Запечена курка цілком у духовці, та ще й з апетитною скоринкою – це одне задоволення, притому, що готувати її дуже легко, а в підсумку виходить смачне і гарне блюдо.
Найчастіше таку курку готують на урочисті події, для святкових обідів або просто на вечерю. У будь-якому випадку таке просте і смачне блюдо підніме настрій і подарує відчуття свята.
Щоб курочка з скоринкою в духовці вийшла чудовою, потрібно вибирати охолоджену тушку, а не заморожену. Тушку курки потрібно буде звільнити від нутрощів, видалити зайвий жир і зрізати попку. Хоча в супермаркетах курка продається вже без нутрощів.
Рецепт курки з золотистою скоринкою в духовці
Соковитість і смак курочки залежить від приготованого маринаду і від самого процесу маринування. Курку краще маринувати в холодильнику від декількох годин до доби. Маринад повинен покривати тушку цілком або періодично її перевертати.
Поки курка або курячі частини маринуються потрібно визначитися, яким способом будетезапекать. Можна використовувати для цього рукав, фольгу, деко або форму. Кожен спосіб має свої тонкощі.
Курочка в фользі або рукаві завжди вийде соковитою. Форма для запікання повинна бути керамичной або чавунної, щоб нагрівалася поступово. Якщо вибираєте деко, то потрібно відразу налаштуватися на те, що потім його доведеться відмивати. Досвідчені кулінари готують курочку вже перевіреними способами, а початківцю потрібно випробувати практично всі, щоб вибрати для себе підходящий.
Курка запечена в духовці з хрусткою скоринкою
Щоб приготувати курочку з скоринкою в духовці ми візьмемо:
- – тушку курки в 1,5 кг;
- – часник 4 зубчики;
- – 2 столові ложки рослинного масла;
- – по 2 чайної ложки меленої паприки, солі;
- – 1 чайну ложку сухої трави базиліка;
- – 0,5 чайної ложки меленого чорного перцю.
Готувати курку будемо так:
Час приготування 1-1,5 години, на 5 персон.
Тушку курки миємо й обсушуємо серветками. Тепер подбаємо про маринаді: часник пропускаємо через прес і змішати з базиліком, паприкою, перцем і сіллю, заливаємо все рослинним маслом і ретельно розмішуємо.
Беремо 2 чайні ложки маринаду і змащуємо курочку всередині. Іншим кількістю маринаду намазуємо тушку зверху. Форму для запікання обмазуємо рослинним маслом і кладемо курочку грудкою вниз. У такому положенні курка повинна промаринуватися не менше години.
Потім включаємо духовку на 1800С, ставимо форму з нашої птахом і печемо її 60-90 хвилин до утворення золотавой скоринки.
Можна спробувати рецепт з маринадом, який додасть курочці гострий смак апетитну скоринку.
Курка в духовці з корочкою «Карамельна»
Це зовсім не означає, що курочка буде солодкою, навпаки, вона вийде гостро-ніжною і трохи соленої. Результат просто здивує – хрустка, золотава скоринка буде покривати дивно ніжне і тане куряче м’ясо.
Будемо готувати курочку «Карамельну» з таких продуктів:
- – тушка курки в 1,5 кг або таку ж кількість курячих стегенець, грудок або крил;
- – 3 столові ложки рослинної олії;
- – 1 чайна ложка гострої аджики;
- – 1 чайна ложка приправа «Каррі»;
- – один стакан води;
- – сіль і цукор по 1 столовій ложці.
- Готувати будемо 1 годину і нагодуємо 8 осіб.
Покрокове приготування курочки з скоринкою в духовці:
- 1.Тушку курки поділяємо на 8 порційних шматків.
- 2.Рослинна олія добре розмішуємо з аджикою і ретельно обмазуємо кожен шматочок курки. Залишаємо просочуватися.
- 3.В цей час приготуємо карамель. Для цього на суху сковороду кладемо сіль і цукор, розмішуємо і нагріваємо. Вогонь повинен бути інтенсивним, щоб цукор з сіллю почали плавитися.
- 4.Після придбання приємного коричневого кольору карамельної маси, без зволікань приливаем склянку холодної води. Карамель відразу застигне, але нічого страшного, продовжуємо заважати і нагрівати до повного розчинення.
- 5.Курочку укладаємо грудкою вниз на форму для запікання, зверху поливаємо карамеллю і присипаємо спеціями.
- Ставимо в духовку на 50 хвилин при температурі 200 градусів і кілька разів поливаємо курку утвореним соком.
Як тільки з’явиться рум’яна кірочка, можна сміливо вимкнути духовку курочка готова!