Курка в духовці цілком з хрусткою скоринкою – 7 рецептів

Зазвичай перед запіканням курки в духовій шафі тушку попередньо розчленовують на порційні шматки. Але як показує практика, робити це зовсім не обов’язково. Не менш смачною виходить курка в духовці цілком – з хрусткою скоринкою і ніжним м’ясом вона може стати справжньою окрасою столу. До речі, приготувати птицю таким чином можна різними способами. Щоб домогтися бажаного результату, для запікання часто використовують спеціальні пакети, рукава, харчову фольгу і навіть звичайні пляшки. Кожен з цих варіантів варто розглянути більш докладно.

Готуємо пакет

Щоб вийшла дійсно смачна курка в духовці цілком з хрусткою скоринкою, можна спробувати запекти її в спеціальному пакеті. Сьогодні його легко придбати в будь-якому магазині. Такі пакети виготовлені з особливих матеріалів, які навіть при дуже високій температурі не вступають у взаємодію з продуктами, що знаходяться всередині.

Для запікання в них може знадобитися:

  • 1 куряча тушка вагою не більше 1,3 кілограма;
  • 55 грам вершкового масла;
  • 5 грам солі;
  • 15 грам спеції (для курки);
  • 3 грама перцю чорного.

Як за допомогою всього цього запікати птицю:

  • Тушку вимити і випатрати. Після цього уважно оглянути її на можливу наявність пір’я.
  • Приготувати маринад. Для цього, насамперед, слід розтопити в сотейнику масло. Потім додати до нього інші компоненти і все це перемішати до однорідного стану.
  • Приготованою масою натерти тушку зі всіх сторін (всередині і зовні).
  • Відправити її в холодильник мінімум на 1 годину.
  • Після закінчення часу дістати курку і укласти її в пакет, попередньо зв’язавши ніжки. Зав’язати його або закріпити спеціальним затиском.
  • Помістити пакет на деко і поставити в духовку, вже розігріту до 175 градусів. Для запікання знадобиться не більше 1 години.

Щоб скоринка у птиці вийшла рум’яною і хрусткою, хвилин за 15 до закінчення пакет потрібно розірвати.

Незвичайний рецепт на пляшці

Ще в радянські часи господині любили запікати курку в духовій шафі на пляшці.

Щоб повторити такий рецепт, знадобляться наступні продукти:

  • 1 велика курка (приблизно 2 кілограми);
  • 50 грам сметани;
  • сіль;
  • 3 зубчики часнику;
  • перець;
  • спеції (сухий кріп, паприка, каррі, куркума, чилі).

В цьому випадку процес потрібно вести поетапно:

  • Тушку вимити й обсушити.
  • Натерти її сіллю, спеціями, перцем і видавленим через прес часником.
  • Обернути оброблену курку харчовою плівкою і покласти в холодильник на кілька годин (можна на ніч).
  • Взяти невисоку скляну пляшку (вона повинна по висоті поміщатися в духовці), налити в неї воду і встановити на сковороду.
  • Акуратно насадити на бутель курячу тушку. Горлечко прикрити шкіркою. На дно сковороди налити склянку води.
  • Обмазати тушку сметаною.
  • Помістити сковороду з куркою на решітку, встановивши її внизу духовки.
  • Запікати 45 – 75 хвилин. Час буде залежати від розміру тушки. Кожні 15 хвилин сковороду потрібно повертати на 90 градусів, щоб курка рівномірно пропікався.
Дивіться також:  Плов в казані – 10 рецептів приготування на вогнищі і на плиті будинку

Готовність м’яса перевіряється звичайним проколюванням. Виділився сік повинен бути прозорим.

Як приготувати в рукаві

Замість пакета багато господинь для запікання часто використовують спеціальний рукав. Він являє собою рулон плівки, спаяний по краях уздовж. Перед початком роботи треба тільки відрізати шматок потрібної довжини і закріпити його з боків затискачами. Запечена курка, приготована в рукаві, також виходить соковитою і ароматною. Тут все залежатиме від вибраного рецепту.

Наприклад, можна використовувати наступні інгредієнти:

  • 1 курку;
  • сіль;
  • 30 мілілітрів будь-якого рослинного масла;
  • 1 лимон;
  • 5 часточок часнику;
  • перець мелений.

Запікання птиці необхідно проводити в наступному порядку:

  • Тушку ретельно вимити і обсушити серветкою.
  • Відрізати від рулону частина рукава і зав’язати його з одного боку на сайт. Відрізок повинен бути трохи довше курячої тушки.
  • Лимон нарізати кружечками. Кілька штук можна відразу покласти в рукав.
  • Курку натерти сіллю з перцем і обмазати маслом.
  • Помістити її в рукав. Зверху викласти залишки лимона і часник, нарізаний тонкими пластинками.
  • Закріпити рукав з другої сторони затиском і викласти його на деко (обов’язково холодний). По периметру ножем або виделкою треба зробити кілька отворів, щоб забезпечити вихід пари назовні.
  • Відправити деко в духовку на 60 хвилин, попередньо розігрівши її до 220 градусів.

У результаті виходить чудова ніжна курочка з золотистою скоринкою і ароматом лимона.

Курка в духовці цілком з хрусткою скоринкою у фользі

Не менш смачною виходить також курка у фользі. Причому для отримання ідеального смаку м’яса не обов’язково використовувати якісь особливі приправи або спеції.

