Говорять, що найсмачніша їжа завжди приправлена дрібкою любові. Сьогодні в нашому меню представлена курка в горщиках. Слідуємо рецептами обраних страв, наповнюємо страви якісними інгредієнтами, вкладаємо в процес наші ніжні почуття, без яких отримати смачну і корисну їжу практично неможливо.
Жульєн з куркою і грибами в горщиках
Страва з французькою назвою давно набуло російський колорит, оскільки автори страви готують його в кокотницях, а ми — в наших старовинних горщиках.
Склад інгредієнтів:
- олія (соняшникова та вершкове масло) — 50 г;
- свіжі вершки (жирність 20%);
- шампіньйони — 600 г;
- цибуля-ріпка — 400 г;
- філе курки — 1 кг;
- сир (вибираємо тверді сорти) — від 400 м;
- мука в/с — 180 г;
- спеції.
Спосіб приготування:
- Щоб жульєн вийшов м’яким і ніжним, видаляємо з м’яса всі плівки і сухожилля. Відварюємо продукт 20 хвилин від початку кипіння бульйону. Остигле філе нарізаємо тонкою соломкою.
- Дрібно шаткуємо очищений від лушпиння цибулі, пасеруємо в соняшниковій олії. Гриби рубаємо невеликими шматочками, приєднуємо до овочів, смажимо, поки не випарується вся рідина, а печериці покриються золотистою скоринкою.
- Викладаємо розділене філе в сковороду з грибним складом, приправляємо сіллю і перцем, через 2 хвилини вимикаємо вогонь.
- У сотейнику розтоплюємо масло, додаємо порції борошна. Безперервно перемішуючи продукти, вливаємо жирні вершки. Тушкуємо складу на мінімальному нагріві, потім з’єднуємо з грибами та м’ясом.
- Ретельно розмішуємо страва, після чого розподіляємо його по горщикам. Посипаємо кожну порцію сирної стружкою, ставимо ємності на деко, запікаємо до 30 хвилин в духовці (180 °C).
Коли відкриємо горщик з жульєном, перед нами постане апетитна скоринка, чимось нагадує смачну плівку на топленому молоці. Хто заперечить, що це не наше, саме що ні на є російське блюдо!?
Готуємо з гречкою
Курка в горщику з розсипчастою крупою стане вашим улюбленим стравою, якщо його правильно приготувати.
Список продуктів:
- м’ясо курки — 800 г;
- масло пісне;
- крупа гречана — 400 г;
- моркву і цибулю — по 4 шт.;
- листи лавра — 4 шт.
Секрет старовинних страв у горщиках полягає в тому, що в такому посуді з опуклими стінками створені всі умови для рівномірного розбухання кожної крупинки, перетворення гречки в ароматне і розсипчасте блюдо.
Порядок приготування:
- Поділяємо м’ясо без кісточок на невеликі шматочки, обсмажуємо в маслі до отримання гарної скоринки.
- Очищаємо моркву і цибулю, дрібно кришимо, додаємо в сковороду з курятиною. Продовжуємо приготування, поки овочі не придбають рум’яний колір.
- Перебираємо гречку, промиваємо, закладаємо в кожен порційний горщик рівну кількість крупи (½ склянки). Додаємо по листу лавра, приправляємо продукти сіллю і перцем, вливаємо по 250 мл фільтрованої води. Зверху розміщуємо порції м’ясного складу.
- Закриваємо ємності, ставимо в холодне (!) духова шафа. Включаємо піч. Після досягнення t 200 °C знижуємо інтенсивність нагрівання до 180 градусів. Готуємо їжу до 40 хвилин.
Дістаємо горщики, наповнені гречкою з куркою з печі, витримуємо в закритому вигляді ще чверть години, подаємо до столу.
Як зробити з рисом
Ошатна глиняний посуд відразу привертає увагу, викликає бажання зазирнути всередину, спробувати невідоме страву. Курка з рисом в горщиках виходить особливо апетитною і привабливою.
Набір компонентів:
- цибуля ріпчаста — 3 шт.;
- масло пісне;
- морква — 2 шт.;
- часникові зубки — 4 шт.;
- курка — ½ тушки птиці;
- рис — 300 г;
- спеції, зелень.
