Використання вогню дозволило стародавнім людям урізноманітнити свій раціон, оформляючи здобуту їжу першими кулінарними шедеврами. Сьогодні необхідність в пошуках прожитку відпала, і якщо ми влаштовуємо полювання, то бажаними трофеями стають все нові способи приготування страв. Із створеного за століття розмаїття кулінарних шедеврів найбільш бажаним «гостем» на столі все також залишається куряча гомілка, рецепти приготування якої дозволяють отримати найсмачнішу і апетитну їжу.
Як посмажити з хрусткою скоринкою на сковороді
Для цього популярного страви потрібно пікантно-гостра паніровка, щоб кожна куряча гомілка «обзавелася» своєю яскравою і, неодмінно, хрусткою скоринкою.
Склад інгредієнтів:
- яйця — 2 шт.;
- сухарі панірувальні — 150 г;
- курячі гомілки — 5 шт.;
- пісне масло;
- борошно будь-якого сорту — 90 г;
- розмарин, перець і чебрець — по 1/3 ч. л.;
- спеції, зелень.
Спосіб приготування курячої гомілки на сковороді:
- Добре промиваємо, потім просушуємо серветками частини птиці, натираємо їх сіллю і половиною кількості спецій і прянощів. Залишаємо на 20 хвилин у закритому вигляді.
- Розподіляємо по трьох тарілках борошно, яйця і сухарі. Нагріваємо в сковороді свіжу олію. Обвалюємо замариновані гомілки в першому сипучому складі, трохи притискаючи до нього кожну ніжку. Далі занурюємо частини м’яса злегка збиті яйця, потім ретельно паніруємо сухарями, щоб їх виявилося на продуктах як можна більше.
- Викладаємо м’ясо в гарячий жир. Робимо це таким чином, щоб між частинами птиці залишалася невелика відстань, і кожна порція смажилася окремо.
- Коли на нижніх частинах гомілок утворюється щільна кірка, перевертаємо шматки і підрум’янюємо інші сторони ніжок. Подаємо блюдо, прикрасивши його гілочками кропу.
Є безліч способів перетворити м’ясо птиці відмінну закуску або смачне друге блюдо. Готуємо такі страви!
Курячі гомілки, тушковані в мультиварці
Сковорода забезпечила нас апетитно хрустким страв. Тепер подивимося, як смачно приготувати курячі гомілки в мультиварці.
Список продуктів:
- цибуля ріпчаста — 200 г;
- масло пісне — до 100 м;
- домашня сметана — 230 г;
- гомілки курячі — 700 г;
- часник — 3 зубчики;
- сіль, перець, приправи або каррі.
Порядок приготування:
- Ретельно промиваємо м’ясні продукти, промокаємо паперовими рушниками, натираємо перцем, сіллю, сушеним кропом, каррі або обраними на власний смак приправами. Маринуємо гомілки півгодини.
- Обмазуємо частини курки маслом, вливаємо трохи рослинного жиру в чашу мультиварки. Поміщаємо гомілки, включаємо агрегат на режим «Випічка», фіксуємо час приготування 40 хвилин.
- Через 20 хвилин відкриваємо прилад, перевертаємо частини птиці, викладаємо на них нашатковану кільцями цибулю. Продовжуємо процес до звукового сигналу, після чого заливаємо продукти сметаною, встановлюємо програму «Гасіння» і готуємо ще півгодини.
Подаємо ніжні курячі гомілки з будь-яким приготованим гарніром: пастою, картоплею, овочевим рагу.
В листковому тесті в духовці
На сковороді і в мультиварці м’ясо вже побувало, тепер перевіримо, як «почуває» себе куряча гомілка в духовці. Постараємося забезпечити їй приємні і дуже спекотні «обійми».
Перелік компонентів:
- яйце;
- гомілки курячі — 5 шт.;
- масло пісне;
- тісто листкове — 500 г;
- спеції (розмарин, шавлія, орегано або кмин).
