Навіть професійні кухарі не можуть порахувати, скільки страв можна приготувати на основі курячого м’яса. Курка з грибами в духовці налічує сотні варіацій приготування. Пропонуємо найпопулярніші страви, багато з яких готують не тільки наші господині, але і кухаря по всьому світу.
Курка, фарширована грибами в духовці
Фаршированої курочці завжди знайдеться місце на святковому столі. В якості начинки використовують різні інгредієнти, картоплю, крупу і, звичайно ж, гриби, які чудово поєднуються з курячим м’ясом і надають страві приголомшливий аромат.
Склад інгредієнтів:
- тушка птиці (вагою до 1,5 кг);
- 550 г грибів;
- велика цибулина;
- зелень, приправи.
Готуємо поетапно:
- Якщо ви хочете здивувати своїх гостей, то приділіть розбиранні тушки більше часу. Покладіть її на стіл грудкою вниз, візьміть гострий ніж і зробіть надріз вздовж шийки. Тепер акуратно відокремте м’ясо від усіх кісток і витягніть скелет, залиште тільки крильця і шкірку.
- М’ясо трохи відбиваємо і присмачую будь-якими спеціями.
- Нашатковані гриби і цибулю обсмажуємо на олії.
- Тепер наповнюємо шкірку м’ясом і грибною начинкою, зашиваємо курку і запікаємо 45 хвилин (температура 180°С).
Запіканка з картоплею
Запіканка – це завжди ситне і швидке в приготуванні блюдо. Сьогодні ми будемо готувати її з м’яса птиці, картоплі та грибів. Безумовно, курка з картоплею і грибами — калорійне блюдо, але відмовитися від нього складно.
Склад інгредієнтів:
- шість бульб картоплі;
- 620 г м’яса птиці (філе);
- 480 г печериць;
- дві цибулини;
- 180 г твердого сиру;
- по 180 мл вершків та майонезу;
- ложечка сушеного часнику;
- спеції, зелений лук.
Готуємо поетапно:
- Ріпчасту цибулю шаткуємо півкільцями. Чим тонше ви поріжете овоч, тим смачніше вийде блюдо. Подрібнюємо гриби пластинами. Філе ріжемо смужками.
- Спочатку пасеруємо цибулю, потім кладемо гриби, злегка присаливаем і обсмажуємо до готовності.
- Картоплю нарізаємо кружальцями, посипаємо спеціями. Картопля краще не різати товстими шматками, так він буде довше запікатися.
- У форму викладаємо картоплю, зверху розкладаємо гриби з цибулею, потім м’ясо, присипаємо сіллю та сушеною пряним овочем. Заливаємо вершками і ставимо в піч на 45 хвилин (температура 180°С).
- Майонез змішуємо з подрібненим сиром і зеленою цибулею. За п’ять хвилин до готовності запіканку покриваємо сирною сумішшю.
Куряче філе з грибами і сиром
М’ясні курячі шматочки з грибами і сирною скоринкою гідно займуть своє місце на будь-якому столі. Для рецепту не варто використовувати велику кількість спецій, щоб не перебити аромат грибів.
Щоб м’ясо вийшло більш соковитим і пікантним на смак можна взяти сметану, а смажену цибулю замінити маринованою.
Склад інгредієнтів:
- 420 г філе курки;
- 220 г грибів;
- 120 мл сметани;
- ріпчаста цибуля;
- дрібна морська сіль за смаком;
- 120 г твердого сиру.
Готуємо поетапно:
- Філе нарізаємо так, як на відбивні, посипаємо сіллю.
- Подрібнюємо гриби скибочками, цибулю дрібно рубаємо.
- У сковороду ллємо небагато масла й обсмажуємо цибулю з грибами до рум’яності.
- Потім грибну піджарку викладаємо на кожен м’ясної шматочок, поливаємо сметаною і присипаємо тертим сиром.
- Запікаємо страву в духовці 20 хвилин (температура 190°С).
Жульєн з куркою і грибами
Незважаючи на те, що жульєн придумали французькі кухарі, таке блюдо по достоїнству оцінили в Росії. Запікати жульєн потрібно в спеціальних маленьких формочках – кокотницях, але можна взяти керамічні або скляні форми з ручкою.
Склад інгредієнтів:
- 110 г сиру твердих сортів;
- 285 г печериць;
- велика цибулина;
- пів ложечки мускату;
- 35 г борошна;
- 225 г відвареного філе птиці;
- чашка вершків (20%);
- 25 г вершкового масла.
Готуємо поетапно:
- Гриби нарізаємо тонкою соломкою, цибулю шаткуємо кубиками, відварне м’ясо поділяємо руками.
- У сковорідку з олією кладемо цибулю, пасеруємо до рум’яного кольору, потім викладаємо гриби. Печериці краще класти малими порціями, щоб вони смажилися, а не тушкувалися.