Процес приготування:
- Промите м’ясо відокремлюємо від кісток, рубаємо шматочками.
- Очищаємо овочі, цибулю шаткуємо півкільцями, моркву нарізаємо великими пластинами. Пасеруємо продукти в олії до м’якого стану, потім приєднуємо шматочки курки, перемішуємо компоненти страви, швидко смажимо на сильному вогні.
- Ретельно промиваємо рис, поки рідина не стане прозорою. Викладаємо крупу в сковороду з вже золотистим м’ясом і овочами, приправляємо всі перцем і сіллю. Вливаємо 250 мл питної води, готуємо страву ще 15 хвилин при інтенсивному нагріванні.
- Розкладаємо підготовлену масу по горщикам, заповнюючи більше половини об’єму посуду. Додаємо по 4 ст. л. води, пропущений через прес часник, нарубану зелень. Запікаємо їжу півгодини в духовці при t 200 °C у закритому вигляді.
Багато подають приготоване блюдо в тарілках. Не варто міняти традиції! Покладіть поруч з керамічними горщиками дерев’яні ложки і, як у старовину, з задоволенням їсти апетитну страву.
Печеня з куркою і овочами в горщиках
Таке розкішне блюдо не тільки здатне ситно нагодувати, а й створити за столом затишну сімейну атмосферу.
Перелік продуктів:
- кабачок і баклажан — 1 шт.;
- м’ясо курки — 500 г;
- томати — 4 шт.;
- цибуля-ріпка — 2 шт.;
- зубки часнику — 6 шт.;
- перці солодкі (різнокольорові) — 3 шт.;
- картопля — 4 шт.;
- спеції.
Етапи приготування:
- У представленому рецепті курячу грудку краще не використовувати — вона трохи суховата. Якщо обрані гомілки або стегна птиці, відокремлюємо м’ясо, кістки пускаємо на інші цілі. Продукти добре промиваємо.
- Очищену картоплю розрізаємо на невеликі кубики. У такій же формі нарізаємо інші оброблені овочі. Дрібно кришимо зубки часнику. Поміщаємо всі компоненти в простору чашу, добре перемішуємо.
- Викладаємо на дно кожного горщика порції м’яса, на ньому маємо овочевий склад, залишаючи зверху вільний простір. Вливаємо в кожну ємність по 10 мл питної води.
- Відправляємо закриту посуд з їжею на 50 хвилин у піч. Не забуваємо знизити початкову максимальну температуру до середнього показника (180 °C).
Даємо жаркого з куркою і овочами час настоятися, не забуваємо прикрасити зеленню.
З перловою крупою
Здатність цієї крупи поєднуватися з іншими продуктами, створюючи дивно яскраві смакові комбінації, що дозволяє готувати з неї найрізноманітніші страви.
Необхідні компоненти:
- масло пісне;
- морква, стиглий помідор;
- крупа перлова — 500 г;
- цибуля ріпчаста;
- соус соєвий — 20 мл;
- м’ясо птиці — 700 г;
- перець солодкий;
- спеції, зелень.
Методика приготування:
- Перловка — продукт, що потребує делікатного поводження. Щоб правильно зварити, спочатку заливаємо її питною водою. На склянку крупи – 1 літр рідини, ні краплі більше або менше! Залишаємо зерна в такому стані на 12 годин або на ніч. Перед використанням промиваємо, звільняємо від рідини.
- М’ясо птиці нарізаємо шматочками, обсмажуємо в олії. Кришимо очищені овочі, пасеруємо цибулю і моркву до м’якого стану. Додаємо шматочки помідори, тушкуємо 5 хвилин, потім поміщаємо крупу.
- Перемішуємо продукти, розкладаємо по горщикам. Далі маємо куряче м’ясо і нарубані кубики солодкого перцю. Вливаємо в ємності окріп в обсязі, на 1,5 см перевищує рівень крупи. Відправляємо їжу на півтори години в піч, нагріту до 200 °C.
Вживати перловку з м’ясом потрібно з насолодою, переживаючи (і це не помилка) кожен ковток чудесного наїдки. Пережовувати тут нічого, так як правильно приготовлена крупа повинна перетворитися на ніжну і ароматну пасту, буквально, яка розчиняється в роті.
