Курник з куркою та картоплею – це ситна випічка, яку запросто можна приготувати своїми руками, з усією своєю любов’ю та турботою побалувати членів своєї сім’ї та себе. Існує безліч варіацій приготування цієї страви, і якщо начинка здебільшого залишається незмінною, то з тестом можна запросто поекспериментувати. Основу для цього пирога готують із різних кисломолочних продуктів: кефіру, сметани тощо. Також застосовуються різні види тесту: пісочне, дріжджове або листкове. Спробуйте кілька варіацій та підберіть найоптимальніший для себе!
Класичний курник з куркою та картоплею в духовці
Класичний курник з куркою і картоплею в духовці – це страва, яка допоможе вам запросто здивувати своїх домочадців і без зайвих зусиль смачно урізноманітнити звичний раціон. З’ївши шматочок такої випічки, ви надовго забудете про голод і шкідливі перекушування – гарантовано!
Інгредієнти:
на – 6 порції
- Для тесту:
- Борошно – 2 ст.
- Кефір – ½ ст.
- Сметана – 1 ст.л.
- Розпушувач – 2 ч.л.
- Сіль – 2 щіпки
- Яйце куряче – 1 шт.
- Жовток – 1 шт.
- Олія вершкове – 100 гр.
- Для начинки:
- Куряче філе – 2 шт.
- Картопля – 3 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Петрушка – ½ пучка
- Олія – для смаження
- Сіль за смаком
Процес приготування:
Як приготувати курячий салат з куркою і картоплею? Попередньо заморожуємо вершкове масло|мастило| і натираємо на великій тертці в глибоку ємність.
Вводимо борошно, що просіює з розпушувачем, і сіль – розтираємо в крихту.
Вливаємо кефір, одне яйце та сметану.
Замішуємо тісто, накриваємо плівкою та ставимо на полицю холодильної камери.
Для начинки обполіскуємо куряче м’ясо, знімаємо шкірку та лушпиння з картоплі та цибулі.
Картоплю і птицю ріжемо на дрібні кубики і підрум’янюємо на олії, солимо і змішуємо з рубаною петрушкою.
Тісто ділимо навпіл і розкочуємо в тонкі коржики. Одну переносимо у форму для запікання, змащуємо тісто олією та викладаємо начинку (попередньо остуджуємо).
Накриваємо другим пластом і скріплюємо краї, надлишки обрізаємо та за бажанням використовуємо для декору.
Змащуємо жовтком і випікаємо 45 хвилин|мінути| при 180-190 градусах.
Курник з куркою та картоплею в духовці готовий! Даємо випічці трохи охолонути і знімаємо пробу. Смачного!
Курник із тестом на кефірі в духовці
Курник з тестом на кефірі в духовці – це ситна домашня випічка, яка приємно здивує вас своєю м’якою текстурою, збалансованим смаком і чарівним ароматом, який заповнить всю вашу оселю ще в процесі теплової обробки. Обов’язково спробуйте, і ви залишитеся задоволені!
Час приготування – 2 год.
Час приготування – 30 хв.
Порцій – 6.
Інгредієнти:
- Мука – 500 гр.
- Кефір – 250 мл.
- Олія вершкове – 200 гр.
- Сіль – 0,5 ч.л.
- Сода – 0,5 ч. л.
- Олія – для змащування форми.
Для начинки:
- Філе куряче – 600 гр.
- Картопля – 300 гр.
- Цибуля ріпчаста – 150 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Масло вершкове – до смаку.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо компоненти: заморожуємо вершкове масло та ріжемо на великі сегменти. Очищаємо і промиваємо цибулю та картопля, нарізаємо дрібними кубиками разом із куркою.
Крок 2. Займемося тестом: у широкій ємності змішуємо розтоплене і охолоджене вершкове масло, кефір, борошно, соду та сіль. Замішуємо м’яке тісто, поміщаємо в пакет і залишаємо відпочити при кімнатній температурі на 1-3 години.
