Страви з птахи дуже корисні, ситні і ідеально підходять для дієтичного харчування. Щоб порадувати свою сім’ю і гостей смачним обідом, можна приготувати гаряче, смачне частування – курку в сметані на сковороді. Готується вона дуже легко, а всі необхідні інгредієнти можна купити в будь-якому супермаркеті за доступною ціною.
Базовий рецепт курки в сметані на сковороді
М’ясо свійської птиці, тушкована в сметані з різними приправами, виходить дуже ніжним і приємним на смак. Таке блюдо – ідеальний варіант для вечірньої трапези в колі рідних і друзів.
Необхідні продукти:
- курка – 0,8 кг;
- сіль – на смак;
- паприка, чорний перець, хмелі-сунелі – 10 грам;
- цибулина;
- три часточки часнику;
- сметана (20%) – 170 грам;
- борошно – 50 грам;
- соняшникова олія – для смаження.
Сметану для подібних страв краще брати базарну, пожирніше. Її смак більш вершковий і не містить характерну для магазинного продукту кислинку.
Готуємо:
- Птицю вимити і розділити на шматки середнього розміру. Потім засипати сіллю і спеціями.
- Викласти м’ясо в глибоку сковороду і тушкувати під напівзакритої кришкою, поки сік повністю не випарується. Потім налити трохи олії і обсмажити курячі шматочки до рум’яної скоринки.
- Після цього додати цибулю, нарізану півкільцями, і борошно. Все розмішати і готувати ще 2 – 3 хвилини.
- Часник подрібнити, всипати в сметану і помістити в сковороду. Потім долити трохи води, щоб вона злегка покривала курку, і тушкувати 12 хвилин.
Частування рекомендується подавати в гарячому вигляді з вареною картоплею або салатом зі свіжих овочів.
В сметанно-часниковому соусі
Птах, тушкована в сметано-часниковому соусі і приправлена духмяними спеціями, набуває відмінний смак і аромат. Чудове ласощі подарує заряд бадьорості і обов’язково сподобається всім домочадцям під час сімейного обіду.
Необхідні продукти:
- курка – 1,5 кг;
- три часточки часнику;
- сметана – 220 грам;
- цибулина;
- сіль – 5 г;
- спеції (карі, запашний перець, паприка) – 10 грам;
- рослинна олія – 40 мл
Готуємо:
- Птицю обробити і розрубати на середні шматки.
- М’ясо посмажити на сковороді з додаванням масла.
- Цибулю нарізати півкільцями, додати до курки і готувати ще 8 хвилин.
- В окрему тарілку покласти сметану, подрібнений часник, спеції, сіль і перемішати.
- Соус викласти у сковороду, ретельно з’єднати з іншими продуктами, прикрити кришкою і тушкувати страву 5 – 7 хвилин.
Готову курку зі сметаною і часником розкласти по тарілках і прикрасити листям салату, а в якості гарніру запропонувати пюре з картоплі.
Страва з курячого філе
Любителі гострих страв напевно оцінять цей нескладний і оригінальний рецепт. Ретельно підібрані інгредієнти надають готовому частування чудовий, новий смак.
Необхідні продукти:
- філе курки – 750 грам;
- дві цибулини;
- сіль, спеції (коріандр, перець червоний і чорний, чабер) – на свій розсуд;
- сметана – 270 грам;
- три часточки часнику.
Готуємо:
- Філе промити і нарізати на невеликі брусочки.
- Цибулю порізати соломкою і обсмажити з м’ясом на маслі 12 хвилин.
- Часник сильно подрібнити.
- У сметану покласти сіль, спеції, часник і перемішати.
- Отриманим соусом залити курку і тушкувати на маленькому вогні ще близько 10 хвилин.
Готове частування викласти на блюдо, посипати рубаною петрушкою і подати на стіл.
Курячі ніжки в сметані на сковороді
З ніжок курки можна отримати поживне і апетитне блюдо, яке згодиться для перекусу на пікніку або вгамує голод під час довгої поїздки.
Щоб надати м’ясу вишуканий аромат, бажано використовувати різноманітні приправи і спеції.
Необхідні продукти:
- десять курячих ніжок;
- майонез – 50 грам;
- гірчиця – 12 грам;
- сметана – 180 грамів;
- приправи (часниковий перець, базилік, хмелі-сунелі) і сіль – за смаком;
- три цибулини.
Готуємо:
- Ніжки вимити і просушити серветкою.
- Очистити цибулю і нарізати кільцями.
- У глибоку тарілку налити сметану, додати майонез, гірчицю, а потім насипати спеції і сіль. Отриманий соус розтерти до однорідності.
- Цибулю обсмажити на олії 3 – 4 хвилини.
- Курячі гомілки вмочити в соус і викласти на пательню зі смаженою цибулею.
- Продукти закрити кришкою і тушкувати, періодично перевертаючи, 50 хвилин.
- Готового м’яса дати настоятися в гарячій сковороді близько 20 хвилин.
