Щоб потішити родину простими і здоровими стравами, виберіть один із способів приготування курки в кефірі. Кисломолочний продукт не тільки заповнить недолік кальцію в організмі, але і послужить прекрасним маринадом для м’яса. Тому воно вийде дуже ніжним і соковитим. До речі, кефір можна замінити йогуртом або кисляком.
Курка в кефірі в духовці
Компоненти:
- куряча тушка – 0,8 – 1 кг;
- кефір – 100 – 150 мл;
- сіль – 2 – 3 щіпки;
- чорний мелений перець – ½ ч. л.;
- приправа для курки – 1 ч. л.
Приготування:
- Курку промити під проточною водою і просушити паперовим рушником. Розрубати на шматки середньої величини за принципом одна частина – одна порція.
- Змішати сіль, перець і приправу. Натерти цією сумішшю кожен шматок.
- М’ясо перекласти в чисту ємність в один шар.
- Зверху залити кефіром, щоб він покривав курку. Накрити кришкою і поставити в холодильник на 2 – 3 години.
- Розігріти духовку до 180°С. Перекласти м’ясо на деко або сковороду, зверху залити маринадом. Випікати протягом 50 – 60 хвилин до золотистої скоринки.
- Подавати порційно з овочевим гарніром.
Простий рецепт на сковороді
Компоненти:
- курячі грудки – 0,7 кг;
- кефір (0,5 – 1,5% жирності) – 250 мл;
- кріп – пучок;
- сіль – ½ ч. л.;
- суміш перців – 2 – 3 щіпки;
- часник – 2 зубці (за бажанням).
Приготування:
- Куряче філе добре промити і витерти серветкою. Нарізати середніми шматочками товщиною 1 – 1,5 см.
- Часник дрібно порубати. Кріп добре вимити, просушити і нарізати.
- Зробити маринад для курки. Кефір вилити в глибоку скляну або керамічну ємність, додати туди сіль, суміш перців, часник і зелень.
- Викласти в кефір шматочки м’яса і маринувати від 30 хвилин до 2 годин.
- Сковороду поставити на вогонь (без масла) і нагріти. На дно покласти курятину і залити половиною кефіру маринаду. Тушкувати під закритою кришкою на маленькому вогні близько 10 хвилин.
- Через час перемішати і, якщо потрібно, додати ще кефір. Продовжувати готувати м’ясо ще 15 – 20 хвилин. Точний час буде залежати від розміру шматків. Добре приготоване м’ясо буде легко проколюватися ножем, а виділяється сік буде прозорим.
- Подавати блюдо гарячим з улюбленим гарніром.
Птах, тушкована в мультиварці
Компоненти:
- курячі стегенця або гомілки – 2 шт.;
- кефір – 2 склянки;
- невелика головка цибулі – 1 шт.;
- сіль – 1 – 2 щіпки;
- перець – за смаком;
- приправи – за смаком;
- рослинне масло – 1 ст. л.;
- подрібнений кріп і/або петрушка – за смаком.
Приготування:
- Курячі ніжки промити і витерти серветкою. Натерти з усіх сторін сіллю, перцем та іншими спеціями. Покласти в глибоку ємність.
- Лук очистити, порізати кільцями і додати до м’яса.
- Влити кефір і залишити курятину маринуватися мінімум на 30 хвилин, а максимум – на ніч. Чим довше м’ясо знаходиться в кефірі, тим м’якше воно стане.
- У каструлю налити олію і покласти шматочки м’яса. Обсмажити ніжки з двох боків до золотистої скоринки протягом 5 – 7 хвилин на режимі «Смаження».
- Потім додати маринад і переключити на режим «Гасіння». Готувати ще 30 хвилин.
Тушкований у кефірі курка подається на порційних тарілках, присипана свіжою зеленню.
Шашлик з курки в кефірі
Компоненти:
- куряче філе – 1 кг;
- ріпчаста цибуля – 2 – 3 шт.;
- сало – 100 – 150 г;
- кефір – 500 мл;
- сіль – 1 ч. л.;
- чорний мелений перець – 1 ч. л.;
- сушена зелень (петрушка, кріп, базилік і т. д.) – 2 – 3 ст. л.
