Курка з печерицями – 10 рецептів смачних страв

Курка з печерицями – вишуканий дует смаків, що підходить для першого і для другого блюда, для салату та інших закусок. Вдале поєднання однаково затребуване високої кулінарії і в повсякденному домашньому меню.

Курка, запечена з печерицями

Щоб приготувати порційні кусочки курки з грибний «шапкою», краще використовувати філе. Скибочки вийдуть рівними і швидко пропечуться.

Крім курки знадобляться:

  • свіжі печериці;
  • сметана і майонез в будь-якій пропорції;
  • цибуля;
  • твердий сир;
  • суміш прованських або італійських трав;
  • сіль і перець.

З майонезом смак страви буде більш насиченим і яскравим, зі сметаною – ніжним вершковим.

Суміш трав можна підібрати самостійно або придбати будь-яку готову суміш «для курки».

  • Курку попередньо промити і обсушити. Печериці очистити.
  • Цибулю обсмажити до прозорості.
  • Гриби дрібно нарізати. Обсмажувати разом з цибулею, поки не випарується вся рідина.
  • Влити сметану і майонез.
  • Перемішати з тертим сиром, щоб він відразу трохи розплавився.
  • Приправити сіллю, перцем і відставити з вогню. Краще, якщо суміш добре охолоне.
  • Філе розрізати уздовж, щоб вийшли тонкі широкі шматки.
  • Посолити і натерти приправами. Розкласти на деко. Якщо є побоювання, що курка не пропечеться, скибки можна злегка відбити або кілька хвилин обсмажити на сковороді.
  • На кожен шматок філе покласти 1 – 2 ложки грибів. Зверху посипати тертим сиром.
  • Поставити деко в гарячу духовку. Температура запікання – 180 ºС.
  • Верхній шар сиру повинен розплавитися, але не повинен потемніти.
  • Запікати протягом чверті години або трохи довше.

На сковороді у вершковому соусі

Курка з печерицями у вершковому соусі – дуже швидкий рецепт з категорії «нарізати, змішати, і – готово».

Продукти:

  • куряче філе;
  • печериці;
  • цибуля;
  • зелень петрушки і базиліка;
  • вершки питні;
  • перець;
  • сіль.

Печериці можна використовувати і свіжі і консервовані. Важливо обсушити їх перш, ніж висипати в сковороду. Гаряче масло «вистрілить», якщо до нього потрапить рідина.

  • Філе нарізати соломкою, як на бефстроганов.
  • Обсмажити в рослинному маслі, щоб запечатати кожен шматочок і зберегти сік.
  • Додати дрібно нарізані печериці та цибулю.
  • Смажити чверть години, постійно помішуючи, щоб выпарилось більше рідини.
  • Влити вершки і тушкувати 5 – 10 хвилин. Якщо соус вийшов рідким, додати ложечку борошна або крохмалю і ще раз прокип’ятити.
  • Приправити свіжою зеленню і відставити з вогню.
  • Страва має трохи настоятися під кришкою.

Тушкована птах з грибами в мультиварці

Завжди актуальне питання, що приготувати з печериць і курки для дієтичного столу. Найбільш ніжна і делікатна обробка продуктів – гасіння, без зайвого жиру і підсмажених кірочок. Найкраще з цим завданням справляється мультиварка.

Продукти:

  • курка;
  • печериці;
  • цибуля;
  • часник;
  • сметана;
  • суміш перців;
  • чебрець;
  • сіль.
Дивіться також:  Заливне з язика яловичого і свинячого — 6 рецептів приготування

Великими порціями краще гасити червоне м’ясо (стегна або гомілки), грудку в цьому блюді доведеться готувати дрібними шматочками.

  • Печериці нарізати четвертинками, цибулю і часник дуже дрібно.
  • Виставити режим «Смаження», вид продуктів «Овочі». Влити в чашу мультиварки ложку рослинного масла або трохи води. Три хвилини прогріти масло, ще хвилин десять обсмажувати гриби і овочі. Постійно перемішувати, не допускаючи утворення кірочок.
  • Вимкнути нагрів. Приправити сіллю, перцем і сметаною. Для гостроти можна додати ложку гірчиці.
  • Влити склянку гарячої води.
  • Курку повністю занурити в рідину. Шкіру з неї краще видалити, вона все одно відвалиться в процесі приготування і вийде просто вареної.
  • Приправити чебрецем.
  • Виставити режим «Гасіння» на 45 хвилин.
  • Якщо потрібна густа підлива, розвести ложку борошна в окропі, влити в чашу і тушкувати ще 5 хвилин.

