Пироги – це символ російської кухні. Відомо безліч рецептів смачної випічки, які передаються з покоління в покоління. Одним з таких пирогів є курник, класичний рецепт якого кухаря називають вершиною кулінарного мистецтва на Русі. Ми відкриємо секрети приготування складного, але дуже апетитного і смачного пирога.
Класичний рецепт в духовці
Курник – це справжня святкова випічка, адже подужати приготування такої страви можна тільки у вихідні дні і при наявності вільного часу.
Компоненти для тіста:
- дві чашки білого борошна;
- 155 мл сметани;
- 155 г масла вершкового;
- одне велике яйце;
- щіпка солі.
Для начинки:
- дві грудки курки;
- три бульби картоплі;
- велика цибулина;
- пари кубиків вершкового масла.
Спосіб приготування:
- У миску кладемо всі інгредієнти для тіста, мнемо руками до отримання пластичного борошняного кома, який ми потім накриваємо і залишаємо в бік.
- Грудку ріжемо дрібними брусочками картоплю тремо на тертці, цибулю шаткуємо на четвертинки.
- Борошняну основу поділимо на дві частини, при цьому одна половина повинна бути більше іншої. З більшої частини формуємо коло і викладаємо у форму, обов’язково розправимо бока для начинки.
- Першим шаром йде картопля, який присипаємо сіллю, потім куряче м’ясо упереміш з цибулею. М’ясний шар також присмачую спеціями, поверх розкладаємо кілька кубиків топленого масла і закриваємо другою частиною основи, яку також розгортаємо в коло.
- Скріплюємо у вигляді кіски або джгутика, в середині робимо невелику дірочку, змащуємо пиріг збитим жовтком і відправляємо курник в духовку на 45-50 хвилин (температура 190°С).
З додаванням картоплі
Курник – це справжній кулінарний шедевр, який представляє собою багатошарову начинку, розділену тонкими млинцями. Про те, як приготувати справжній курник ми обов’язково розповімо, а зараз поділимося більш сучасним варіантом пирога з куркою та картоплею.
Компоненти для тіста:
- 255 мл кефіру;
- пачка масла;
- 655 г борошна;
- по 0,5 ч. л. солі і соди.
Для начинки:
- 366 г філе птиці;
- чотири бульби картоплі;
- дві невеликі цибулини;
- 35 г масла, сіль, перець.
Спосіб приготування:
- У велику посуд ллємо кефір, насипаємо соду і чекаємо п’ять хвилин. Як тільки на поверхні напою з’явилися пухирці, кидаємо сіль, вливаємо розтоплене масло і вводимо борошно. Заважаємо до тих пір, поки тісто не стане м’яким на дотик.
- Прикриваємо основу і ставимо охолоджуватися на той час, поки готуємо начинку.
- Курку і картоплю ріжемо невеликими брусочками, цибулю дрібно шаткуємо.
- Перемішуємо інгредієнти, приправивши їх сіллю і перцем.
- Основу ділимо на більшу і меншу частину. Кожну частину розгортаємо в коло.
- Перше коло (великий) перекладаємо в форму, робимо бортики.
- Викладаємо начинку, щоб курник вийшов соковитим, поверх начинки розкладаємо шматочки топленого масла, прикриваємо другим колом.
- По центру робимо невеликий отвір, сам пиріг змащуємо збитим яйцем і відправляємо в піч на 50 хвилин (температура 180°С).
Готуємо в мультиварці
Курник в мультиварці – це більш проста версія приготування пирога, але виходить також смачно. У класичному рецепті використовують сиру картоплю, але в такому кухонному приладі висока вологість, тому радимо попередньо відварити.
Компоненти:
- пів кіло борошна;
- два курячих яйця;
- ст. л. солодкого піску;
- ч. л. соди;
- 0,5 ч. л. солі;
- півсклянки сметани (майонезу);
- підлогу упаковки масла (2/3 для тесту);
- дві ст.л. дуже холодної води;
- 355 г філе птиці;
- три бульби вареної картоплі;
- цибулина, спеції.
Спосіб приготування:
- У ємність вбиваємо яйця, кладемо м’яке масло топлене і дві ложки пісного, засипаємо солодкі і солоні гранули, кладемо сметану і вливаємо крижану воду, перемішуємо.
- Потім у рідку масу відправляємо борошно з содою, вимішуємо м’яку основу, кладемо в пакет і прибираємо в холод на півгодини.
