Це блюдо досить трудомістка, потребує уваги, але воно того дійсно варте, тому обов’язково скористайтеся рецептом курника з куркою та картоплею.
Курник – класичний рецепт з куркою та картоплею
Класичний рецепт курника, звичайно, не зовсім такий, яким він був в 16 столітті, а більш сучасний варіант, але не менш смачний.
Необхідні продукти:
- перець і сіль за смаком;
- п’ять картоплин;
- близько 500 грам курячого філе;
- 50 грам вершкового масла;
- одна цибулина;
- приблизно 600 грам тіста.
Процес приготування:
- Починаємо з підготовки всіх продуктів. Курку нарізаємо невеликими квадратиками, це ж саме робимо і з картоплею. Додаємо приправи за смаком. Цибулину перетворюємо на дрібні шматочки.
- Тісто потрібно розділити на дві частини. Одну поки прибрати, а другу перетворити в пласт, так щоб він повністю покривав обрану вами форму для випікання і залишалося небагато місця по краях.
- Далі починаємо викладати начинку спочатку картоплю, потім м’ясо, цибулю і масло, нарізане на дрібні брусочки.
- Повертаємося до другої частини тесту, також розкачуємо її, покриваємо випічку і красиво оформляємо краю, з’єднавши між собою нижній шар тіста і верхній.
- Доводимо до готовності в розігрітій до 160 градусів духовій шафі близько 45 хвилин.
Варіант приготування на кефірі
Курник на кефірі не особливо відрізняється від традиційного рецепту, різниця лише в тому, що робиться певний тісто.
Необхідні продукти:
- близько 400 мл кефіру;
- одна цибулина;
- півтори склянки борошна;
- п’ять картоплин;
- трохи соди;
- перець чорний і сіль;
- чотири ложки сметани;
- 0,5 кг філе курки;
- половина маленької пачки вершкового масла.
Процес приготування:
- Починаємо з тіста. Для цього потрібно злегка нагріти сметану, потім з’єднати її з кефіром, всипати соду з сіллю і борошно. У результаті повинна вийти м’яка не липка маса. Вимісіть її, і поділіть на дві частини. Їх потрібно перетворити в два пласта за розміром трохи більше, ніж форма, в якій ви будете випікати.
- Один з розкатаних пластів помістіть у форму і почніть викладати начинку, нарізану на квадрати, посолену картоплю.
- Потім піде курка в спеціях, також нарізана на середні шматки. Її покриваємо подрібненою цибулею.
- Поверх усього кидаємо шматочки масла і покриваємо другим пластом тіста. Красиво сцепляем краю і готуємо в духовці 45 хвилин на 160 градусах.
Ніжна випічка з листкового тіста з сиром
Спекти курник з куркою та картоплею можна і з додаванням сиру. Тоді результат буде ще апетитніше.
Необхідні продукти:
- 150 грам сиру;
- одна цибулина;
- упаковка листкового тіста – 700 грам;
- 500 грам курячого філе;
- чотири картоплини середнього розміру;
- спеції на свій смак.
Процес приготування:
- Включимо духовку на 180 градусів, щоб вона нагрівалася, і перейдемо до тесту. Готове тісто ділимо на дві частини і перетворюємо в два тонких пласта. Їх розмір повинен бути трохи більше, ніж там посуд, в якій ви будете піч.
- Поміщаємо перший пласт у форму і кладемо на нього порізану картоплю, а потім курку і цибулю. Все це потрібно приправити обраними спеціями.
- Зверху покриваємо натертим на крупній тертці сиром. Можна порізати його на тонкі пластинки.
- Викладаємо другий шар і скріплюємо по краях обидві частини тесту.
- Прибираємо в духовку на 30 хвилин.
Лінивий курник – самий швидкий рецепт
Якщо не хочеться витрачати багато часу, то краще всього скористатися цим рецептом, хоча результат буде трохи іншою.
Необхідні продукти:
- 100 грам сметани;
- п’ять картоплин;
- два яйця;
- одна цибулина;
- 400 г філе курки;
- 100 грам майонезу;
- спеції.
- склянку борошна і трохи соди.
Процес приготування:
- Підготуємо всі продукти: курку нарізаємо на невеликі шматочки, цибулю найкраще зробити півкільцями, а картоплю – гуртками. Приправити спеціями за смаком.
- Взяти форму для випікання і викласти на неї спочатку картоплю, потім м’ясо і цибулю. Залишити це на деякий час і зробити заливку.
- У мисці змішуємо сметану з майонезом, додаємо до них яйця, кладемо соду і борошно. Повинна вийти рідка консистенція. Її виливаємо у форму до інших продуктів, щоб усе було покрито.
- Ставимо в попередньо нагріту до 180 градусів духовку на 50 хвилин.
З грибами
Готується як класичний варіант, тільки з новим інгредієнтом. Такий курник обов’язково сподобається тим, хто любить гриби.
Необхідні продукти:
- 300 грам грибів;
- 600 грам будь-якого тесту;
- п’ять картоплин і одна цибулина;
- близько 600 грам курки.
Процес приготування страви:
- Гриби нарізаємо і відправляємо на сковороду злегка обсмажитися.
- У цей час нарізаємо цибулю, м’ясо і картоплю – все на невеликі шматочки. І заправляємо спеціями.
- Тісто ділимо на дві частини і розгортаємо їх. Розмір – трохи більше використовуваної форми для випікання.
- Кладемо перший шар, а на нього – картоплю, гриби, а потім і м’ясо з цибулею.
- Покриваємо всі другий розкатаної частиною і защепляем краю.
- Тримаємо близько 45 хвилин в гарячій духовці, поставивши температуру на 180 градусів.
З дріжджового тіста
Мабуть, самий вдалий рецепт, оскільки дріжджове тісто більш м’яке і смачне.
Необхідні продукти:
- близько 400 грам м’яса курки;
- дві ложки цукру;
- 100 мл олії;
- чотири картоплини;
- 6 грам сухих дріжджів;
- дві цибулини;
- спеції на свій розсуд;
- 0,5 кг борошна;
- склянку теплої води.
Процес приготування:
- У склянку з теплою водою (вона повинна бути не більше 39 градусів) додайте дріжджі і цукор. Залиште цю суміш приблизно на 15 хвилин.
- У миску викладіть борошно, додайте сіль, а через відведений час — набряклі дріжджі і рослинне масло. Повинна вийти м’яка маса, не прилипающая до шкіри. Приберіть в яке-небудь тепле місце мінімум на 40 хвилин.
- Поки йде процес підняття, варто підготувати інші інгредієнти. М’ясо, картоплю і цибулю подрібнюємо, так щоб вийшли невеликі квадратики.
- Тісто ділимо на дві частини і робимо з них тонкі пласти.
- Перший викладаємо у форму і на нього начинку – картоплю, курку зі спеціями і покриваємо всі цибулею.
- Закриваємо всі другим пластом і скріплюємо краю. Готуємо в духовій шафі близько 50 хвилин, нагріваючи його до 180 градусів.