- Тепер викладаємо м’ясо, приправляємо все сіллю і перцем, змішуємо і через пару хвилин вимикаємо вогонь.
- Беремо чисту сковороду, висипаємо борошно і обсмажуємо її до коричневого відтінку, потім відправляємо до неї масло, перемішуємо і вливаємо вершки, додаємо трохи солі і мускату.
- Як тільки соус загусне, з’єднуємо його з масою з грибів і м’яса, тушкуємо п’ять хвилин і знімаємо з плити.
- Вміст сковорідки розкладаємо по кокотницях, присипаємо всі подрібненим сиром і відправляємо в духовку на 20 хвилин (температура 180°С).
Рецепт приготування з гречкою
Якщо у вашій родині не люблять гречку, то приготуйте їм смачне і ситне блюдо з грибами і куркою. Повірте, від такого ароматного і апетитного вечері вони не зможуть виявитися.
Склад інгредієнтів:
- 385 г крупи;
- два курячих стегенця;
- 185 г грибів;
- цибуля (білий);
- 185 мл вершків (10%);
- 110 г сиру (твердого);
- за смаком сіль і солодка паприка.
Готуємо поетапно:
- Першим ділом вам потрібно відварити крупу до напівготовності, якщо у вас гречка в пакетиках, то візьміть дві упаковки.
- Гриби нарізаємо пластин, цибулю шаткуємо кубиками, злегка обсмажуємо інгредієнти на маслі, після змішуємо з крупою і розподіляємо по формі.
- Стегенця присмачую сіллю і паприкою, кладемо у форму і злегка їх придавлюємо рукою.
- Заливаємо все вершками, посипаємо тертим сиром і запікаємо в духовці до повної готовності м’яса (температура 200°С).
У вершковому соусі
Курка з грибами у вершковому соусі – це неймовірно ніжне і смачне блюдо. Для рецепту краще взяти філе птиці, гриби підійдуть свіжі або заморожені, лісові і звичайні печериці.
Склад інгредієнтів:
- ½ Кг філе птиці;
- 285 мл вершків (20%);
- 380 г будь-яких печериць;
- цибулина;
- 45 г масла топленого;
- сіль, перець.
Готуємо поетапно:
- Цибулю подрібнюємо і пасеруємо його на топленому маслі до м’якості. Потім кладемо до нього часточки грибів, смажимо до рум’яності печериць.
- М’ясо ріжемо брусочками, змішуємо з грибною піджаркою, перекладаємо у форму і йдіть на півгодини в духовку (температура 180°С).
- Вершки трохи збиваємо вінчиком разом з сіллю і перцем. По закінченню 30 хвилин, поливаємо соусом і тушкуємо страву ще півгодини. Подаємо з рисом, пастою або відварною картоплею.
Пиріг з куркою і грибами в духовці
Ситний і смачний пиріг з куркою і грибами подобається не тільки дорослим, але й дітям. Для випічки ви можете взяти готове листкове тісто, замісити дріжджове або скористатися нашим рецептом швидкого пирога.
Склад інгредієнтів:
- по склянці сметани і майонезу;
- філе птиці;
- цибулина;
- 185 г грибів;
- п’ять яєць;
- п’ять ложок борошна;
- ложечка соди;
- сіль, перець, олія.
Готуємо поетапно:
- Пасеруємо На олії кубики цибулі, потім кладемо кубики грибів і смажимо десять хвилин.
- Як тільки сковороди випарується вся волога, викладаємо брусочки м’яса і обсмажуємо до їх посвітління. Начинка для пирога готова, її залишилося тільки посолити і поперчити.
- Для тіста ретельно збовтуємо яйця, майонез і сметану. Потім засипаємо борошно з гашеного содою і ще раз все ретельно перемішуємо.
- Виливаємо у форму частина основи, розподіляємо начинку, закриваємо рештою тіста і відправляємо пиріг в духовку на 35 хвилин (температура 180°С).
З помідорами
Ми завжди прагнемо порадувати близьких оригінальними та смачними стравами. Але інколи прості рецепти з доступними продуктами дозволяють приготувати справжній кулінарний шедевр.
Склад інгредієнтів:
- п’ять курячих стегон;
- два помідора;
- 225 г печериць;
- 135 г сиру;
- чотири часникового зубчики;
- сіль, перець.
Готуємо поетапно:
- Стегна птиці присмачую сіллю, перцем та іншими спеціями на ваш вибір. Викладаємо їх у форму або на деко.
- Печериці ріжемо пластинками, обсмажуємо на олії, також приправте спеціями.
- На кожне куряче стегно викладаємо смажені грибочки, зверху кладемо півкільця томатів.
- В піалі з’єднуємо натертий сир, майонез і подрібнений пряний овоч, отриману масу викладаємо на томати.
- Запікаємо страву 45 хвилин (температура 200°С).
І це мала частина того, що можна зробити з курки та грибів. Ви можете додавати інші інгредієнти і придумувати свої оригінальні рецепти.