Курка з печерицями – вишуканий дует смаків, що підходить для першого і для другого блюда, для салату та інших закусок. Вдале поєднання однаково затребуване високої кулінарії і в повсякденному домашньому меню.
Курка, запечена з печерицями
Щоб приготувати порційні кусочки курки з грибний «шапкою», краще використовувати філе. Скибочки вийдуть рівними і швидко пропечуться.
Крім курки знадобляться:
- свіжі печериці;
- сметана і майонез в будь-якій пропорції;
- цибуля;
- твердий сир;
- суміш прованських або італійських трав;
- сіль і перець.
З майонезом смак страви буде більш насиченим і яскравим, зі сметаною – ніжним вершковим.
Суміш трав можна підібрати самостійно або придбати будь-яку готову суміш «для курки».
- Курку попередньо промити і обсушити. Печериці очистити.
- Цибулю обсмажити до прозорості.
- Гриби дрібно нарізати. Обсмажувати разом з цибулею, поки не випарується вся рідина.
- Влити сметану і майонез.
- Перемішати з тертим сиром, щоб він відразу трохи розплавився.
- Приправити сіллю, перцем і відставити з вогню. Краще, якщо суміш добре охолоне.
- Філе розрізати уздовж, щоб вийшли тонкі широкі шматки.
- Посолити і натерти приправами. Розкласти на деко. Якщо є побоювання, що курка не пропечеться, скибки можна злегка відбити або кілька хвилин обсмажити на сковороді.
- На кожен шматок філе покласти 1 – 2 ложки грибів. Зверху посипати тертим сиром.
- Поставити деко в гарячу духовку. Температура запікання – 180 ºС.
- Верхній шар сиру повинен розплавитися, але не повинен потемніти.
- Запікати протягом чверті години або трохи довше.
На сковороді у вершковому соусі
Курка з печерицями у вершковому соусі – дуже швидкий рецепт з категорії «нарізати, змішати, і – готово».
Продукти:
- куряче філе;
- печериці;
- цибуля;
- зелень петрушки і базиліка;
- вершки питні;
- перець;
- сіль.
Печериці можна використовувати і свіжі і консервовані. Важливо обсушити їх перш, ніж висипати в сковороду. Гаряче масло «вистрілить», якщо до нього потрапить рідина.
- Філе нарізати соломкою, як на бефстроганов.
- Обсмажити в рослинному маслі, щоб запечатати кожен шматочок і зберегти сік.
- Додати дрібно нарізані печериці та цибулю.
- Смажити чверть години, постійно помішуючи, щоб выпарилось більше рідини.
- Влити вершки і тушкувати 5 – 10 хвилин. Якщо соус вийшов рідким, додати ложечку борошна або крохмалю і ще раз прокип’ятити.
- Приправити свіжою зеленню і відставити з вогню.
- Страва має трохи настоятися під кришкою.
Тушкована птах з грибами в мультиварці
Завжди актуальне питання, що приготувати з печериць і курки для дієтичного столу. Найбільш ніжна і делікатна обробка продуктів – гасіння, без зайвого жиру і підсмажених кірочок. Найкраще з цим завданням справляється мультиварка.
Продукти:
- курка;
- печериці;
- цибуля;
- часник;
- сметана;
- суміш перців;
- чебрець;
- сіль.
Великими порціями краще гасити червоне м’ясо (стегна або гомілки), грудку в цьому блюді доведеться готувати дрібними шматочками.
- Печериці нарізати четвертинками, цибулю і часник дуже дрібно.
- Виставити режим «Смаження», вид продуктів «Овочі». Влити в чашу мультиварки ложку рослинного масла або трохи води. Три хвилини прогріти масло, ще хвилин десять обсмажувати гриби і овочі. Постійно перемішувати, не допускаючи утворення кірочок.
- Вимкнути нагрів. Приправити сіллю, перцем і сметаною. Для гостроти можна додати ложку гірчиці.
- Влити склянку гарячої води.
- Курку повністю занурити в рідину. Шкіру з неї краще видалити, вона все одно відвалиться в процесі приготування і вийде просто вареної.
- Приправити чебрецем.
- Виставити режим «Гасіння» на 45 хвилин.
- Якщо потрібна густа підлива, розвести ложку борошна в окропі, влити в чашу і тушкувати ще 5 хвилин.