- М’ясо, картоплю і цибулю подрібнюємо на маленькі кубики, приправляємо спеціями і заважаємо прямо руками.
- Основу ділимо, меншу відкладаємо в сторону, а більшу кладемо в чашу приладу, розподіляємо так, щоб тісто прикрив дно і стінки форми. Викладаємо начинку, зверху шматочки масла.
- Меншу частину розгортаємо в коло, прикриваємо начинку, скріплюємо і закриваємо кришку.
- Випікати курник можна в режимі «Випічка» (одна година) або за програмою «Мультиповар» (температура 125С, час – годину).
Курник з листкового тіста
Сьогодні курник можна спекти по-різному, кожен рецепт має свої особливості і секрети. Тісто для курника може бути будь-яке, як і сама начинка. Пропонуємо простий і незвичайний рецепт ситної випічки з листкового тіста.
Компоненти:
- пів кіло м’яса птиці;
- 525 листкового тіста (готового);
- 225 г рису;
- цибулина;
- 225 г печериць;
- два сирих яйця і одне варене;
- 55 г масла топленого;
- чашка кефіру;
- дві ст. л. борошна;
- кріп, спеції.
Спосіб приготування:
- М’ясо птиці відварюємо до готовності в злегка підсоленій воді. Потім охолодити і дрібно нарізаємо. Зерна рису промиваємо і також попередньо відварюємо.
- Кисломолочний напій змішуємо з яйцями, насипаємо борошно, сіль і дві ложечки підсолоджувача. Смажимо тонкі млинці (4 млинця буде достатньо) по хвилині з кожної сторони.
- Варене яйце і кріп дрібно рубаємо, перемішуємо разом з сіллю і двома ложками м’якого масла.
- У топленому маслі обсмажуємо нарізані гриби і цибулю протягом 15 хвилин.
- Беремо два пласта листкового тіста, з кожного вирізаємо коло. Беремо першу заготівлю, викладаємо у форму, тепер кладемо яйця, намагаємося не виходити за краї, зверху присипаємо відварними рисовими зернами. На яйця кладемо два млинця і робимо шар з грибів і знову рис. Кладемо ще два млинця, формуємо шар з м’яса і залишків рису і закриваємо другим колом з листкового тіста.
- Скріплюємо краю, в середині робимо отвір, промазуємо пиріг яйцем і відправляємо в піч на 35 хвилин (температура 180°С).
Пиріг за рецептом старорусскому
Староруський рецепт курника – це багатошаровий пиріг і кілька видів начинки. З таким ласощами доведеться повозитися, але воно того варто. Від такого пирога всі будуть у захваті. Для рецепту потрібно спекти млинці (див. рецепт вище) приблизно 7 штук.
Компоненти для тіста:
- 420 г білого борошна;
- 220 г цільнозернового борошна;
- півтора склянки молока;
- одне велике яйце;
- 35 г дріжджів (свіжих);
- 135 г масла топленого;
- ст. л. цукру;
- ч. л. солі.
Для начинки гречаної:
- 110 г гречки;
- два варених яйця;
- 30 г вершкового масла;
- кріп, сіль.
Для грибної начинки:
- 320 г лісових грибів (заморожених);
- цибулина;
- ложка сметани, спеції.
Для м’ясної начинки:
- 320 м’яса курки;
- цибулина;
- ст. л. борошна і масла;
- половинка цибулини і моркви;
- 120 мл курячого бульйону;
- спеції.
Спосіб приготування:
- Підігріваємо Молоко, розвести в ньому дріжджі і солодкий пісок, залишаємо на 15 хвилин. Потім вбиваємо яйце, додаємо два види борошна з сіллю, замішуємо борошняну основу, прикриваємо і залишаємо на 40 хвилин.
- Потім основу перетворюємо в пласт (товщина не більше одного сантиметра), змащуємо розтопленим маслом, пласт складаємо вчетверо, кладемо в пакет і відправляємо в холодильник на 10 хвилин. Проробляємо таку процедуру три рази.
- Печемо млинці по запропонованому нами вище рецептом або по кожному з вашої кулінарної книги.
- Для м’ясної начинки, відварюємо курку разом з цибулею і морквою. Готове м’ясо нарізаємо дрібними шматочками, бульйон не виливаємо.