У вершковому соусі
Просте, ситне і дуже приємне на смак страву у горщику виходить з курятиною і апетитним білим соусом.
Необхідні продукти:
- масло вершкове — 20 г;
- томат-паста — 20 г;
- стегна курячі — 1 кг;
- вершки (жирність 20%) — 250 г;
- цибуля ріпчаста — 2 шт.;
- паприка — 10 г;
- сир — 150 г;
- спеції.
Технологія приготування:
- Добре промиваємо частини птиці, промокаємо серветками, натираємо перцем і сіллю, злегка обмазуємо маслом. Залишаємо на півгодини в такому стані.
- Звільняємо цибуля від лушпиння, шаткуємо тонкими півкільцями, змішуємо з вершками, пастою томатів, паприкою. Можна використовувати улюблені прянощі, в тому числі, подрібнені зубки часнику.
- Поміщаємо курячі стегна в отриману вершкову суміш, добре все перемішуємо, потім розкладаємо в підготовлені горщики. Густий соус повинен повністю покрити м’ясо. При необхідності додаємо питну воду.
- Запікаємо їжу півтори години при t 180 °C у закритому вигляді.
Дістаємо ємності з печі, посипаємо сирної стружкою. У гарячому складі вона швидко розтане, з’єднавшись з вершковим соусом.
Курка з картоплею в горщиках в духовці
М’ясо птиці чудово приймає в свою компанію різноманітні овочі, але особливо «дружить» з картоплею. Блюдо виходить поживне, з м’яким і ніжним смаком.
Список інгредієнтів:
- цибуля-ріпка — 4 шт.;
- стегенця або крильця птиці (можна і ті, і інші частини тушки) — 1 кг;
- сметана домашня — 200 г;
- картопля — 600 г;
- листи лавра — по штуці на порцію;
- зубки часнику — від 8 шт.;
- спеції, зелень.
Спосіб приготування:
- Очищаємо і промиваємо овочі. Картоплю нарізаємо невеликими кубиками, розподіляємо по горщикам. Цибулю шаткуємо кільцями, викладаємо на коренеплоди. Зверху маємо попередньо оброблені стегна і крильця птиці.
- Кожен шар продуктів злегка солимо і перчимо. Кількість, склад і співвідношення овочів, зазначені в рецепті, можна корегувати за своїм уподобанням чи побажань сім’ї.
- З’єднуємо свіжу сметану, подрібнений кріп, інші трави і спеції. Розливаємо соус по ємностях, додаємо в кожну порцію до 100 мл бутильованої води. Для любителів помакать хліб у сметанний соус, збільшуємо кількість рідини.
- Відправляємо горщики на 50 хвилин в холодний духова шафа. Нагріваємо до 200 °C, готуємо за вже відомою технологією.
Даємо курки з картоплею трохи настоятися, запрошуємо сім’ю на обід, приготований по-домашньому.
З томатною пастою
У представленому рецепті за основу страви візьмемо курячі сердечка. Багато господині навіть не підозрюють про їхні гастрономічні можливості.
Склад продуктів:
- цибуля ріпчаста — 1 шт.;
- масло пісне;
- помідори черрі — до 10 шт.;
- сердечка курячі — 400 г;
- морква;
- часникові зубки — 3 шт.;
- перець солодкий;
- томат-паста — 30 г;
- спеції.
Порядок приготування:
- Ретельно промиваємо, видаляючи всі згустки крові, сердечка. Їх можна використовувати цілком або розділити навпіл.
- Вливаємо в горщики трохи олії, викладаємо в кожну ємність порції курячого продукту.
- Очищаємо і промиваємо овочі, покласти в глиняний посуд по мірі обробки. Першою шаткуємо солодку моркву соломкою. Після неї рубаємо напів – або чверть кільцями цибулю, потім кришимо смужками перець (видаляємо насіння і плодоніжку). Ще вище маємо нарізані на половинки помідори черрі. Не забуваємо злегка посолити продукти.
- Завершуємо збірку страви розміщенням пропущені через прес зубків часнику і томат-пасти. Закриваємо горщики, відправляємо на 45 хвилин у піч (t 190 °C).
Подаємо страву в гарячому вигляді, посипаємо порції рубаною зеленню.