Крок 3. Після закінчення зазначеного часу формуємо пиріг: 2/3 тіста розгортаємо і викладаємо у форму, змащену олією. Висипаємо м’ясо і посипаємо меленим перцем і сіллю, далі викладаємо цибулю і картоплю, так само приправляємо, викладаємо шматочки вершкового масла|мастила| і накриваємо залишками тіста, розкоченими в коржик.
Крок 4. Змащуємо поверхню збитим яйцем і в кількох місцях надрізаємо для виходу пари. Готуємо 35-45 хвилин у духовці, попередньо прогріті до 200 градусів.
Крок 5. Теплий курник розрізаємо на порції та подаємо. Смачного!
Курник з куркою та картоплею на сметані
Курник з куркою та картоплею на сметані завжди виходить неймовірно ніжним і м’яким, а все це завдяки використанню кисломолочного продукту як основа. Поєднання апетитного домашнього пісочного тіста та ситної соковитої начинки не залишить байдужим жодного дегустатора!
Час приготування – 75 хв.
Час приготування – 20-25 хв.
Порцій – 6-8.
Інгредієнти:
Для тесту:
- Вершки – 200 гр.
- Мука – 450 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Олія вершкове – 100 гр.
- Сода – 0,5 ч. л.
- Сіль – 1 ч.л.
Для начинки:
- Картопля – 2-3 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Філе куряче – 500 гр.
- Яйце – для змащування.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. Перемішуємо сметану з яйцем, висипаємо кубики м’якого вершкового масла – змішуємо.
Крок 2. Всипаємо соду і частину борошна, що просіює.
Крок 3. Суміш солимо і поступово, додаючи борошно, замішуємо тісто. Збираємо в кулю, загортаємо в плівку та на півгодини відправляємо в холодильник.
Крок 4. Не гаючи часу, готуємо начинку: очищені овочі та куряче філе нарізаємо дрібними кубиками.
Крок 5. Висипаємо компоненти в миску, солимо, перчимо і заважаємо.
Крок 6. Охолоджене тісто поділяємо на 10-12 сегментів рівного розміру.
Крок 7. Розкочуємо шматочки в коржики і в центр кладемо 2 столові ложки начинки, піднімаючи краї, скріплюємо, залишаючи в центрі невеликий отвір для виходу пари.
Крок 8. Переносимо заготовки на лист з пекарським папером і покриваємо розбитим жовтком.
Крок 9. Готуємо за 180 градусів протягом 35-40 хвилин.
Крок 10. До столу подаємо до тепла або остиглим вигляді і насолоджуємося. Смачного!
Курник із листкового тіста з куркою та картоплею
Курник із листкового тіста з куркою та картоплею – це спрощена версія приготування всіма улюбленого пирога з апетитною та поживною начинкою. Обов’язково зверніть увагу на цей рецепт, якщо ви не любите працювати із тестом, адже тут використовується готовий напівфабрикат.
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 10-15 хв.
Порцій – 6.
Інгредієнти:
- Тісто листкове – 400 гр.
- Філе куряче – 300 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Картопля – 2 шт.
- Яйце – 1 шт.
- Спеції – за смаком
- Сіль за смаком
Процес приготування:
Крок 1. Починаємо з начинки: дрібними кубиками нарізаємо очищені овочі та промите м’ясо, солимо, перчимо і перемішуємо до рівномірного розподілу.
Крок 2. Розморожене тісто розкочуємо і вирізаємо два нерівних кола, корж більше перекладаємо в жароміцну форму, вистелену пергаментом.
Крок 3. Розподіляємо начинку, залишаючи трохи вільного місця біля бортів.
Крок 4. У центр кладемо менше коло і щільно защипуємо краї.
Крок 5. Прикрашаємо напівфабрикат на свій смак, змащуємо розбитим яйцем і в середині робимо отвір для вільного виходу пари.
