Курник: класичний рецепт приготування і 8 варіантів

Пироги – це символ російської кухні. Відомо безліч рецептів смачної випічки, які передаються з покоління в покоління. Одним з таких пирогів є курник, класичний рецепт якого кухаря називають вершиною кулінарного мистецтва на Русі. Ми відкриємо секрети приготування складного, але дуже апетитного і смачного пирога.

Класичний рецепт в духовці

Курник – це справжня святкова випічка, адже подужати приготування такої страви можна тільки у вихідні дні і при наявності вільного часу.

Компоненти для тіста:

  • дві чашки білого борошна;
  • 155 мл сметани;
  • 155 г масла вершкового;
  • одне велике яйце;
  • щіпка солі.

Для начинки:

  • дві грудки курки;
  • три бульби картоплі;
  • велика цибулина;
  • пари кубиків вершкового масла.

Спосіб приготування:

  • У миску кладемо всі інгредієнти для тіста, мнемо руками до отримання пластичного борошняного кома, який ми потім накриваємо і залишаємо в бік.
  • Грудку ріжемо дрібними брусочками картоплю тремо на тертці, цибулю шаткуємо на четвертинки.
  • Борошняну основу поділимо на дві частини, при цьому одна половина повинна бути більше іншої. З більшої частини формуємо коло і викладаємо у форму, обов’язково розправимо бока для начинки.

  • Першим шаром йде картопля, який присипаємо сіллю, потім куряче м’ясо упереміш з цибулею. М’ясний шар також присмачую спеціями, поверх розкладаємо кілька кубиків топленого масла і закриваємо другою частиною основи, яку також розгортаємо в коло.
  • Скріплюємо у вигляді кіски або джгутика, в середині робимо невелику дірочку, змащуємо пиріг збитим жовтком і відправляємо курник в духовку на 45-50 хвилин (температура 190°С).

З додаванням картоплі

Курник – це справжній кулінарний шедевр, який представляє собою багатошарову начинку, розділену тонкими млинцями. Про те, як приготувати справжній курник ми обов’язково розповімо, а зараз поділимося більш сучасним варіантом пирога з куркою та картоплею.

Компоненти для тіста:

  • 255 мл кефіру;
  • пачка масла;
  • 655 г борошна;
  • по 0,5 ч. л. солі і соди.

Для начинки:

  • 366 г філе птиці;
  • чотири бульби картоплі;
  • дві невеликі цибулини;
  • 35 г масла, сіль, перець.

Спосіб приготування:

  • У велику посуд ллємо кефір, насипаємо соду і чекаємо п’ять хвилин. Як тільки на поверхні напою з’явилися пухирці, кидаємо сіль, вливаємо розтоплене масло і вводимо борошно. Заважаємо до тих пір, поки тісто не стане м’яким на дотик.
  • Прикриваємо основу і ставимо охолоджуватися на той час, поки готуємо начинку.
  • Курку і картоплю ріжемо невеликими брусочками, цибулю дрібно шаткуємо.
  • Перемішуємо інгредієнти, приправивши їх сіллю і перцем.
  • Основу ділимо на більшу і меншу частину. Кожну частину розгортаємо в коло.
  • Перше коло (великий) перекладаємо в форму, робимо бортики.
  • Викладаємо начинку, щоб курник вийшов соковитим, поверх начинки розкладаємо шматочки топленого масла, прикриваємо другим колом.
  • По центру робимо невеликий отвір, сам пиріг змащуємо збитим яйцем і відправляємо в піч на 50 хвилин (температура 180°С).
Дивіться також:  Соковиті котлети з мішаного фаршу — 5 рецептів приготування в духовці на сковороді

Готуємо в мультиварці

Курник в мультиварці – це більш проста версія приготування пирога, але виходить також смачно. У класичному рецепті використовують сиру картоплю, але в такому кухонному приладі висока вологість, тому радимо попередньо відварити.

Компоненти:

  • пів кіло борошна;
  • два курячих яйця;
  • ст. л. солодкого піску;
  • ч. л. соди;
  • 0,5 ч. л. солі;
  • півсклянки сметани (майонезу);
  • підлогу упаковки масла (2/3 для тесту);
  • дві ст.л. дуже холодної води;
  • 355 г філе птиці;
  • три бульби вареної картоплі;
  • цибулина, спеції.

