Курка в кефірі – 7 смачних і корисних рецептів

Щоб потішити родину простими і здоровими стравами, виберіть один із способів приготування курки в кефірі. Кисломолочний продукт не тільки заповнить недолік кальцію в організмі, але і послужить прекрасним маринадом для м’яса. Тому воно вийде дуже ніжним і соковитим. До речі, кефір можна замінити йогуртом або кисляком.

Курка в кефірі в духовці

Компоненти:

  • куряча тушка – 0,8 – 1 кг;
  • кефір – 100 – 150 мл;
  • сіль – 2 – 3 щіпки;
  • чорний мелений перець – ½ ч. л.;
  • приправа для курки – 1 ч. л.

Приготування:

  • Курку промити під проточною водою і просушити паперовим рушником. Розрубати на шматки середньої величини за принципом одна частина – одна порція.
  • Змішати сіль, перець і приправу. Натерти цією сумішшю кожен шматок.
  • М’ясо перекласти в чисту ємність в один шар.
  • Зверху залити кефіром, щоб він покривав курку. Накрити кришкою і поставити в холодильник на 2 – 3 години.
  • Розігріти духовку до 180°С. Перекласти м’ясо на деко або сковороду, зверху залити маринадом. Випікати протягом 50 – 60 хвилин до золотистої скоринки.
  • Подавати порційно з овочевим гарніром.

Простий рецепт на сковороді

Компоненти:

  • курячі грудки – 0,7 кг;
  • кефір (0,5 – 1,5% жирності) – 250 мл;
  • кріп – пучок;
  • сіль – ½ ч. л.;
  • суміш перців – 2 – 3 щіпки;
  • часник – 2 зубці (за бажанням).

Приготування:

  • Куряче філе добре промити і витерти серветкою. Нарізати середніми шматочками товщиною 1 – 1,5 см.
  • Часник дрібно порубати. Кріп добре вимити, просушити і нарізати.
  • Зробити маринад для курки. Кефір вилити в глибоку скляну або керамічну ємність, додати туди сіль, суміш перців, часник і зелень.
  • Викласти в кефір шматочки м’яса і маринувати від 30 хвилин до 2 годин.
  • Сковороду поставити на вогонь (без масла) і нагріти. На дно покласти курятину і залити половиною кефіру маринаду. Тушкувати під закритою кришкою на маленькому вогні близько 10 хвилин.
  • Через час перемішати і, якщо потрібно, додати ще кефір. Продовжувати готувати м’ясо ще 15 – 20 хвилин. Точний час буде залежати від розміру шматків. Добре приготоване м’ясо буде легко проколюватися ножем, а виділяється сік буде прозорим.
  • Подавати блюдо гарячим з улюбленим гарніром.
Дивіться також:  Страви на мангалі – 13 рецептів приготування

Птах, тушкована в мультиварці

Компоненти:

  • курячі стегенця або гомілки – 2 шт.;
  • кефір – 2 склянки;
  • невелика головка цибулі – 1 шт.;
  • сіль – 1 – 2 щіпки;
  • перець – за смаком;
  • приправи – за смаком;
  • рослинне масло – 1 ст. л.;
  • подрібнений кріп і/або петрушка – за смаком.

Приготування:

  • Курячі ніжки промити і витерти серветкою. Натерти з усіх сторін сіллю, перцем та іншими спеціями. Покласти в глибоку ємність.
  • Лук очистити, порізати кільцями і додати до м’яса.
  • Влити кефір і залишити курятину маринуватися мінімум на 30 хвилин, а максимум – на ніч. Чим довше м’ясо знаходиться в кефірі, тим м’якше воно стане.
  • У каструлю налити олію і покласти шматочки м’яса. Обсмажити ніжки з двох боків до золотистої скоринки протягом 5 – 7 хвилин на режимі «Смаження».
  • Потім додати маринад і переключити на режим «Гасіння». Готувати ще 30 хвилин.

Тушкований у кефірі курка подається на порційних тарілках, присипана свіжою зеленню.

Шашлик з курки в кефірі

Компоненти:

  • куряче філе – 1 кг;
  • ріпчаста цибуля – 2 – 3 шт.;
  • сало – 100 – 150 г;
  • кефір – 500 мл;
  • сіль – 1 ч. л.;
  • чорний мелений перець – 1 ч. л.;
  • сушена зелень (петрушка, кріп, базилік і т. д.) – 2 – 3 ст. л.

