Куряча грудка з овочами – 5 рецептів, як смачно приготувати курку

Куряча грудка з овочами – не конкретний рецепт, а узагальнена назва страв, які готуються з простих і доступних продуктів. Інгредієнти в будь-якій композиції поєднуються, легко замінюються, набувають особливий смак і аромат при додаванні спецій.

Куряча грудка з овочами в духовці

У більшості господинь курка при запіканні втрачає сік, і виходять сухі неапетитні скибочки. Щоб подібного не трапилося, м’ясо з овочами загортають у фольгу.

Важливий елемент – маринад. Він готується за будь-яким рецептом, але в ньому повинен бути «кислий» компонент – лимонний або апельсиновий сік, кефір, гірчиця, оцет і т. п. Кислота розм’якшить м’язові волокна і зробить м’ясо соковитим і ніжним.

Для страви знадобляться:

  • куряче філе – 400-500 г;
  • баклажан, 2 шт., якщо маленькі;
  • кабачок – 1 шт.;
  • помідор – 2-3 шт.;
  • картопля – 2-3 шт.;
  • сіль, спеції – за смаком.

Для маринаду узяти продукти:

  • соєвий соус – 4-5 ст. л.;
  • половина лимона;
  • спеції (середземноморські трави і перець мелений) – невелика щіпка;
  • зубчик часнику.

Приготування:

  • Приготувати маринад. З лимона зняти цедру, з м’якоті вичавити сік. З допомогою чеснокодавкі перетворити зубчик в кашку або ретельно подрібнити ножем. З’єднати соєвий соус, лимонний сік, цедру, часник і спеції.
  • Грудки відокремити від кісток і нарізати невеликими шматочками (4×4 см, товщина – 0,5 см).
  • Скибочки скласти в невеликий пакет, залити приготовленою сумішшю, щільно закрити.
  • Маринувати півгодини в холодильнику.
  • Підготувати баклажани. Для витягування гіркоти нарізати овоч тонкими кільцями (трохи більше ½ см), посолити і залишити на 20-30 хвилин, промити проточною водою.
  • Нарізати інші овочі. Товщина – як для баклажанів. Картопля нашаткувати тонше.
  • Форму для запікання застелити фольгою, змастити невеликою кількістю рослинної олії. По черзі викладати м’ясо і овочі: шматочок філе, нарізати баклажани, кабачки, помідори, картоплі. Якщо деко прямокутний, викласти рядами, якщо круглим – по колу.
  • Вилити залишки маринаду поверх овочів і м’яса. Накрити «шапочкою» з фольги. Не допускати виникнення зазорів – сік випарується, блюдо вийде сухим.
  • Відправити в духовку на 40 хвилин. Температура – 200 градусів.
Дивіться також:  Макрурус – що за риба, 7 рецептів приготування

При бажанні, за 10-15 хвилин до готовності, зняти верхній шар фольги і посипати запечену курячу грудку сиром – вийде апетитна скориночка.

Птах, смажена на сковороді

Правильне харчування не передбачає смажити на олії, але якісні продукти дозволяють приготувати ситне м’ясо з підсмаженою скоринкою і м’якими овочами.

Для курки з овочами на сковороді знадобиться:

  • куряче філе – 0,5 кг;
  • морква – 1-2 шт.;
  • перець солодкий – 2 шт.;
  • капуста – половина невеликого качана або чверть великого;
  • цибуля – 1 шт.;
  • соєвий соус –3-4 ст. л.;
  • оцет бальзамічний – 2 ст. л.;
  • цукор – 1 ч. л.;
  • сіль, перець, трави – за смаком.

З спецій підійдуть італійські або середземноморські трави, карі, базилік або орегано. Але вибір прянощів опційний.

Готують курячу грудку так:

  • Філе нарізати вздовж волокон, товщина шматочків – до 1 див. Злегка посолити і поперчити.
  • На сковороду влити ложку рослинного масла, курку на середньому вогні обсмажити до появи золотистої скоринки (4-5 хвилин з одного боку). Відкласти на час.
  • Моркву і перець нарізати соломкою, цибулю – півкільцями. Обсмажити на сильному вогні протягом 2-3 хвилин. Кабачок нашаткувати тонкими скибочками, капусту – крупно. Обробити аналогічно.
  • Скласти продукти в сковороду і смажити 3-4 хвилини.
  • Змішати соєвий соус з оцтом і цукром, додати спеції, сіль. Залити отриманим соусом овочі і курку, тушкувати 2-3 хвилини.

Це блюдо зі східними нотками після приготування за бажанням посипати рубаним зеленим луком або підсмаженими волоськими горіхами. Звичну зелень – петрушку або кріп – не використовувати, вона приглушить пряний смак соусу.