Спосіб приготування:

  • У ємність вбиваємо яйця, кладемо м’яке масло топлене і дві ложки пісного, засипаємо солодкі і солоні гранули, кладемо сметану і вливаємо крижану воду, перемішуємо.
  • Потім у рідку масу відправляємо борошно з содою, вимішуємо м’яку основу, кладемо в пакет і прибираємо в холод на півгодини.
  • М’ясо, картоплю і цибулю подрібнюємо на маленькі кубики, приправляємо спеціями і заважаємо прямо руками.
  • Основу ділимо, меншу відкладаємо в сторону, а більшу кладемо в чашу приладу, розподіляємо так, щоб тісто прикрив дно і стінки форми. Викладаємо начинку, зверху шматочки масла.
  • Меншу частину розгортаємо в коло, прикриваємо начинку, скріплюємо і закриваємо кришку.
  • Випікати курник можна в режимі «Випічка» (одна година) або за програмою «Мультиповар» (температура 125С, час – годину).

Курник з листкового тіста

Сьогодні курник можна спекти по-різному, кожен рецепт має свої особливості і секрети. Тісто для курника може бути будь-яке, як і сама начинка. Пропонуємо простий і незвичайний рецепт ситної випічки з листкового тіста.

Компоненти:

  • пів кіло м’яса птиці;
  • 525 листкового тіста (готового);
  • 225 г рису;
  • цибулина;
  • 225 г печериць;
  • два сирих яйця і одне варене;
  • 55 г масла топленого;
  • чашка кефіру;
  • дві ст. л. борошна;
  • кріп, спеції.

Спосіб приготування:

  • М’ясо птиці відварюємо до готовності в злегка підсоленій воді. Потім охолодити і дрібно нарізаємо. Зерна рису промиваємо і також попередньо відварюємо.
  • Кисломолочний напій змішуємо з яйцями, насипаємо борошно, сіль і дві ложечки підсолоджувача. Смажимо тонкі млинці (4 млинця буде достатньо) по хвилині з кожної сторони.
  • Варене яйце і кріп дрібно рубаємо, перемішуємо разом з сіллю і двома ложками м’якого масла.
  • У топленому маслі обсмажуємо нарізані гриби і цибулю протягом 15 хвилин.

  • Беремо два пласта листкового тіста, з кожного вирізаємо коло. Беремо першу заготівлю, викладаємо у форму, тепер кладемо яйця, намагаємося не виходити за краї, зверху присипаємо відварними рисовими зернами. На яйця кладемо два млинця і робимо шар з грибів і знову рис. Кладемо ще два млинця, формуємо шар з м’яса і залишків рису і закриваємо другим колом з листкового тіста.
  • Скріплюємо краю, в середині робимо отвір, промазуємо пиріг яйцем і відправляємо в піч на 35 хвилин (температура 180°С).
Дивіться також:  Баклажани по-грузинськи – 7 смачних рецептів приготування

Пиріг за рецептом старорусскому

Староруський рецепт курника – це багатошаровий пиріг і кілька видів начинки. З таким ласощами доведеться повозитися, але воно того варто. Від такого пирога всі будуть у захваті. Для рецепту потрібно спекти млинці (див. рецепт вище) приблизно 7 штук.

Компоненти для тіста:

  • 420 г білого борошна;
  • 220 г цільнозернового борошна;
  • півтора склянки молока;
  • одне велике яйце;
  • 35 г дріжджів (свіжих);
  • 135 г масла топленого;
  • ст. л. цукру;
  • ч. л. солі.

Для начинки гречаної:

  • 110 г гречки;
  • два варених яйця;
  • 30 г вершкового масла;
  • кріп, сіль.

Для грибної начинки:

  • 320 г лісових грибів (заморожених);
  • цибулина;
  • ложка сметани, спеції.

Для м’ясної начинки:

  • 320 м’яса курки;
  • цибулина;
  • ст. л. борошна і масла;
  • половинка цибулини і моркви;
  • 120 мл курячого бульйону;
  • спеції.

Спосіб приготування:

  • Підігріваємо Молоко, розвести в ньому дріжджі і солодкий пісок, залишаємо на 15 хвилин. Потім вбиваємо яйце, додаємо два види борошна з сіллю, замішуємо борошняну основу, прикриваємо і залишаємо на 40 хвилин.
  • Потім основу перетворюємо в пласт (товщина не більше одного сантиметра), змащуємо розтопленим маслом, пласт складаємо вчетверо, кладемо в пакет і відправляємо в холодильник на 10 хвилин. Проробляємо таку процедуру три рази.
  • Печемо млинці по запропонованому нами вище рецептом або по кожному з вашої кулінарної книги.
  • Для м’ясної начинки, відварюємо курку разом з цибулею і морквою. Готове м’ясо нарізаємо дрібними шматочками, бульйон не виливаємо.
  • На розтопленому маслі підсмажуємо борошно до рум’яного кольору, розвести її бульйоном і тушкуємо соус до загусання. Половину соусу змішуємо з м’ясом, другу поки залишаємо.
  • Тепер відварюємо гречку. Щоб крупа вийшла розсипчастою, на одну частину гречки потрібно взяти 2,5 частини води. Наприкінці варіння кладемо топлене масло. Як тільки крупа охолоне, змішуємо її з дрібно нарубаними яйцями, кропом і залишеним соусом.
  • Залишилася грибна начинка. Тут просто шаткуємо гриби і цибулю, обсмажуємо, в кінці кладемо сметану, тушкуємо п’ять хвилин і вимикаємо.
  • З тіста потрібно зробити два кола товщиною 7 мм і діаметром на 2 см більше окружності млинців. Один коло робимо більше, це буде денце, переносимо його відразу на деко, застелене пергаментом.

