Що може бути краще, ніж соковита, ароматна курочка з картоплею? Ні, зовсім не тому, що це просто і дуже смачно (це і так зрозуміло). Краще гідність цієї страви в тому, що курка може бути приготована безліччю способів: ви можете творити нові кулінарні шедеври хоч кожен день — і кожен з них буде чудовий.
Запечена курка з картоплею в мультиварці
Чудове блюдо для вашої колекції рецептів, які легко запам’ятовуються і тому завжди під рукою.
З чого готуємо:
- Куряче м’ясо шматочками — 700-1000 р.
- Картопля — 1 кг.
- Морква — 1 шт.
- Часник — 1 зубчик.
- Лавровий лист, сіль, спеції.
- Масло (будь-який) — 1 ст. ложка.
Як готуємо:
- В мультиварці потрібен режим «Випічка», час — будь від 20 хвилин до години (на цьому етапі вона буде використовуватися як сковорода). Виливаємо олію, укладаємо куряче м’ясо і обсмажуємо, не закриваючи кришкою. Поки обсмажується курка, можна підготувати картоплю і моркву очистити і порізати.
- У сік, що дало куряче м’ясо, викладаємо картоплю, моркву, лавровий лист і подрібнений часник. За бажанням солимо й додаємо спеції.
- Поверх овочів викладаємо шматочки курки, солимо, додаємо половину мультиварочного склянки води. Перемикаємо на режим «Плов» і включаємо.
Час приготування цього смачного і ароматного страви — близько години. Знімаємо, при бажанні посипаємо зеленню і подаємо на стіл.
Готуємо по-французьки з сиром
Курка по-французьки — універсальне блюдо, що поєднує простоту і вишуканість завдяки пікантному присмаку сиру. І прекрасний спосіб порадувати близьких.
З чого готуємо:
- Куряче філе — 3 шт.
- Картопля — 6-7 шт. (середніх)
- Цибуля — 1 шт.
- Твердий сир — 150 р.
- Рослинне масло — 2 ст. ложки.
- Майонез.
- Сіль, спеції.
Як готуємо:
- Куряче філе промиваємо, обсушуємо, солимо, натираємо спеціями.
- У чашу мультиварки наливаємо масло і викладаємо філе. Обсмажуємо 15 хвилин в режимі «Випічка» (кришкою не накриваємо). Після появи золотистого кольору на нижній стороні перевертаємо.
- Поки обсмажується курка, нарізаємо цибулю кільцями, чистимо і ріжемо кружечками картоплю.
- Викладаємо поверх філе цибуля рівним шаром, поверх нього викладаємо картоплю. Солити чи ні — на ваш смак.
- Змащуємо шар картоплі майонезом, зверху посипаємо сиром, натертим на крупній тертці.
- Включаємо режим «Випічка» на 40 хвилин.
Блюдо готове. Даємо йому кілька хвилин постояти, ділимо на порції і подаємо на стіл.
Курка з золотистою скоринкою, з картоплею
Ви вже уявляєте собі, як апетитно вона виглядає на столі — ніжна курка з скоринкою, красиво розташувався в оточенні шматочків картоплі, немов у гнізді. Цей рецепт точно стане одним з ваших улюблених!
З чого готуємо:
- Курка (цілком) — 1 шт.
- Картопля — 1 кг.
- Майонез — 100 мг.
- Рослинне масло — 1-2 ст. ложки.
- Сіль, перець, пряні трави, базилік, кориця.
Як готуємо:
- Моєму і підсушуємо курячу тушку.
- Готуємо маринад: у мисочці змішуємо майонез, сіль і спеції.
- Густо обмазуємо маринадом курочку зовні і всередині і залишаємо в холодильнику на 10-15 хв.
- Чистимо картоплю, ріжемо на половинки або великі шматки і заправляємо рослинною олією.
- Викладаємо в чашу частину картоплі, кладемо на неї курку і маємо навколо неї інші шматочки картоплі.
- Включаємо мультиварку в режимі «Випічка» на 45 хвилин — годину, в залежності від її потужності.
Наш новий кулінарний шедевр готовий. Ділимо курочку на шматки і подаємо разом з картоплею.