Крок 6. Випікаємо блюдо при 180 градусах близько 40 хвилин.
Крок 7. Золотистий курник перекладаємо на плоску блюдо сервіровки і запрошуємо сім’ю для дегустації. Готуйте та отримуйте задоволення!
Курник на пісочному тісті з куркою та картоплею
Курник на пісочному тесті з куркою та картоплею – це оригінальне частування, яке гідно оцінить кожен член вашої родини. Для того, щоб страва вийшла максимально соковитою, рекомендується використовувати не філе, а м’якоть курячих стегон, тобто сіре м’ясо.
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порцій – 12.
Інгредієнти:
- Борошно – 5,5 ст.
- Маргарин – 200 гр.
- Вершки – 300 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Сода – 0,5 ч. л.
- Стегна курячі – 1 кг.
- Картопля – 1 кг.
- Олія вершкове – 100 гр.
- Цибуля ріпчаста – 3 шт.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. У робочу ємність викладаємо м’який маргарин та сметану.
Крок 2. Змішуємо борошно, що просіює, з сіллю і содою, поступово всипаємо в основний склад, вимішуючи до гладкості. Вбиваємо в тісто яйце і з’єднуємо компоненти до тих пір, поки маса не припинить прилипати до долонь.
Крок 3. Збираємо тісто в кульку і, накривши рушником, прибираємо в холодильник.
Крок 4. Готуємо начинку: знімаємо шкіру з стегон курячих і відокремлюємо м’якоть, подрібнюємо.
Крок 5. До курки додаємо дрібні кубики картоплі та нарізану цибулю. Посипаємо меленим перцем та сіллю, перемішуємо.
Крок 6. Відокремлюємо від охолодженої основи дві третини і розкочуємо в пласт, викладаємо на лист і згинаємо борти. Розподіляємо начинку.
Крок 7. Також розкладаємо скибочки вершкового масла і накриваємо другим листом тіста, скріплюємо краї і в центрі робимо отвір, який слід прикрити щільно «колобком» тіста.
Крок 8. Випікаємо курник при температурі 180 градусів протягом 40-45 хвилин. Смачного!
Курник с тестом на маргарине
Курник із тестом на маргарині за своїми смаковими характеристиками нічим не відрізняється від класичної варіації зі вершковим маслом. Однак замінивши один компонент на інший, значно зменшується собівартість пирога. У цьому рецепті демонструється формування порційних курників, але можна приготувати один великий пиріг.
Час приготування – 65 хв.
Час приготування – 20-25 хв.
Порцій – 8.
Інгредієнти:
Для тесту:
- Кефір – 320 мл.
- Маргарин – 200 гр.
- Мука – 500-550 гр.
- Сода – 0,5 ч. л.
- Сіль – 0,5 ч.л.
Для начинки:
- Філе куряче – 400 гр.
- Картопля – 1 кг.
- Цибуля ріпчаста – 250 гр.
- Олія вершкове – 150 гр.
- Сіль за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Маргарин розтоплюємо будь-яким зручним способом і з’єднуємо з кефіром, содою та сіллю.
Крок 2. Жменями всипаємо борошно, що просіює, і замішуємо м’яке податливе тісто.
Крок 3. Для начинки дрібними шматочками нарізаємо і змішуємо цибулю, м’ясо та картоплю. Орієнтуючись на свій смак, солимо.
Крок 4. Змішуємо начинку з розтопленим вершковим маслом.
Крок 5. Формуємо один великий курник або 6-8 невеликих, викладаємо на лист з силіконовим килимком або пекарським папером.
Крок 6. Прогріваємо духовку до 180 градусів і випікаємо страву протягом 40 хвилин. Смачного!
Курник з куркою, картоплею та грибами
Курник з куркою, картоплею та грибами – це чудовий варіант для сімейної трапези, після якої всі домочадці залишаться ситими та задоволеними. Додавши до складу невелику кількість грибів, які вам подобаються, страва миттєво набуде незабутнього аромату.
