Біле м’ясо курки, насичене корисними речовинами і амінокислотами, дуже корисно. Правда, із-за відсутності жиру не завжди виходить приготувати з нього соковите блюдо. Але спеції, маринад і висока температура зроблять свою роботу, і куряча грудка у фользі в духовці стане одним з ваших улюблених страв.
Соковита куряча грудка у фользі з овочами
Куряче філе можна сміливо назвати дієтичним продуктом, при цьому його витончений смак поєднується з різними інгредієнтами. Тому не дивно, що сьогодні є величезна кількість рецептів приготування курячого філе. І поки ми зупинимося на одному з них, та приготуємо ніжне м’ясо з овочами, запечене у фользі.
Інгредієнти:
- куряче філе;
- цибулина;
- морква;
- два зубчики часнику;
- два яйця;
- 1 ч. л. французької гірчиці;
- 200 г спаржі;
- дві ложки масла.
Спосіб приготування:
- Для початку приготуємо соус. Для цього збиваємо яйця разом з гірчицею і маслом. Додаємо подрібнений часник і будь-які спеції на вибір.
- Філе курки можна запікати цільними або порційними шматочками.
- На лист фольги викладаємо м’ясо, додаємо відварену спаржу, кругляш моркви і цибулі. Заливаємо все соусом, щільно загортаємо і запікаємо в духовці не більше 30 хвилин, температура – 180°С
Дієтичний рецепт приготування
Домогтися успіхів у схудненні можна за допомогою правильно приготовленої курячої грудки. Для того щоб вона зберегла всі свої корисні властивості і вітаміни, її варто запікати в духовці, а ось смаження в маслі краще уникати. Рецепти низькокалорійних страв з курячої грудки різноманітні і зараз ми розповімо, як смачно запекти курячу грудку.
Інгредієнти:
- куряче філе;
- два болгарських перцю;
- квасоля стручкова;
- цибулина;
- дві ложки оливкової олії;
- 50 г твердого сиру.
Спосіб приготування:
- Курячі грудки нарізаємо порційно, перець – смужками, цибулю шаткуємо. Овочі можна трохи згасимо на сковороді з оливковою олією.
- У форму викладаємо шматочки філе разом з овочами, трохи збризкуємо оливковою олією, зверху посипаємо сиром.
- Ставимо в духовку на 30 хвилин при температурі 180°С
Готуємо в сметанному соусі
Кожна господиня у своєму кулінарному арсеналі має власний рецепт запікання курячої грудки. Правда, не у всіх виходить приготувати соковите м’ясо, але ми знаємо секрет. Додати курячому філе ніжність, вишуканий і незвичайний смак можна з допомогою сметанного соусу.
Інгредієнти:
- курячі грудки;
- ріпчаста цибуля;
- 250 мл сметани;
- 150 мл молока;
- три ложки борошна;
- дві часточки часнику;
- 150 г твердого сиру;
- спеції, олія, зелень.
Спосіб приготування:
- Куряче філе обсушуємо, щоб воно не було водянистим.
- У блендері подрібнюємо зубки часнику разом із зеленню, цибулею і гострим перцем.
- У сотейнику розтоплюємо дві ложки вершкового масла, потім висипаємо борошно. Смажимо до золотистого кольору і починаємо вливати охолоджене молоко. Як тільки молочна суміш закипить, кладемо сметану, перемішуємо і готуємо до загустіння.
- Форму для випічки застеляємо пергаментом, викладаємо філе, заливаємо його соусом і зверху посипаємо сиром. Готуємо страву 30 хвилин при температурі 180°С
Фарширована куряча грудка в духовці у фользі
Фарширована куряча грудка запечена у фользі – це завжди святкове, смачне і ароматне блюдо. Оскільки грудка є найбільш сухий частиною птиці, для начинки краще використовувати соковиті інгредієнти, наприклад, овочі, гриби або сир. Для того щоб м’ясо вийшло соковитим і ніжним, його потрібно замаринувати на кілька годин.
Інгредієнти:
- курячі грудки;
- 250 г сиру «Моцарелла»;
- майонез;
- зелень, сіль, спеції.
Спосіб приготування:
- Курячі грудки обсушуємо, посипаємо сіллю, перцем і пряними травами.
- Зелень подрібнюємо і змішуємо з натертим сиром і спеціями.
- У кожному шматочку м’яса робимо проріз так, щоб вийшов кишеньку, куди ми і будемо закладати нашу начинку.
- На лист фольги викладаємо фаршировані грудки, змащуємо їх майонезом, загортаємо і запікаємо 35 хвилин при температурі 200 градусів. Замість майонезу можна використовувати сметану з соком лимона і оливковим маслом.
Запечена птиця на кістки
Страви з курки прості в приготуванні, тому їх так часто готують для повсякденного вечері або урочистості. Зараз ми розповімо, як смачно запекти м’ясо на кісточці з пряними травами, яке обов’язково оцінять всі члени вашої сім’ї.
Інгредієнти:
- куряче м’ясо на кістці;
- сіль;
- сушений базилік і часник;
- каррі;
- чебрець.