Печеня в мультиварці з часником
Навіть назва цього блюда звучить заманливо — спекотне! Приготувати в мультиварці печеня з курки з часником — дуже просто. Чому б не зробити його прямо зараз?
З чого готуємо:
- Стегенця — 3-4 шт. або гомілки — 6-8 шт.
- Картопля — 5-6 шт.
- Морква — 1 шт.
- Цибуля — 1 шт.
- Бульйон або вода — 1,5 — 2 склянки.
- Рослинне масло — 1-2 ст. ложки.
- Часник — 3-4 зубчики.
- Свіжа зелень — 1 пучок.
- Лавровий лист, сіль, спеції.
Як готуємо:
- Промиваємо куряче м’ясо обсушуємо серветкою. Якщо використовуються стегенця, розрізаємо за місцем з’єднання гомілок з стегнами. Якщо попалися стегенця з великою кількістю жиру, надлишок зрізаємо. Натираємо сіллю і спеціями. Залишаємо ненадовго в холодильнику.
- Моркву чистимо, натираємо на крупній тертці або ріжемо соломкою. Цибулю нарізаємо невеликими кубиками.
- В мультиварці включаємо режим «Сковорода», «Рис» або «Каша». Виливаємо в чашу масло і, після того як вона нагріється, викладаємо цибулю і обсмажуємо, в процесі смаження помішуємо.
- Додаємо моркву, змішуємо з цибулею і теж трохи обсмажуємо.
- Викладаємо на овочі шматочки курки, вливаємо в чашу склянку води або бульйону. Перемішуємо і перемикаємо на режим «Гасіння» (20 хв.).
- Нарізаємо картоплю, обов’язково великими шматками (відмінно підійдуть четвертинки). Порізану картоплю для зручності кладемо в миску або каструлю, поливаємо 1 ложкою рослинного масла і перемішуємо — для того, щоб в процесі приготування шматочки картоплі не втратили форму.
- Викладаємо картоплю до курки, кладемо лавровий лист, вливаємо решту води або бульйону і акуратно перемішуємо. Залишаємо готуватися ще на 30-40 хвилин.
- Ближче завершення приготування перевіряємо готовність картоплі. Якщо вона ще тверда, можна додати до часу приготування відсутню кількість хвилин (але не занадто багато — трохи недоваренная картопля «дійде» разом зі спеціями).
- Готуємо зелень і спеції: петрушку і кріп дрібно рубаємо часник подрібнюємо. Подрібнювати краще ножем або на тертці — так він зберігає більше смаку і аромату, і подрібнюється рівномірніше, ніж при використанні давилки. Перемішуємо часник зі спеціями (можна використовувати куркуму, червоний і чорний перець).
- Заправляємо блюдо спеціями і дуже акуратно перемішуємо, щоб не деформувати шматочки картоплі. Після цього посипаємо зеленню і залишаємо нудитися під кришкою ще 10 хвилин.
Готову печеню розкладаємо на тарілки, намагаючись не пошкодити картоплю, і насолоджуємося чудовим смаком.
Тушкована картопля з куркою
Це один з найбільш легких у приготуванні рецептів і, разом з тим, одне з улюблених страв у багатьох сім’ях в нашій країні. Ще б, адже тушкована картопля з куркою — це не тільки смачно і корисно, але ще й недорого.
З чого готуємо:
- Курка — 500-700 р.
- Картопля — 500 р.
- Цибуля ріпчаста — 1 шт.
- Часник — 2-3 зубчики.
- Сіль, спеції.
- Зелена цибуля (за бажанням).
Як готуємо:
- Моєму і підсушуємо курку. Розрізаємо на невеликі шматки (гомілки і крильця можна використовувати цілком, грудки порізати).
- Викладаємо курку в чашу. Якщо використовується тільки філе, наливаємо 1-2 ложки олії; якщо бажано обійтися без жиру, замість масла наливаємо таку ж кількість води.
- В мультиварці потрібен режим «Смаження» (якщо такого немає — «Випічка», «Рис» або «Каша»). Тушкуємо курку, час від часу перевертаючи.
- Чистимо і нарізаємо картоплю великими шматками (один бульба — на 4-8 частин).