Час приготування – 1 год.
Час приготування – 15-20 хв.
Порцій – 6.
Інгредієнти:
- Філе куряче – 300 гр.
- Картопля – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Гриби – 200 грн.
- Олія вершкове – 20 гр.
- Яєчний жовток – 1 шт.
- Маргарин – 120 гр.
- Сода – 0,5 ч. л.
- Цукор-пісок – 1 ст.
- Борошно – 1,5 ст.
- Сметана – 3 ст.л.
- Кунжут – до смаку.
- Приправи – до смаку.
- Сіль за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Для прискорення процесу та власної зручності викладаємо продукти згідно зі списком на робочу поверхню.
Крок 2. Для тіста нарізаємо маргарин кубиками і розтираємо його в крихту разом з борошном, содою, сметаною, цукром і невеликою кількістю солі.
Крок 3. З’єднуємо компоненти і загортаємо плівку, на півгодини відправляємо в холодильну камеру.
Крок 4. Паралельно займаємося начинкою: на кубики однакового розміру ріжемо курку, цибулю, шампіньйони і картопля. Склад приправляємо, солимо і перемішуємо.
Крок 5. У великій і глибокій сковороді розтоплюємо вершкове масло і обсмажуємо складові начинки до напівготовності.
Крок 6. Відокремлюємо від тіста 2/3 частини і розкочуємо, укладаємо у вогнетривку форму з бортиками.
Крок 7. Розподіляємо начинку і накриваємо залишками тіста, розкоченими в коржик. Скріплюємо краї та змащуємо верхівку жовтком, прикрашаємо кунжутом.
Крок 8. Готуємо протягом 30-40 хвилин у духовці, що заздалегідь прогріта до 180 градусів. Готуйте та отримуйте задоволення не тільки від результату, а й від процесу!
Курник із дріжджового тіста з куркою та картоплею
Курник з дріжджового тіста з куркою та картоплею – це збалансована і шалено апетитна страва, яка підкорить вас своєю неповторною повітряною текстурою та поєднанням смаків та ароматів, перед якими неможливо встояти навіть при відмові від випічки.
Час приготування – 120 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порцій – 8-10.
Інгредієнти:
- Мука – 500 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Вода – 150 мл.
- Цукор-пісок – 1 ч.л.
- Соль – 1 ст.л.
- Філе куряче відварене – 500 гр.
- Картопля – 3 шт.
- Олія соняшникова – 3 ст.л.
- Молоко коров’яче – 3-4 ст.л.
- Яєчний жовток – 1 шт.
- Дріжджі сухі швидкодіючі – 8 грн.
Процес приготування:
Крок 1. У ємність з високими бортами просіюємо вказану кількість борошна.
Крок 2. Готуємо опару: дріжджі змішуємо з яйцем (кімнатної температури) у чашці, додаємо по чайній ложці цукрового піску та солі. Підливаємо воду до країв і залишаємо на 20 хвилин, потім переливаємо дріжджовий розчин у борошно.
Крок 3. Замішуємо тісто і наприкінці процесу підливаємо олію.
Крок 4. Миску затягуємо харчовою плівкою і забираємо в тепле місце на годину-півтори.
Крок 5. Не гаючи часу, готуємо складові начинки: бульби картоплі чистимо і ополіскуємо, ріжемо на невеликі кубики. Картоплю змішуємо з волокнами відвареної курки та сіллю.
Крок 6. Об’ємне тісто ділимо навпіл і розгортаємо пласти, товщиною близько півтора сантиметрів. Переносимо заготовки у дві форми та формуємо бортики, розкладаємо начинку.
Крок 7. З обрізків робимо декор і в проміжки тіста вливаємо молоко, змащуємо жовтком і забираємо в духовку.
Крок 8. Випікаємо курник 40 хвилин і насолоджуємося його чудовим смаком. Смачного!