Спосіб приготування:
- Шматочки курки на кісточці промиваємо й обсушуємо. Якщо ви не любите шкірку, то її все одно не варто знімати, так як вона захистить м’ясо від підгоряння, а в процесі запікання ви отримаєте блюдо з апетитною скоринкою.
- Щоб м’ясо вийшло ароматним, його потрібно замаринувати. Для цього змішуємо пряні трави, потім курку обсипаємо сіллю, а потім букет прянощів. Залишаємо маринуватися на годину.
- На деко викладаємо замариновані курячі шматочки і запікаємо при температурі 200 градусів 20 хвилин. Після того, як вимкніть духовку, не виймайте курку ще 10 хвилин.
Як приготувати з картоплею
На перший погляд може здатися, що картопля з курячими грудками досить простий і нудний рецепт. Але ми пропонуємо цікавий спосіб приготування, в результаті якої ви отримаєте ніжне м’ясо з апетитною картоплею і золотистої сирною скоринкою. Замість картоплі можна використовувати кольорову капусту, що стане хорошим вибором для приготування низькокалорійного страви.
Інгредієнти:
- курячі грудки;
- дві головки ріпчастої цибулі;
- п’ять картоплин;
- шість ложок майонезу;
- 300 г сиру;
- спеції, зелень.
Спосіб приготування:
- Беремо форму для запікання, змащуємо її маслом і викладаємо тонкі півкільця цибулі.
- Зверху розподіляємо нарізані шматочки курячого філе, приправляємо сіллю і наливаємо трохи води або бульйону для соковитості.
- Картоплю нарізаємо кругляком і викладаємо їх так, щоб не залишилося щілин, і сир не зміг стекти вниз. Посипаємо картопляний шар сіллю, перцем і пряними травами за смаком, наприклад, сушеним часником.
- Сир тремо на крупній тертці, посипаємо картоплю і тільки потім змащуємо все майонезом. Форму ставимо в духовку при 180 градусів на 40 – 50 хвилин.
Куряче філе з помідорами і кабачками
Всім, хто дотримується дієтичного харчування, обов’язково варто спробувати рецепт приготування курячого філе з кабачком і томатами. Для маринаду будемо використовувати кефір з додаванням спецій, який зробить м’ясо соковитим, ніжним, з приємним ароматом.
Інгредієнти:
- курячі грудки;
- ½ Кг кабачків;
- три томата;
- дві головки ріпчастої цибулі;
- 100 г сиру;
- спеції, олія;
- склянка кефіру;
- зубок часнику.
Спосіб приготування:
- У кефір висипаємо подрібнений часник, сіль та інші спеції на вибір.
- Куряче філе ріжемо на шматочки і занурюємо в маринад, залишаємо мінімум на 30 хвилин.
- Цибулю дрібно шаткуємо, сир тремо на тертці, з помідорів знімаємо шкірку і нарізаємо їх невеликими кубиками, кабачки очищаємо від насіння і так само ріжемо кубиками.
- Пасеруємо цибулю на рослинній олії до рум’яності.
- Кабачки перемішуємо з томатами і спеціями.
- У форму, змащену маслом, викладаємо замариновані шматочки м’яса, зверху розподіляємо золотистий цибулю.
- Потім формуємо шар з овочів і ставимо форму в духовку на 40 хвилин при температурі 180°С. Після закінчення цього часу дістаємо блюдо, присипаємо тертим сиром і готуємо ще 10 хвилин.
Поради щодо готування страви
- Щоб приготувати смачну страву з курячої грудки, необхідно провести попередню підготовку м’яса. Для цього краще взяти охолоджене філе, обмити, обсушити його, видалити всі хрящики і зайвий жир. Якщо ви плануєте запікати грудку цілісним шматком, то м’ясо можна злегка відбити. Якщо будете готувати його шматочками, то потрібно різати філе не вздовж волокон, а поперек.
- Приготувати м’яке і соковите філе можна, якщо до процесу запікання м’ясо замаринувати. Для маринаду можна використовувати кефір, мед, гірчицю, соєвий соус, сухе вино. З спецій до курячого м’яса ідеально підходять майоран, орегано, розмарин, базилік, імбир та інші пряні трави.
- Правильна температура для запікання – це запорука вдало приготованого блюда. Ставити м’ясо в холодну духовку категорично не можна, її потрібно заздалегідь розігріти до 200 градусів (плюс-хвилин 10 градусів, все залежить від самого духової шафи). Також не можна тривалий час залишати вже приготоване блюдо в духовці, максимум на 30 хвилин.
Якщо ви хочете приготувати куряче м’ясо, яке буквально танути в роті, то витратьте трохи часу на приготування розсолу, в ньому потрібно буде замаринувати грудку на 6 годин. Для цього у двох літрах води розмішайте дві ложки солі і будь-які спеції. Проваріть кілька хвилин розсіл, остудіть і додайте сік половини лимона. Такий маринад дозволить м’яса добре насититися вологою, а лимон зробить волокна більш м’якими.