Етапи приготування:
- Попередньо оброблені ніжки натираємо сіллю, обраними спеціями і перцем. Півгодини маринуємо в суміші, потім швидко обсмажуємо в маслі до отримання рожевої скоринки.
- Розморожуємо батон готового тіста, розгортаємо пласт, трохи розкачуємо. Робимо це в одну сторону, щоб не пошкодити верхні шари продукту.
- Тепер нарізаємо тонкі смужки (ширина до 1 см), загортаємо в них кожну гомілку у вигляді спіралі, рухаючись знизу вгору. Кінці ніжок обов’язково пакуємо в фольгу, щоб кістки не обгоріли, а потім було зручно їсти страву.
- Викладаємо наші заготовки на деко, змащуємо яйцем і відправляємо на 20 хвилин у духовку, нагріту до t 180 °C.
Піч виправдала всі наші очікування — м’ясо, заховане в легке повітряне тісто, що вийшло приголомшливо смачне!
Фарширована куряча гомілка
Ну а тепер, коли м’ясо птиці пройшло воду, вогонь та інші випробування, ускладнюємо завдання — готуємо фаршировані курячі гомілки. Це блюдо вже з розряду делікатесних.
Необхідні компоненти:
- свіжі печериці — 300 г;
- «Російський» сир — 150 г;
- курячі гомілки — 7 шт.;
- олія соняшникова — 60 мл;
- цибулина, морква;
- паприка, сіль і перець — по щіпці;
- зелень.
Технологія приготування:
- Гриби промиваємо, ретельно промокає, нарізаємо невеликими частинами. Такими ж дрібними шматочками шаткуємо очищену цибулину. Натираємо моркву. Викладаємо продукти в сковороду з олією, приправляємо сіллю і перцем, обсмажуємо до рум’яності.
- Ретельно обробляємо курячі ніжки, промокаємо від вологи. Тепер необхідно зняти шкіру стегна. Починаємо з верхньої частини. Акуратно відокремлюємо гострим ножем шкірку від м’яса, обережно знімаємо її з гомілки, як панчоха, – і ось вже ніжне «вбрання» птахи у нас в руках. Таким же способом обробляємо інші гомілки.
- Зрізаємо м’ясо з кісток. Сухожилля обов’язково видаляємо. Дрібно рубаємо м’якоть, додаємо її до овочів з грибами, смажимо до готовності. Фаршируємо курячу шкірку приготовленої начинкою, краю шкурок зашиваємо або фіксуємо зубочистками.
- Викладаємо гомілки у форму, посипаємо стружкою сиру і відправляємо на 40 хвилин в духовку (180 °C). Приблизно через чверть години проколюємо кожну шкіру в декількох місцях, щоб вона не луснула від виділяється пара.
Акуратно викладаємо фаршировані гомілки під сирною скоринкою на тарілку, прикрашаємо зеленню. Кулінарна завдання виконано на 5 з плюсом!
В маринаді з майонезу і соєвого соусу
Прекрасне поєднання двох продуктів дозволить нам приготувати курку з вишукано пікантним смаком.
Необхідні компоненти:
- соус соєвий і майонез — 30 г;
- курячі гомілки — 6 шт.;
- сіль, перець, кмин;
- масло пісне.
Приготування страви:
- Частини курки, як завжди, промиваємо, серветками просушуємо, обробляємо сіллю, перцем і кмином.
- З’єднуємо свіжий майонез і якісний соус, перемішуємо склади. Ретельно обмазуємо гомілки ароматною сумішшю і добре масажуємо для кращого проникнення складу в м’ясо. Маринуємо в закритому вигляді не менше півгодини.
- Нагріваємо в сковороді олію і обсмажуємо в ньому підготовлені ніжки до утворення рум’яних скоринок. Подаємо з улюбленим гарніром.
