Курка в кисло солодкому соусі – 8 рецептів приготування

Курка в кисло-солодкому соусі – це найпопулярніше і стародавнє блюдо китайської кухні. Раніше його подавали лише імператору, а секрет приготування відомий був тільки наближеним до імператорського палацу. Сьогодні таку страву люблять готувати в багатьох країнах і незважаючи на те, що рецепт зазнав деякі зміни, традиційно в ньому все ще використовуються цукор і яблучний оцет.

Курка в кисло-солодкому соусі по-китайськи

Як відомо, китайські кухарі обожнюють використовувати різноманітні добавки, спеції і соуси в приготуванні своїх страв. Як правило, вони беруть відразу три види заправки, які наділяють готову страву незвичайним поєднанням різних смаків. І зараз ми теж пропонуємо рецепт з використанням декількох заправок. Отже, курка по-китайськи в кисло-солодкому соусі.

Інгредієнти:

  • 550 г філе курки;
  • два яйця;
  • за чотири ложки цукрового піску, крохмалю, соєвого соусу;
  • 50 г томатної пасти;
  • яблучний оцет;
  • сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • У глибоку миску складаємо брусочки курячого м’яса, вливаємо дві ложки соєвої приправи, вбиваємо білки, засипаємо дві ложки крохмалю, солимо і перчимо. Змішуємо склад і залишаємо м’ясо маринуватися на 50 – 60 хвилин.
  • Готуємо соус. Для цього залишилася соєву приправу і крохмаль змішуємо з пастою і цукровим піском. За смаком кладемо оцет, сіль і вливаємо трохи води.
  • На підігрітому маслі смажимо м’ясо до апетитної скоринки. Потім вливаємо соус, тушкуємо курятину ще п’ять хвилин і знімаємо з вогню.

Рецепт приготування з овочами

Для приготування м’яса в кисло-солодкому соусі, як правило, використовується свинина, але можна взяти більш ніжний і дієтичний продукт. Наприклад, куряче філе. Завдяки незвичайному соусу, курка з овочами набуває нестандартний, але дуже приємний смак.

Інгредієнти:

  • 450 філе курки;
  • два – три солодких м’ясистого перцю;
  • дві цибулини;
  • три зубці часнику;
  • імбир;
  • півчашки соєвого соусу;
  • 20 г крохмалю;
  • кунжутне (рослинне) масло;
  • 20 мл меду;
  • сіль, спеції, перець чилі.

Спосіб приготування:

  • Першим ділом потрібно приготувати соус для м’яса. Для цього з’єднуємо соєвий приправу з медом, нашаткованою цибулею, подрібненим імбиром, часником і сіллю.
  • Курку ріжемо тонкими довгими скибочками і опускаємо в маринад на півгодини.
  • Моркву тремо на корейській тертці. Якщо в будинку немає, то ріжемо її соломкою. Перець солодкий також нарізаємо соломкою, а чилі просто товчемо, не забуваючи прибрати насіння.
  • Підготовлені овочі відправляємо до м’яса і маринуємо всі інгредієнти ще півгодини.
  • В розпечену сковорідку з олією викладаємо м’ясо з овочами і маринадом, вливаємо трохи води і починаємо обжарку.
  • Через 15 хвилин додаємо крохмаль, перемішуємо продукти і тушкуємо майже готову страву на малому вогні ще 10 хвилин.
Дивіться також:  Крильця як у КФС – 5 рецептів, як приготувати в домашніх умовах

Куряче філе по-тайськи

Тайська кухня – це поєднання гіркого, солодкого, кислого, солоного смаку. Ті, хто подорожував по світу, не раз відзначав, що саме тайська кухня сама непередбачувана, незвичайна і багата.

І зараз ми розповімо, як приготувати одне з найбільш популярних тайських страв, доступних для домашнього виконання. Перед вами рецепт філе курки по-тайськи.

Інгредієнти:

  • 550 г м’яса птиці;
  • по ложці меду, рисового оцту, крохмалю і цедри апельсина;
  • 80 мл соку апельсина;
  • три ложки соєвого соусу;
  • часниковий зубчик;
  • дві ложки олії оливи;
  • каррі, імбир.

Спосіб приготування:

  • На розігрітому маслі обсмажуємо курячі шматочки протягом трьох хвилин з кожного боку.
  • Приготуємо соус з свіжовичавленого апельсинового соку, оцту, соєвої приправи, цедри, чилі, сушеного імбиру і каррі. Приготовану суміш відправляємо до м’яса, перемішуємо.
  • В двох ложках води розвести крохмаль, вливаємо в сковороду до решти інгредієнтів, де готуємо до загустіння соусу.
  • Готове м’ясо з яскравим гостро-цитрусовим ароматом і смаком подаємо з рисом або булгуром.

Рецепт запікання в духовці

Якщо у вас немає можливості приготувати м’ясо на відкритому повітрі, то запечіть її в духовці, але обов’язково використовуйте в рецепті кисло-солодкий соус.

В результаті смак і аромат курятини, приготованої за таким рецептом в духовці, ні в чому не поступиться страв на барбекю.

Інгредієнти:

  • курячі гомілки;
  • 150 мл ананасового соку;
  • за дві ложечки соєвого і гострого соусів;
  • два зубці часнику;
  • дві ложки рисового оцту;
  • дві ложки свіжого імбиру;
  • ложка з гіркою крохмалю;
  • півчашки цукру;
  • 50 г борошна;
  • сіль.