Достатньо мати в наявності такі обов’язкові продукти:

  • 1 курка;
  • 3 грама чорного перцю;
  • 10 грам солі;
  • лавровий лист.

Методика приготування такої страви почасти нагадує попередні варіанти:

  • Спочатку треба промити і добре обсушити тушку.
  • Натерти її сумішшю солі і перцю. Всередину можна покласти лист лавра.
  • Взяти два аркуші фольги. Один покласти знизу, акуратно загорнути краї, імітуючи тарілку і розмістити на ньому тушку.
  • Прикрити курку другим листом і щільно скрутити краю.
  • Духовку розігріти до 200 градусів.
  • Згорток укласти на решітку і запікати півтори години.
  • Хвилин за 10 – 15 до закінчення обробки зняти верхній лист і почекати, поки курка зарум’яниться.
Дивіться також:  Картопля з м’ясом у казані – 8 рецептів приготування на плиті, на багатті і в духовці

При тепловій обробці тушка втрачає сік і частина жиру, а випливає бульйон накопичується в нижньому шматку фольги. При бажанні, його можна використовувати в якості ароматної підливи до картоплі або відварною макаронів.

З картоплею

До речі, при запіканні м’яса гарнір не обов’язково готувати окремо. Це можна робити одночасно. У результаті виходить чудова курка з картоплею. Зробити таке блюдо буде не складно.

Знадобиться практично стандартний набір інгредієнтів:

  • 1 куряча тушка;
  • 1 кілограм картоплі;
  • пару столових ложок майонезу;
  • сіль;
  • 4 зубки часнику;
  • перець;
  • 5 – 10 грам сухих спецій.

Готувати курку з картоплею зовсім не важко:

  • Випатрати, промити, ретельно обсушити тушку.
  • Очищений часник покришити часточками і нашпигувати їм курку.
  • Натерти її перцем, спеціями і присипати сіллю.
  • Обмазати заготівлю майонезом і викласти на деко.
  • Очищену картоплю порізати великими шматками і обкласти ними по периметру оброблену курячу тушку.
  • Духовку розігріти до 180 градусів.
  • Поставити в неї деко і запікати м’ясо не менше однієї години.

Ось так, без особливих зусиль, виходить ніжна, ароматна і надзвичайно смачна курка з гарніром.

Готуємо класичну курку-гриль

Один час величезною популярністю в народі користувалася курка гриль. Її готували майже у всіх кафе, ресторанах і навіть невеликих пунктах продажу фаст-фуду. Багато хто навіть намагався робити таке блюдо в домашніх умовах. До речі, це не так вже складно.

Для роботи знадобиться:

  • куряча тушка вагою 1 кілограм;
  • 10 грам солі;
  • 75 грам сметани;
  • перець;
  • 4 зубки часнику;
  • 3 столові ложки готової гірчиці;
  • свіжа зелень.

Для приготування такої птиці бажано мати вертел. З його допомогою запікання можна вести більш рівномірно. У крайньому випадку, підійде звичайна сітка.

Необхідно:

  • Курку випатрати і промити. По боках тушки зробити надрізи і сховати в них крила (щоб не обгорали).
  • Дрібно порубати часник, а потім змішати його зі сметаною і гірчицею.
  • Обмазати курку приготовленим маринадом і залишити на пару годин.
  • Духовку розігріти до 200 градусів. При цьому відразу встановити режим «гриль». Якщо його немає, то потрібно включити відразу нижній і верхній підігрів.
  • Насадити тушку на вертел і зміцнити його всередині камери. Знизу поставити деко з водою – нього поступово буде стікати жир.
  • Готувати треба приблизно півтори години, періодично повертаючи вертел. Через 60 – 70 хвилин можна робити тест на готовність, проколюючи м’ясо в різних місцях. Як тільки сік стане прозорим, курку можна буде дістати їх духовки і викласти на блюдо.
Дивіться також:  Риба Голець – 7 рецептів приготування

Як гарнір підійдуть відварені макарони (краще, спагеті) або салат зі свіжих овочів.

Курка в духовці цілком на солі

Досвідчені кулінари радять для запікання курки використовувати соляну «подушку». Секрет цього методу полягає в тому, що при нагріванні всередині духовки створюється особлива атмосфера.

Під дією випарів гарячої солі на поверхні тушки дуже швидко утворюється красива рум’яна кірочка. Завдяки цьому сік залишається всередині, що робить м’ясо більш ніжним і м’яким.

Цей оригінальний спосіб відомий вже давно. Але мало хто пробував повторити його в домашніх умовах. Для класичного рецепту крім курки потрібно тільки сіль. Але є й інші варіанти.

Наприклад, можна взяти:

  • 1 курку (не більше 1,5 кілограма);
  • 1 лимон;
  • 0,5 кілограма солі крупного помелу;
  • 10 грам будь-яких сушених ароматних трав (орегано, базилік або чебрець).

Готується запечена курка дуже просто:

  • Вимиту і випатрану тушку добре просушити серветкою.
  • Всередину покласти цілий лимон. Під час запікання він віддасть м’яса свій аромат.
  • Сіль висипати на деко і розрівняти.
  • Зверху викласти підготовлену птицю.
  • Духовку прогріти заздалегідь до 195 градусів.
  • Поставити в неї деко з куркою і запікати протягом години.

Дивно, але м’ясо не вбирає в себе зайву сіль. В той же час воно добре пропікається і виходить дуже м’яким.