В сметанному соусі

В сметанному соусі можна загасити будь-які частини курки, але нарізати її потрібно невеликими шматками. Шкіру і гострі прибрати кісточки.

Крім курки знадобляться:

  • печериці;
  • цибуля;
  • сметана;
  • соєвий соус;
  • прованські трави;
  • паприка;
  • сіль і перець.

Сметани знадобиться багато, щоб майже повністю прикрити курку. Щоб соус вийшов насиченим, воду краще не додавати, а використовувати рідку сметану, 10%-ву.

  • Шматочки курки і дрібно нарізану цибулю залити соєвим соусом і маринувати не менше півгодини.
  • Печериці нарізати четвертинками, якщо великі шматки курки. Якщо готуються невеликі шматочки філе, гриби ріжуть тонкими слайсами.
  • Курку обсмажити в розігрітій олії до золотистого кольору.
  • Висипати гриби і тушкувати без кришки, поки рідина не випарується повністю. На це знадобиться чверть години.
  • Залити сметаною, приправити сіллю, перцем, паприкою і травами.
  • Зменшити вогонь до мінімуму.
  • Під кришкою довести до готовності м’яса.

Готуємо по-французьки

За вишуканому французьким рецептом куряче філе запікається з печерицями, овочами і великою кількістю соусу.

Інгредієнти:

  • куряче філе;
  • печериці;
  • цибуля;
  • помідори;
  • йогурт без добавок;
  • прованські трави;
  • твердий сир;
  • сіль, перець.

Найчастіше французи використовують майонез або соус Бешамель. Але з йогуртом страва вийде більш ніжним і дієтичним.

  • Цибулю нарізати півкільцями, філе – тонкими пластинками, гриби – слайсами, помідори – кружечками.
  • У цьому ж порядку викласти шарами на деко. Шари повинні бути щільними, без зазорів. Так як страва дасть багато соку, по краях потрібно залишити вільне місце 3 – 4 см завширшки. Звідси рідина буде швидше випаровуватися.
  • Шар курки посолити, поперчити і посипати сумішшю прованських трав.
  • На кожен гурток помідора налити ложку йогурту і ще трохи посолити. Можна кожен пласт покривати тонкою сіточкою з майонезу. Важливо щоб товстий шар соусу або йогурту не потрапив в середину, інакше верхні шари обов’язково «попливуть».
  • Покрити все толстой «шубою» з сиру.
  • Запікати при температурі 180 – 190 С 30 – 40 хвилин.
Дивіться також:  Ескалоп з свинини в духовці – 7 рецептів, як приготувати соковите м’ясо

Ситне блюдо зі спагеті

З куркою і грибами у вершковому соусі ідеально поєднується паста тагліателлі, але можна приготувати так і будь-які інші спагетті.

Продукти:

  • куряче філе;
  • печериці;
  • твердий сир;
  • часник;
  • вершки 20%;
  • рослинне і вершкове масло;
  • сіль і перець;
  • спагетті.

Спагетті і курка готуються одночасно, але в різному посуді і з’єднуються тільки перед подачею до столу.

  • Спагетті завантажуються в киплячу підсолену воду. Поки вони варяться, курка теж встигне приготуватися. Не можна забувати про спагетті, їх потрібно часто перемішувати, щоб не злиплися, і вчасно прибрати з вогню, поки не розкисло.
  • Філе нарізати невеликими кубиками, підсолити і поперчити. Обваляти в борошні і обсмажити в гарячому рослинному маслі.
  • Гриби нарізати тонкими слайсами і обсмажити разом з куркою.
  • Поки з них випаровується рідина, натерти сир.
  • Додати до нього роздавлений часник.
  • В курку додати пару ложок вершкового масла. Як тільки воно розтане, влити вершки. Додати газ і довести до кипіння.
  • У киплячий соус викласти сир з часником. Активно заважати вміст сковорідки, щоб сир не злипнувся грудками і добре розплавився.
  • Злити макарони і викласти на курку. Перемішати і відразу розкласти по тарілках.

Легкий грибний суп на курячому бульйоні

Суп готується на курячому бульйоні, але м’ясо з нього прибирають і використовують для іншої страви.

Інгредієнти:

  • бульйон;
  • печериці;
  • картопля;
  • морква;
  • цибуля;
  • сіль;
  • перець горошком;
  • зелень петрушки.

За бажанням, перед досягненням готовності можна додати в блюдо лавровий лист.