  • На тісто кладемо млинець, розподіляємо гречану начинку, знову млинець, тепер м’ясну начинку, знову млинець і в кінці грибний склад. Повторюємо шари, останній прикриваємо тестом, скріплюємо у вигляді кіски.
    Змащуємо курник яйцем і випікаємо 40 хвилин (температура 180°С). Гарячий пиріг змащуємо топленим маслом.
Дивіться також:  Пиріг з горбушею – 8 швидких, простих і дуже смачних рецептів рибного пирога

З млинців з куркою і грибами

У старовину на Русі деякі страви готували тільки раз на рік. Одним з таких страв є курник, який пекли на іменини, весілля або масляну. Інгредієнти і спосіб приготування тіста і млинців можна подивитися вище.

Компоненти для начинки:

  • по півкіло м’яса і грибів;
  • пів чашки рисових зерен;
  • дві цибулини;
  • три яйця;
  • ст. л. топленого масла;
  • петрушка, кріп, спеції.

Спосіб приготування:

  • Замішуємо дріжджове тісто, печемо млинці.
  • Зерна рису і яйця відварюємо до готовності, потім їх подрібнюємо і змішуємо з рубаною зеленню, додавши ложку сметани.
  • Гриби і цибулю подрібнюємо, обсмажуємо і друга начинка готова.
  • М’ясо птиці відварюємо, додавши бульйон для аромату кілька горошин перцю і лавровий листок. Готове м’ясо остуджуємо і подрібнюємо.
  • Збираємо пиріг пошарово, змащуємо яйцем і випікаємо 35 хвилин (температура 200°С).

Швидкий ледачий курник

Класичний рецепт курника досить трудомісткий, але відомі варіанти, які дозволять швидко спекти смачний пиріг. Для начинки візьмемо куряче м’ясо, можна грудку, а краще взяти стегна, випічка вийде більш соковитою.

Компоненти для тіста:

  • за чотири ст. ложки сметани і майонезу;
  • чашка борошна;
  • два сирих яйця;
  • 0,5 ч. л. соди, сіль.

Для начинки:

  • пів кіло картоплі;
  • три курячих стегна;
  • спеції.

Спосіб приготування:

  • Для начинки картоплю нарізаємо кружечками, цибулю півкільцями. З курячих стегон відокремлюємо м’ясо, ріжемо дрібними шматочками, присмачую спеціями.
  • Для тіста змішуємо всі інгредієнти до отримання сметанообразной маси.
  • Беремо форму, виливаємо частина основи, викладаємо начинку пошарово: спочатку картоплю, потім цибулю і м’ясо.
    Заливаємо рештою тестом і ставимо курник в піч на 45 хвилин (температура
  • 180°С).

З пісочного тіста

Курник можна спекти на основі пісочного тіста. Випічка виходить смачною і хрусткою. Для рецепту потрібно спекти млинці (6 штук) і підготувати начинку – грибну, з рису і м’яса курки (див. рецепт вище).

Компоненти для пісочного тіста:

  • 425 г борошна;
  • 125 г маргарину;
  • 55 мл молока;
  • щіпка розпушувача;
  • три ст. л. сметани (майонезу).

Спосіб приготування:

  • Про те, як приготувати начинки для курника ми вже розповідали, тому переходимо відразу до тесту. Кладемо В ємність м’який маргарин, вбиваємо яйця, додаємо сметану і вливаємо молоко.
  • Рідку масу з’єднайте з борошном і розпушувачем, замішуємо пісочне тісто і відправляємо його охолоджуватися на півгодини.
  • Як тільки буде готова начинка і млинці можна збирати курник. Інгредієнти викладаємо шарами, чергуючи млинці з начинками. Дно і верхівка – це тісто.
  • Випікаємо пиріг приблизно годину (температура 180°С).
Прокрутка до верху