Курка – популярний продукт, який може бути приготовлені різними способами. Дієтична страва з птиці відрізняється високими показниками вмісту білка, а також низькою калорійністю. Курка в томатному соусі на сковороді або в духовці – відмінний варіант обіду або вечері для всієї родини.
Курка в томатному соусі на сковороді
Курка в томатному соусі без духовки може бути приготована на відкритому вогні. Кетчуп краще використовувати домашній, хоча допустимо застосування і магазинного аналога.
Для його приготування потрібно:
- 3-4 томати натерти на терці, попередньо знявши шкірку.
- Залишити суміш на сковороді, через 5-6 хвилин, додати спеції, сіль за смаком.
Крім нього знадобляться:
- курка – 1 кг;
- цибуля ріпчаста – 2 шт.;
- морква – 1 велика;
- часник – 2 зубчики;
- улюблені приправи за смаком;
- помідори – 2-3 шт. або готова паста;
- сіль;
- борошно – 2-3 ст. л.;
- зелень – пучок.
Для отримання бажаного результату потрібно:
- Розділити птицю на порційні шматочки, змішати з приправами. М’ясо добре поєднується з часником і італійськими травами.
- Розігріти сковороду.
- Курку, обвалянную в борошні, обсмажити з усіх боків.
- Коли з’явиться рум’яна кірочка, додають моркву і цибулю, тушкують разом ще 10 хвилин.
- Доповнюють суміш подрібненими томатами або пастою, тушкують все 10-15 хвилин.
- Після цього додають лавровий лист, зменшують вогонь і продовжують готувати під кришкою.
Тушкована птах в мультиварці
Тушкована курка відрізняється ніжною м’якоттю. Цей спосіб приготування передбачає застосування рідини (бульйону, води) або власного соку. Завдяки великій кількості вологи, шкірка і м’якоть не пересихають.
Мультиварка дозволяє створити умови, близькі до російської печі, оскільки вона забезпечує підтримання постійної температури. Страви всередині зберігають природні соки і аромат.
Для приготування м’яса таким способом знадобиться:
- тушка птиці 1-1,5 кг;
- перець чорний мелений – за смаком;
- морська сіль – щіпка;
- томатний соус – 100 р;
- петрушка (кілька гілочок).
Під час роботи потрібно дотримуватися технологію приготування:
- М’ясо промивають, обсушують рушником, натирають приправами і сіллю.
- Чашу змащують вершковим маслом, викладають шматочки оброблення та часнику.
- Включають режим «Смаження», кілька хвилин підрум’янюють її до отримання скоринки. Потім переходять на «Гасіння».
- За 10 хвилин до закінчення процесу додати томатну пасту.
Після закінчення циклу м’ясо посипають зеленню, залишають всередині пристрою на 10-15 хвилин.
Як готувати курку в томатному соусі в духовці
Коли ми готуємо курку в духовці, то бажаємо досягти рум’яної скоринки, незважаючи на всі застереження про її шкідливість. Під шкіркою збережуться всі соки і корисні речовини.
Для м’яса господині пропонують багато варіантів приготування маринаду, один з яких наведено нижче:
- соєвий соус – 1-2 ст. л.;
- гірчиця 1 ч. л.;
- майонез 1 ст. л.;
- карі 1 ч. л.;
- зіра – за смаком.
Як заливка застосовується суміш з:
- томатної пасти, 3-4 ст. л.;
- сметани 3-4 ст. л.;
- соняшникової олії;
- зелені, спецій за смаком.
Послідовність дій така:
- Курку нарізають, заливають маринадом на 2 години.
- У форму для випікання розміщують м’ясо, насичуючи заливкою.
- Поміщають в духову шафу, розігрітий до температури 230-250°C, на годину. За 5 хвилин до закінчення процесу посипати тертим сиром.
Готовність страви визначають за його виділяє соку. Якщо він світлий, то страва готова, але коли рідина має червоний колір з домішками крові, курка ще не пропеклась.
З додаванням часнику
Пряність володіє вираженим смаком і ароматом, добре доповнює страву, тому часто використовується для птиці.
Знадобиться наступний набір продуктів:
- курятина 1 кг;
- часник 3-4 зубчики;
- цибуля ріпчаста 1 велика;
- томатна паста сметана 2-3 ст. л.;
- лавровий лист, перець горошком – за смаком;
- бульйон або вода 0,5 л.
Сковороду розігрівають, обсмажують птицю. Окремо пасерують цибулю разом з подрібненим часником. Потім додають м’ясо, воду, спеції, соус з пасти і сметани. Зменшують вогонь, тушкують до готовності близько 30 хвилин.
Рецепт з грибами
Щоб отримати курку з томатами і грибами, знадобиться:
- птах 1-1,5 кг;
- цибуля – 2 шт. середнього розміру;
- перець болгарський 1-2 шт.;
- помідори 1-2 шт.;
- гриби 150-200 г;
- біле сухе вино-100 мл;
- спеції, приправи, зелень, сіль (за смаком).
Послідовність приготування:
- Курка обсмажується на сильному вогні до отримання скоринки.
- На іншій сковороді пассеруется цибулю.
- Потім туди додаються порізані гриби до випарювання рідини.
- Наступні на черзі – перець і томати. Коли вони трохи розм’якнуть, вливають вино, після закипання викладають курку. Час готовності визначають по м’якості м’яса.
Готуємо курку в духовці з квасолею
Щоб додатково збагатити блюдо білком, використовують квасолю. Варіантів страви кілька.
Для одного з них знадобляться:
- птиця 1 кг;
- цибуля 2 шт;
- морква 1-2 шт.;
- квасоля консервована, біла або червона – 1 банка;
- томатна паста – 100 г;
- спеції за смаком.
Послідовність дій:
- М’ясо попередньо розділяють на шматки, маринують за допомогою спецій.
- Через годину його підрум’янюють її на сковороді, в кінці додають томатну пасту.
- Оскільки консервована квасоля вже готова, то її змішують або викладають поверх готового страви.
Інший варіант рецепту – з червоною квасолею.
Для нього знадобляться:
- курка – 1,5 кг;
- консервовані боби – 1 б.;
- біле вино 150 мл;
- оливки 1 б.;
- цибуля 1 шт.;
- помідори 2 шт.;
- рослинна олія;
- часник, трави (за смаком).
Технологія підготовки м’яса в цьому рецепті не відрізняється:
- Для одержання овочевої суміші обсмажують цибулю.
- Після його розм’якшення, додають часник, помідори, ще через 5 хвилин оливки.
- Далі в овочеву масу вводять квасоля.
- Шматки м’яса доводять до готовності окремо, протягом 40 хвилин на середньому вогні.
- При подачі на шматки м’яса укладають овочеву суміш, прикрашаючи зверху зеленою цибулею.
Рецепти птиці в томатному соусі зустрічаються в різних варіаціях. Можна отримати нові смаки, використовуючи додаткові інгредієнти: овочі, спеції, зелень. Готуйте з любов’ю!