Рецепт зі сметаною
Про полум’яному союзі курки та картоплі ми вже знаємо. Однак без ароматної домашньої сметани цього тандему ніяк не обійтися.
Набір компонентів:
- масло вершкове — 50 г;
- солодка морква;
- цибуля-ріпка — 3 шт.;
- густа жирна сметана — 200 г;
- тушка курчати;
- картопля — 800 г;
- листи лавра, перець чилі, зелень.
Процес приготування:
- Очищаємо цибулю, ріжемо його не як зазвичай, а паралельно «хвостика» великими частинами. Моркву теж шаткуємо не дуже дрібними брусочками. Картопля поділяємо на часточки, подрібнюємо зубки часнику. Перемішуємо продукти в зручній посуді.
- Поміщаємо на дно кожного горщика по листу лавра, шматочку чилі, потім маємо овочеву нарізку. Зверху викладаємо заздалегідь оброблені частини курки.
- Приправляємо продукти сіллю, заливаємо домашньою сметаною. Закриваємо глиняний посуд, відправляємо на 80 хвилин у піч (180 °C).
Даємо курятині ще трохи поніжитися» в апетитному соусі, дійти, так сказати, до вершини смаку.
Чанахи в горщиках з куркою
Коли-то грузинські кулінари помістили шматки м’яса в глиняні горщики, додали свіжі овочі та запашні трави і явили світу дуже смачне блюдо — нині відомі всім чанахи.
Перелік продуктів:
- стиглі помідори — 6 шт.;
- молоді баклажани — 4 шт.;
- філе куряче — 2 шт.;
- зубки часнику — від 10 шт.;
- масло пісне;
- картопля — 6 шт.;
- зелень, сіль, приправи.
Етапи приготування:
- Щоб горщики не тріснули від перепаду температур, а також в цілях скорочення терміну приготування, ставимо посуд у піч нагріватися.
- Тим часом обробляємо курячі грудки, ріжемо на невеликі шматочки, розподіляємо по гарячих ємкостей. Викладаємо на м’ясо дрібно нашатковану цибулю, потім розміщуємо нарізаний кубиками картоплю, потім приєднуємо соломку з баклажанів.
- Кожен шар приправляємо сіллю і перцем (в тому числі, і горошком), подрібненим часником. Не забуваємо і про листи лавра.
- Звільняємо помідори від шкірки. Просто ошпарюємо плоди окропом, потім на 3 хвилини занурюємо їх у крижану рідину, після чого легко знімаємо тонку шкірку. Розбиваємо томати заглибним блендером. Отриманий соус припускаємо в сковороді і кладемо до решти продуктів.
Закриваємо горщики, готуємо півгодини в духовці (170 °C), подаємо до столу.
З чорносливом
Хочете вразити наповал свої смакові рецептори? Приготуйте курку в горщиках із чорносливом в духовці!
Необхідні компоненти:
- масло вершкове — 150 г;
- горіхи волоські — 20 г;
- цибуля ріпчаста — 300 г;
- жирні вершки — 300 г;
- бульйонний кубик;
- борошно 130 г;
- курка;
- чорнослив — 160 г;
- сіль, зелень.
Технологія приготування:
- Добре промокаємо оброблену курячу тушку, рубаємо її на порції, змішуємо з борошном, з’єднаної з невеликою кількістю солі. Обсмажуємо шматочки в олії до золотистого відтінку.
- Розміщуємо частини птиці в горщиках, зверху розподіляємо чорнослив без кісточок.
- Звільняємо цибуля від лушпиння, дрібно шаткуємо, злегка пасеруємо на олії і викладаємо на сухофрукти. Далі йдуть раскрошенные ядра горіхів.
- Прогріваємо в сотейнику вершки з кубиком бульйону, заливаємо продукти гарячим складом. Закриваємо ємності і відправляємо на 35 хвилин у піч (170 °C).
Подаємо горщики з куркою і чорносливом, коли скоринка ще димить, спокушаючи нас своїми запашними ароматами.
З баклажанами
М’ясо птиці забезпечує фіолетові плоди особливим вишуканим смаком, підкресленим процесом запікання в горщиках.
Необхідні продукти:
- масло (вершкове і оливкове);
- куряча грудка — 600 г;
- цибулина;
- стиглі томати — 2 шт.;
- баклажани — 2 шт.;
- перець солодкий;
- звичайний цукор, каррі, мелений коріандр.
