Курка в рукаві в духовці виходить незвичайно соковитою і томленной, і виглядає дуже ефектно. А от клопоту від господині потрібно мінімум! Розповімо, як освоїти найцікавіші і незвичайні варіанти рецептів.
Курка в рукаві в духовці цілком
Рукав – прекрасне кулінарне винахід. Воно дозволяє томити м’ясо у власному соку, не присмачуючи калорійними соусами і маслом. Є і ще один великий плюс – використаний рукав сміливо викидається, і мити жирну посуд кухарці не потрібно. Досить натерти тушку різними прянощами, покласти її в духовку, а через 40-50 хвилин насолоджуватися м’ясом, яке просто тане в роті!
Для рецепту нам знадобляться:
- рукав;
- охолоджена курка – 1, 2 кг;
- спеції за смаком;
- сіль, перець.
Тушку промиваємо під проточною водою, потім витираємо насухо паперовим рушником. Тепер натремо її будь-якими спеціями: часником, карі, хмелі-сунелі прованськими травами – на ваш розсуд. Можна натерти майонезним соусом, але ми радимо відмовитися: курочка, отже, вийде дуже соковитою, і зайві калорії тут не потрібні.
Відрізаємо рукав так, щоб у ньому помістилася тушка, укладаємо і міцно зав’язуємо пакет з двох сторін. Стежте, щоб розмір пакета не був великим: інакше курка «попливе» у власному соку, але і занадто маленьким його робити не варто: птах повинна себе почувати вільно.
Грудка, яка зазвичай виходить після запікання сухуватою, насичується соками і виходить божественно ароматною.
Залишається покласти рукав в духовку, розігріту до 180 -200 градусів і томити від 40 до 50 хвилин. В кінці приготування увімкніть режим гриль і дайте птиці злегка підрум’янитися. Перед подачею розрізаємо пакет, розбираємо курку на порції, подаємо з соусами. Відмінно вмочати в соус шматочки і томатів і кінзи, йогурту і м’яти, сметани, часнику і майонезу. Прекрасний, паназіатський смак блюдо придбає, якщо використовувати соус з ананасами і каррі.
Курка настільки смачна, що не потребує гарнірі і миттю з’їдається без залишку. І, звичайно, таку птицю гідно викласти на святковому застіллі в якості основного блюда, прикрасивши насінням граната, колечка маринованої цибулі, дрібно різаною зеленню.
З овочами
Дуже ефектною виходить курка з овочами. Запечена в рукаві в духовці вона стає одночасно основною стравою і гарніром. Принадність страви в тому, що з ним легко використовувати будь-які сезонні овочі: томати, перці, баклажани, кабачки, гарбуз, картопля, морква і цибуля. Словом, що душі завгодно. Але є один невеликий секрет. Овочі дрібно різати не можна, щоб вони не перетворилися на кашу. Вчимося готувати саме правильно страва з курки і овочів.
Покроковий рецепт виглядає так:
Готове блюдо викладаємо в широке і глибоке блюдо, рясно поливаючи соками, які виділялися при гасінні.
Ситна страва, дуже смачне, а аромат видає фантастичний! Можна істотно знизити його калорійність, якщо попередньо зняти з курки шкіру, зрізати увесь жир, або використовувати одне куряче філе. Подають страву зеленню і нежирною сметаною. Добре присипати м’ясо і овочі кедровими горішками або насінням кунжуту.
Соковита курка в духовці
Птах виходить ще соковитіше, якщо попередньо замаринувати її, залишивши в холодильнику на кілька годин.
Кращі рецепти маринаду:
- свіжий апельсиновий сік;
- соєвий соус і мед;
- мед і гірчиця;
- слабкий розчин оцту;
- сік граната;
- натуральний сік лайма.
Легко додати всередину цілої тушки лимон, щоб надати м’ясу легку приємну кислинку. Лимон пом’якшить волокна, і страва вийде вдвічі ніжним, соковитим і трохи пряним. Запікати птицю добре на низькій температурі 180 градусів протягом години.
З картоплею
Курка в рукаві в духовці з картоплею – універсальний варіант ситного теплого вечері в холодну пору року. Господині всього-то й треба мати під рукою кілька бульб картоплі, цибулину і морквину.
Можна зробити блюдо густий юшкою, якщо долити прямо в рукав склянку кип’яченої води.
Птицю можна запекти цілком чи шматочками, а в рукав покласти картоплю, морквину, яку ріжуть на кілька великих кілець, і цибулину. Далі все запікається разом від 40 до 50 хвилин: картопля просочується м’ясними соками, перетворюється в ароматне рагу. Така картопля гарна навіть в холодному вигляді. Приправляють юшечку сметаною, їдять зі свіжим хлібом, вмочуючи корочку в свіжий ароматний бульйон.
Рецепт приготування шматочками
Коли катастрофічно не вистачає часу, а гості ось-ось підійдуть, легко запекти в рукаві шматочки курки — стегна, ніжки, стегенця, крильця або набір «для ” чахохбілі».
Якщо попередньо промаринувати шматочки в цибулі і оцті, а потім присмачити спеціями, то пропікається м’ясо швидко, виходить соковитим і ароматним.
Процес піде швидше, якщо не полінуватися і нарізати їх на дві частини. Далі натираємо будь-якими спеціями, відправляємо в рукав і запікаємо 40 хвилин. Поки шматочки печуться, можна відварити рис, картоплю або пасту – страва вийде повноцінним, ситним. Додайте в рукав стебло цибуля порей одночасно з м’ясом. Після гасіння він стає прозорим і насичує птицю додатковим ароматом. Наріжте легкий салат із зелені, пекінської капусти, зробіть легкі канапе з сиром і шинкою і насолоджуйтеся трапезою в компанії улюблених друзів.
Фарширована рисом в рукаві
Курку в рукаві можна приготувати в духовці цілком, нафаршировав рисом з овочами. Фірмовим рецептом сім’ї може стати такий варіант страви.
Готуємо покроково:
В якості начинки можна використовувати рис з кукурудзою, горошком, дрібними колечками болгарського перцю. Дуже смачно змішувати рисову крупу з печерицями, обсмаженими цибулею до м’якості. Блюдо виходить настільки смачним, що домочадці завжди просять добавки, вимагають повторювати рецепт як можна частіше.
Пряна курка в сметані
Будь-вершковий соус ідеально поєднується з шматочками курки. Пряна курка в сметаною заливці – відмінно поєднується з пастою, гречкою і навіть простий перловкою. Але найбільше гріє душу, що готується вона дуже швидко і просто.
Птицю ріжемо на дрібні шматочки, присипаємо борошном, приправляємо спеціями (краще всього підходить карі, хмелі-сунелі), заливаємо сметаною будь-якої жирності. Залишилося тільки помістити все в рукав, щільно зав’язати його і готувати 40-50 хвилин на 180 градусах.
Сильний вогонь перекалит соус і, можливо, сметана згорнеться; в даному випадку курка повинна нудитися.
Запікання в рукаві – бюджетний, але при цьому вельми гідний рецепт для сімейної скарбнички. Дивно, що м’ясо птиці смачно в холодному вигляді і його легко брати з собою як перекус в дорогу або готувати з них холодні сендвічі. При бажанні птицю можна додавати в салати, або приготувати заздалегідь, а потім подати до столу як холодну закуску, полив будь-яким соусом. Пробуйте, експериментуйте, балуйте домочадців смачною, здоровою їжею, як можна частіше.