Представлений спосіб теплової обробки м’яса птиці хороший не тільки вишуканим смаком страви, але і можливістю отримати такий же чудовий результат на мангалі, сковороді-гриль або навіть на багатті в похідних умовах.
В духовці зі сметаною
Використання кисломолочного продукту має подвійне призначення: м’ясо курки не втрачає дієтичних якостей, а в кишечнику оновлюється мікрофлора, нормалізує травлення.
Набір продуктів:
- лимон;
- курячі гомілки — 1 кг;
- часникові зубки — 3 шт.;
- сметана — 200 г;
- масло пісне;
- сіль, перець, орегано, зелень.
Процес приготування:
- За допомогою дрібної терки знімаємо з чистого лимона цедру, видавлюємо з м’якоті столову ложку соку. Звільняємо часник від лушпиння, дрібно рубаємо. Нарізаємо листя орегано і петрушки.
- З’єднуємо в піалі підготовлені компоненти, додаємо 10 р масла, сметану, по дрібці солі і перцю. Перемішуємо масу.
- Курячі гомілки промиваємо, просушуємо паперовими рушниками. Поміщаємо ніжки в целофановий пакет, переливаємо до них приготований маринад. Зав’язуємо краю упаковки, кілька разів її перевертаємо, розподіляючи запашну суміш по гомілок. Залишаємо заготовки на півгодини в холодильнику.
- Дістаємо замаринований продукт, викладаємо на деко, поливаємо рештою складом і відправляємо на годину в духовку (180 °C).
На запечених в сметані курячих гомілках утворилася апетитна рожева скоринка, блюдо вийшло соковите, ніжне, надзвичайно приємне на смак.
З рисом в духовці
Курячі гомілки, запечені з білим зерном, складуть повноцінний обід, так і на святковому столі таку страву буде виглядати дуже привабливо і ошатно.
Необхідні компоненти:
- моркву і ріпчасту цибулю — по 2 шт.;
- рис (довгий пропарений) — 180 г;
- горошок і кукурудза (консервовані або заморожені) — по 1 банці;
- курячі гомілки — до 10 шт.;
- питна вода (мясний або овочевий бульйон) — до 500 мл;
- масло пісне;
- сіль, перець, приправи.
Особливості приготування:
- Обробляємо курячі гомілки, натираємо їх перцем, сіллю, спеціями і прянощами (каррі, паприкою).
- Очищену цибулю нарізаємо у формі кубиків, викладаємо в сковороду з олією, пасеруємо до м’якого стану. Додаємо нашатковану соломкою моркву і обсмажуємо овочі. Приєднуємо горошок і кукурудзу (маринад зливаємо).
- Прогріваємо складу кілька хвилин, потім розміщуємо в ньому добре промитий рис. Приправляємо масу сіллю і перцем, ретельно перемішуємо, щоб зерно з’єдналося з маслом і овочами.
- Обробляємо форму маслом, акуратно перекладаємо підготовлені продукти і вирівнюємо шар. Розміщуємо на смачну «подушку» замариновані курячі гомілки, накриваємо посуд фольгою і відправляємо на 50 хвилин в духовці (180 °C).
- Коли страва буде готове, знімаємо папір і запікаємо страву ще чверть години до рум’яного відтінку.
Таке вишукане блюдо не соромно представити друзям або подати на недільний обід.
В кисло-солодкому соусі
Багато рецепти ми привозимо з подорожей по азіатським країнам. Неможливо забути кілька дивні, але завжди привабливі смаки і яскраві аромати закордонних страв.
Склад інгредієнтів:
- гомілки курячі — 5 шт.;
- масло пісне;
- гірчиця солодка, томат-паста — 2 ч. л.;
- рідкий мед — 1 ст. л.;
- соус соєвий 100 мл;
- сік лимона або лайма — 1 ч. л.;
- спеції, прянощі, зелень.
Спосіб приготування:
- Як завжди, ретельно обробляємо гомілки.
