Куряча печінка – рецепти з фото. Як смачно приготувати курячу печінку

Куряча печінка-один з найбільш універсальних видів субпродуктів. Вона шалено корисна і смачна. Але, мабуть, найприємніше те, що на її приготування йдуть лічені хвилини.

Користь і калорійність курячої печінки

Варто відзначити, що гурмани всього світу відносять курячу печінку до розряду делікатесних продуктів, а страви з неї можна зустріти в меню наймодніших ресторанів.

У той же час фахівці в області харчування радять регулярно їсти курячу печінку, щоб наситити організм корисними речовинами і навіть оздоровити його. Але чим же так корисна куряча печінка? Відповідь на це питання криється в її секретному складі, який включає найбільш важливі вітаміни і мікроелементи.

У курячої печінки дуже багато вітаміну В, який підвищує імунітет і сприяє нормальному кровообігу. З цієї причини продукт показаний маленьким дітям, вагітним жінкам і ослабленим людям.

Стандартна порція курячої печінки задовольняє добову потребу організму в залізі, магнії і фосфорі. Ті, хто регулярно їдять страви з курячої печінки, не знають проблем з шкірою, нігтями і волоссям. Адже в ній багато вітаміну А.

Разом з субпродуктом в організм надходить цінний селен і йод. Ці елементи забезпечують стабільну роботу щитовидної залози. У печінці курки так само багато вітаміну С, про чарівні властивості якого знають навіть діти.

Крім того в 100 г курячих печінок міститься близько 140 ккал. Єдиний недолік цього дієтичного субпродукту – підвищений вміст холестерину. Але і це не проблема, якщо їсти страви з нього не частіше 1-2 разів на тиждень.

Що ж можна приготувати з курячої печінки? Її смажать і тушкують зі сметаною, готують з цибулею, морквою та іншими овочами. Мало того печінку можна запекти в духовці або насмажити котлет і оладиков на радість всій родині. Про різних варіантах приготування і розкажуть докладні рецепти.

Куряча печінка — дуже смачна куряча печінка: рецепт

Готувати курячу печінку дуже просто. Але щоб субпродукт став ще ніжніше і смачніше, обов’язково потрібно знати кілька секретів. Саме про них і розповість рецепт з відео інструкцією.

  • 500 г курячої печінки;
  • 1 велика головка цибулі;
  • 2/3 ст. (20%) вершків;
  • 1 ст. л. без гірки борошна;
  • для смаження суворо вершкове масло;
  • сіль, спеції для курки, перець.

Приготування:

  • Курячі печінки переберіть, вирізати прожилки. Помийте у воді і складіть в миску. Залийте невеликою кількістю холодного молока, щоб ледь покрило, і залиште для вимочування на пару годин. Це прибере з субпродукту можливу гіркоту і зробить його структуру ще ніжніше.
  • Після вимочування перекладіть печінка в друшляк, ще раз промийте під струменем холодної води і дайте стекти зайвої рідини.
  • Цибулю наріжте досить великими півкільцями. Розтопіть на сковороді вершкове масло і обсмажте їх до легкої золотинки.
  • Викладіть до цибулі підсохлу печінку, накрийте кришкою і тримайте на середньому вогні хвилини три.
  • Зніміть кришку і смажте печінку до рум’яного кольору, але не пересмажуючи (приблизно 3-5 хвилин).
  • У практично готову печінку залийте вершки.
  • Борошно розведіть холодним молоком. Як тільки вершки закиплять, влийте отриману суміш тоненькою цівкою, не припиняючи помішування.
  • Тепер посоліть і приправте за смаком. Дайте вершків ще раз закипіти і знімайте з вогню.

Куряча печінка в мультиварці — покроковий рецепт з фото

Якщо печінку трохи довше перетримати на сковороді, вона стане жорсткою і несмачною. Але в мультиварці субпродукт завжди виходить ніжним і м’якеньким.