Приготування:

  • Філе промити і нарізати великими кубиками.
  • Цибуля очистити від шкірки і порізати кільцями.
  • У глибокій ємності змішати сіль, перець, трави і кефір.
  • Викласти в маринад курятину і залишити в холодильнику на 6 годин.
  • Сало нарізати невеликими прямокутниками.
  • Нанизати шматки м’яса на шампури, а по краях надіти шматочки сала.
  • Смажити на вугіллі за 5 – 7 хвилин з кожного боку. При необхідності під час приготування поливати маринадом.
  • Подавати готовий шашлик з курки в кефірі зі свіжими овочами та зеленню.
Дивіться також:  Манти в мультиварці – 6 рецептів смачного приготування

З додаванням часнику

Компоненти:

  • курка (м’якоть) – 1 кг;
  • шампіньйони – 0,5 кг;
  • твердий сир – 200 г;
  • кефір – 2 – 3 ст. л.;
  • часник – 5 – 7 зубчиків;
  • сіль – ½ ч. л.;
  • сушений кріп – 1 ст. л.;
  • вершкове масло – 10 р.

Приготування:

  • Нарізати м’ясо невеликими тонкими шматочками.
  • Гриби помити і порізати пластинами.
  • Сковороду змастити олією і обсмажити гриби разом з куркою на невеликому вогні протягом 10 хвилин.
  • У цей час приготувати соус для заправки. В окрему ємність натерти дрібно сир, туди ж додати сіль, кріп і продавлений через прес часник. Залити все кефіром і перемішати.
  • Зі сковороди злити надлишки соку і залити приготовану заправку. Тушкувати ще 10 – 15 хвилин, періодично помішуючи.

З картоплею

Компоненти:

  • курячі стегенця – 4 шт.;
  • кефір – 0,5 – 1 л;
  • картопля – 300 г;
  • помідори черрі – 6 – 8 шт.;
  • сіль – за смаком;
  • перець – за смаком;
  • суміш трав – за смаком;
  • цибуля – 1 – 2 шт.;
  • кріп подрібнений – 1 ст. л.

Приготування:

  • Курятину замочити в холодній воді на 5 хвилин. Дістати і просушити паперовими серветками.
  • Цибулю порізати півкільцями.
  • З усіх боків обтерти м’ясо сіллю, перцем, кропом і спеціями. Покласти в невелику каструлю і засипати цибулею. Повністю залити кефіром і поставити в холодильник мінімум на 2 години.
  • Картоплю почистити від шкірки і нарізати часточками. Помідори розрізати на 4 частини.
  • На деко викласти картоплю, зверху – помідори, а зверху – курятину з цибулею. Залити всі частиною маринаду, щоб м’ясо було покрито.
  • Запікати курку в кефірі з картоплею в духовці, розігрітій до 200°С протягом 20 хвилин. Після цього стегенця перевернути, а якщо потрібно, підлити маринад і готувати ще 20 – 25 хвилин.
Дивіться також:  М’ясо з айвою – 7 рецептів приготування в духовці, в казані і мультиварці

Куряче філе в кефірі

Компоненти:

  • філе курки – 0,45 кг;
  • кефір (1% жирності) – 180 мл;
  • вівсяні пластівці (не швидкого приготування) – 60 г;
  • солодка паприка – 1 ч. л.;
  • сіль – 1 – 2 щіпки;
  • перець мелений – 1 щіпка;
  • суміш сухих трав на свій смак (петрушка, базилік, розмарин тощо) – 1 ч. л.

Приготування:

  • М’ясо порізати довгими тонкими пластинами. Посолити, поперчити і повністю залити кефіром.
  • Залишити маринуватися в холодному місці протягом 1 – 2 годин.
  • Пластівці перемолоти, щоб вони стали дрібної крихтою, але не борошном. Змішати з паприкою і травами, трохи підсолити.
  • Обваляти кожен шматочок м’яса в паніровці і викласти на деко.
  • Запікати в духовці при температурі 180°с протягом 20 хвилин.

Готуйте курятину в кефірі, не турбуючись про фігуру, адже це дієтичне блюдо, яке цілком можна дозволити собі на щадить дієті.

Прокрутка до верху