Складно сказати, чого більше існує на світі пернатих ципочек, або створених з них страв, кількість яких перерахувати практично неможливо. Курка в паніровці — найбільш частий гість на повсякденному або святковому столі, адже в цьому страву присутній і ніжне м’ясо, і чудово хрустка скоринка, і красиве оформлення.
Курка в паніровці з борошна та яєць на сковороді
Почнемо, мабуть, з такого популярного і простого блюда, як курка в паніровці на сковороді.
Склад продуктів:
- масло пісне;
- філе птиці — 500 г;
- борошно — 100 г;
- яйця — 3 шт.;
- сухарі панірувальні — 100 г;
- гілочка розмарину, спеції.
Спосіб приготування:
- Ретельно промиваємо свіже м’ясо птиці, промокаємо серветками, розрізаємо на невеликі шматочки, приправляємо сіллю і перцем.
- Поділяємо яйця на складові. Жовтки покласти в чашу, перемішуємо виделкою. Збиваємо білки до твердих піків. З’єднуємо обидва складу, додаємо за своїм смакам кількість спецій і прянощів.
- Нагріваємо в сковороді ароматне масло, кидаємо гілочку розмарину. Нам не потрібно сама рослина, а тільки його запашні ефірні олії.
- Паніруємо кожну частину курячого філе борошном, занурюємо в яєчну суміш, потім обвалюють у панірувальних сухарях. Відразу викладаємо шматки в гарячий жир.
- Обсмажуємо підготовлене м’ясо до отримання повітряної двосторонньої скоринки. Щоб позбавити страва від зайвих калорій, розміщуємо апетитні порції на паперові рушники.
Подаємо страву в гарячому вигляді, сервіруємо свіжими овочами.
Як запекти в духовці
Такий «смачний» рецепт заснований на самому корисному способі теплової обробки м’яса птиці – у печі.
Список продуктів:
- зубки часнику — 6 шт.;
- масло оливи — 230 мл;
- курка в цілому вигляді;
- яєчні білки — 4 шт.;
- сухарі панірувальні — 100 г;
- базилік, петрушка, орегано — рослини сушені;
- крохмаль кукурудзяний — 60 г;
- сіль, перець, часниковий порошок.
Порядок приготування:
- Обробляємо тушку птиці над вогнем конфорки, потрошимо, видаляємо з хвостика жировик. Ретельно промиваємо курку, поділяємо на 8 частин.
- Поміщаємо в просторий посуд очищені від лушпиння зубки часнику, додаємо трохи солі і перцю, по дві десертні ложки сушеного базиліка і масло оливи.
- Викладаємо отриману суміш шматочки м’яса, ретельно все перемішуємо, залишаємо на дві години в холодильнику.
- З’єднуємо в чаші крохмаль і білки, в іншу ємність поміщаємо сухарі панірувальні, сушені прянощі, сіль, перець і часниковий порошок.
- Дістаємо курятину з холоду, злегка промокаємо залишки маринаду. Занурюємо м’ясні шматки в яєчний склад, потім паніруємо духмяними прянощами і сухарями.
- Викладаємо підготовлені частини птиці на решітку і трохи скроплюємо маслом оливи. Запікаємо продукт близько години в духовій шафі, нагрітій до 190 °C.
Подаємо куряче м’ясо в апетитною паніровці разом з гарніром і овочами.
Домашні нагетси з курячого філе
Незважаючи на іноземне назва представленого страви, таке страву з філе курки давно включено в список улюблених росіянами страв.
Перелік компонентів:
- масло пісне — від 200 мл;
- яйця — 2 шт.;
- мука в/с — від 70 г;
- куряче філе — 500 г;
- сир (бажано м’яких сортів) — 300 г;
- сіль, перець.
Процес приготування:
- Обробляємо м’ясо птиці, добре промокає. Щоб отримана паніровка перетворилася в апетитну рожеву шкірку і залишилася на шматочках тушки, просушуємо її як можна краще.
- Куряче філе нарізаємо тонкими пластами. Робимо це неодмінно поперек волокон.
- Кладемо в чашу стружку тертого сиру. В окремій піалі збиваємо яйця. Сіль змішуємо з просіяним борошном.
- М’ясні частини по черзі обвалюємо в сипучому складі, занурюємо яйце, паніруємо сирної стружкою, після чого викладаємо в заздалегідь розігріту з жиром сковороду.
Обсмажуємо продукт на середній висоті полум’я конфорки. Подаємо з нагетси в гарячому стані.
Смачна курка в паніровці, як KFC
Що ж це таке — паніровка для курки як kfc? KFC означає скорочену абревіатуру американської компанії, яка виробляє фірмові страви із м’яса птиці, приготованого в особливій скоринці.
Необхідні продукти:
- масло пісне;
- яйця — 4 шт.;
- пластівці кукурудзяні — 500 г;
- крильця курячі — від 15 шт.;
- спеції, прянощі.
Методика дій:
- Проводимо «ревізію» м’ясного продукту на предмет наявності та видалення пір’я. Промиваємо крильця, промокаємо одноразовими рушниками.
- Поділяємо заготовки з фалангами, поміщаємо в просторий посуд, приправляємо спеціями і прянощами. Частина запашного складу зберігаємо для панірування. Залишаємо крила на годину в такому вигляді.