- У просторій чаші змішуємо соус, гірчицю, 20 г масла, мед, сік цитрусового плоду. Приправляємо складу перцем і невеликою кількістю солі (не забуваємо про її присутність у соєвому соусі). Додаємо улюблені прянощі (м’яти, розмарин, базилік, чебрець або шавлія), добре все перемішуємо.
- Поміщаємо частини курки в отриману запашну суміш, закриваємо посуд і залишаємо в холодильнику на кілька годин (бажано на ніч). Періодично перевертаємо продукти.
- Перекладаємо курячі гомілки у форму для запікання, поливаємо рештою складом і відправляємо на 40 хвилин в духовку (180 °C). Не забуваємо кожні 10 хвилин збризкувати птицю ароматною сумішшю, в якій вона нудиться.
До запропонованих компонентів кисло-солодкого соусу можна додати шматочки ананасів. Це буде тисяча вражень і одне нескінченне задоволення!
Як приготувати з картоплею
Схід, кінцеве, справа тонка, але і наша кухня не менш різноманітна і багатогранна. Чого тільки варті смачно приготовані курячі гомілки з картоплею.
Перелік компонентів:
- зубки часнику — 3 шт.;
- цибулина, морква;
- масло пісне;
- гомілки курки — 6 шт.;
- натуральний майонез;
- перець, хмелі-сунелі, спеції.
Етапи приготування:
- Ретельно промокаємо добре промиті частини птиці, натираємо їх перцем і сіллю, густо посипаємо запашної приправою.
- Очищаємо овочі. Цибулю шаткуємо півкільцями, моркву рубаємо соломкою, картоплю нарізаємо кружечками середньої товщини.
- Змащуємо форму рослинним жиром, викладаємо підготовлені продукти. Першим шаром розміщуємо розділені бульби. Приправляємо їх перцем і сіллю. Додаємо цибулю і моркву, потім водворяем замариновані курячі гомілки.
- Завершуємо «збірку» страви сіточкою майонезу, який використовуємо в бажаному кількості. Відправляємо посуд з їжею на годину в піч, нагріту до t 180 °C.
Подаємо страву в гарячому вигляді, прикрашаючи запашним кропом.
Ніжки курки, тушковані з цибулею і часником
При всіх перевагах запікання м’ясних страв, ніжки курки, тушковані з овочами, стануть самими соковитими і ніжними.
Набір продуктів:
- цибуля ріпчаста — 4 шт.;
- часникові зубки — 5 шт.;
- курячі гомілки — 8 шт.;
- олія (соняшникова чи оливкова);
- лист лавра, сіль, перець, приправи.
Приготування страви:
- Попередньо оброблені гомілки перчимо і солимо. Очищаємо овочі і промиваємо. Цибулю нарізаємо півкільцями, часник рубаємо тонкими пластинами.
- Нагріваємо в сковороді свіжу олію, викладаємо курячі ніжки і додаємо кілька часточок часнику для створення перших ароматних нот.
- Обсмажуємо м’ясо до рум’яності, перевертаючи по мірі приготування, потім прибираємо в окремий посуд. На місце ніжок кладемо цибулю і решті часник, пасеруємо до м’якого стану.
- Повертаємо курятину в сковороду з овочами. Вливаємо півсклянки гарячої питної води, коригуємо кількість солі, перцю і прянощів. Додаємо лист лавра і тушкуємо продукти 25 хвилин в закритому вигляді на слабкому вогні.
Подаємо апетитні ніжки птиці з рисом, картоплею і взагалі практично з будь-яким гарніром.
Чим привабливі представлені рецепти м’ясної їжі? Смак і аромат — це неодмінна умова кожної страви. Однак секрет популярності кожної страви з курячої гомілки дуже простий: подібними способами можна приготувати будь-які частини птиці або іншого м’ясного продукту. І рецептами таких страв ми вас теж неодмінно порадуємо!