Куряча грудка з овочами – не конкретний рецепт, а узагальнена назва страв, які готуються з простих і доступних продуктів. Інгредієнти в будь-якій композиції поєднуються, легко замінюються, набувають особливий смак і аромат при додаванні спецій.
Куряча грудка з овочами в духовці
У більшості господинь курка при запіканні втрачає сік, і виходять сухі неапетитні скибочки. Щоб подібного не трапилося, м’ясо з овочами загортають у фольгу.
Важливий елемент – маринад. Він готується за будь-яким рецептом, але в ньому повинен бути «кислий» компонент – лимонний або апельсиновий сік, кефір, гірчиця, оцет і т. п. Кислота розм’якшить м’язові волокна і зробить м’ясо соковитим і ніжним.
Для страви знадобляться:
- куряче філе – 400-500 г;
- баклажан, 2 шт., якщо маленькі;
- кабачок – 1 шт.;
- помідор – 2-3 шт.;
- картопля – 2-3 шт.;
- сіль, спеції – за смаком.
Для маринаду узяти продукти:
- соєвий соус – 4-5 ст. л.;
- половина лимона;
- спеції (середземноморські трави і перець мелений) – невелика щіпка;
- зубчик часнику.
Приготування:
- Приготувати маринад. З лимона зняти цедру, з м’якоті вичавити сік. З допомогою чеснокодавкі перетворити зубчик в кашку або ретельно подрібнити ножем. З’єднати соєвий соус, лимонний сік, цедру, часник і спеції.
- Грудки відокремити від кісток і нарізати невеликими шматочками (4×4 см, товщина – 0,5 см).
- Скибочки скласти в невеликий пакет, залити приготовленою сумішшю, щільно закрити.
- Маринувати півгодини в холодильнику.
- Підготувати баклажани. Для витягування гіркоти нарізати овоч тонкими кільцями (трохи більше ½ см), посолити і залишити на 20-30 хвилин, промити проточною водою.
- Нарізати інші овочі. Товщина – як для баклажанів. Картопля нашаткувати тонше.
- Форму для запікання застелити фольгою, змастити невеликою кількістю рослинної олії. По черзі викладати м’ясо і овочі: шматочок філе, нарізати баклажани, кабачки, помідори, картоплі. Якщо деко прямокутний, викласти рядами, якщо круглим – по колу.
- Вилити залишки маринаду поверх овочів і м’яса. Накрити «шапочкою» з фольги. Не допускати виникнення зазорів – сік випарується, блюдо вийде сухим.
- Відправити в духовку на 40 хвилин. Температура – 200 градусів.
При бажанні, за 10-15 хвилин до готовності, зняти верхній шар фольги і посипати запечену курячу грудку сиром – вийде апетитна скориночка.
Птах, смажена на сковороді
Правильне харчування не передбачає смажити на олії, але якісні продукти дозволяють приготувати ситне м’ясо з підсмаженою скоринкою і м’якими овочами.
Для курки з овочами на сковороді знадобиться:
- куряче філе – 0,5 кг;
- морква – 1-2 шт.;
- перець солодкий – 2 шт.;
- капуста – половина невеликого качана або чверть великого;
- цибуля – 1 шт.;
- соєвий соус –3-4 ст. л.;
- оцет бальзамічний – 2 ст. л.;
- цукор – 1 ч. л.;
- сіль, перець, трави – за смаком.
З спецій підійдуть італійські або середземноморські трави, карі, базилік або орегано. Але вибір прянощів опційний.
Готують курячу грудку так:
- Філе нарізати вздовж волокон, товщина шматочків – до 1 див. Злегка посолити і поперчити.
- На сковороду влити ложку рослинного масла, курку на середньому вогні обсмажити до появи золотистої скоринки (4-5 хвилин з одного боку). Відкласти на час.
- Моркву і перець нарізати соломкою, цибулю – півкільцями. Обсмажити на сильному вогні протягом 2-3 хвилин. Кабачок нашаткувати тонкими скибочками, капусту – крупно. Обробити аналогічно.
- Скласти продукти в сковороду і смажити 3-4 хвилини.
- Змішати соєвий соус з оцтом і цукром, додати спеції, сіль. Залити отриманим соусом овочі і курку, тушкувати 2-3 хвилини.
Це блюдо зі східними нотками після приготування за бажанням посипати рубаним зеленим луком або підсмаженими волоськими горіхами. Звичну зелень – петрушку або кріп – не використовувати, вона приглушить пряний смак соусу.
