Куряча печінка – 14 рецептів і страв приготування печінки
Можна назвати універсальним продуктом курячу печінку. Рецепти з нею зустрічаються самі різні. На її основі готується суп, гаряче, оладки, котлети і навіть торти.
Куряча печінка — класичний рецепт
По класичному рецепту печінка просто гарненько обсмажується з цибульними кільцями і подається з будь-яким гарніром. Інгредієнти: півкіло субпродукту, 2 цибулини, трохи борошна, сіль, пахучі трави.
У печінки знімаються білі пленочки і прибираються кров’яні згустки. Після промивання вона не крупно ріжеться.
М’ясні шматочки обвалюються в невеликій кількості борошна, після чого до скоринки смажаться на будь-якому маслі. В процесі вони солятся і присипаються спеціями.
Залишилося відправити до жарящемуся продукту цибульні кільця і накрити сковорідку кришкою на 7-8 хвилин.
Ще гарячим страва подається до столу з будь-якими відповідними доповненнями. За таким же рецептом можна приготувати курячу печінку, смажену з цибулею в сметані. Досить буде в кінці додати на сковорідку півсклянки сметани.
Тушкована в сметані
Жирна домашня сметана додасть страві соковитості і ніжності. Її береться 220 грам. Інші інгредієнти: півкіло печінки, 60 г світлої борошна, дрібку перцю і солі.
Субпродукт обмивається і підсушується.
Шматочки печінки обвалюються в солоній і перченої борошні, після чого обсмажують з усіх боків до рум’яності.
В окремому посуді на будь-якому маслі обсмажується пара великих ложок пшеничного борошна. При постійному помішуванні продукт придбати золотистий відтінок. У цю масу додається сметана і невелика кількість води. Її можна замінити бульйоном.
Соус доводиться до кипіння, після чого в нього викладається заздалегідь підготовлена печінка.
Тушкується страву ще 15-17 хвилин на повільному вогні.
Перед подачею куряча печінка в сметані щедро присипається рубаною зеленню.
Смажена з цибулею
Особливо смачною смажена печінка з цибулею вийде, якщо не шкодувати спецій. Крім 600 г субпродукту, береться: цибулина, морквина, щіпка тертого мускатного горіха, пара часникових зубчиків, сіль, суміш перчиком.
На добре розігрітому маслі обсмажують кубики цибулі та часнику, а також крупно терта морквина. На цей процес потрібно не менше 3-4 хвилин.
Вимита, просушена і дрібно нарізана печінка далі смажиться разом з овочами. Занадто довго цього робити не потрібно, інакше продукт втратити свою соковитість. На даному етапі в сковорідку додаються всі підготовлені приправи і сіль.
Подається готова печінка з будь-якими макаронними виробами.
Печінкові оладки
Оладки за таким рецептом особливо подобаються самим молодшим членам родини. Інгредієнти: 960 г печінки, 2 великих яйця, 120 г борошна, 2 маленькі цибулини, часник за смаком, 2 мал. ложки солі і в половину менше пекарського порошку, суміш перців.
Печінка позбавляється від всіх зайвих частин, вимивається і подрібнюється разом з часником і цибулею. Зручно робити це в комбайні або в спеціальній насадці блендера.
Вийшло пюре солиться і перчится. Далі в нього висипається борошно і розпушувач. Можна просіяти ці продукти разом.
Тісто ретельно вимішується віночком. Після цього оладки виливаються в сковороду з розпеченим маслом і обсмажують з обох сторін. Закривати посуд кришкою не потрібно.
Подаються до обіду оладки з курячої печінки зі сметаною.
Як зробити паштет?
Домашній паштет з курячої печінки – це дивно ніжна «намазки» для бутербродів. Можна використовувати її як смачний і корисний рецепт сніданку. Інгредієнти: морква велика, півкіло печінки, півпачки вершкового масла, 1 ст. фільтрованої води, луковичка, сіль, пахучі трави.
Спочатку на розігрітому маслі обсмажують кубики цибулі. Далі до них додається терта морква і дрібні шматочки підготовленої печінки.
До продуктів вливається вода, змішана з сіллю і вибраними травками. Тушкуються становлять близько півгодини під закритою кришкою.
В кінці інгредієнти близько 12 хвилин готуються відкритими, щоб з ємності випаровується рідина.
Залишається перекласти вміст сковороди в блендер разом з розм’якшеним маслом і пюрировать продукти.
Зберігається паштет під плівкою, яка захищає його від пересихання.
По-східному з соєвим соусом
По такому рецепту виходить дуже оригінальне східне блюдо для святкового столу. Інгредієнти: півкіло субпродукту, по дрібці каррі, солі, солодкої паприки, сушеного часнику, велика ложка картопляного крохмалю, цибулина, 3 ложок соєвого соусу, 2 ложки рідкого бджолиного меду, стільки ж рафінованої олії і 60 мл води.
Крохмаль з’єднується з усіма іншими сухими інгредієнтами. В отриману суміш вливається масло.
Получившимся маринадом просочуються підготовлені мініатюрні шматочки печінки. Продукт повинен постояти в ньому 15-17 хвилин.
Далі замаринована печінка обсмажується на розігрітій олії з тонкими полуколечками лука.
Соус з’єднаються з водою і медом, виливається на сковорідку. Разом компоненти готуються ще 6-7 хвилин.
Подається з картопляним пюре.
Куряча печінка, смажена з овочами
З овочів у цілому можна брати будь-які, які припадуть до смаку всім домашнім. Інгредієнти: по 2 шт. томатів, болгарських перчиком, цибулі і моркви, 700 г печінки, по дрібці суміші перців і хмелі-сунелі, велика ложка томатної пасти, сіль. Як смачно приготувати курячу печінку по такому рецепту, докладно описується далі.
