Бюджетний продукт, який вживає безліч сімей – курка. Зазвичай готують за своїм улюбленим і перевіреним рецептом. Щоб урізноманітнити раціон, пропонуємо приготувати курку в сметанному соусі.
Курка в сметанному соусі в духовці
Сметанна підлива краще всього підкреслить ніжне куряче м’ясо, яке буде танути в роті.
Інгредієнти:
- курка – 0,5 тушки;
- овочева суміш – 400 г;
- сіль;
- сметана – 170 мл;
- перець;
- часник – 2 зубки;
- соєвий соус – 1 ст. ложка;
- базилік.
Приготування:
- Промити і розрізати половину тушки.
- В соус влити сметану. Підсолити, посипати перцем. Додати базилік і роздавлені часникові зубки. Перемішати соус.
- Обмазати м’ясні шматки і помістити в жароміцну ємність. Залишити маринуватися на кілька годин.
- Прогріти духову піч. Температура знадобиться 180 градусів.
- Помістити у курку в духовку і запікати півгодини.
Дієтичне філе на сковороді в сметані
Можна смачно приготувати курку на сковороді. Тушкована в сметані з додаванням молока виходить особливо ароматною завдяки вхідним до складу страви спецій, зелені і часнику.
Інгредієнти:
- сіль;
- куряче м’ясо – 950 г;
- соняшникова олія;
- цибуля – 4 шт.;
- чорний перець;
- часник – 10 зубків;
- кріп;
- молоко – 160 мл;
- хмелі-сунелі – 1 ч. ложка;
- борошно – 2 ст. ложки;
- цукор – 1 ч. ложка;
- сметана – 11 ст. ложок.
Приготування:
- Натерти на тертці часникові зубки. Нашаткувати дрібніші цибулю. Помістити в сковороду і смажити. Овочі повинні придбати золотистий відтінок.
- Нарізати на порційні шматки м’ясо. Використовувати можна будь-які курячі частини. Надіслати до зажарки і смажити до рум’яної скоринки.
- У молоко додати борошно і збити. Залити в сковороду. Додати сметану. Підсолити і посипати цукром і спеціями. Залити водою, так щоб м’ясні шматки були повністю покриті соусом.
- Накрити кришкою і тушкувати півгодини. Посипати нашаткованої зеленню і згасити п’ять хвилин.
З додаванням грибів
Курка в сметанному соусі з грибами приготується швидко і просто, а результатом залишиться задоволена вся сім’я.
Інгредієнти:
- печериці – 470 г;
- цибуля – 1 шт.;
- грудка куряча – 560 г;
- борошно – 2 ст. ложки;
- сіль – 1,5 ч. ложки;
- чорний перець;
- сметана – 270 мл
Приготування:
- Промити і нарізати брусками грудку. Присипати сіллю, перцем і борошном. Перемішати.
- Гриби розрізати.
- Помістити В сковороду м’ясо і смажити до золотистого кольору. Перемістити в миску.
- У ту ж сковороду покласти нашатковану цибулю і смажити. Додати гриби і тушкувати сім хвилин.
- Повернути назад грудку. Залити сметаною. Тушкувати курку з печерицями в сметанному соусі чверть години, попередньо закривши кришкою.
До сметано-гірчичному соусі
Гірчиця додасть соусу особливий смак і аромат.
Інгредієнти:
- сіль;
- діжонська гірчиця – 1 ст. ложка;
- куряча грудка – 4 шт.;
- перець чорний;
- оливкова олія – 4 ст. ложки;
- пшеничне борошно – 1 ст. ложка;
- сметана – 3 ст. ложки.
Приготування:
- Філе птиці нарізати кубиками. Помістити в гарячу сковороду з олією. Засмажувати чверть години. Готувати краще на малому полум’ї.
- Посипати борошном. Розмішати і тушкувати три хвилини.
- Влити гарячу воду і розмішати. Грудок не повинно залишитися. Водою необхідно покрити всі курячі шматочки.
- Налити сметану. Розмішати. Додати гірчицю і розмішати. Протушкувати під кришкою чверть години. Посипати перцем і підсолити. Перемішати.
Для соусу використовувати жирну сметану і обов’язково свіжу. Якщо придбаєте залежаний продукт, велика ймовірність того, що при впливі високих температур соус згорнеться.
Куряче фрікасе зі сметаною
Ніжне блюдо, яке захочеться часто готувати. Соковите, легко засвоюване м’ясо в сметанному соусі виходить поживним і смачним.
Інгредієнти:
- сіль;
- куряче філе – 550 г;
- сметана – 170 мл;
- масло вершкове – 55 г;
- приправи;
- мука – 4 ст. ложки.
Приготування:
- М’ясний шматок просушити і нарізати порційно. Посипати сіллю, перцем і борошном. Розмішати.
- У сковороді розтопити масло і покласти курячі шматочки. Обсмажити.
- Залити сметаною і додати воду так, щоб м’ясо повністю покрилося. Посипати приправами, перемішати і накрити кришкою. Тушкувати на мінімальному нагріві півгодини.
Готуємо з часником
Спробуйте приготувати смачне блюдо, яке підкорить вас своїм смаком. Завдяки гасіння в духовій печі виходить особливо ніжним.
Інгредієнти:
- стегно куряче – 950 г;
- сіль;
- молоко – 75 мл;
- часник – 3 зубки;
- спеції;
- сметана – 270 мл;
- цибулина – 2 шт.
Приготування:
- Промити і підсушити курку. Підготувати жароміцну ємність, куди м’ясо поміститься в один шар.
- Нашаткувати цибулю. Отримані півкільця розмістити на дно ємності. Накрити щільним шаром курки. Накрити фольгою або кришкою і відправити в духовку. Режим 180 градусів. Витримати чверть години.
- Розчавити часникові зубки і додати сметану. Посипати спеціями. Влити молоко і підсолити. Перемішати.
- Залити отриманим шаром заготовку.
Гуляш з курки в сметанному соусі
Завдяки додаванню зелені, блюдо вийде з насиченим ароматом.
Інгредієнти:
- грудка куряча велика – 1 шт.;
- рослинна олія;
- цибуля – 2 шт.;
- сіль;
- часник – 8 зубчиків;
- морква – 1 шт.;
- борошно – 1 ч. ложка;
- окріп;
- сметана – 5 ст. ложок жирної;
- приправа;
- томатна паста – 1 ч. ложка.
Приготування:
- Філе нарізати на шматочки, які повинні бути порційними. Очистити і крупно порубати часникові зубки.
- Змішати часникові кубики з м’ясними. Присипати приправою, перемішати і промаринувати три години.
- Цибулю потрібно дрібними кубиками. Морквину натерти на тертці, краще використовувати велику.
- Розжарити масло в сковорідці. Помістити овочі. Прожарювати чверть години.
- Помістити в зажарку м’ясні шматочки. Розмішати і підрум’янити. Потрібно вісім хвилин.
- У сметану насипати борошно і додати томатну пасту. Збити. Комков бути не повинно. В отриманий соус додати окріп, його кількість повинна дорівнювати кількості соусу.
- Залити соус тонким струменем у сковорідку. Розмішати і підсолити. Накрити кришкою і варити чверть години.