  • 500 г печінки;
  • 3 ст. л. сметани;
  • по 1 морквині і цибулині;
  • сіль, перець;
  • 2 ст. л. рослинної олії.
Дивіться також:  Риба Голець – 7 рецептів приготування

Приготування:

  • Печінка обполосніть холодною водою, при необхідності вирізати прожилки. Надмірно великі шматочки розріжте навпіл.
  • Моркву натріть на тертці.
  • Цибулину нарубайте невеликими кубиками.
  • Відразу ж встановіть техніку в режим «гасіння» на одну годину. У мультиварочную чашу вилийте рослинне масло і завантажте порізані овочі. Обсмажте їх протягом 10 хвилин при закритій кришці.
  • Далі викладіть печінку і додайте сметану.
  • Перемішайте, на око посоліть і поперчіть. Закрийте кришку і продовжуйте готувати до звукового сигналу.
  • За період, що залишився часу не забудьте перешкодити блюдо приблизно пару раз, а в кінці при необхідності досолити.

Куряча печінка в духовці

Якщо в розпорядженні є пара годин вільного часу і куряча печінка, то можна приготувати царський блюдо, яке не соромно подати навіть на званій вечері.

  • 500 г курячої печінки;
  • 500 р ріпчастої цибулі;
  • 500 г моркви;
  • ½ Ст. сирої манної крупи;
  • ½ Склянки молока або кефіру;
  • трохи майонезу;
  • сіль, перець.

Приготування:

  • Печінка перекрутіть на м’ясорубці з дрібною решіткою. Додайте молоко, манку, сіль і перець. Перемішайте і приберіть суміш в холодильник приблизно на годину.
  • Натріть моркву на тертці, цибулю наріжте півкільцями. Обсмажте овочі до рум’яності на рослинному маслі. Повністю остудіть.
  • Форму змастіть маслом, присипте панірувальними сухарями або сирої манкою.
  • Викладіть рівним шаром половину смажених овочів, зверху вилийте половину печінкової маси, потім знову овочі і печінка.
  • Поверхня змастіть майонезом і запечіть страву протягом години в прогрітій до 180°С духовій печі.

Смажена куряча печінка

Що швиденько приготувати, щоб смачно і ситно поїсти? Звичайно ж, курячу печінку, яка смажиться не більше кількох хвилин.

  • 400 г печінки;
  • 100 г вершкового масла;
  • 3-5 ст. л. борошна;
  • сіль, перець.

Приготування:

  • Курячу печінку сполосніть в холодній воді і наріжте на менші шматочки.
  • У борошно додайте сіль і перець, перемішайте. Розжаримо на сковороді олію.
  • Кожен шматочок печінки обваляйте в борошні й обсмажте до золотистого відтінку (2-3 хвилини) спочатку з одного боку, а потім ще пару хвилин з іншого.
  • Все, страва готова!

Куряча печінка в сметані

Вважається, що краще всього з печінкою поєднується саме сметана. Тим більше що під час готування практично сам собою утворюється смачний сметанний соус.

  • 300 г курячих печінок;
  • 1 цибулина;
  • 1 ст. л. борошна;
  • 3-4 ст. л. сметани;
  • 30-50 г вершкового масла;
  • ½ Ст. води;
  • сіль і перець.

Приготування:

  • Нарізати довільно цибулю і обсмажте її строго на вершковому маслі.
  • Додайте курячі печінки, попередньо вимиті і нарізані на невеликі шматочки.
  • Як тільки печінку і цибулю трохи підрум’яняться, присипте їх борошном і швидко перемішайте, щоб вона рівномірно розподілилася.
  • Тепер додайте теплу воду, сіль і перець. Добре перемішайте і розбийте всі грудочки. Протушкувати близько 5 хвилин.
  • Тепер додайте сметану, а як тільки соус закипить, вимкніть вогонь.

Куряча печінка з цибулею

Цю страву можна готувати різними способами. Цибулю можна смажити до печінки, після неї або взагалі окремо. Все залежить від особистих смаків і побажань. Особливу пікантність готовому страві додає болгарський перець.

  • 500 г печінки;
  • 2 великі цибулини;
  • 1 солодка перчина;
  • сіль, чорний перець;
  • олія рослинна.