В сметанному соусі
В сметанному соусі можна загасити будь-які частини курки, але нарізати її потрібно невеликими шматками. Шкіру і гострі прибрати кісточки.
Крім курки знадобляться:
- печериці;
- цибуля;
- сметана;
- соєвий соус;
- прованські трави;
- паприка;
- сіль і перець.
Сметани знадобиться багато, щоб майже повністю прикрити курку. Щоб соус вийшов насиченим, воду краще не додавати, а використовувати рідку сметану, 10%-ву.
- Шматочки курки і дрібно нарізану цибулю залити соєвим соусом і маринувати не менше півгодини.
- Печериці нарізати четвертинками, якщо великі шматки курки. Якщо готуються невеликі шматочки філе, гриби ріжуть тонкими слайсами.
- Курку обсмажити в розігрітій олії до золотистого кольору.
- Висипати гриби і тушкувати без кришки, поки рідина не випарується повністю. На це знадобиться чверть години.
- Залити сметаною, приправити сіллю, перцем, паприкою і травами.
- Зменшити вогонь до мінімуму.
- Під кришкою довести до готовності м’яса.
Готуємо по-французьки
За вишуканому французьким рецептом куряче філе запікається з печерицями, овочами і великою кількістю соусу.
Інгредієнти:
- куряче філе;
- печериці;
- цибуля;
- помідори;
- йогурт без добавок;
- прованські трави;
- твердий сир;
- сіль, перець.
Найчастіше французи використовують майонез або соус Бешамель. Але з йогуртом страва вийде більш ніжним і дієтичним.
- Цибулю нарізати півкільцями, філе – тонкими пластинками, гриби – слайсами, помідори – кружечками.
- У цьому ж порядку викласти шарами на деко. Шари повинні бути щільними, без зазорів. Так як страва дасть багато соку, по краях потрібно залишити вільне місце 3 – 4 см завширшки. Звідси рідина буде швидше випаровуватися.
- Шар курки посолити, поперчити і посипати сумішшю прованських трав.
- На кожен гурток помідора налити ложку йогурту і ще трохи посолити. Можна кожен пласт покривати тонкою сіточкою з майонезу. Важливо щоб товстий шар соусу або йогурту не потрапив в середину, інакше верхні шари обов’язково «попливуть».
- Покрити все толстой «шубою» з сиру.
- Запікати при температурі 180 – 190 С 30 – 40 хвилин.
Ситне блюдо зі спагеті
З куркою і грибами у вершковому соусі ідеально поєднується паста тагліателлі, але можна приготувати так і будь-які інші спагетті.
Продукти:
- куряче філе;
- печериці;
- твердий сир;
- часник;
- вершки 20%;
- рослинне і вершкове масло;
- сіль і перець;
- спагетті.
Спагетті і курка готуються одночасно, але в різному посуді і з’єднуються тільки перед подачею до столу.
- Спагетті завантажуються в киплячу підсолену воду. Поки вони варяться, курка теж встигне приготуватися. Не можна забувати про спагетті, їх потрібно часто перемішувати, щоб не злиплися, і вчасно прибрати з вогню, поки не розкисло.
- Філе нарізати невеликими кубиками, підсолити і поперчити. Обваляти в борошні і обсмажити в гарячому рослинному маслі.
- Гриби нарізати тонкими слайсами і обсмажити разом з куркою.
- Поки з них випаровується рідина, натерти сир.
- Додати до нього роздавлений часник.
- В курку додати пару ложок вершкового масла. Як тільки воно розтане, влити вершки. Додати газ і довести до кипіння.
- У киплячий соус викласти сир з часником. Активно заважати вміст сковорідки, щоб сир не злипнувся грудками і добре розплавився.
- Злити макарони і викласти на курку. Перемішати і відразу розкласти по тарілках.
Легкий грибний суп на курячому бульйоні
Суп готується на курячому бульйоні, але м’ясо з нього прибирають і використовують для іншої страви.
Інгредієнти:
- бульйон;
- печериці;
- картопля;
- морква;
- цибуля;
- сіль;
- перець горошком;
- зелень петрушки.
За бажанням, перед досягненням готовності можна додати в блюдо лавровий лист.
- У киплячий бульйон опустити нарізану картоплю.
- Цибулю обсмажити в рослинній олії до прозорості.
- Додати до нього нарізану моркву. Обсмажити до м’якості.
