З грудкою необхідно звертатися делікатно. Зневага і неуважність тут не до місця. Якщо трохи перетримати на сковорідці, то страва не вийде ніжним і соковитим. Тому куряча грудка у вершковому соусі кращий варіант приготування. Зіпсувати це блюдо практично неможливо.
Куряча грудка у вершковому соусі, смажена на сковороді
Страва з курячої грудки в вершковому соусі на сковороді просте у приготуванні. Це незамінний варіант, коли хочеться швидко нагодувати сім’ю і витратити при цьому мінімум часу.
Інгредієнти:
- перець;
- грудка куряча – 3 шт.;
- гірчиця діжонська – 1 ст. ложка;
- вершкове масло – 1 ч. ложка;
- сіль;
- оливкова олія – 2 ст. ложки;
- лимон – 0,5 шт.;
- вершки – 210 мл;
- часник – 3 зубки;
- вино сухе – 0,5 ст. біле;
- гірчиця в зернах – 1 ст. ложка.
Приготування:
- Грудку розрізати. Повинно вийти дві рівні частини.
- Присолити.
- Підсипати перець.
- Залити соком, вичавленим з половини лимона. Перемішати.
- Прибрати в холодильник.
- Потримати в маринаді півгодини.
- Підготувати сковороду з товстим дном. Влити оливкову олію.
- Помістити грудки. Прожарити. Курка повинна стати повністю готовою.
- Прибрати в тарілку.
- Закрити фольгою.
- У сковорідку помістити вершкове масло.
- Натерти на дрібній тертці часник.
- Відправити на сковороду.
- Згасити протягом однієї хвилини.
- Влити вино.
- Розмішати.
- Загасити три хвилини.
- Закинути гірчицю.
- Перемішати.
- Влити вершки. Якщо соус буде густим, можна розбавити водою.
- Поварити дві хвилини.
- Повернути курку в сковорідку. Розмішати.
- Тушкувати під кришкою чотири хвилини.
Філе курки з грибами у вершках
Найпопулярнішим варіантом приготування є поєднання курячої грудки і грибів. Страва, приготовлена в вершках, вийде ароматним і ніжним.
Інгредієнти:
- вершки – 125 мл;
- грудка – 1 шт. куряча;
- зелень;
- борошно – 1 ст. ложка;
- печериці – 530 г;
- масло;
- цибуля – 1 шт.;
- перець;
- бульйон курячий – 125 мл
Приготування:
- Відбити куряче м’ясо.
- Присолити. Присипати перцем.
- Розжарити сковороду.
- Влити олію.
- Помістити м’ясні заготовки.
- Смажити до появи золотистого забарвлення скоринки.
- Помістити у форму з товстими стінками. Накрити кришкою. Має зберігатися тепло поки готується соус.
- Порізати гриби пластинками.
- Нашатковану цибулю обсмажити.
- Додати грибні пластини.
- Потомити п’ять хвилин.
- Залити курячим бульйоном.
- Влити вершки.
- Закип’ятити.
- Присолити. Підсипати перець.
- Засипати борошно. У цей момент соус швидко перемішувати, щоб не утворилися грудки.
- Потомити. Маса повинна загуснути.
- Помістити курку.
- Нашаткувати зелень.
- Закинути в сковороду.
- Перемішати. Загасити п’ять хвилин.
- Щоб м’ясо вийшло більш соковитим, витримайте під кришкою без вогню вісім хвилин.
У духовці
Якщо слідувати всім рекомендаціям, куряча грудка в духовці вийде соковита і м’яка.
Інгредієнти:
- мускатний горіх;
- грудка куряча – 2 шт.;
- сіль;
- вершки – 240 мл;
- лимон – 0,5 шт.;
- сир – 75 г твердого;
- часник – 2 зубки.
Приготування:
- Взяти форму, яка витримує високі температури, з антипригарним покриттям.
- Залити вершки.
- Видавити сік з лимона.
- Розмішати до загустіння.
- На дрібній тертці часник подрібнити.
- Відправить в вершкову масу.
- Присипати сіллю курку. Натерти.
- Помістити в соус.
- На крупній тертці подрібнити сир.
- Отриманої стружкою присипати блюдо.
- Додати мускатний горіх.
- Духова шафа потрібно розігрітий, температура не менше 180 гр.
- Помістити у форму.
- Запікати годину.
У вершково-часниковому соусі
Якщо хочете підкреслити ніжність м’яса, то це легко зробити за допомогою солодкуватого, гострого смаку соусу.
Інгредієнти:
- грудка куряча – 2 шт.;
- цукор – 2 ч. ложки;
- часник – 5 зубків;
- вершки – 400 мл;
- сік лимонний – 2 десертні ложки;
- гірчиця – 2 ч. ложки;
- сіль;
- масло – 2 ст. ложки оливкова.
Приготування:
- Порубати часникові зубки.
- Курку нарізати на смужки.
- Змішати.
