Курка в кисло-солодкому соусі – це найпопулярніше і стародавнє блюдо китайської кухні. Раніше його подавали лише імператору, а секрет приготування відомий був тільки наближеним до імператорського палацу. Сьогодні таку страву люблять готувати в багатьох країнах і незважаючи на те, що рецепт зазнав деякі зміни, традиційно в ньому все ще використовуються цукор і яблучний оцет.
Курка в кисло-солодкому соусі по-китайськи
Як відомо, китайські кухарі обожнюють використовувати різноманітні добавки, спеції і соуси в приготуванні своїх страв. Як правило, вони беруть відразу три види заправки, які наділяють готову страву незвичайним поєднанням різних смаків. І зараз ми теж пропонуємо рецепт з використанням декількох заправок. Отже, курка по-китайськи в кисло-солодкому соусі.
Інгредієнти:
- 550 г філе курки;
- два яйця;
- за чотири ложки цукрового піску, крохмалю, соєвого соусу;
- 50 г томатної пасти;
- яблучний оцет;
- сіль, перець.
Спосіб приготування:
- У глибоку миску складаємо брусочки курячого м’яса, вливаємо дві ложки соєвої приправи, вбиваємо білки, засипаємо дві ложки крохмалю, солимо і перчимо. Змішуємо склад і залишаємо м’ясо маринуватися на 50 – 60 хвилин.
- Готуємо соус. Для цього залишилася соєву приправу і крохмаль змішуємо з пастою і цукровим піском. За смаком кладемо оцет, сіль і вливаємо трохи води.
- На підігрітому маслі смажимо м’ясо до апетитної скоринки. Потім вливаємо соус, тушкуємо курятину ще п’ять хвилин і знімаємо з вогню.
Рецепт приготування з овочами
Для приготування м’яса в кисло-солодкому соусі, як правило, використовується свинина, але можна взяти більш ніжний і дієтичний продукт. Наприклад, куряче філе. Завдяки незвичайному соусу, курка з овочами набуває нестандартний, але дуже приємний смак.
Інгредієнти:
- 450 філе курки;
- два – три солодких м’ясистого перцю;
- дві цибулини;
- три зубці часнику;
- імбир;
- півчашки соєвого соусу;
- 20 г крохмалю;
- кунжутне (рослинне) масло;
- 20 мл меду;
- сіль, спеції, перець чилі.
Спосіб приготування:
- Першим ділом потрібно приготувати соус для м’яса. Для цього з’єднуємо соєвий приправу з медом, нашаткованою цибулею, подрібненим імбиром, часником і сіллю.
- Курку ріжемо тонкими довгими скибочками і опускаємо в маринад на півгодини.
- Моркву тремо на корейській тертці. Якщо в будинку немає, то ріжемо її соломкою. Перець солодкий також нарізаємо соломкою, а чилі просто товчемо, не забуваючи прибрати насіння.
- Підготовлені овочі відправляємо до м’яса і маринуємо всі інгредієнти ще півгодини.
- В розпечену сковорідку з олією викладаємо м’ясо з овочами і маринадом, вливаємо трохи води і починаємо обжарку.
- Через 15 хвилин додаємо крохмаль, перемішуємо продукти і тушкуємо майже готову страву на малому вогні ще 10 хвилин.
Куряче філе по-тайськи
Тайська кухня – це поєднання гіркого, солодкого, кислого, солоного смаку. Ті, хто подорожував по світу, не раз відзначав, що саме тайська кухня сама непередбачувана, незвичайна і багата.
І зараз ми розповімо, як приготувати одне з найбільш популярних тайських страв, доступних для домашнього виконання. Перед вами рецепт філе курки по-тайськи.
Інгредієнти:
- 550 г м’яса птиці;
- по ложці меду, рисового оцту, крохмалю і цедри апельсина;
- 80 мл соку апельсина;
- три ложки соєвого соусу;
- часниковий зубчик;
- дві ложки олії оливи;
- каррі, імбир.
Спосіб приготування:
- На розігрітому маслі обсмажуємо курячі шматочки протягом трьох хвилин з кожного боку.
- Приготуємо соус з свіжовичавленого апельсинового соку, оцту, соєвої приправи, цедри, чилі, сушеного імбиру і каррі. Приготовану суміш відправляємо до м’яса, перемішуємо.
- В двох ложках води розвести крохмаль, вливаємо в сковороду до решти інгредієнтів, де готуємо до загустіння соусу.
- Готове м’ясо з яскравим гостро-цитрусовим ароматом і смаком подаємо з рисом або булгуром.
Рецепт запікання в духовці
Якщо у вас немає можливості приготувати м’ясо на відкритому повітрі, то запечіть її в духовці, але обов’язково використовуйте в рецепті кисло-солодкий соус.
В результаті смак і аромат курятини, приготованої за таким рецептом в духовці, ні в чому не поступиться страв на барбекю.
Інгредієнти:
- курячі гомілки;
- 150 мл ананасового соку;
- за дві ложечки соєвого і гострого соусів;
- два зубці часнику;
- дві ложки рисового оцту;
- дві ложки свіжого імбиру;
- ложка з гіркою крохмалю;
- півчашки цукру;
- 50 г борошна;
- сіль.