Спосіб приготування:

  • Деко застеляємо папером, розкладаємо курячі гомілки і запікаємо їх в духовці при температурі 220 градусів спочатку 20 хвилин на одній стороні, а потім 10 хвилин на інший.
  • У глибокій ємності змішуємо всі рідкі інгредієнти для соусу, додаємо рубаний часник, подрібнений імбир, сіль і цукор. Вміст ємності варимо на малому вогні півгодини.
  • Дістаємо з духовки курячі ніжки, поливаємо їх маринадом і запікаємо ще 20 хвилин.
Дивіться також:  Ханум – 8 рецептів, як приготувати узбецьку страву в мультиварці, в духовці і мантоварці

З додаванням меду

Китайські кухарі використовують для приготування соусів і маринадів найрізноманітніші інгредієнти. Але ви й самі можете коригувати смак.

Так, додавши більше меду, ви отримаєте більше солодощі, а оцтом можете регулювати кислоту.

Інгредієнти:

  • 300 г курячої грудинки;
  • три моркви і одна цибулина;
  • три зубці часнику;
  • ч. л. меду;
  • 60 мл соєвого соусу;
  • три ложки крохмалю;
  • ч. л. оцту.

Спосіб приготування:

  • Шматочки курки маринуємо в соєвому соусі, а потім смажимо в олії 20 хвилин.
  • До м’яса викладаємо смужки моркви, а потім додаємо крохмаль, який попередньо розчинили у воді.
  • Залишилося додати нашатковану цибулю і часник, влити оцет і додати мед. Перемішуємо склад і через п’ять хвилин прибираємо страву з вогню.

Готуємо з ананасами

Курка в кисло-солодкому соусі з ананасами – блюдо, яке швидко готується і швидко з’їдається. Приготувати його можна як на сковороді, так і в духовці. Ми теж пропонуємо власний рецепт приготування запеченого м’яса курки з екзотичним фруктом і незвичайним соусом.

Інгредієнти:

  • курка;
  • два зубці часнику;
  • по півчашки соєвого соусу, кетчупу і винного оцту;
  • ананаси кільцями (консервація);
  • 60 мл меду.

Спосіб приготування:

  • Для соусу змішуємо всі компоненти і заливаємо їм курку.
  • На фольгу викладаємо м’ясо разом з маринадом, кладемо колечка екзотичного фрукта, загортаємо і ставимо в духовку на годину, температура 200 градусів.
  • Якщо ви бажаєте отримати курочку з рум’яною скоринкою, то за 15 хвилин до закінчення процесу відкрийте фольгу.

Курка в кисло-солодкому соусі з рисом

Курка, томлена в кисло-солодкому соусі, ідеально поєднується з крупами, особливо, з рисом. Порадуйте вашу родину незвичайним, але цілком доступним, стравою китайської кухні.

Інгредієнти:

  • 400 г курячого філе;
  • 150 мл соєвого соусу;
  • 120 мл яблучного оцту;
  • 30 г томатної пасти;
  • 200 г ананасів;
  • два томата;
  • солодкий перець;
  • будь підсолоджувач (цукор або мед).
Дивіться також:  Рисова каша в мультиварці на молоці – 8 рецептів

Спосіб приготування:

  • Кладемо В ємність тонкі м’ясні шматочки. Перчимо їх, поливаємо шістьма ложками соєвої приправи і залишаємо просочуватися.
  • У глибокій сковорідці готуємо заправку. Для цього вливаємо залишилася соєву приправу, оцет і кладемо томатну пасту. Суміш прогріваємо і додаємо будь підсолоджувач.
  • Тепер кладемо в отриманий склад смужки червоного перцю, помідор і шматочки фруктів. Вливаємо воду і пробуємо на смак – якщо вийшло занадто кисло, додаємо цукор або мед. Готуємо десять хвилин, соус повинен бути в міру густою.
  • У готову заправку кладемо смажені шматочки курки, готуємо їх ще десять хвилин, після чого вимикаємо нагрівання і подаємо страву з відвареної рисовою крупою.

Як приготувати страву в мультиварці

Кисло-солодкий соус має деякі подібності з соусом ткемалі. Тож сьогодні спробуємо об’єднати китайську і грузинську кухні. Вийде досить смачно і корисно, оскільки страва ми будемо готувати в мультиварці.

Інгредієнти:

  • філе курки;
  • 220 г червоної і білої аличі;
  • п’ять зубчиків часнику;
  • 120 мл червоного сухого вина;
  • цибулина;
  • сіль, перець, аніс (насіння).

Спосіб приготування:

  • Куряче філе ріжемо на шматочки і обсмажуємо в маслі в режимі «Смаження» протягом 8 хвилин.
  • Потім до м’яса додаємо пластинки часнику і півкільця цибулі, готуємо до м’якості овочів.
  • Вливаємо вино, додаємо спеції, зверху встановлюємо сітку для страв на пару. Розкладаємо на ній аличу і включаємо режим «Гасіння» на 45 хвилин.
  • Через 10 хвилин після початку приготування дістаємо вже м’який фрукт, розминаємо його і відправляємо до м’яса. Продовжуємо готувати до звукового сигналу.

Кисло-солодкий соус – це найголовніший компонент страви. Його смак залежить від поєднання різних продуктів, взятих у певному співвідношенні. Якщо пропорції порушуються, то соус буде вже іншим за смаком або зовсім несмачним. Тому найголовніше, в точності дотримуватися рецептуру.

Прокрутка до верху