Курка з овочами – прекрасний обід або вечерю для дорослих і дітей. М’ясо птиці містить малу кількість холестерину, а овочі є цінним джерелом вітамінів і мікроелементів. У цій рубриці ми розглянемо різні способи приготування такої страви в духовці на сковороді і в мультиварці.
Курка, запечена з овочами в духовці
Приготувати курку з овочами в духовці можна, використовуючи горщики або глибоку вогнетривкий посуд.
Для страви потрібно:
- 1 кг курячого м’яса;
- 4 – 5 бульб картоплі;
- 3 баклажана;
- плоди болгарського перцю;
- цибулина;
- кілька зубків часнику;
- соковиті помідори;
- сіль і приправи.
Порядок приготування:
- Порізати кубиками баклажани і картоплю, посипати овочеву нарізку сіллю і приправами. Налити в отриману суміш трохи рослинного жиру, ретельно перемішати і дати настоятися.
- Очистити цибулю, часник і болгарський перець, подрібнити і припустити на сковороді до м’якості.
- Нарізати курку порційними шматками, а помідори – напівкруглими часточками середньої ширини.
- На дно вогнетривкої посуду викласти суміш баклажанів і картоплі, зверху помістити підсолене і посипане спеціями куряче м’ясо.
- Розподілити поверх курки засмажку з овочів, а за нею розкласти кружечки помідорів.
- Додати в блюдо трохи кип’яченої води і відправити запікатися.
- Готову курку з овочами розкласти по тарілках, посипати рубаною зеленню і подати на стіл.
Рада. Якщо для приготування цієї страви використовуються горщики, краще взяти не тушку, а філе курки.
Як смачно згасити в мультиварці
Просто й швидко можна приготувати курку з овочами, якщо є мультиварка.
Для створення смачного і корисного вечері будуть потрібні:
- 500 г курки;
- невеликий кабачок;
- 2 цибулини;
- морква;
- кілька часникових зубчиків;
- томатна паста;
- сіль і відповідні приправи.
Отже, готуємо в мультиварці:
- Курку вимити і розрізати на порційні шматки, змішати з сіллю і спеціями.
- Почистити і подрібнити цибулю, моркву і часник, припустити овочі до м’якості в чашу мультиварки, а потім покласти томатну пасту і перемішати.
- Додати до овочів м’ясо і продовжити смажити до тих пір, поки на курятині не з’явиться золотава скоринка.
- Нарізати кабачки на кубики і відправити до м’яса і овочів.
- Обережно перемішати вміст чаші, долити воду і готувати страву в режимі гасіння до готовності всіх інгредієнтів.
Коли процес приготування завершиться, не варто поспішати відразу ж відкрити кришку. Курка з овочами повинна трохи настоятися перед подачею.
Швидкий рецепт на сковороді
Коли потрібно швидко зробити курку з овочами на сковороді, краще використовувати філе. Оброблення такого м’яса не займе багато часу, і смажиться воно трохи менше за часом, ніж частини тушки
Для роботи знадобиться:
- 3 – 4 шматка філе;
- стручкова квасоля;
- цибулина;
- часник;
- болгарський перець;
- сіль і приправи.
Послідовність дій:
- Філе вимити і нарізати смужками. Посипати сіллю і приправами, дати трохи промаринуватися.
- Обполоснути стручкову квасолю і скласти в друшляк, щоб стекла рідина.
- Подрібнити цибулю, часник, моркву і болгарський перець. Відправити овочі в сковороду обсмажуватися.
- Коли ці компоненти страви розм’якшаться, додати до них курку і стручкову квасолю. Обсмажувати до тих пір, поки м’ясо не зарум’яниться.
- Налити в сковороду трохи кип’яченої води і закрити ємність кришкою.
Страву доведеться регулярно помішувати, а коли рідина випарується, зняти сковороду з конфорки.
Фунчоза з куркою і овочами
Фунчоза – це тонка японська локшина. Її використовують для приготування салатів і гарячих страв. А оскільки ця лапша практично без смаку, буде потрібно спеціальна рідка приправа, яку неважко придбати в супермаркеті.
Щоб приготувати фунчозу з куркою і овочами, знадобляться такі продукти:
- пачка японської локшини;
- 2 – 3 шматки курячого філе;
- 3 моркви;
- 2 – 3 болгарських перцю;
- 2 свіжих огірка;
- зелень;
- кунжутне насіння;
- приправа для фунчозы.
Порядок приготування:
- Курятину порізати смужками, обсмажити на рослинному жирі і дати охолонути.
- Потерти моркву, використовуючи спеціальну насадку для отримання довгих і тонких шматочків.
- Дрібно порізати огірок подрібнити зелень, нашаткувати болгарські перці півкільцями.
- Підсушити кунжутне насіння на сковороді без масла так, щоб вони трохи зарум’янилися. Важливо не упустити потрібний момент – якщо насіння пригорять, це остаточно зіпсує смак страви.
- Викласти фунчозу в каструлю, залити окропом, а через 5 – 7 хвилин відкинути вміст на друшляк.
- Коли стече зайва рідина, викласти фунчозу в салатницю, додати підготовлені інгредієнти і залити спеціальної рідкої приправою.
- Вимісити вміст і відправити в холодильник на 2 години.
Увага! Рідкі приправи для фунчозы містять велику кількість спецій і мають досить гострий смак. Тому додавати цей компонент потрібно в міру.