Приготування:
- Філе промити і нарізати великими кубиками.
- Цибуля очистити від шкірки і порізати кільцями.
- У глибокій ємності змішати сіль, перець, трави і кефір.
- Викласти в маринад курятину і залишити в холодильнику на 6 годин.
- Сало нарізати невеликими прямокутниками.
- Нанизати шматки м’яса на шампури, а по краях надіти шматочки сала.
- Смажити на вугіллі за 5 – 7 хвилин з кожного боку. При необхідності під час приготування поливати маринадом.
- Подавати готовий шашлик з курки в кефірі зі свіжими овочами та зеленню.
З додаванням часнику
Компоненти:
- курка (м’якоть) – 1 кг;
- шампіньйони – 0,5 кг;
- твердий сир – 200 г;
- кефір – 2 – 3 ст. л.;
- часник – 5 – 7 зубчиків;
- сіль – ½ ч. л.;
- сушений кріп – 1 ст. л.;
- вершкове масло – 10 р.
Приготування:
- Нарізати м’ясо невеликими тонкими шматочками.
- Гриби помити і порізати пластинами.
- Сковороду змастити олією і обсмажити гриби разом з куркою на невеликому вогні протягом 10 хвилин.
- У цей час приготувати соус для заправки. В окрему ємність натерти дрібно сир, туди ж додати сіль, кріп і продавлений через прес часник. Залити все кефіром і перемішати.
- Зі сковороди злити надлишки соку і залити приготовану заправку. Тушкувати ще 10 – 15 хвилин, періодично помішуючи.
З картоплею
Компоненти:
- курячі стегенця – 4 шт.;
- кефір – 0,5 – 1 л;
- картопля – 300 г;
- помідори черрі – 6 – 8 шт.;
- сіль – за смаком;
- перець – за смаком;
- суміш трав – за смаком;
- цибуля – 1 – 2 шт.;
- кріп подрібнений – 1 ст. л.
Приготування:
- Курятину замочити в холодній воді на 5 хвилин. Дістати і просушити паперовими серветками.
- Цибулю порізати півкільцями.
- З усіх боків обтерти м’ясо сіллю, перцем, кропом і спеціями. Покласти в невелику каструлю і засипати цибулею. Повністю залити кефіром і поставити в холодильник мінімум на 2 години.
- Картоплю почистити від шкірки і нарізати часточками. Помідори розрізати на 4 частини.
- На деко викласти картоплю, зверху – помідори, а зверху – курятину з цибулею. Залити всі частиною маринаду, щоб м’ясо було покрито.
- Запікати курку в кефірі з картоплею в духовці, розігрітій до 200°С протягом 20 хвилин. Після цього стегенця перевернути, а якщо потрібно, підлити маринад і готувати ще 20 – 25 хвилин.
Куряче філе в кефірі
Компоненти:
- філе курки – 0,45 кг;
- кефір (1% жирності) – 180 мл;
- вівсяні пластівці (не швидкого приготування) – 60 г;
- солодка паприка – 1 ч. л.;
- сіль – 1 – 2 щіпки;
- перець мелений – 1 щіпка;
- суміш сухих трав на свій смак (петрушка, базилік, розмарин тощо) – 1 ч. л.
Приготування:
- М’ясо порізати довгими тонкими пластинами. Посолити, поперчити і повністю залити кефіром.
- Залишити маринуватися в холодному місці протягом 1 – 2 годин.
- Пластівці перемолоти, щоб вони стали дрібної крихтою, але не борошном. Змішати з паприкою і травами, трохи підсолити.
- Обваляти кожен шматочок м’яса в паніровці і викласти на деко.
- Запікати в духовці при температурі 180°с протягом 20 хвилин.
Готуйте курятину в кефірі, не турбуючись про фігуру, адже це дієтичне блюдо, яке цілком можна дозволити собі на щадить дієті.