Маленькі курники з куркою та картоплею
Маленькі курники з куркою і картоплею – це незвичайна домашня випічка, яка не втрачає своїх смакових характеристик навіть після повного остигання, відповідно, відмінно підходить для збалансованого та ситного перекушування під час роботи або навчання.
Час приготування – 1 год. 40 хв.
Час приготування – 20-25 хв.
Порцій – 12.
Інгредієнти:
- Вершки 15% – 200 гр.
- Олія вершкове – 200 гр.
- Яйце – 2 шт.
- Розпушувач тесту – 1 год.
- Мука – 400-450 гр.
- Сіль – 1 ч.л.
Для начинки:
- М’якуш курячий – 400 гр.
- Картопля очищена – 250 гр.
- Цибуля ріпчаста очищена – 120 гр.
- Олія вершкове – 30 гр.
- Сіль за смаком.
- Перець чорний мелений – до смаку.
Процес приготування:
Крок 1. За допомогою міксера змішуємо наступні інгредієнти кімнатної температури: сметану, одне яйце та розм’якшене вершкове масло.
Крок 2. Всипаємо сіль і половину борошна, що просіює, змішаної з розпушувачем – змішуємо компоненти ложкою.
Крок 3. Жменями підсипаємо залишки борошна і переходимо на ручний заміс. Об’єднуємо складові і збираємо в кулю, загортаємо плівку і кладемо в холодильник на півгодини.
Крок 4. Для начинки з’єднуємо дрібні кубики птиці, картоплі та цибулі. Не забуваємо посолити та поперчити.
Крок 5. Охолоджене тісто розгортаємо в пласт і вирізаємо кола діаметром 12-15 сантиметрів.
Крок 6. Викладаємо начинку, не торкаючись краю, і додаємо трохи вершкового масла. Накриваємо курку з овочами колами меншого розміру.
Крок 7. Скріплюємо краї і викладаємо напівфабрикати на лист, змащуємо яйцем або жовтком і робимо невеликий надріз у серединці.
Крок 8. Готуємо при 180 градусах 40 хвилин і трапезуємо. Смачного!
Курник з фаршем та картоплею в духовці
Курник з фаршем та картоплею в духовці – це смачно, просто і дуже ситно! Для приготування нам знадобляться виключно доступні компоненти, які найчастіше є під рукою, а в результаті ми отримаємо рум’яний та ароматний пиріг з великою кількістю поживної начинки.
Час приготування – 1 год. 15 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порцій – 5-6.
Інгредієнти:
Для тесту:
- Мука – 270 гр.
- Олія вершкове – 140 гр.
- Сіль – 1 ч.л.
- Яєчний жовток – 2 шт.
- Вода – 50 мл.
Для начинки:
- Фарш м’ясний – 300 грн.
- Картопля – 3 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Спеції – за смаком
- Сіль за смаком
Додатково:
- Яєчний жовток – 1 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Для приготування тіста нарізаємо кубиками вершкове масло і розтираємо з борошном, що просіює, слідом вводимо крижану воду, жовтки і сіль. Замішавши тісто, переміщуємо заготівлю до холодильника.
Крок 2. Почищену картоплю ріжемо на дрібні кубики і змішуємо з фаршем.
Крок 3. Додаємо до складу нарізану цибулю, сіль та улюблені спеції.
Крок 4. Тісто витягаємо з холоду і поділяємо на дві нерівні частини. Більший сегмент розгортаємо і укладаємо на лист з пекарським папером.
Крок 5. Рівним шаром розподіляємо начинку, залишаючи вільне місце біля країв.
Крок 6. Другу частину тесту також розгортаємо і кладемо поверх начинки, скріплюємо краї.
Крок 7. Змащуємо верхівку яйцем і робимо невеликий отвір центром.
Крок 8. Випікаємо курник протягом 40-45 хвилин при температурній відмітці 180 градусів. Смачного!