Готуємо в мультиварці

Мультиварка підходить не тільки для приготування дієтичної їжі. В закритій ємності виходить соковита їжа з підручних інгредієнтів, в тому числі і запіканки, які в духовці часто всихають. Рецепт нижче «повноцінної» запіканкою не назвеш, але з-за способу приготування страву з курки в мультиварці тримає форму.

Дивіться також:  Як приготувати домашню ковбасу – 8 смачних рецептів

Для його створення знадобляться продукти:

  • грудка куряча – 400-500 г;
  • цибулина;
  • картопля – 2-3 шт.;
  • помідори – 2 шт.;
  • перець болгарський – 2 шт.;
  • баклажан – 1 шт.;
  • сир – 100 г;
  • приправи – за смаком.

Інструкція по приготуванню:

  • Філе промити, обсушити, нарізати тонкими шматочками, злегка відбити.
  • Баклажан позбавити від гіркоти нарізати або кружальцями, або язичками, але товщиною не більше 0,5 см, посипати сіллю і залишити на півгодини.
  • Цибулю нашаткувати кільцями, картоплю – натерти на тертці, віджати зайву вологу. Помідори нарізати кільцями, солодкий перець – невеликою соломкою.
  • Дно чаші змастити рослинним маслом. Спочатку в нього можна додати орегано і подрібнений часник, але це за бажанням. Викласти грудку, посолити, додати улюблені спеції.
  • Накрити м’ясо цибульними кільцями.
  • Посипати продукти половиною тертого картоплі, присолити.
  • Викласти шар помідорів, потім – перцю.
  • Покрити все половиною сиру, на нього – баклажани і залишок картоплі, закінчити шаром сиру.
  • Вибрати режим «Випічка», по закінченню -30 хвилин на програмі «Гасіння». Якщо такі функції відсутні, але є регулювання температури – 50 і 30 хвилин на 130 і 100 градусах відповідно.
  • Вимкнути мультиварку. Остудити.

Гарячим страва не тримає форму, але після остигання виходить апетитна запіканка.

Куряча грудка з замороженими овочами

Якщо влітку або восени господині готують корисні обіди з свіжих овочів, то взимку доводиться користуватися замороженими інгредієнтами. Розбавивши прісний напівфабрикат м’яким білим м’ясом, заправивши блюдо спеціями, виходить неповторна тушкована куряча грудка з овочами.

Для створення швидкого обіду знадобляться:

  • середня куряча грудка;
  • пачка заморожених овочів – 400-500 г;
  • цибулина;
  • спеції.

Підійдуть будь-які овочі – «Овочеве рагу», «Преміум», «Мексиканська суміш», «Для яєшні». Грудку за ніч або кілька годин до готування можна замаринувати. Оптимальний варіант – суміш соєвого соусу, бальзамічного оцту і часнику, але він додасть яскравий смак не тільки курки, а й всьому блюду, тому маринад – за бажанням.

Дивіться також:  Пиріг курник – 8 рецептів приготування

Готується страва так:

  • Філе нарізати тонкими смугами, посолити, поперчити, обробити спеції (карі, базилік, орегано).
  • Цибулю подрібнити півкільцями.
  • На дно сковороди з товстим дном влити дві столові ложки олії, закинути цибулю і курку. Обсмажити на середньому вогні 10 хвилин.
  • Висипати овочі, накрити кришкою і гасити 15-20 хвилин до готовності.

За 3-5 хвилин до вимкнення плити можна влити кілька столових ложок соєвого соусу – він зробить їжу пікантною. При подачі рекомендується посипати страву розтертим адигейський сиром або бринзою.

Як приготувати з рисом

На основі курячої грудки, овочів і рису виходить смачне комбіноване страву – і гарнір, і ніжне м’ясо.

Необхідні інгредієнти:

  • грудка курки – 500 г;
  • брокколі – 50 г;
  • стручкова квасоля – 100 г;
  • перець болгарський – 1 шт.;
  • цибуля – 1 шт.;
  • часник – 2-3 зубчики;
  • курячий бульйон – 1,5 чашки;
  • рис – 1 чашка;
  • соус теріякі – 3 ст. л.;
  • спеції.

Готують страву так:

  • Нарізати курку невеликими шматочками, цибулю – кубиками, перець – соломкою, часник натерти на тертці або пропустити через чеснокодавку.
  • Відправити на розпечену сковороду з ложкою масла квасоля і нарізані овочі, обсмажити протягом 5-7 хвилин.
  • Додати рис, соус, спеції, потримати на плиті 2-3 хвилини.
  • Влити бульйон, тушкувати 20 хвилин.
  • Додати суцвіття брокколі, протушкувати під кришкою ще 5 хвилин.

Виходить дієтичне, але ситне блюдо. При подачі посипати зеленою цибулею або петрушкою для прикраси.

З цих інгредієнтів готується ще десяток страв, сотню, можливо, придумати власноруч. Якщо такого бажання немає, достатньо скористатися запропонованими рецептами. Але вони будуть смачними і дуже корисними.

Прокрутка до верху