- Подрібнюємо цибулю і часник. Якщо використовується зелена цибуля — подрібнюємо кілька пір’я.
- Знімаємо чашу, додаємо в неї картоплю, солимо, приправляємо.
- Додаємо ріпчаста і трохи зеленої цибулі. Перемішуємо всі інгредієнти, додати 2/3 склянки води, підсолюємо.
- Ставимо чашу. Включаємо мультиварку в режимі «Гасіння» або «Суп» на 30 хвилин.
Після закінчення часу приготування перевіряємо готовність: якщо куряче м’ясо м’яке, а картопля злегка разварена — страва готова. Додаємо часник і зелену цибулю, ненадовго залишаємо під кришкою і подаємо на стіл.
З додаванням грибів
Гриби — це продукт, який відмінно поєднується з куркою в будь-якому рецепті, будь то салат, холодні закуски, гаряче або перші страви. Рецепт курки з додаванням грибів просто неможливо обійти увагою. Наш сьогоднішній рецепт обов’язково увійде в колекцію улюблених ваших кулінарних шедеврів.
З чого готуємо:
- Куряче філе — 500 р.
- Печериці — 400 р.
- Цибуля ріпчаста — 1 шт.
- Вершки — 100 мл
- Борошно — 1 ст. ложка.
- Рослинне масло — 100 мл
- Зелень — 1 пучок.
- Сіль, перець, спеції.
Як готуємо:
- В мультиварці потрібен режим «Випічка». Даємо чаші прогрітися.
- Чистимо і подрібнюємо цибулю.
- Наливаємо в чашу масло, викладаємо цибулю і обсмажуємо.
- Промиваємо і просушуємо філе, ріжемо на невеликі шматочки (4-5 см).
- Додаємо курку до цибулі і обсмажуємо.
- Гриби чистимо і ріжемо невеликими шматочками вздовж — капелюшки разом з ніжками.
- Викладаємо гриби в чашу і обсмажуємо все разом, не закриваючи кришкою і періодично помішуючи.
- Додаємо сіль, спеції, борошно, ретельно перемішуємо.
- Виливаємо в чашу вершки. Якщо соус виходить дуже густим, доводимо до потрібної консистенції невеликою кількістю теплої кип’яченої води.
- Доводимо страву до кипіння, додаємо ще близько половини склянки води. Закриваємо чашу кришкою і перемикаємо на режим «Гасіння» на 20 хвилин.
За кілька хвилин до закінчення часу кладемо в чашу зелень. Подавати страву можна з гарніром — картоплею або відварним рисом.
У томатному соусі
Томат надає курці дуже приємний кислуватий смак. А суміш спецій у нашому рецепті зробить вашу курочку в томатному соусі фантастично ароматної і смачної.
З чого готуємо:
- Курка — половина тушки.
- Цибуля ріпчаста — 1 шт.
- Морква — 2 шт.
- Часник — 5 зубчиків.
- Томатна паста — 2 ст. ложки.
- Рослинне масло — 2 ст. ложки.
- Суміш приправ для курки — 1 ст. ложка.
- Паприка мелена — 1 ч. ложка.
- Лавровий лист — 1 шт.
- Сіль, чорний і червоний перець, базилік.
- Бульйон або вода — 500 мл
Як готуємо:
- Промиваємо курку, просушуємо і розрізаємо на порційні шматки.
- Наливаємо в чашу масло і вмикаємо мультиварку в режим «Без кришки».
- Викладаємо курку і обсмажуємо до золотавої скоринки з усіх боків.
- Чистимо цибулю, моркву, часник. Подрібнюємо цибулю і часник, моркву нарізаємо соломкою.
- В обсмажену курку додаємо цибулю і моркву і 5 хвилин обсмажуємо все разом.
- Додаємо томатну пасту, часник, сіль і спеції.
- Заливаємо в чашу гарячий бульйон або воду.
- Накриваємо кришкою із закритим клапаном пара. Включаємо в режимі «М’ясо/Курча» на 10 хвилин.
Готову страву подаємо з гарніром — наприклад, з картоплею, рисом або спагетті.
Приємного апетиту!