З курки з гарбузом можна приготувати багато різних страв. Це супи, запіканки, овочеві рагу, пироги і салати. Солодкуватий, багатий вітамінами овоч і ніжне м’ясо створюють неповторне поєднання, прекрасно гармоніює не тільки один з одним, але і з іншими компонентами. Розглянемо 7 рецептів страв, приготованих з курки з гарбузом в духовці, мультиварці і на сковороді.
Курка, запечена з гарбузом в духовці
Щоб блюдо вийшло смачним, потрібно взяти дозревшую гарбуз. М’якоть такого плоду буде яскраво-оранжевою і не надто твердою на дотик. Що стосується курки, можна використовувати як цілу тушку, так і будь-які її частини.
Для приготування знадобляться:
- 600 г гарбузової м’якоті;
- 600 г курятини;
- кілька цибулин;
- приправа для птиці;
- майонез або йогурт без добавок;
- 2 – 3 курячі яйця;
- сир;
- сіль і паприка.
Як готувати курку з гарбузом в духовці:
- Моєму курятину, солимо і посипаємо приправами для птиці, даємо трохи постояти.
- Нарізаємо гарбузову м’якоть кубиками, а цибулини півкільцями.
- Збиваємо яйця з майонезом або йогуртом, додаємо тертий сир.
- Змащуємо глибоку посуд жиром, кладемо порізану гарбуз, посипаємо її сіллю і паприкою, зверху покласти цибулю.
- Рівномірно розподіляємо по поверхні шматки курятини, заливаємо блюдо підготовленим соусом і відправляємо запікатися.
Подаючи на стіл, можна присипати запечену з гарбузом і цибулею курку рубаною зеленню.
Готуємо в мультиварці
Якщо приготувати курку з гарбузом в мультиварці, блюдо вийде особливо м’яким і соковитим.
Для роботи знадобляться такі компоненти:
- куряче філе;
- гарбузова м’якоть;
- цибуля;
- болгарський перець;
- зубчики часнику;
- бульйон або фільтрована вода;
- сіль і приправи.
Готуємо в мультиварці:
- Нарізаємо півкільцями цибулю і болгарський перець, часник дрібно шаткуємо.
- Підсмажуємо овочі в чаші приладу до м’якості, потім кладемо нарізане м’ясо, солимо і приправляємо.
- Коли курятина почне віддавати сік, додаємо порізану кубиками гарбуз і продовжуємо готувати продукти в режимі смаження ще кілька хвилин.
- Вливаємо бульйон, при необхідності додаємо трохи солі і спецій, закриваємо кришкою і готуємо страву в режимі гасіння 45 – 50 хвилин.
На замітку. Можна доповнити таке рагу морквою, томатами або дрібно порізаними кабачками.
Як смачно загасити птицю з овочем
Для приготування такої страви знадобиться глибока сковорода з товстими стінками.
Потрібно взяти такі компоненти, обсяг яких залежить від місткості посуду:
- будь-які частини курки;
- гарбузова м’якоть;
- свіжі гриби;
- цибулина;
- морква;
- сметана;
- спеції і сіль.
Як загасити птицю з гарбузом і грибами:
- Припускаємо в сковороді цибулю і моркву, потім додаємо порізані гриби.
- Додаємо до суміші курку і злегка обсмажуємо її, посипавши сіллю і приправами.
- Закладаємо подрібнену гарбуз, вливаємо розведену водою сметану і закриваємо кришку.
Готувати таке блюдо треба на повільному вогні, при цьому потрібно стежити, щоб рідина не випарувалася, інакше компоненти, що знаходяться внизу, пригорять.
Курячий суп-пюре з гарбуза
Суп з гарбуза з куркою приведе в захват домашніх, а якщо зробити його у вигляді пюре, він цілком підійде для годування малюка.
Щоб приготувати таку страву, знадобляться наступні продукти:
- 400 г курятини;
- 600 г гарбуза;
- 2 – 3 картоплини;
- цибуля;
- морква;
- часник за бажанням;
- зелень кропу;
- очищені гарбузове насіння;
- сіль.
Як зробити суп пюре з гарбуза з куркою:
- Варимо курятину, відокремлюємо від кістки і розбираємо на волокна.
- У каструлі з товстими стінками припускаємо на олії подрібнену цибулю і терту моркву. Додаємо роздавлений часник.
- Коли зажарка готова, викладаємо дрібно порізану картоплю і м’якоть гарбуза. Заливаємо компоненти бульйоном, в якому варилася курка, солимо їх і кладемо приправи.
- Тушкуємо овочі під кришкою, поки вони не стануть м’якими, а потім пюрируем в блендері і повертаємо в каструлю.
- При необхідності додатково розводимо суп бульйоном, доводимо до кипіння і знімаємо з вогню.