- На розтопленому маслі підсмажуємо борошно до рум’яного кольору, розвести її бульйоном і тушкуємо соус до загусання. Половину соусу змішуємо з м’ясом, другу поки залишаємо.
- Тепер відварюємо гречку. Щоб крупа вийшла розсипчастою, на одну частину гречки потрібно взяти 2,5 частини води. Наприкінці варіння кладемо топлене масло. Як тільки крупа охолоне, змішуємо її з дрібно нарубаними яйцями, кропом і залишеним соусом.
- Залишилася грибна начинка. Тут просто шаткуємо гриби і цибулю, обсмажуємо, в кінці кладемо сметану, тушкуємо п’ять хвилин і вимикаємо.
- З тіста потрібно зробити два кола товщиною 7 мм і діаметром на 2 см більше окружності млинців. Один коло робимо більше, це буде денце, переносимо його відразу на деко, застелене пергаментом.
- На тісто кладемо млинець, розподіляємо гречану начинку, знову млинець, тепер м’ясну начинку, знову млинець і в кінці грибний склад. Повторюємо шари, останній прикриваємо тестом, скріплюємо у вигляді кіски.
Змащуємо курник яйцем і випікаємо 40 хвилин (температура 180°С). Гарячий пиріг змащуємо топленим маслом.
З млинців з куркою і грибами
У старовину на Русі деякі страви готували тільки раз на рік. Одним з таких страв є курник, який пекли на іменини, весілля або масляну. Інгредієнти і спосіб приготування тіста і млинців можна подивитися вище.
Компоненти для начинки:
- по півкіло м’яса і грибів;
- пів чашки рисових зерен;
- дві цибулини;
- три яйця;
- ст. л. топленого масла;
- петрушка, кріп, спеції.
Спосіб приготування:
- Замішуємо дріжджове тісто, печемо млинці.
- Зерна рису і яйця відварюємо до готовності, потім їх подрібнюємо і змішуємо з рубаною зеленню, додавши ложку сметани.
- Гриби і цибулю подрібнюємо, обсмажуємо і друга начинка готова.
- М’ясо птиці відварюємо, додавши бульйон для аромату кілька горошин перцю і лавровий листок. Готове м’ясо остуджуємо і подрібнюємо.
- Збираємо пиріг пошарово, змащуємо яйцем і випікаємо 35 хвилин (температура 200°С).
Швидкий ледачий курник
Класичний рецепт курника досить трудомісткий, але відомі варіанти, які дозволять швидко спекти смачний пиріг. Для начинки візьмемо куряче м’ясо, можна грудку, а краще взяти стегна, випічка вийде більш соковитою.
Компоненти для тіста:
- за чотири ст. ложки сметани і майонезу;
- чашка борошна;
- два сирих яйця;
- 0,5 ч. л. соди, сіль.
Для начинки:
- пів кіло картоплі;
- три курячих стегна;
- спеції.
Спосіб приготування:
- Для начинки картоплю нарізаємо кружечками, цибулю півкільцями. З курячих стегон відокремлюємо м’ясо, ріжемо дрібними шматочками, присмачую спеціями.
- Для тіста змішуємо всі інгредієнти до отримання сметанообразной маси.
- Беремо форму, виливаємо частина основи, викладаємо начинку пошарово: спочатку картоплю, потім цибулю і м’ясо.
Заливаємо рештою тестом і ставимо курник в піч на 45 хвилин (температура - 180°С).
З пісочного тіста
Курник можна спекти на основі пісочного тіста. Випічка виходить смачною і хрусткою. Для рецепту потрібно спекти млинці (6 штук) і підготувати начинку – грибну, з рису і м’яса курки (див. рецепт вище).
Компоненти для пісочного тіста:
- 425 г борошна;
- 125 г маргарину;
- 55 мл молока;
- щіпка розпушувача;
- три ст. л. сметани (майонезу).
Спосіб приготування:
- Про те, як приготувати начинки для курника ми вже розповідали, тому переходимо відразу до тесту. Кладемо В ємність м’який маргарин, вбиваємо яйця, додаємо сметану і вливаємо молоко.
- Рідку масу з’єднайте з борошном і розпушувачем, замішуємо пісочне тісто і відправляємо його охолоджуватися на півгодини.
- Як тільки буде готова начинка і млинці можна збирати курник. Інгредієнти викладаємо шарами, чергуючи млинці з начинками. Дно і верхівка – це тісто.
- Випікаємо пиріг приблизно годину (температура 180°С).