Процес приготування:
- Нарізаємо шматочками промиті і просушені серветками курячі грудки, приправляємо їх каррі. Обсмажуємо продукт в олії оливи до рум’яності.
- Баклажани очищаємо від шкірки, поділяємо на великі шайби, викладаємо в просторий посуд, посипаємо сіллю. Зверху ставимо гніт, тримаємо овочі в такому стані до години, потім зливаємо темну рідину, промокаємо шматочки серветками.
- Шаткуємо цибулю ріжемо кубиками моркву і перець (насіння видаляємо), обсмажуємо разом з подрібненим часником. Приправляємо складу коріандром. Помідори без шкірки оформляємо кубиками.
- Викладаємо в горщики вершкове масло, потім баклажани. Зверху маємо м’ясо птиці, злегка обсмажені томати, приготовлені овочі. Закриваємо посуд, відправляємо на 30 хвилин у піч (180 °C).
Подаємо страву до столу в охолодженому стані, прикрашаємо нарубаною зеленню.
Горщики з куркою, картоплею, грибами і сиром
Ця їжа немов спеціально призначена для сильної половини людства — дуже вже ситне страву!
Склад компонентів:
- картопля — 500 г;
- цибуля-ріпка — 2 шт.;
- густа сметана — 150 г;
- печериці — 400 г;
- філе курки — 700 г;
- зубки часнику — 3 шт.;
- сир (вибираємо з твердих сортів) — 150 г;
- спеції.
Спосіб приготування:
- Нарізаємо порційно попередньо оброблене м’ясо.
- Очищені гриби поділяємо на великі частини, маленькі залишаємо в цілому вигляді. Картопля без шкірки рубаємо кубиками, часник пропускаємо через прес.
- Заповнюємо половину обсягу кожного горщика приготовленої овочевий нарізкою, на якій маємо шматочки курячого філе. Приправляємо продукти сіллю і перцем, розподіляємо позначена кількість сметани, додаємо по дві ложки питної води.
- Відправляємо закриті горщики в духовку (180 °C). Через годину дістаємо ємності, страву посипаємо тертим сиром, збільшуємо нагрівання на 20 градусів, готуємо ще чверть години.
Приготовлене страву відразу подаємо до столу.
Незвичайне блюдо з домашньою локшиною
Курка в горщиках з домашніми макаронними виробами — це справжній делікатес, гідний того, щоб його приготувати.
Список продуктів:
- яєчні жовтки — 2 шт.;
- борошно просеянная — 260 г;
- готовий бульйон;
- крила або ніжки курячі — 500 г;
- цибуля ріпчаста;
- солодка морква;
- спеції, прянощі.
Приготування страви:
- Просіваємо на стіл половину складу борошна. Поміщаємо в неї жовтки, щіпку солі, змішуємо продукти. Поступово приєднуючи необхідну кількість сипучого складу, робимо заміс дуже крутого тіста.
- Формуємо з нього колобок, даємо час «відпочити». Половину кульки залишаємо в посуді, з другої частини розкачуємо настільки тонкий пласт, щоб через нього можна було кулінарну книгу читати.
- Хвилин десять просушуємо заготовку, потім звертаємо щільним рулетом, нарізаємо тонку локшину. Розправляємо завитки, з допомогою сита стряхиваем зайву муку, залишаємо вироби на підносі.
- Оброблені частини курки обсмажуємо в олії до рум’яного кольору, розкладаємо по горщикам. На їх місці пасеруємо дрібно нашатковану цибулю і моркву, додаємо їх до м’яса.
- Тепер розподіляємо по горщикам локшину, заливаємо гарячим бульйоном, повністю покриває компоненти страви. Продукти повинні займати трохи більше половини обсягу горщиків.
- Приправляємо страву сіллю, перцем і спеціями, закриваємо ємності тонкими коржами, розкатаними з залишився тесту. Відправляємо їжу на півгодини в духовці (200 °C).
Подаємо страву відразу по закінченні приготування, посипаючи порції нарубаною зеленню.
Курка в горщиках — «дама» самостійна! Від нас лише потрібно створити для птиці смачні і апетитні умови, з усім іншим успішно впорається духова шафа.