Приготування:

  • Печінку помийте, підсушіть і розріжте навпіл, але не мельчите.
  • У цьому рецепті цибулю виступає в ролі незвичайного гарніру, а тому він повинен бути порізаний акуратно і красиво. Очищені цибулини розріжте навпіл, потім кожну половинку розрізати на рівні смужки вздовж.
  • У болгарській перчины видаліть серцевиною і наріжте м’якоть невеликими кубиками.
  • Розжаримо приблизно 1-2 ст. л. рослинного масла на сковороді. Викладіть спочатку цибулю, а як тільки він стане м’яким і трохи зарум’яниться, солодкий перець.
  • Підсмажте все разом протягом 2-3 хвилин і перекладіть овочевий гарнір на тарілку.
  • Долийте в сковороду ще 1-2 ложки олії і при безперервному помішуванні швиденько обсмажте шматочки печінки.
  • Як тільки печінки «схопляться» і зарум’яняться, посоліть і поперчіть. Смажте ще 5-6 хвилин. Готовність печінки визначається легко. На зрізі продукт стає світлим і виділяє суворо безбарвний сік.
  • Красиво розкладіть готову печінку на овочевій подушці і подавайте.
Дивіться також:  Курча тютюну – рецепт на сковороді під пресом

Куряча печінка з морквою

З морквиною курячі печінки виходять вдвічі корисніше. А густий сметанний соус в поєднанні з будь-яким гарніром робить страву ідеальним.

  • 400 г печінки;
  • 2 середні морквини;
  • 2 невеликі цибулини;
  • 150 р сметани;
  • стільки ж води;
  • олія для смаження;
  • по дрібці солі і перцю.

Приготування:

  • Цибулю і моркву наріжте тоненькою соломкою. Обсмажте на середньому вогні в порції масла, поки овочі не придбають золотистий колір.
  • Курячу печінку помийте, кожну розрізати на 2-3 частини. Викладіть в сковороду до овочів.
  • Швидко обсмажте, додайте сіль, перець і сметану. Додайте гарячу воду і перемішайте.
  • Тушкуйте на малому вогні під кришкою приблизно 20 хвилин.

Куряча печінка по домашньому

В домашніх умовах можна експериментувати з класичними блюдами в своє задоволення. Наприклад, наступний рецепт пропонує варіацію на тему смаженої курячої печінки.

  • 800 г курячих печінок;
  • 400 г курячих сердечок;
  • 2 головки цибулі;
  • 200 г среднежирной сметани;
  • 2 ст. л. борошна;
  • сіль, лавровий лист, чорний перець.

Приготування:

  • Нарубаєте очищені цибулини чверть кільцями. Обсмажте до рум’яності в рослинному маслі.
  • Додайте промиті і підсушені печінки і сердечка. Готуйте при помішуванні 10 хвилин, щоб субпродукти також злегка підсмажилися.
  • Посипте інгредієнти борошном, швидко перемішайте. Потім за смаком посоліть і поперчіть, киньте пару лаврових листочків. Залийте сметаною, за бажанням додайте трохи води.
  • Перемішайте і тушкуйте на малому вогні близько 15 хвилин.

Котлети з курячої печінки

Оригінальні котлети з курячої печінки неодмінно стануть самим незвичайним блюдом на столі. Котлетки дуже смачні і готуються дуже просто.

  • 600 г печінки курячої;
  • 3 великих яйця;
  • 2-3 цибулини;
  • сіль і перець;
  • 1-3 ст. л. борошна.

Приготування:

  • Печінку злегка обмийте водою, підсушіть. Цибулини очистити від лушпиння і розріжте на четвертинки.
  • Обидва компоненти подрібніть на м’ясорубці або в блендері. Вбийте в цибульно–печінкову масу яйця, додайте сіль, перець і інші приправи за бажанням.
  • Якщо фарш з курячої печінки вийшов дуже рідким, вмішайте в нього трохи борошна, панірувальних сухарів або сирої манки.
  • Ретельно перемішайте, дайте відпочити 5-10 хвилин.
  • Розігрійте олію на сковороді. Викладіть по одній столовій ложці тесту на відстані один від одного. Через пару хвилин (як тільки нижня сторона підрум’яниться), акуратно переверніть і смажте ще кілька хвилин.
  • Подавайте печінкові котлетки з будь-яким гарніром і обов’язково з соусом із сметани.

Оладки з курячою печінкою

Фахівці рекомендують регулярно годувати діточок печінкою. Але хіба можна умовити шибеників проковтнути хоч один корисний шматочок? А ось печінкові оладки з овочами неодмінно стануть улюбленим дитячим стравою.