- Печериці нарізати великими шматками. Викласти в сковороду до овочів.
- Додати вогонь і випарувати всю рідину.
- Гриби посолити, небагато, так як бульйон вже солоний.
- Викласти пасерування в бульйон. Зменшити вогонь.
- Додати чорний перець горошком.
- Варити до готовності картоплі і прибрати з вогню.
- Всипати зелень і ще п’ять хвилин потримати під кришкою.
Сирний суп з печерицями та куркою
Суп готується з великою кількістю плавленого сиру, який розчиняється у гарячій страві. Бульйон повинен бути рідким, але непрозорим, насиченого білого кольору.
Інгредієнти:
- курка;
- курячий бульйон;
- печериці;
- цибуля;
- морква;
- картопля;
- вершковий плавлений сир без добавок;
- сіль і перець.
Суп має насичений вершковий смак, крім того, він досить жирний. Не варто перевантажувати його приправами. Найкраще підійде щіпка прованських трав.
- Бульйон приготувати з жирної частини курки. Посолити і процідити.
- Філе нарізати маленькими кубиками. Покласти в киплячий бульйон.
- Картоплю подрібнити шматочками такого ж розміру. Через чверть години додати його в суп. Коренеплід має варитися ще чверть години.
- Пасерувати цибулю і моркву.
- Печериці нарізати тонкими слайсами. Додати в пасеровку і випарувати всю рідину.
- Перекласти піджарку в суп. Викласти сир маленькими порціями, щоб він швидше розтанув. Приправити суп сіллю і перцем.
Салат з консервованими печерицями та куркою
Листковий салат «Грибна козуб» з великою кількістю свіжої зелені різноманітить стіл своїм безтурботним літнім оформленням і, особливо, в зимовий сезон.
Інгредієнти:
- консервовані шампіньйони;
- свіжа зелень;
- яйця;
- кукурудза або горошок;
- куряче філе;
- солоні або свіжі огірки;
- картопля;
- майонез.
Салат викладають шарами в глибоку миску, перед подачею його перевертають на блюдо. Тому особливо ретельно розподіляється перший шар.
- Цілі гриби укладаються капелюшками вниз.
- Між ними щільно утрамбовується дрібно нарізана зелень. Зелена цибуля сильно скоротить термін зберігання салату. Краще використовувати кріп і петрушку.
- Наступний шар – варені яйця з майонезом.
- Далі викладаються по черзі: кукурудза, дрібно нарізана варена курка, солоні огірки, варену картоплю.
- На кожен шар наноситься дрібна сітка з майонезу. Час просочення – 4 години.
- Накрити миску блюдом для сервірування. Перевернути і зняти миску. Гриби виявляться зверху.
Салат з копченою куркою і печерицями
Копчена курка надає смаку пікантну нотку, а огірок – свіжість і легкість.
Інгредієнти:
- копчена куряча грудка;
- свіжі печериці;
- свіжий огірок;
- яйця;
- цибуля;
- майонез.
Зазвичай листковий салат з печерицями та куркою роблять порційно в сервірувальних кільцях або креманках. Так закуска буде дуже ефектно виглядати на столі.
- Курку звільнити від шкіри і кісток. Дрібно нарізати.
- Огірок натерти на крупній тертці або порізати самими дрібними кубиками.
- Печериці подрібнити, додати сіль і перець. Обсмажити з цибулею і повністю остудити.
- Яйця зварити круто, охолодити, порубати ножем.
- Кожен шар злегка утрамбувати і промащувати майонезом.
- Солити за бажанням.
- Через годину салат просочиться, і кільця легко зніметься.
При роботі з грибами важливо пам’ятати три речі:
- Гриби – продукт швидкопсувний. Не варто купувати їх заздалегідь і довго зберігати в холодильнику. Очищені гриби потрібно відразу пускати на переробку.
- В капелюшках міститься велика частина білка, а в ніжках – цукру і кислоти, які відповідають за смак і аромат продукту. Тому ні в якому разі не варто нехтувати ніжками і видаляти їх під час чищення грибів.
- Печериці дуже швидко вбирають воду, тому їх краще не мити, а просто очистити шкірку з капелюшка і місце зрізу. Якщо є якісь забруднення, слід зрізати це місце.
Так, з двох компонентів-компаньйонів виходить безліч найрізноманітніших страв – від ситних, наваристих супів до легенів, витончених закусок.