Спосіб приготування:
- Деко застеляємо папером, розкладаємо курячі гомілки і запікаємо їх в духовці при температурі 220 градусів спочатку 20 хвилин на одній стороні, а потім 10 хвилин на інший.
- У глибокій ємності змішуємо всі рідкі інгредієнти для соусу, додаємо рубаний часник, подрібнений імбир, сіль і цукор. Вміст ємності варимо на малому вогні півгодини.
- Дістаємо з духовки курячі ніжки, поливаємо їх маринадом і запікаємо ще 20 хвилин.
З додаванням меду
Китайські кухарі використовують для приготування соусів і маринадів найрізноманітніші інгредієнти. Але ви й самі можете коригувати смак.
Так, додавши більше меду, ви отримаєте більше солодощі, а оцтом можете регулювати кислоту.
Інгредієнти:
- 300 г курячої грудинки;
- три моркви і одна цибулина;
- три зубці часнику;
- ч. л. меду;
- 60 мл соєвого соусу;
- три ложки крохмалю;
- ч. л. оцту.
Спосіб приготування:
- Шматочки курки маринуємо в соєвому соусі, а потім смажимо в олії 20 хвилин.
- До м’яса викладаємо смужки моркви, а потім додаємо крохмаль, який попередньо розчинили у воді.
- Залишилося додати нашатковану цибулю і часник, влити оцет і додати мед. Перемішуємо склад і через п’ять хвилин прибираємо страву з вогню.
Готуємо з ананасами
Курка в кисло-солодкому соусі з ананасами – блюдо, яке швидко готується і швидко з’їдається. Приготувати його можна як на сковороді, так і в духовці. Ми теж пропонуємо власний рецепт приготування запеченого м’яса курки з екзотичним фруктом і незвичайним соусом.
Інгредієнти:
- курка;
- два зубці часнику;
- по півчашки соєвого соусу, кетчупу і винного оцту;
- ананаси кільцями (консервація);
- 60 мл меду.
Спосіб приготування:
- Для соусу змішуємо всі компоненти і заливаємо їм курку.
- На фольгу викладаємо м’ясо разом з маринадом, кладемо колечка екзотичного фрукта, загортаємо і ставимо в духовку на годину, температура 200 градусів.
- Якщо ви бажаєте отримати курочку з рум’яною скоринкою, то за 15 хвилин до закінчення процесу відкрийте фольгу.
Курка в кисло-солодкому соусі з рисом
Курка, томлена в кисло-солодкому соусі, ідеально поєднується з крупами, особливо, з рисом. Порадуйте вашу родину незвичайним, але цілком доступним, стравою китайської кухні.
Інгредієнти:
- 400 г курячого філе;
- 150 мл соєвого соусу;
- 120 мл яблучного оцту;
- 30 г томатної пасти;
- 200 г ананасів;
- два томата;
- солодкий перець;
- будь підсолоджувач (цукор або мед).
Спосіб приготування:
- Кладемо В ємність тонкі м’ясні шматочки. Перчимо їх, поливаємо шістьма ложками соєвої приправи і залишаємо просочуватися.
- У глибокій сковорідці готуємо заправку. Для цього вливаємо залишилася соєву приправу, оцет і кладемо томатну пасту. Суміш прогріваємо і додаємо будь підсолоджувач.
- Тепер кладемо в отриманий склад смужки червоного перцю, помідор і шматочки фруктів. Вливаємо воду і пробуємо на смак – якщо вийшло занадто кисло, додаємо цукор або мед. Готуємо десять хвилин, соус повинен бути в міру густою.
- У готову заправку кладемо смажені шматочки курки, готуємо їх ще десять хвилин, після чого вимикаємо нагрівання і подаємо страву з відвареної рисовою крупою.
Як приготувати страву в мультиварці
Кисло-солодкий соус має деякі подібності з соусом ткемалі. Тож сьогодні спробуємо об’єднати китайську і грузинську кухні. Вийде досить смачно і корисно, оскільки страва ми будемо готувати в мультиварці.
Інгредієнти:
- філе курки;
- 220 г червоної і білої аличі;
- п’ять зубчиків часнику;
- 120 мл червоного сухого вина;
- цибулина;
- сіль, перець, аніс (насіння).
Спосіб приготування:
- Куряче філе ріжемо на шматочки і обсмажуємо в маслі в режимі «Смаження» протягом 8 хвилин.
- Потім до м’яса додаємо пластинки часнику і півкільця цибулі, готуємо до м’якості овочів.
- Вливаємо вино, додаємо спеції, зверху встановлюємо сітку для страв на пару. Розкладаємо на ній аличу і включаємо режим «Гасіння» на 45 хвилин.
- Через 10 хвилин після початку приготування дістаємо вже м’який фрукт, розминаємо його і відправляємо до м’яса. Продовжуємо готувати до звукового сигналу.
Кисло-солодкий соус – це найголовніший компонент страви. Його смак залежить від поєднання різних продуктів, взятих у певному співвідношенні. Якщо пропорції порушуються, то соус буде вже іншим за смаком або зовсім несмачним. Тому найголовніше, в точності дотримуватися рецептуру.