Куряча грудка в сметанному соусі – 6 рецептів на сковороді, з грибами, в духовці або мультиварці
Приготувати курячі грудки так, щоб вони стали ніжними, непросто. Для цього потрібно підібрати правильну заливку, яка розм’якшить волокна птиці. Кращим рішенням стане приготування курячої грудки в сметанному соусі.
Куряча грудка в сметанному соусі на сковороді
Склад компонентів: 1,1-1,3 кг курячої грудки, велика цибулина, 170 г сметани середньої жирності, 1,5 склянки міцного курячого бульйону, 80 г діжонської гірчиці, 140-160 мл білого сухого вина, щіпка сухих пряних трав, дрібна сіль, мелений мускатний горіх.
М’ясо знімається з кісточок, нарізати великими шматочками і підрум’янюється на розпеченому жирі з обох сторін. Курятину варто відразу посолити.
До птиці додаються кубики цибулі. Разом компоненти готуються ще 5-6 хвилин.
Далі в сковорідку вливається вино. На повільному вогні ємність залишається, поки кількість рідини не зменшиться в 2 рази.
В окремій мисці з’єднується сметана, бульйон, всі приправи, сіль. Суміш, що вийшла, вливається до курки. Маса доводиться до кипіння, після чого нудиться на повільному вогні близько півгодини.
Приблизно за 5 хвилин до готовності в сковорідку закладається гірчиця, яка додасть страві нотку пікантності. На смак цей компонент можна повністю виключити.
В мультиварці
Інгредієнти: півкіло філе птиці, цілий стакан жирної сметани, 120 г твердого сиру, 2-4 зубчики часнику, цибулинка, кухонна сіль, суміш перчиком.
М’ясо без плівок і жиру нарізати невеликими шматочками.
Цибулина подрібнюється тонкими полуколечками.
Скибочки курятини солятся, перчатся і готуються на невеликій кількості олії у програмі «Випічка» 35 хвилин.
Після додавання лука разом інгредієнти нудяться в тому ж режимі ще 12-15 хвилин.
Сир дрібно треться і з’єднується з розчавленим часником і сметаною.
Соус також виливається в мультічашу.
Частування гаситься у відповідному режимі, наприклад «Гасіння», 35-40 хвилин.
Інгредієнти: 370 г курячого філе, будь-яка суміш приправ для птиці, кухонна сіль, 3 великі ложки жирної сметани, часниковий зубок.
Філе миється і обсушивается. Гострим ножем на його поверхні необхідно зробити кілька надрізів. Досить 3-4 лінії.
Курятина натирається обраної приправою і сіллю. Дуже важливо добре втирати спеції руками в м’ясо. З особливою ретельністю обробляються надрізи у філе.
Сметана з’єднується з розчавленим часником. Можна просто пропустити його через прес або ж натерти на дрібній тертці.
Соусом потрібно обмазати філе з усіх сторін, надіслати його в жароміцну форму і покрити фольгою.
У духовці страва буде запікатися 35-45 хвилин. Достатньо температури 180 градусів.
Кількість сметани можна збільшувати, щоб отримати більше соусу.
Філе курки в сметанно-часниковому соусі
Компоненти: 560-580 г філе курячої грудки, велика ріпчаста цибулина, 140 г сметани середньої жирності, часник за смаком, суміш сухих пряних трав, кухонна сіль.
Спочатку філе птиці промивається в холодній воді. М’ясо підсушується паперовою серветкою, після чого нарізають на порційні шматки.
Ріпчасту цибулю очищається від лушпиння, шинкуется тонкими кільцями і підрум’янюється на будь-якому маслі. Краще всього використовувати для цієї мети вершковий або топлений компонент.
До шматочках овоча відправляється курятина. Її відразу можна посолити і присипати приправами. Під закритою кришкою курка нудиться до готовності.
Окремо готується соус зі сметани і подрібненого часнику. З його кількістю потрібно визначатися в залежності від того, наскільки всі домашні люблять гостре.
Отриманий соус виливається поверх м’яса з цибулею.
Філе курки в сметанно-часниковому соусі має погрітися в заливці 5-6 хвилин, після чого його можна подавати до столу з будь-яким гарніром.
З грибами
Інгредієнти: 620 г курячого філе, 2 великі ріпчасті цибулини, півкіло заморожених лісових грибів, 450 г густої сметани (можна взяти домашню), 2 великі ложки білого борошна, сіль, суміш перчиком.
Філе потрібно промити, дати стекти воді, а потім злегка обсушити паперовими серветками.
Філе нарізати мініатюрними шматочками і смажиться на великій кількості олії до рум’яності, після чого перекладається на окрему тарілку.
Заморожені гриби найчастіше вже заздалегідь правильно відварені. Тому їх можна надсилати на сковорідку без попередньої підготовки.
Грибочки обсмажуються на невеликому вогні разом з кубиками цибулі на що залишився від курки олії.
По всій поверхні продуктів борошно висипається. Інгредієнти ретельно перемішуються. Через пару хвилин в сковорідку додається і сметана. Відразу можна посолити і поперчити масу.
Після закипання суміші в неї повертається м’ясо.
Через пару хвилин куряча грудка в сметанному соусі з грибами повністю готова. Дуже смачно пробувати таке блюдо з запеченою картоплею і будь-якими відварними крупами.
В сирно-сметанному соусі
Інгредієнти: 330 г курячого філе, половинка ріпчатої цибулинки, 140 г плавленого сиру, повний стакан нежирної сметани, 30-40 г вершкового масла, 1 ст. ложка високосортного борошна, сіль, суміш перців.
Спочатку цибулю чиститься, миється, ріжеться кубиками і пассируется на розтопленому вершковому маслі.
Курятина після промивання і обсушування ріжеться тонкою соломкою, викласти до цибулі. Разом інгредієнти нудяться пару хвилин. Відразу можна посолити їх і поперчити.
Вміст сковорідки посипається борошном і ретельно перемішується.
До курятині додається сир розрізаний мініатюрними шматочками, і сметана. Важливо вибрати якісний вершковий продукт. Він додасть консистенції соусу особливу ніжність. Дешевий сирний продукт, швидше за все, згорнеться в масі грудочками.
Курятина в соусі повинна кипіти 3-4 хвилини під закритою кришкою. Далі можна вимикати плиту і подавати страву до обіду.
Якщо соус вийшов дуже густий, він розбавляється приблизно половиною склянки кип’яченої гарячої води. Страву можна подати з локшиною і зеленим горошком, присипавши зеленою цибулею.