  • 1 кг курячої печінки;
  • 2 середні картоплини;
  • 1 велика морквина;
  • 2 середні цибулини;
  • 3-4 великих яйця;
  • 1 ст. кефіру;
  • 100 г сирої манки;
  • 100-150 г білого борошна;
  • сіль, перець.
Дивіться також:  Маринад для риби – 9 смачних рецептів приготування маринаду

Приготування:

  • Очистіть картоплю, моркву та цибулю. Наріжте приблизно однаковими шматочками. Ці інгредієнти зроблять оладики більш соковитими і кілька притлумлять специфічний смак печінки.
  • Вимиту і трохи підсушений печінка подрібніть в блендері або на м’ясорубці. Так само поступите і з овочами. Відцідіть з’явився сік.
  • Змішайте обидві суміші, вбийте яйця, додайте кефір. Посоліть і поперчіть за смаком. Гарненько перемішайте.
  • По одній ложці введіть манку, а потім і борошно. Замісіть рідкувате тісто. Залиште на 30-40 хвилин, щоб манка добре розбухла.
  • Смажте печінкові оладики так само як і звичайні, в добре розігрітій олії. Щоб видалити надлишки жиру, складайте готові вироби на паперову серветку.

Паштет з курячої печінки в домашніх умовах

Домашній паштет з курячої печінки з’їдається дуже швидко. У будь-якому випадку зберігати в холодильнику його можна не більше 3–х днів, а ось в морозильній камері він збережеться протягом пари місяців.

  • 1 кг курячої печінки;
  • 0.5 мл среднежирного молока;
  • 400 мл (20%) вершків;
  • 3 цибулини;
  • 3 ст. л. рослинної олії;
  • 100 г вершкового;
  • на смак сіль, перець, інші спеції.

Приготування:

  • Злегка промийте печінки під краном, при необхідності видалити жилки. Злейте субпродукт молоком і вимочуйте близько однієї години.
  • Гарненько розжарте на сковороді рослинне масло, киньте невеликий шматочок (30 г) вершкового масла. Обсмажте до прозорості цибулю, нарізану великими полуколечками.
  • Печінка дістаньте з молока, трохи підсушіть і відправте на сковороду до цибулі. При постійному помішуванні смажте всі разом приблизно 20 хвилин.
  • Зменшіть газ до мінімального, налийте на сковороду до печінки вершки і тушкуйте ще 15-20 хвилин, щоб рідина випарувалася наполовину.
  • Зніміть сковороду з плити, дайте її вмісту повністю охолонути.
  • Перекладіть холодну печінкову масу в блендер, киньте туди вершкове масло і ретельно подрібніть.
  • Готовий паштет викладіть в пакет або форму і витримайте в холодильнику щонайменше 8-10 годин.

Торт з курячої печінки

Цей несолодкий торт можна готувати з будь-якого виду печінки. Але куряча забезпечить коржам особливу ніжність, до того ж готується такий тортик набагато швидше.

Коржі:

  • 500 г печінки;
  • ½ Ст. сирого молока;
  • 3 яйця;
  • 6 ст. л. борошна;
  • 1 цибулина;
  • на смак перець і сіль.

Начинка:

  • 2 великі морквини;
  • 1 цибулина;
  • 200 г твердого сиру;
  • сметана або майонез;
  • часник, зелень за бажанням.

Приготування:

  • Курячу печінку помийте і разом з цибулиною подрібніть (на м’ясорубці або в блендері).
  • Додайте яйця і молоко, ретельно перемішайте. По одній ложці введіть борошно, щоб вийшла консистенція тесту для оладок.
  • Посоліть і поперчіть трохи, залиште на 15-20 хвилин для настоювання.
  • Поки натріть крупно моркву і наріжте полуколечками цибулю. Обсмажте до м’якості на олії. Перекладіть смажені овочі на тарілку.
  • Натріть знову таки на крупній тертці сир. Змішайте його зі сметаною або майонезом. За бажанням додайте пропущений через часникодавку часник і подрібнену зелень.
  • З печінкового тесту спечіть коржі. Для чого на сковороду налийте трохи олії, а коли воно розігріється, викладіть в центр декілька столових ложок тесту і розподіліть, обертаючи сковороду.
  • Через 2-3 хвилини обережно переверніть млинець на іншу сторону і готуйте ще стільки ж.
  • Після того як всі коржі готові, переходите до складання тортика. На нижній млинець викладіть рівним шаром трохи овочевої начинки, накрийте наступним, потім шар сирної начинки і т. д.
  • Верх і боки змастіть сметаною (майонезом), притрусіть зеленню і дайте просочитися пару годин.
Прокрутка до верху