Куряча грудка в сметанному соусі – 6 рецептів на сковороді, з грибами, в духовці або мультиварці

Приготувати курячі грудки так, щоб вони стали ніжними, непросто. Для цього потрібно підібрати правильну заливку, яка розм’якшить волокна птиці. Кращим рішенням стане приготування курячої грудки в сметанному соусі.

Куряча грудка в сметанному соусі на сковороді

Склад компонентів: 1,1-1,3 кг курячої грудки, велика цибулина, 170 г сметани середньої жирності, 1,5 склянки міцного курячого бульйону, 80 г діжонської гірчиці, 140-160 мл білого сухого вина, щіпка сухих пряних трав, дрібна сіль, мелений мускатний горіх.

  • М’ясо знімається з кісточок, нарізати великими шматочками і підрум’янюється на розпеченому жирі з обох сторін. Курятину варто відразу посолити.
  • До птиці додаються кубики цибулі. Разом компоненти готуються ще 5-6 хвилин.
  • Далі в сковорідку вливається вино. На повільному вогні ємність залишається, поки кількість рідини не зменшиться в 2 рази.
  • В окремій мисці з’єднується сметана, бульйон, всі приправи, сіль. Суміш, що вийшла, вливається до курки. Маса доводиться до кипіння, після чого нудиться на повільному вогні близько півгодини.
  • Приблизно за 5 хвилин до готовності в сковорідку закладається гірчиця, яка додасть страві нотку пікантності. На смак цей компонент можна повністю виключити.

    В мультиварці

    Інгредієнти: півкіло філе птиці, цілий стакан жирної сметани, 120 г твердого сиру, 2-4 зубчики часнику, цибулинка, кухонна сіль, суміш перчиком.

  • М’ясо без плівок і жиру нарізати невеликими шматочками.
  • Цибулина подрібнюється тонкими полуколечками.
  • Скибочки курятини солятся, перчатся і готуються на невеликій кількості олії у програмі «Випічка» 35 хвилин.
  • Після додавання лука разом інгредієнти нудяться в тому ж режимі ще 12-15 хвилин.
  • Сир дрібно треться і з’єднується з розчавленим часником і сметаною.
  • Соус також виливається в мультічашу.
  • Частування гаситься у відповідному режимі, наприклад «Гасіння», 35-40 хвилин.

    Дивіться також:  Тефтелі як у садку – 8 рецептів з підливою

    Як приготувати в духовці

    Інгредієнти: 370 г курячого філе, будь-яка суміш приправ для птиці, кухонна сіль, 3 великі ложки жирної сметани, часниковий зубок.

  • Філе миється і обсушивается. Гострим ножем на його поверхні необхідно зробити кілька надрізів. Досить 3-4 лінії.
  • Курятина натирається обраної приправою і сіллю. Дуже важливо добре втирати спеції руками в м’ясо. З особливою ретельністю обробляються надрізи у філе.
  • Сметана з’єднується з розчавленим часником. Можна просто пропустити його через прес або ж натерти на дрібній тертці.
  • Соусом потрібно обмазати філе з усіх сторін, надіслати його в жароміцну форму і покрити фольгою.
  • У духовці страва буде запікатися 35-45 хвилин. Достатньо температури 180 градусів.
  • Кількість сметани можна збільшувати, щоб отримати більше соусу.

    Філе курки в сметанно-часниковому соусі

    Компоненти: 560-580 г філе курячої грудки, велика ріпчаста цибулина, 140 г сметани середньої жирності, часник за смаком, суміш сухих пряних трав, кухонна сіль.

  • Спочатку філе птиці промивається в холодній воді. М’ясо підсушується паперовою серветкою, після чого нарізають на порційні шматки.
  • Ріпчасту цибулю очищається від лушпиння, шинкуется тонкими кільцями і підрум’янюється на будь-якому маслі. Краще всього використовувати для цієї мети вершковий або топлений компонент.
  • До шматочках овоча відправляється курятина. Її відразу можна посолити і присипати приправами. Під закритою кришкою курка нудиться до готовності.
  • Окремо готується соус зі сметани і подрібненого часнику. З його кількістю потрібно визначатися в залежності від того, наскільки всі домашні люблять гостре.
  • Отриманий соус виливається поверх м’яса з цибулею.
  • Філе курки в сметанно-часниковому соусі має погрітися в заливці 5-6 хвилин, після чого його можна подавати до столу з будь-яким гарніром.

    З грибами

    Інгредієнти: 620 г курячого філе, 2 великі ріпчасті цибулини, півкіло заморожених лісових грибів, 450 г густої сметани (можна взяти домашню), 2 великі ложки білого борошна, сіль, суміш перчиком.

    Дивіться також:  Крошка-картопля - 8 рецептів у духовці в домашніх умовах

  • Філе потрібно промити, дати стекти воді, а потім злегка обсушити паперовими серветками.
  • Філе нарізати мініатюрними шматочками і смажиться на великій кількості олії до рум’яності, після чого перекладається на окрему тарілку.
  • Заморожені гриби найчастіше вже заздалегідь правильно відварені. Тому їх можна надсилати на сковорідку без попередньої підготовки.
  • Грибочки обсмажуються на невеликому вогні разом з кубиками цибулі на що залишився від курки олії.
  • По всій поверхні продуктів борошно висипається. Інгредієнти ретельно перемішуються. Через пару хвилин в сковорідку додається і сметана. Відразу можна посолити і поперчити масу.
  • Після закипання суміші в неї повертається м’ясо.
  • Через пару хвилин куряча грудка в сметанному соусі з грибами повністю готова. Дуже смачно пробувати таке блюдо з запеченою картоплею і будь-якими відварними крупами.

    В сирно-сметанному соусі

    Інгредієнти: 330 г курячого філе, половинка ріпчатої цибулинки, 140 г плавленого сиру, повний стакан нежирної сметани, 30-40 г вершкового масла, 1 ст. ложка високосортного борошна, сіль, суміш перців.

  • Спочатку цибулю чиститься, миється, ріжеться кубиками і пассируется на розтопленому вершковому маслі.
  • Курятина після промивання і обсушування ріжеться тонкою соломкою, викласти до цибулі. Разом інгредієнти нудяться пару хвилин. Відразу можна посолити їх і поперчити.
  • Вміст сковорідки посипається борошном і ретельно перемішується.
  • До курятині додається сир розрізаний мініатюрними шматочками, і сметана. Важливо вибрати якісний вершковий продукт. Він додасть консистенції соусу особливу ніжність. Дешевий сирний продукт, швидше за все, згорнеться в масі грудочками.
  • Курятина в соусі повинна кипіти 3-4 хвилини під закритою кришкою. Далі можна вимикати плиту і подавати страву до обіду.
  • Якщо соус вийшов дуже густий, він розбавляється приблизно половиною склянки кип’яченої гарячої води. Страву можна подати з локшиною і зеленим горошком, присипавши зеленою цибулею.

    Дивіться також:  Голубці зі свіжої капусти класичні - 10 покрокових рецептів
    Прокрутка до верху