- Залити соком.
- Поперчити.
- Помістити гірчицю.
- Присипати цукром.
- Влити олію.
- Присолити. Перемішати.
- Потримати півгодини.
- Розмістити в сотейнику.
- Залити вершками.
- Розмішати.
- Загасити чверть години.
В мультиварці
Просте, оригінальне страву легко приготувати на вечерю з використанням доступних продуктів.
Інгредієнти:
- цибуля – 2 шт.;
- грудка куряча – 850 м;
- вершки – 200 мл;
- сіль;
- каррі – 1 ч. ложка;
- соняшникова олія – 3 ст. ложки;
- куркума – 1 ч. ложка.
Приготування:
- У чашу залити масло.
- Відокремити м’ясо від кістки. Нарізати на порційні шматочки.
- Відправити в чашу.
- Виставити режим «Смаження», можна використовувати «Випічка».
- Таймер встановити на чверть години. У процесі приготування м’ясо необхідно перемішувати.
- Отримані кубики цибулі відправити до курки.
- Потомити вісім хвилин.
- Присипати приправою.
- Залити вершками. Розмішати.
- Переключити на «Гасіння».
- Виставити таймер на півгодини.
В сирно-вершковому соусі
Приготовлене страву по цьому рецепту виходить тане в роті. Сир допомагає посилити вершкову нотку, роблячи блюдо дивовижно красивим і смачним.
Інгредієнти:
- грудка – 470 г куряча;
- перець;
- оливкова олія;
- сир – 170 г;
- сіль;
- вершки – 170 мл
Приготування:
- Порубати м’ясо.
- У сковороду влити олію.
- Нагріти.
- Помістити м’ясні шматочки.
- Засмажити.
- Подрібнити сир скибочками.
- Розкласти поверх курки і прикрити кришкою.
- Вогонь зменшити на мінімум.
- Необхідно, щоб сирні скибочки повністю розплавилися.
- Залити вершки.
- Присолити, поперчити.
- Перемішати.
- Готувати чверть години.
З додаванням брокколі
Страва з курячою грудкою завжди виходять смачними. З додаванням брокколі, страва стає більш корисним і ароматним.
Інгредієнти:
- брокколі – 320 г;
- грудка – 370 г куряча;
- цибуля – 75 г ріпчаста;
- вершки – 270 мл;
- перець;
- соняшникова олія – 5 ст. ложок;
- сіль – 1 ч. ложка;
- сир – 45 г Голландський.
Приготування:
- Курку порубати шматками.
- Присипати сіллю.
- Додати перець.
- Натерти. Відставити на час.
- Влити масло в сковороду.
- Розжарити.
- Помістити курячі частини.
- Потомити п’ять хвилин.
- Перекласти на тарілку.
- Нашаткувати цибулю.
- Відправити в сковороду, де мліло м’ясо.
- Обсмажити.
- Помістити назад курку.
- Розділити на суцвіття брокколі і додати до м’яса.
- Залити вершками. Розмішати.
- Накрити кришкою. Загасити чверть години.
- Присипати натертим сиром страву перед подачею.
Паста з курячою грудкою у вершковому соусі
Страва з макаронами і куркою, приготоване у вершковому соусі – чудовий варіант для сімейної вечері.
Інгредієнти:
- паста коротка (макарони черепашки, пір’я, ріжки або бантики) – 450 г;
- прованські трави;
- соняшникова олія;
- грудка куряча – 570 г;
- перець;
- цибуля – 260 г;
- сіль;
- вершки – 270 мл
Приготування:
- Нарізати м’ясо шматочками.
- Нашаткувати цибулю кубиками.
- Влити в сковороду масло.
- Помістити підготовлені продукти.
- Обсмажити. Потрібно чверть години.
- Підсолити.
- Присипати перцем і прованськими травами. Перемішати.
- Залити вершками.
- Накрити кришкою.
- Потомити хвилин 8-10.
- Відварити макарони.
- Помістити до курки.
У вершках і гірчиці
Максимально швидке в приготуванні блюдо, на яке доведеться витратити всього чверть години. Виходить дуже смачно, а головне ситно. Підходить для будь-якого гарніру.
Інгредієнти:
- каррі – 1 ч. ложка;
- куряча грудка – 3 шт.;
- оливкова олія;
- вершкове масло – 35 г;
- вершки – 220 мл;
- гірчиця – 1 ст. ложка;
- цибуля – 1 шт.;
- сіль;
- мед – 1,5 ст. ложки.
Приготування:
- Подрібнити цибулю кубиками.
- М’ясо нарізати тонкими смужками.
- Обсмажити цибулю в оливковій олії.
- Додати м’ясо.
- Присипати каррі.
- Підсолити.
- Додати гірчицю.
- Покласти вершкове масло.
- Залити медом.
- Розмішати.
- Потомити п’ять хвилин.
- Залити вершками.
- Гасити ще п’ять хвилин.