Курячі ніжки в сметані подавати із зеленим горошком, рисом або великими часточками помідорів.
Готуємо з грибами
Курятина добре поєднується з грибами – вони надають страві апетитний запах і роблять його смак набагато яскравіше.
Смажена птиця, приготована за цим рецептом, допоможе урізноманітнити щоденне меню і відмінно підійде для святкового столу.
Необхідні продукти:
- курка (краще філе) – 600 гам;
- сіль – 5 г;
- спеції (суміш перців, коріандр, карі) – 7 грам;
- сметана – 150 грам;
- п’ять печериць невеликого розміру;
- цибуля – 2 шт.;
- вершковий сир – 100 грам.
Готуємо:
- Курку промити і нарізати на маленькі шматочки. Потім відправити в сковороду і тушкувати до напівготовності.
- Печериці вимити, очистити, порізати пластинами, а цибулю – кубиками. Продукти з’єднати з м’ясом і смажити протягом 8 – 10 хвилин.
- Вміст сковороди посолити, додати спеції, сметану і ретельно перемішати.
- М’ясо з грибами готувати на невеликому вогні ще 15 хвилин.
- Перед закінченням смаження засипати м’ясо з печерицями тертим сиром, закрити кришкою і залишити на 3 хвилини. Потім вимкнути вогонь.
Ароматна курка з грибами готова. Її потрібно розкласти по тарілках, засипати рубаною зеленню і подати до столу. Просто приголомшливий смак!
З додаванням соєвого соусу
Соєвий соус чудово поєднується з тушкованою птахом, роблячи її смак своєрідним і пікантним. А приготувати таку страву під силу навіть початківцю кухареві.
Необхідні продукти:
- куряче м’ясо (без кісток) – 800 грам;
- сметана – 90 грам;
- соєвий соус – 60 мл;
- сіль, приправи – 7 грам.
Готуємо:
- Куряче м’ясо промити і розділити на квадратні шматочки.
- У чашку налити соєвий соус, додати приправи, спеції, сіль і перемішати.
- Птицю залити отриманою сумішшю і залишити на 1 годину.
- Відправити м’ясо в сковороду з маслом і смажити протягом 30 хвилин, не забуваючи періодично помішувати.
- Коли курка буде готова, покласти сметану.
Чудова закуска буде добре поєднуватися з гарніром з макаронів, кетчупом або аджикою.
Тушкована курка в сметані з овочами
Птах, приготована з овочами на сковороді, – дуже корисне і легке блюдо. А його насичений смак і чарівний аромат зберуть всю родину за столом ще задовго до того, як страва буде готове.
Необхідні продукти:
- курка – 0,3 кг;
- баклажан;
- помідор;
- морква;
- картопля – 2 шт.;
- цибулина;
- болгарський перець – 1 шт.;
- часник – 2 зубчики;
- сметана – 200 грам;
- кінза, кріп, петрушка – 100 грам;
- приправи, сіль.
Готуємо:
- Курку помити і розрізати на порційні шматки.
- Овочі нарізати соломкою, часник – дрібними кубиками.
- М’ясо підсмажити на сковороді з маслом близько 25 хвилин, потім відправити до нього овочі. Спочатку треба покласти цибулю, баклажан і картопля, помідори, перець і моркву – через 7 – 10 хвилин.
- Овочі з куркою тушкувати під кришкою 20 хвилин.
- Зелень дрібно порізати і разом з часником додати в сметану.
- Продукти на сковороді полити заправкою з сметани і тушкувати ще 5 хвилин, потім вимкнути піч.
Страва з куркою і овочами готове, залишилося засипати його подрібненою зеленню і частування можна пробувати.
Курячі сердечка в сметані
Це незвичайне і смачне частування, яке готується досить швидко і просто, тому виручить будь-яку господарку при раптовому візит гостей. Сердечка, смажені в сметані, виходять дуже ароматними, з ніжним і соковитим смаком.
Необхідні продукти:
- сердечка курячі – 300 грам;
- сметана (25%) – 120 грам;
- цибуля – 110 грам;
- чиста вода – 200 мл;
- соняшникова олія – 25 мл;
- сіль, приправи – на свій смак.
Готуємо:
- Сердечка очистити від плівок і зайвого жиру, потім добре промити.
- Покласти субпродукт у розпечену сковороду і посмажити на рослинному маслі протягом 8 хвилин.
- Цибулю почистити, нарізати брусками і відправити до субпродуктів.
- Обсмажити все до утворення коричневої скоринки.
- Тепер до тушкованим продуктам додати сметану, добре перемішати і готувати ще 7 хвилин.
- Потім сердечка залити водою, насипати сіль і перець зі спеціями.
- Накрити кришкою і томити близько 18 – 20 хвилин.
Курні сердечка в сметані чудово поєднуються з будь-яким гарніром – макаронами, крупами, картоплею, а також свіжими або консервованими овочами. Приємного апетиту!