Спочатку на великій кількості олії до м’якості обсмажуються все довільно нарізані овочі, потім вони готуються вже разом з печінкою.
В останню чергу на сковорідку відправляється томат-паста, сіль і приправи.
Гаситься під закритою кришкою 12-14 хвилин.
Як приготувати плов?
Це ситне друге блюдо відмінно поєднується з асорті з маринованих овочів. Інгредієнти: півкіло субпродукту, 1 ст. рису, морква, цибулька, сіль, пахучі трави.
Підготовлену печінку дрібно рубається і обсмажується на розпеченому маслі спочатку поодинці, потім 3-4 хвилини з кубиками цибулі і ще приблизно стільки ж часу вже з тертою морквиною.
Зажарка з печінкою перекладається в казан, зверху висипається добре промитий рис, додається сіль, ароматні трави і гаряча вода. Рідини береться в 2 рази більше, ніж крупи.
На самому повільному вогні під кришкою частування буде нудитися 20-25 хвилин.
Вже готове блюдо повинне постояти півгодини, загорненим у ковдру.
З картоплею, запечені у горщику
Це прекрасний варіант для гарячого святкового столу. Інгредієнти: 320 г печінки, цибулина, 9 картоплин, морква, часник за смаком, 1 ст. жирної сметани, сіль, трохи води, будь-які спеції.
Всі овочі ріжуться брусочками. Часник – дрібними кубиками.
Підготовлені інгредієнти обсмажуються на сковороді.
Коли овочі розм’якшаться, до них надсилаються кубики заздалегідь промитої і обсушенной печінки.
Коли субпродукт змінить колір, можна додати до нього сіль, приправи.
Вміст сковорідки розкладається по порційним горщикам, заливають підсоленою сметаною, трохи розведений водою.
Запікати страву буде в духовці 50-55 хвилин.
Котлети з курячої печінки
Дуже корисні і смачні котлетки вийде приготувати з пташиної печінки. Крім цього субпродукту (400 г), береться: 1 ст. фільтрованої води, цибулина, столове яйце, сіль, 40 г манної крупи, дрібку харчової соди, 60 г гречаного борошна, спеції.
Підготовлена печінка, яйце і цибулина за допомогою спеціальної насадки блендера перетворюються в рідкуватий фарш.
У масу відразу ж засипаються всі сухі компоненти.
Суміш настоюватися півгодинки на холоді. За цей час вона стане значно густіше.
Котлети з курячої печінки готуються на добре розігрітому маслі з двох сторін.
Сода є необов’язковим компонентом страви, але вона надає котлеткам апетитний обсяг.
Суп по-шотландськи
Цей супчик є традиційним першим блюдом у шотландців. Вони дуже люблять густі, наваристі супи. Інгредієнти: 320 г печінки, 3 картоплини, 70 г перловки, 1 л фільтрованої води, малий. л. сушених петрушки, моркви, пастернаку і зеленого лука, сіль.
Перловка відправляється варитися першої. Саме вона найдовше готується у страві. За бажанням можна замінити її сушеним горохом.
До перловке через півгодини засипаються всі сухі інгредієнти і кубики картоплі, солиться за смаком.
Шматочки підготовленої печінки пару хвилин відварюються в окремій ємності, після чого закладаються в майже готовий суп. Разом складові варяться ще 8-9 хвилин.
Перш ніж знімати пробу, потрібно дати страві добре настоятися.
Простий і смачний салат з курячою печінкою
Найпростіший варіант такої закуски включає в себе мінімум інгредієнтів. Це: 420 г печінки, 5 заздалегідь відварених великих яєць, по 3 цибулинки і морквини, 7 маленьких маринованих огірочків, сіль, майонез.
Шматочки печінки варяться в солоній воді 12-14 хвилин, після чого остуджувати і ріжуться тонкими брусочками.
Дрібні кубики моркви і цибулі смажаться до м’якості на олії.
Білки і жовтки курячих яєць дрібно труться окремо.
Огірочки ріжуться дрібним кубиком.
Викладається салат з курячою печінкою шарами: половина субпродукту – цибулю з морквою – половина огірочків – білки – залишилася печінка – огірочки – жовтки.
Складові за смаком присаливаются і промащуються соусом.
По-строгановськи
Це ще один популярний рецепт приготування обговорюваного продукту. Інгредієнти: півкіло печінки, 2 цибулини, 2 великі ложки жирної сметани, по одній – кетчупу та пшеничного борошна, пучок свіжої зелені, сіль.
Дрібні шматочки печінки обсмажуються з кубиками цибулі. Зверху висипається рубана зелень, сіль, викладається сметана кетчуп. Додається трохи гарячої води (пара столових ложок).
Після закипання маса залишається під кришкою на 8-9 хвилин при помішуванні.
Готова печінка повинна настоятися гарненько перед подачею до столу.
Торт з курячої печінки
Це святкове частування виходить не лише напрочуд смачним, але і красивим. Інгредієнти: на 4 шт. моркви і цибулі, 970 г печінки, 6 великих ложок майонезу, 3 столові яйця, 4 великі ложки жирної сметани, сіль, 90 г пшеничного борошна, суміш перців.
Подрібнений лук і морква по черзі обсмажують на розжареній олії.
Одне яйце вариться до готовності.
Підготовлені шматочки печінки пропускаються через м’ясорубку. В отриману масу відправляються залишилися яйця, борошно, сметана, сіль, перчики.
З такого м’ясного тесту випікаються рівні однакові млинці. Досить буде 9 тонких коржів.
Кожен «корж» змазується майонезом і покривається овочевий піджаркою. Заготовки укладаються один на одного у вигляді тортика.