Подають цю страву, поклавши в кожну тарілку шматки курятини, а зверху посипають рубаною зеленню і гарбузовим насінням, які при бажанні можна трохи підсмажити на сухій сковороді.
Зі сметанною заливкою
Сметана додасть м’ясу додаткову м’якість, а горіхи і часник зроблять блюдо ароматним і ситним.
Щоб приготувати курку з гарбузом в сметанною заливці, знадобляться такі складові:
- гарбузова м’якоть;
- курятина;
- ріпчаста цибуля;
- часник;
- чорнослив;
- сметана;
- волоські горіхи;
- сіль і спеції.
Як приготувати страву:
- Замочуємо чорнослив у воді, потім зливаємо рідину, ретельно миємо й сушимо плоди.
- Ріжемо гарбузову м’якоть невеликими шматочками і укладаємо в жароустойчивую посуд, змащену жиром. Посипаємо овоч нарізаною цибулею, сіллю і спеціями.
- Розподіляємо по поверхні чорнослив, зверху кладемо курку, яку теж знадобиться посолити і приправити.
- Подрібнюємо часник і змішати його зі сметаною. Кладемо в отриманий склад товчені горіхи, трохи розвести соус водою і заливаємо їм страву. Потім ставимо його в духовку.
На замітку. Можна додати сметанний соус паприку або каррі, ці приправи додадуть йому приємний колір і аромат.
Фарширована гарбуз, запечена в духовці з куркою
Красиво і святково буде виглядати на столі фарширована гарбуз. Для цього потрібно вибрати плід середньої величини, з міцною, непошкодженою шкіркою. Інші інгредієнти беруть в такому обсязі, щоб начинка помістилася в гарбуз.
В процесі приготування знадобляться такі продукти:
- гарбуз;
- філе курки;
- рис;
- цибуля;
- морква;
- болгарський перець;
- кілька помідорів або томатне пюре;
- трохи часнику;
- бульйон;
- сіль і приправи.
Як приготувати гарбуз, фаршировану куркою, рисом і овочами:
- Зрізаємо з гарбуза верхівку, а якщо плід має довгасту форму, розділимо його на дві частини.
- Виймаємо ложкою насіння і м’якоть так, щоб товщина стінок не менше 2 див.
- Натираємо середину гарбуза сіллю, приправами і невеликою кількістю рослинного масла, після чого відправляємо заготовку в духовку на півгодини. Потім виймаємо й даємо трохи охолонути.
- Поки запікається гарбуз, припускаємо на сковороді нарізану цибулю, болгарський перець, моркву і часник, а коли вони стануть м’якими, додаємо м’ясо, солимо і перчимо продукти.
- Коли курятина почне виділяти сік, додаємо подрібнені помідори або томатне пюре, насипаємо рис і заливаємо блюдо бульйоном. Сюди ж можна покласти і м’якоть, витягнуту з гарбуза, попередньо дрібно порізавши її.
- Тушкуємо начинку, поки крупа не буде готова, а потім заповнюємо нею гарбуз і відправляємо фарширований овоч в духовку на 20 – 30 хвилин.
Готову страву потрібно посипати свіжою зеленню і подати до столу гарячим.
Рецепт незвичайного пирога
Пиріг з куркою і гарбузом можна готувати з будь-якого тесту, як дріжджового, так і прісного. У цьому рецепті розглянуто варіант випічки з листкової основи.
Для приготування страви потрібні такі компоненти:
- пачка листкового тіста;
- гарбузова м’якоть;
- куряче філе;
- цибуля;
- часник;
- помідори;
- сметана;
- сир;
- зелень;
- сіль і приправи.
Як зробити пиріг:
- Виймаємо тісто з упаковки і даємо йому розморозитися.
- Ріжемо куряче філе тонкими пластами, натираємо сіллю, приправами і тиском часником, залишаємо промаринуватися.
- Подрібнюємо гарбуз і цибулю нарізаємо тонкими кружальцями помідори.
- Розкачуємо тісто і розкладаємо на деко, щоб краї трохи звисали.
- Змащуємо основу тонким шаром сметани, зверху поміщаємо гарбуз, посипаємо цибулею, солимо і приправляємо.
- Розкладаємо шматки курки, а потім гуртки помідорів.
- Посипаємо блюдо сиром, загортаємо краї тіста всередину і ставимо запікатися.
Коли пиріг буде готовий, залишиться тільки посипати його зеленню і поділити на порції.
Використовуючи наведені рецепти, можна сміливо експериментувати, поєднуючи гарбуз і курку з різними продуктами. До основних компонентів чудово підійдуть будь-які крупи, макаронні вироби, овочі, гриби і сухофрукти. А відтінити смак страви допоможуть соуси і улюблені приправи.