Курка з грибами у вершковому соусі – ніжне і ситне блюдо, та ще й містить мало калорій. А приготувати його можна самими різними способами.
Курка з грибами у вершковому соусі – базовий рецепт
Курка під вершковим соусом з грибами – прекрасний варіант корисного і смачного обіду або сімейного вечері.
Необхідні продукти:
- зубок часнику;
- 0,5 кг курячого філе;
- спеції за смаком;
- вершки – 200 мл;
- 200 грам грибів;
- одна невелика цибулина.
Процес приготування:
- Нарізаємо цибулю на шматочки, відправляємо на сковороду і доводимо до красивого рум’яного кольору. Після цього додаємо до нього подрібнене куряче філе, кладемо спеції і тримаємо на вогні ще приблизно сім хвилин.
- Гриби ріжемо на пластинки і відправляємо до решти інгредієнтів. Готуємо все разом ще пару хвилин і вливаємо вершки.
- Через п’ять хвилин вимикаємо вогонь, кладемо приправи, роздавлений часник і наполягаємо блюдо деякий час перед подачею.
Рецепт класичного жульєна
Філе курки з грибами це, по суті, жульєн.
Давайте приготуємо це блюдо, використовуючи традиційний рецепт.
Необхідні продукти:
- 200 мілілітрів вершків;
- 0,3 кг філе;
- 20 грам вершкового масла;
- спеції за смаком;
- 100 грам сиру;
- 0,3 кг грибів;
- велика ложка борошна;
- цибулина.
Процес приготування:
- Нарізаємо цибулю на дрібні шматочки, гриби на пластинки, а курку добре промиваємо і перетворюємо в кубики середнього розміру, обсипаємо спеціями.
- Підготовлені курячі шматочки обсмажуємо на сильному вогні, щоб вони підрум’янилися.
- Так само чинимо з цибулею і грибами, потім з’єднуємо їх з куркою.
- У чисту і суху сковороду додаємо борошно, смажимо хвилину, потім викладаємо масло і перемішаємо так, щоб не було грудок.
- Потім вливаємо вершки, підсолюємо і готуємо, поки маса не стане густою. З’єднуємо її з начинкою.
- Наповнюємо спеціальні форми для жульєна, покриваємо закуску зверху тертим сиром і ставимо на 15 хвилин у духовку, включивши нагрівання на 200 градусів.
З білими грибами під вершковим соусом
Курка з білими грибами – шалено соковите і ніжне блюдо.
Необхідні продукти:
- 40 грам вершкового масла;
- 0,3 літра вершків;
- 0,5 кг курячого філе;
- 0,3 кг білих грибів;
- спеції на свій смак.
Процес приготування:
- Гриби наріжте на тонкі скибочки, обсмажте на сковороді — уся рідина повинна випаруватися.
- Додайте до них вимите і нарізане на кубики філе куряче, присипте спеціями за смаком, добре обсмажте. Курка повинна стати білого кольору.
- Влийте сюди ж вершки і зменшіть вогонь — вони не повинні доходити до кипіння. Готуйте страву близько семи хвилин до густоти.
А якщо додати ще трохи тертого сиру, то вийде справжній вершково-сирний соус, що надає страві особливу апетитності.
Готуємо з курячого філе з печерицями
Необхідні продукти:
- 200 грам шампіньйонів;
- спеції;
- філе – 500 грам;
- часник – два зубчики;
- вершки – маленька упаковка.
Процес приготування:
- М’ясо добре вимиваємо, прибираємо з нього все зайве. Нарізаємо філе на невеликі кубики і відправляємо в сковороду для обжарювання.
- Гриби теж подрібнюємо і відразу кладемо до курки.
- З’єднуємо вершки з вибраними приправами і тиском часником, добре перемішуємо і заливаємо ними курку.
- Готуємо страву близько 10 хвилин, включивши низький рівень нагріву.
Печериці — не самі ароматні гриби. Тому додавання декількох заздалегідь вимочених і відварених лісових грибів додасть страві особливий, грибний запах.
В сметанно-вершковому соусі з грибами
Необхідні продукти:
- 0,6 кг будь-яких курячих частин;
- приправи за смаком;
- гриби – 0,3 кг;
- цибулина;
- маленька баночка сметани.
- 200 мілілітрів вершків.
Процес приготування:
- Вибрані курячі частини вимиваємо, кладемо в сковороду і на сильному вогні обсмажуємо кілька хвилин, щоб м’ясо стало рум’яним.
- В іншу сковороду кладемо нарізану на кубики цибулю і подрібнені гриби, доводимо до готовності – повинна піти вся рідина. Потім цю суміш додаємо до курки.
- Змішуємо сметану з вершками, приправляємо спеціями, заливаємо цим соусом курку. Після того, як піде процес кипіння, зменшуємо вогонь і продовжуємо тушкувати страву ще близько 15 хвилин.
Як приготувати страву в мультиварці?
Необхідні продукти:
- 0,4 кг грибів;
- приправи за смаком;
- м’ясо курки – 0,5 кг;
- цибулина;
- 0,2 літра вершків.
Процес приготування:
- Нарізаємо цибулину на кубики, а гриби на невеликі тонкі скибочки. Викладаємо овочі в чашу мультиварки і включаємо її в режим «Випічка» на 35 хвилин.
- Коли продукти дійдуть до потрібного стану, кладемо до них подрібнену на шматочки курку і чекаємо завершення програми.
- Додаємо до інгредієнтів вершки, кладемо сіль, перець та інші спеції за своїм бажанням, перемішуємо і перемикаємо прилад в режим «Гасіння» на 30 хвилин.
Курка з грибами, запечена в духовці під вершковим соусом
Необхідні продукти:
- 0,1 літра вершків;
- 0,7 кг курки;
- спеції на свій смак;
- 300 грам грибів;
- одна невелика цибулина;
- сир твердий – 50 грам.
Процес приготування:
- Цибулю нарізаємо на невеликі квадратики, а гриби на тонкі скибочки. Доводимо продукти до рум’яності на гарячій сковороді.
- Курятину ретельно натираємо спеціями, даємо постояти в них хоча б 10 хвилин, щоб вона просочилася. Потім викладаємо м’ясо у форму для запікання.
- Зверху покриваємо заготовки обсмаженими овочами, тертим сиром і заливаємо все вершками, розведеними невеликою кількістю води.
- Готуємо 30 хвилин, заздалегідь прогрів духовку до 190 градусів.
Варіант з додаванням часнику
Необхідні інгредієнти:
- 0,4 кг грибів;
- три зубки часнику;
- 0,6 кг курки;
- цибулина;
- 0,2 літра вершків;
- приправи.
Процес приготування:
- На сковороду з олією спочатку кладемо порізану на шматочки часник, трохи обсмажуємо його і прибираємо. Туди ж викладаємо подрібнену цибулю і гриби пластинками. Тримаємо на вогні, поки вони не стануть рум’яного кольору.
- Додаємо курятину, кладемо приправи і обсмажуємо м’ясо — воно повинно зарум’янитися.
- Заливаємо вміст вершками і чекаємо, коли почнеться процес кипіння. Зменшуємо рівень нагріву і продовжуємо тушкувати ще близько 15 хвилин.
Перед подачею краще всього дати страві трохи настоятися.
Приготовану курку з грибами в соусі можна подавати як самостійне блюдо або з гарніром. Вона відмінно підійде до пасти, картопляного пюре або рісу.