- Всипаємо в пакет пластівці, «проходимся» за ним качалкою, перетворюючи в однорідну крихту. При бажанні проробляємо цю процедуру за допомогою блендера. Додаємо сухарі і залишену частину запашної суміші (сушені трави, сіль, перець), щоб паніровка не вийшла позбавленою смаку.
- Збиваємо в піалі яйця, приєднуємо до складу трохи спецій, потім просіваємо борошно. Замішуємо тісто однорідної консистенції (трохи більш рідке, ніж на оладки).
- Вливаємо невелику по діаметру каструлю свіже масло, добре нагріваємо. Опускаємо частини крилець в кляр, потім обвалюємо кукурудзяної паніровкою і обсмажуємо в гарячому олії до рум’яності. Обов’язково залишаємо готову страву на серветках. Нехай вони, а не наші шлунки, вбирають зайві калорії.
Ось така вийшла курка в паніровці – точно як у KFC! Домашнє блюдо ні смаком, ні запахом, ні зовнішнім виглядом нітрохи не поступається своєму заокеанського «побратиму»!
Готуємо у фритюрі
Вибрати таке обольстительное страву або відмовитися від ситного задоволення — вирішуйте самі. Так, дієтичним це страва назвати складно, а ось смачним — безумовно!
Набір продуктів:
- масло пісне для фритюру;
- яйця — 4 шт.;
- гомілки курячі — 12 шт.;
- мука в/с — 400 г;
- якісний кефір — 500 мл;
- гірчиця, чебрець, орегано, паприка, гранули часнику — все в молотом вигляді.
- сіль, перець.
Послідовність приготування:
- Вбиваємо в простору чашу свіжі яйця, вливаємо кефір, ретельно збовтуємо суміш віночком.
- Добре промиваємо курячі гомілки, промокаємо рушниками, занурюємо в кисломолочний складу. Залишаємо продукт хоча б на дві години (краще на ніч).
- З’єднуємо борошно з прянощами, сіллю і перцем, рівномірно змішуючи всі компоненти.
- Витягаємо гомілки з маринаду, злегка просушуємо рушниками, добре обвалюємо в пряної борошні. Щоб скоринка вийшла щільною, залишаємо на 10 хвилин оброблені частини курки на дошці. Даємо продукту трохи просохнути.
- Повторюємо процес панірування, потім відразу опускаємо ніжки у вже киплячу олію. Обсмажуємо шматки у фритюрі на невисокому вогні до отримання розкішної скоринки.
Ну як тут відмовитися від такої неймовірно смачної їжі?!
В паніровці з чіпсів
При всьому «повазі» до попередніх апетитним варіантів приготування м’яса птиці, смажена курка в паніровці з чіпсів — ідеальне блюдо для ситного сніданку або званого вечора.
Необхідні компоненти:
- олія соняшникова;
- яйця — 2 шт.;
- курячі грудки — 1,5 кг;
- чіпси картопляні — 300 г;
- гірчиця столова — 20 г;
- мука в/с (бажано пшеничне) — 60 г;
- плоди болгарського перцю — 2 шт.;
- сметана домашня;
- спеції.
Процес приготування:
- Зрізаємо з курячих грудок філейні частини, промиваємо і просушуємо м’ясо, поділяємо невеликими порціями.
- З’єднуємо гірчицю з перцем, ложкою олії і сіллю. Вливаємо отриману суміш до курятини, ретельно все перемішуємо, залишаємо в ароматному складі на півгодини.
- Збовтуємо в чаші яйця, додаємо до них чіпси, подрібнені до стану крихти.
- Занурюємо шматочки курячого філе в яєчну суміш, обвалюємо в апетитною паніровці і відправляємо в попередньо розпечений на сковороді жир. Готуємо до отримання чудовою скоринки.
- Тим часом дрібно рубаємо звільнені від насіння солодкі плоди, з’єднуємо нарізку зі сметаною, приправляємо перцем і прянощами.
Подаємо курку в паніровці з чіпсів разом з запашним сметанним соусом.
Курка в сирній паніровці
Завершуємо наш короткий екскурс по самим смачним рецептами приготування м’яса птиці ще одним прекрасним варіантом — смаженою куркою в сирній паніровці.
Використовувані інгредієнти:
- масло пісне;
- яйця — 2 шт.;
- філе куряче — 4 шт.;
- сир твердого сорту — 100 г;
- товчені сухарі — 50 г;
- молоко незбиране — 20 мл;
- сіль, перець, приправа для м’яса птиці.
Приготування страви:
- Дрібно натираємо сир, покласти в зручну посуд, приєднуємо крихту сухарів і обрану приправу. Можна додати нарізаний шавлія. Ретельно перемішуємо складу.
- Поділяємо оброблене філе на порційні частини.
- Збиваємо в піалі молоко з яйцями, приправляємо невеликою кількістю перцю і солі.
- Занурюємо м’ясні шматочки в рідкий склад, обробляємо в сирній паніровці і смажимо на розжареній олії до симпатичної скоринки.
Подаємо страву в гарячому вигляді зі свіжими овочами.
Курка в паніровці гарна своєю універсальністю. Можна приготувати проста й ситна страва на сніданок, обід або вечерю. А доклавши трохи більше зусиль і власної фантазії, отримуємо чудово оформлену закуску для будь-якого урочистого застілля.