Готуємо в мультиварці
Мультиварка підходить не тільки для приготування дієтичної їжі. В закритій ємності виходить соковита їжа з підручних інгредієнтів, в тому числі і запіканки, які в духовці часто всихають. Рецепт нижче «повноцінної» запіканкою не назвеш, але з-за способу приготування страву з курки в мультиварці тримає форму.
Для його створення знадобляться продукти:
- грудка куряча – 400-500 г;
- цибулина;
- картопля – 2-3 шт.;
- помідори – 2 шт.;
- перець болгарський – 2 шт.;
- баклажан – 1 шт.;
- сир – 100 г;
- приправи – за смаком.
Інструкція по приготуванню:
- Філе промити, обсушити, нарізати тонкими шматочками, злегка відбити.
- Баклажан позбавити від гіркоти нарізати або кружальцями, або язичками, але товщиною не більше 0,5 см, посипати сіллю і залишити на півгодини.
- Цибулю нашаткувати кільцями, картоплю – натерти на тертці, віджати зайву вологу. Помідори нарізати кільцями, солодкий перець – невеликою соломкою.
- Дно чаші змастити рослинним маслом. Спочатку в нього можна додати орегано і подрібнений часник, але це за бажанням. Викласти грудку, посолити, додати улюблені спеції.
- Накрити м’ясо цибульними кільцями.
- Посипати продукти половиною тертого картоплі, присолити.
- Викласти шар помідорів, потім – перцю.
- Покрити все половиною сиру, на нього – баклажани і залишок картоплі, закінчити шаром сиру.
- Вибрати режим «Випічка», по закінченню -30 хвилин на програмі «Гасіння». Якщо такі функції відсутні, але є регулювання температури – 50 і 30 хвилин на 130 і 100 градусах відповідно.
- Вимкнути мультиварку. Остудити.
Гарячим страва не тримає форму, але після остигання виходить апетитна запіканка.
Куряча грудка з замороженими овочами
Якщо влітку або восени господині готують корисні обіди з свіжих овочів, то взимку доводиться користуватися замороженими інгредієнтами. Розбавивши прісний напівфабрикат м’яким білим м’ясом, заправивши блюдо спеціями, виходить неповторна тушкована куряча грудка з овочами.
Для створення швидкого обіду знадобляться:
- середня куряча грудка;
- пачка заморожених овочів – 400-500 г;
- цибулина;
- спеції.
Підійдуть будь-які овочі – «Овочеве рагу», «Преміум», «Мексиканська суміш», «Для яєшні». Грудку за ніч або кілька годин до готування можна замаринувати. Оптимальний варіант – суміш соєвого соусу, бальзамічного оцту і часнику, але він додасть яскравий смак не тільки курки, а й всьому блюду, тому маринад – за бажанням.
Готується страва так:
- Філе нарізати тонкими смугами, посолити, поперчити, обробити спеції (карі, базилік, орегано).
- Цибулю подрібнити півкільцями.
- На дно сковороди з товстим дном влити дві столові ложки олії, закинути цибулю і курку. Обсмажити на середньому вогні 10 хвилин.
- Висипати овочі, накрити кришкою і гасити 15-20 хвилин до готовності.
За 3-5 хвилин до вимкнення плити можна влити кілька столових ложок соєвого соусу – він зробить їжу пікантною. При подачі рекомендується посипати страву розтертим адигейський сиром або бринзою.
Як приготувати з рисом
На основі курячої грудки, овочів і рису виходить смачне комбіноване страву – і гарнір, і ніжне м’ясо.
Необхідні інгредієнти:
- грудка курки – 500 г;
- брокколі – 50 г;
- стручкова квасоля – 100 г;
- перець болгарський – 1 шт.;
- цибуля – 1 шт.;
- часник – 2-3 зубчики;
- курячий бульйон – 1,5 чашки;
- рис – 1 чашка;
- соус теріякі – 3 ст. л.;
- спеції.
Готують страву так:
- Нарізати курку невеликими шматочками, цибулю – кубиками, перець – соломкою, часник натерти на тертці або пропустити через чеснокодавку.
- Відправити на розпечену сковороду з ложкою масла квасоля і нарізані овочі, обсмажити протягом 5-7 хвилин.
- Додати рис, соус, спеції, потримати на плиті 2-3 хвилини.
- Влити бульйон, тушкувати 20 хвилин.
- Додати суцвіття брокколі, протушкувати під кришкою ще 5 хвилин.
Виходить дієтичне, але ситне блюдо. При подачі посипати зеленою цибулею або петрушкою для прикраси.
З цих інгредієнтів готується ще десяток страв, сотню, можливо, придумати власноруч. Якщо такого бажання немає, достатньо скористатися запропонованими рецептами. Але вони будуть смачними і дуже корисними.