Курка в томатному соусі – 6 рецептів, як приготувати на сковороді в духовці і в мультиварці

Курка – популярний продукт, який може бути приготовлені різними способами. Дієтична страва з птиці відрізняється високими показниками вмісту білка, а також низькою калорійністю. Курка в томатному соусі на сковороді або в духовці – відмінний варіант обіду або вечері для всієї родини.

Курка в томатному соусі на сковороді

Курка в томатному соусі без духовки може бути приготована на відкритому вогні. Кетчуп краще використовувати домашній, хоча допустимо застосування і магазинного аналога.

Для його приготування потрібно:

  • 3-4 томати натерти на терці, попередньо знявши шкірку.
  • Залишити суміш на сковороді, через 5-6 хвилин, додати спеції, сіль за смаком.

Крім нього знадобляться:

  • курка – 1 кг;
  • цибуля ріпчаста – 2 шт.;
  • морква – 1 велика;
  • часник – 2 зубчики;
  • улюблені приправи за смаком;
  • помідори – 2-3 шт. або готова паста;
  • сіль;
  • борошно – 2-3 ст. л.;
  • зелень – пучок.

Для отримання бажаного результату потрібно:

  • Розділити птицю на порційні шматочки, змішати з приправами. М’ясо добре поєднується з часником і італійськими травами.
  • Розігріти сковороду.
  • Курку, обвалянную в борошні, обсмажити з усіх боків.
  • Коли з’явиться рум’яна кірочка, додають моркву і цибулю, тушкують разом ще 10 хвилин.
  • Доповнюють суміш подрібненими томатами або пастою, тушкують все 10-15 хвилин.
  • Після цього додають лавровий лист, зменшують вогонь і продовжують готувати під кришкою.

Тушкована птах в мультиварці

Тушкована курка відрізняється ніжною м’якоттю. Цей спосіб приготування передбачає застосування рідини (бульйону, води) або власного соку. Завдяки великій кількості вологи, шкірка і м’якоть не пересихають.

Мультиварка дозволяє створити умови, близькі до російської печі, оскільки вона забезпечує підтримання постійної температури. Страви всередині зберігають природні соки і аромат.

Для приготування м’яса таким способом знадобиться:

  • тушка птиці 1-1,5 кг;
  • перець чорний мелений – за смаком;
  • морська сіль – щіпка;
  • томатний соус – 100 р;
  • петрушка (кілька гілочок).
Дивіться також:  Сосиски в тісті на сковороді – 7 рецептів, як приготувати

Під час роботи потрібно дотримуватися технологію приготування:

  • М’ясо промивають, обсушують рушником, натирають приправами і сіллю.
  • Чашу змащують вершковим маслом, викладають шматочки оброблення та часнику.
  • Включають режим «Смаження», кілька хвилин підрум’янюють її до отримання скоринки. Потім переходять на «Гасіння».
  • За 10 хвилин до закінчення процесу додати томатну пасту.

Після закінчення циклу м’ясо посипають зеленню, залишають всередині пристрою на 10-15 хвилин.

Як готувати курку в томатному соусі в духовці

Коли ми готуємо курку в духовці, то бажаємо досягти рум’яної скоринки, незважаючи на всі застереження про її шкідливість. Під шкіркою збережуться всі соки і корисні речовини.

Для м’яса господині пропонують багато варіантів приготування маринаду, один з яких наведено нижче:

  • соєвий соус – 1-2 ст. л.;
  • гірчиця 1 ч. л.;
  • майонез 1 ст. л.;
  • карі 1 ч. л.;
  • зіра – за смаком.

Як заливка застосовується суміш з:

  • томатної пасти, 3-4 ст. л.;
  • сметани 3-4 ст. л.;
  • соняшникової олії;
  • зелені, спецій за смаком.

Послідовність дій така:

  • Курку нарізають, заливають маринадом на 2 години.
  • У форму для випікання розміщують м’ясо, насичуючи заливкою.
  • Поміщають в духову шафу, розігрітий до температури 230-250°C, на годину. За 5 хвилин до закінчення процесу посипати тертим сиром.

Готовність страви визначають за його виділяє соку. Якщо він світлий, то страва готова, але коли рідина має червоний колір з домішками крові, курка ще не пропеклась.

З додаванням часнику

Пряність володіє вираженим смаком і ароматом, добре доповнює страву, тому часто використовується для птиці.

Знадобиться наступний набір продуктів:

  • курятина 1 кг;
  • часник 3-4 зубчики;
  • цибуля ріпчаста 1 велика;
  • томатна паста сметана 2-3 ст. л.;
  • лавровий лист, перець горошком – за смаком;
  • бульйон або вода 0,5 л.
Дивіться також:  Як засолити ікру форелі в домашніх умовах – 6 рецептів

Сковороду розігрівають, обсмажують птицю. Окремо пасерують цибулю разом з подрібненим часником. Потім додають м’ясо, воду, спеції, соус з пасти і сметани. Зменшують вогонь, тушкують до готовності близько 30 хвилин.

Рецепт з грибами

Щоб отримати курку з томатами і грибами, знадобиться:

  • птах 1-1,5 кг;
  • цибуля – 2 шт. середнього розміру;
  • перець болгарський 1-2 шт.;
  • помідори 1-2 шт.;
  • гриби 150-200 г;
  • біле сухе вино-100 мл;
  • спеції, приправи, зелень, сіль (за смаком).

Послідовність приготування:

  • Курка обсмажується на сильному вогні до отримання скоринки.
  • На іншій сковороді пассеруется цибулю.
  • Потім туди додаються порізані гриби до випарювання рідини.
  • Наступні на черзі – перець і томати. Коли вони трохи розм’якнуть, вливають вино, після закипання викладають курку. Час готовності визначають по м’якості м’яса.

Готуємо курку в духовці з квасолею

Щоб додатково збагатити блюдо білком, використовують квасолю. Варіантів страви кілька.

Для одного з них знадобляться:

  • птиця 1 кг;
  • цибуля 2 шт;
  • морква 1-2 шт.;
  • квасоля консервована, біла або червона – 1 банка;
  • томатна паста – 100 г;
  • спеції за смаком.

Послідовність дій:

  • М’ясо попередньо розділяють на шматки, маринують за допомогою спецій.
  • Через годину його підрум’янюють її на сковороді, в кінці додають томатну пасту.
  • Оскільки консервована квасоля вже готова, то її змішують або викладають поверх готового страви.

Інший варіант рецепту – з червоною квасолею.

Для нього знадобляться:

  • курка – 1,5 кг;
  • консервовані боби – 1 б.;
  • біле вино 150 мл;
  • оливки 1 б.;
  • цибуля 1 шт.;
  • помідори 2 шт.;
  • рослинна олія;
  • часник, трави (за смаком).

Технологія підготовки м’яса в цьому рецепті не відрізняється:

  • Для одержання овочевої суміші обсмажують цибулю.
  • Після його розм’якшення, додають часник, помідори, ще через 5 хвилин оливки.
  • Далі в овочеву масу вводять квасоля.
  • Шматки м’яса доводять до готовності окремо, протягом 40 хвилин на середньому вогні.
  • При подачі на шматки м’яса укладають овочеву суміш, прикрашаючи зверху зеленою цибулею.
Дивіться також:  Як варити перловку – 5 рецептів

Рецепти птиці в томатному соусі зустрічаються в різних варіаціях. Можна отримати нові смаки, використовуючи додаткові інгредієнти: овочі, спеції, зелень. Готуйте з любов’ю!

Прокрутка до верху