Готуємо з рисом
Рис з курятиною і овочами – ідеальний варіант для людей, що стежать за фігурою. Така їжа містить малу кількість калорій, але при цьому чудово втамовує голод.
Для приготування знадобиться:
- 500 г курки;
- 250 г рису;
- морква;
- кілька болгарських перців;
- зелений горошок;
- солодка кукурудза;
- сіль і приправи.
Отже, готуємо курятину з рисом і овочами:
- М’ясо вимити і розрізати на порційні шматочки, після чого підсмажити на сковороді, посипавши сіллю і приправами.
- Перебрати рисові зерна, сполоснути в друшляку і дати трохи обсохнути. Потім відправити крупу до курки і залити блюдо кип’яченою водою так, щоб вона повністю покривала компоненти страви.
- Щільно закрити посуд кришкою і готувати страву до тих пір, поки рідина не випарується, регулярно перемішуючи.
- Поки готується рис, зробити засмажку з моркви і болгарських перців, а потім додати її в блюдо разом з горошком і кукурудзою. Обережно перемішати і залишити на вогні ще кілька хвилин.
На замітку. Щоб максимально полегшити процес приготування страви, можна доповнити м’ясо складом, який називається «Гавайська суміш». Це заморожений напівфабрикат, що містить рис і зазначені в рецепті овочі.
Вок з куркою і овочами
Вок – це глибока сковорода, має маленьке опукле дно. Такий посуд традиційно використовують в Китаї для створення різних страв. Тому в даному випадку «вок» позначає не назву страви, а спосіб його приготування. Придбати вок зовсім неважко і у вітчизняних магазинах, але якщо в торгових точках немає подібного товару, можна замінити вок звичайної глибокої сковорідкою.
Одним з популярних рецептів приготування страв з використанням вока є курка з локшиною і овочами.
Щоб зробити таку страву, будуть потрібні наступні продукти:
- 300 г курячої грудинки;
- 300 г гречаної, рисової або яєчної локшини (можна замінити спагетті);
- 300 г броколі;
- 2 моркви;
- 3 болгарських перцю;
- 2 – 3 цибулини;
- кілька зубків часнику;
- стручок гострого перцю;
- 150 мл вок-соусу (можна замінити соєвим).
Послідовність роботи:
- Нашаткувати моркву напівкруглими шматками, цибулю і болгарський перець – півкільцями, пекучий стручок і часник нарізати якомога дрібніше.
- Розділити броколі на суцвіття, обшпарити підсоленим окропом, злити рідину і залишити остигати.
- Нарізати курку соломкою, посолити і поперчити.
- В вок або глибоку сковорідку покласти часник і гострий перець, трохи обсмажити, потім додати курку і моркву. Вогонь повинен бути сильним, і страву потрібно постійно перемішувати.
- Коли птах зарум’яниться, додати брокколі, цибуля, болгарський перець і продовжити готування, поки всі компоненти страви не стануть м’якими.
- Додати попередньо відварену і промиту локшину, налити соус і ретельно перемішати. Прогріти блюдо кілька хвилин, а потім прибрати з вогню.
Подають таку страву з зеленою цибулею або гілочками свіжої зелені.
З локшиною удон
Удон – це товста японська локшина з пшениці. Її готують на бульйоні або окропі, смажать і подають з різними соусами.
Щоб приготувати курку з овочами і локшиною удон, потрібні такі продукти:
- куряче філе;
- цибулина;
- морквина;
- часник;
- болгарський перець;
- соєвий соус;
- сіль і спеції.
Порядок роботи:
- Нашаткувати півкільцями цибулю і обсмажити до золотистого кольору.
- Моркву подрібнити на «корейської» тертці і відправити на сковороду. Туди ж додати порізаний болгарський перець.
- Нарізати довгими шматками куряче філе і відправити до овочів. Посолити і приправити спеціями блюдо.
- Коли на курці утворюється скориночка, додати соєвий соус, трохи води і тушкувати страву під кришкою деякий час.
- Ввести попередньо відварену локшину і роздавлений часник. Ретельно все перемішати і ще трохи потримати на вогні.
Подають курку з овочами і локшиною удон в гарячому вигляді.
Курка теріякі з овочами
Курка, тушкована з овочами, придбає неповторний смак, якщо приправити страву соусом Теріякі».
В процесі приготування знадобиться:
- 500 г філе;
- невеликий кабачок або цукіні;
- 300 г печериць;
- 2 моркви;
- 2 болгарських перцю;
- стручок гострого перцю;
- 1 цибулина;
- кілька часникових зубчиків;
- 5 – 6 помідорів черрі;
- імбирний корінь;
- кінза;
- соус Теріякі»;
- сіль;
- лимон;
- кунжутне насіння.
Послідовність дій:
- Подрібнити часник, гострий перець і імбирний корінь. Обсмажити все на олії, а потім прибрати зі сковороди.
- В тому ж посуді, де смажилися попередні компоненти страви, припустити подрібнену моркву, цибулю і нарізані півкільцями болгарські перці.
- Додати в сковороду гриби, цукіні і порізану смужками курку. Після цього залити все гострим імбирно-часниковим соусом і продовжити готування.
- Коли курка покриється золотистою скоринкою, додати порізані на четвертинки помідори черрі, рубану кинзу і посолити блюдо. У самому кінці приготування ввести соус Теріякі».
- Потримати ємність на вогні кілька хвилин, після чого прибрати з конфорки.
Подають курку-теріякі з овочами, окропивши блюдо соком лимона і посипати кунжутним насінням.