукти для приготування:
- невеликий курча, бажано до 1 кг;
- сіль, часник;
- спеції.
Процес приготування:
- Приготування м’яса по цьому рецепту починається з його оброблення. Зробити це потрібно розділивши тушку навпіл.
- Добре промити м’ясо і натерти спеціями, в тому числі сіллю і часником.
- Якщо ви хочете, щоб м’ясо вийшло більш соковитим, то залиште його в холодильнику на кілька годин, перш ніж почати готувати.
- Шматки курчат викладіть на решітку і поставте в саму середину духової шафи. Вниз краще поставити ємність, наприклад сковороду, в яку буде стікати жир.
- Увімкніть режим запікання, зверху і знизу, а температуру на 200 градусів і готуйте страву близько 30 хвилин, щоб зверху утворилася рум’яна кірочка.
Маринад для курки: найкращі рецепти
Якщо хочете отримати незвичайний смак, то саме час приготувати маринад для курки.
Є п’ять варіантів найбільш вдалого маринаду:
- Медовий. Для його приготування знадобиться соєвий соус і мед, який потрібно розтопити. Все це перемішується, потім додається рослинне масло, мелений перець і можна покласти трохи коріандру. Саме останній компонент і додасть особливий шарм м’яса.
- Гострий варіант. Для тих, хто хоче щось гаряче до душі припаде саме цей рецепт. Лимонний сік змішується з цукром, додається масло, бажано оливкова, всі солиться, перемішується. Потім дрібно рубається часник, нарізається корінь імбиру і так само додається до маси. За бажанням можна влити трохи соку лайма і не забудьте поперчити. Смак вийде дуже пікантним.
- Винний. Якщо ви любите вино і гострий смак, то беріть яблучний оцет, змішуйте його з гірчицею, бажано по гостріше і все це розводьте у вині. Використовувати краще біле сухе вино – це найбільш підходящий варіант. Сюди ж додається сіль і перець.
- Ще один варіант — з лимоном. Дуже простий у приготуванні: змішується вичавлений з лимона сік з оливковою олією і заправляється спеціями. Рекомендується класти розмарин для особливого смаку.
- Незвичайний варіант з використанням кефіру. Його краще брати з самим мінімальним відсотком жиру. У кефір кладеться часник, лимонний сік і гострий соус табаско. Потім трохи перцю, чебрецю і дрібно нарубану цибулю. І тільки в самому кінці в отриманий маринад додається сіль.