  • У киплячий бульйон опустити нарізану картоплю.
  • Цибулю обсмажити в рослинній олії до прозорості.
  • Додати до нього нарізану моркву. Обсмажити до м’якості.
  • Печериці нарізати великими шматками. Викласти в сковороду до овочів.
  • Додати вогонь і випарувати всю рідину.
  • Гриби посолити, небагато, так як бульйон вже солоний.
  • Викласти пасерування в бульйон. Зменшити вогонь.
  • Додати чорний перець горошком.
  • Варити до готовності картоплі і прибрати з вогню.
  • Всипати зелень і ще п’ять хвилин потримати під кришкою.

Сирний суп з печерицями та куркою

Суп готується з великою кількістю плавленого сиру, який розчиняється у гарячій страві. Бульйон повинен бути рідким, але непрозорим, насиченого білого кольору.

Інгредієнти:

  • курка;
  • курячий бульйон;
  • печериці;
  • цибуля;
  • морква;
  • картопля;
  • вершковий плавлений сир без добавок;
  • сіль і перець.

Суп має насичений вершковий смак, крім того, він досить жирний. Не варто перевантажувати його приправами. Найкраще підійде щіпка прованських трав.

  • Бульйон приготувати з жирної частини курки. Посолити і процідити.
  • Філе нарізати маленькими кубиками. Покласти в киплячий бульйон.
  • Картоплю подрібнити шматочками такого ж розміру. Через чверть години додати його в суп. Коренеплід має варитися ще чверть години.
  • Пасерувати цибулю і моркву.
  • Печериці нарізати тонкими слайсами. Додати в пасеровку і випарувати всю рідину.
  • Перекласти піджарку в суп. Викласти сир маленькими порціями, щоб він швидше розтанув. Приправити суп сіллю і перцем.
Дивіться також:  Пюре з гарбуза — 6 рецептів приготування дитячого пюре для грудничка

Салат з консервованими печерицями та куркою

Листковий салат «Грибна козуб» з великою кількістю свіжої зелені різноманітить стіл своїм безтурботним літнім оформленням і, особливо, в зимовий сезон.

Інгредієнти:

  • консервовані шампіньйони;
  • свіжа зелень;
  • яйця;
  • кукурудза або горошок;
  • куряче філе;
  • солоні або свіжі огірки;
  • картопля;
  • майонез.

Салат викладають шарами в глибоку миску, перед подачею його перевертають на блюдо. Тому особливо ретельно розподіляється перший шар.

  • Цілі гриби укладаються капелюшками вниз.
  • Між ними щільно утрамбовується дрібно нарізана зелень. Зелена цибуля сильно скоротить термін зберігання салату. Краще використовувати кріп і петрушку.
  • Наступний шар – варені яйця з майонезом.
  • Далі викладаються по черзі: кукурудза, дрібно нарізана варена курка, солоні огірки, варену картоплю.
  • На кожен шар наноситься дрібна сітка з майонезу. Час просочення – 4 години.
  • Накрити миску блюдом для сервірування. Перевернути і зняти миску. Гриби виявляться зверху.

Салат з копченою куркою і печерицями

Копчена курка надає смаку пікантну нотку, а огірок – свіжість і легкість.

Інгредієнти:

  • копчена куряча грудка;
  • свіжі печериці;
  • свіжий огірок;
  • яйця;
  • цибуля;
  • майонез.

Зазвичай листковий салат з печерицями та куркою роблять порційно в сервірувальних кільцях або креманках. Так закуска буде дуже ефектно виглядати на столі.

  • Курку звільнити від шкіри і кісток. Дрібно нарізати.
  • Огірок натерти на крупній тертці або порізати самими дрібними кубиками.
  • Печериці подрібнити, додати сіль і перець. Обсмажити з цибулею і повністю остудити.
  • Яйця зварити круто, охолодити, порубати ножем.
  • Кожен шар злегка утрамбувати і промащувати майонезом.
  • Солити за бажанням.
  • Через годину салат просочиться, і кільця легко зніметься.

При роботі з грибами важливо пам’ятати три речі:

  • Гриби – продукт швидкопсувний. Не варто купувати їх заздалегідь і довго зберігати в холодильнику. Очищені гриби потрібно відразу пускати на переробку.
  • В капелюшках міститься велика частина білка, а в ніжках – цукру і кислоти, які відповідають за смак і аромат продукту. Тому ні в якому разі не варто нехтувати ніжками і видаляти їх під час чищення грибів.
  • Печериці дуже швидко вбирають воду, тому їх краще не мити, а просто очистити шкірку з капелюшка і місце зрізу. Якщо є якісь забруднення, слід зрізати це місце.

Так, з двох компонентів-компаньйонів виходить безліч найрізноманітніших страв – від ситних, наваристих супів до легенів, витончених закусок.

Прокрутка до верху