Куряче філе у вершковому соусі підійде як для святкового вечері, так і для легкого ситного обіду. Подавайте його з будь-яким гарніром: гречкою, макаронами або ніжним картопляним пюре.
М’які шматочки повільно тануть у роті, а вершки доповнюють приємним бархатистим смаком.
З грибами у вершках
Нам знадобиться:
- чотири зубчики часнику;
- куряче м’ясо — 1 кг;
- молочний сир – 0,3 кг;
- печериці – 8 грибочків;
- жменя свіжої зелені;
- вершки 10% — 350 мл;
- прованські трави.
Як готується куряче філе з грибами:
- Філе і гриби промиваємо під краном. Печериці ріжемо тонкими пластинками.
- Курку ріжемо на великі шматочки.
- У сковороді гріємо соняшникову олію і готуємо в ньому оброблені інгредієнти.
- Поки курка з грибами смажиться, чистимо часник і тиснемо його під пресом.
- Натираємо в миску з часником сир, кришимо рубану зелень і прованські трави. Заливаємо суміш вершками.
- Коли шматочки курки стали м’якими, вливаємо вершкову масу в сковороду і тушкуємо 10 хвилин.
- Вийшло нескладне в приготуванні вишукане блюдо. Приємного апетиту!
Куряче філе у вершковому соусі, смажене на сковороді
Базові продукти:
- цибуля – 1 шт.;
- жменя свіжого кропу і базиліку;
- одна куряча грудка;
- вершки 20 % – 0,3 л;
- сіль за смаком;
- крохмаль – 5 гр;
- чорний перець за смаком.
Як готується грудка у вершковому соусі на сковороді:
- Кубиками нарізаємо очищену від лушпиння цибулину.
- Пасеруємо його шматочки в сковороді на вершковому маслі до прозорості.
- Філе курки розрізаємо на невеликі брусочки, споліскують у холодній воді.
- Завантажуємо до цибулі і обсмажуємо 5 хвилин. Шматочки повинні побіліти.
- Насипаємо перець, сіль і дрібно нашатковану зелень.
- Заливаємо цю красу вершками, висипаємо крохмаль.
- Закриваємо сковороду кришкою і готуємо страву на маленькій потужності вогню 15 хвилин. За весь час страва заважаємо три рази.
У духовці
Список інгредієнтів:
- вершки 20% — 150 мл;
- оливкова олія – 50 мл;
- філе птиці – 500 гр;
- сіль за смаком;
- сир молочний – 100 гр;
- чорний перець – за смаком;
- спеції для курки – 2 щіпки.
Готуємо покроково:
- Промиваємо під краном куряче філе. Якщо присутні плівки і жир – зрізаємо їх ножем.
- У мисці з’єднуємо сіль, прянощі для м’яса і чорний перець.
- Цією сумішшю ми натираємо філе птиці.
- Даємо м’яса увібрати в себе спеції 15 хвилин.
- Розжарюємо в сковороді рослинне масло. Викладаємо в нього курочку і чекаємо, поки філе злегка підрум’яниться.
- Виймаємо його з сковороди і ріжемо на порційні шматки.
- Настала черга вершкового соусу.
- Обробляємо шматок сиру на тертці. Засипаємо його в чашу з вершками.
- Посуд з сумішшю ставимо на плиту. Після того, як він закипить, варимо соус 4 хвилини.
- Курячі шматочки викладаємо у форму для запікання і заливаємо вершковим соусом.
- Заздалегідь прогріваємо духовку до температури 200 градусів.
- Готуємо ніжне страва 20 хвилин.
- Подаємо чудове м’ясо з макаронами.
У вершково-часниковому соусі
Вам підійде цей варіант страви, якщо ви віддаєте перевагу насичений пряний смак м’яса.
Склад рецепта:
- борошно – 25 гр;
- сир плавлений – 20 гр;
- цибуля – 1 шт.;
- щіпка меленого білого перцю;
- часник – 4 зубчики;
- масло вершкове – 15 гр;
- молоко – 0,2 л;
- твердий молочний сир – 60 г;
- сіль за смаком;
- філе – 0,8 кг.
Покрокове приготування:
- Покришити філе птиці невеликими кубиками розміром 3:3 див.
- Цибулину і часникові часточки очистити від лушпиння і дрібно пошматувати ножем.
- Підсмажити шматочки овочів на вершковому маслі в сковороді до м’якості.
- Викладаємо туди ж м’ясо і готуємо до появи золотистого відтінку.
- Наливаємо в сковороду молоко через сито висипаємо пшеничне борошно, додаємо обидва види сиру і спеції на ваш смак. Перемішуємо і тушкуємо блюдо 10 хвилин.
Як зробити блюдо в мультиварці?
Розумна кухонна техніка прискорить процес приготування.
Вам знадобиться:
- одна морква;
- вершки – 100 мл;
- сіль – 15 гр;
- вода – 0,25 л;
- соняшникова олія – 55 мл;
- одна цибулина;
- борошно вищого сорту – 50 гр;
- прянощі для курки;
- філе курки – 2 шматка.
Поетапне приготування:
- Промиваємо під краном м’ясо і шаткуємо порційними кубиками.
- Всі овочі очищаємо від шкірки. Морква подрібнюємо на тертці.
- Цибулину нарізати дрібними шматочками.
- Висипаємо в окрему ємність борошно, заливаємо її водою і розмішуємо до розчинення борошна у воді.
- У меню мультиварки вибираємо пункт «Випічка».
- Викладаємо шматочки курки на дно чаші кухонного приладу і обсмажуємо 10 хвилин. Смужки м’яса повинні побіліти.
- Кидаємо подрібнену моркву, цибулю, прянощі і сіль.
- Продовжуємо готувати в тій же програмі ще 12 хвилин. Кришку тримаємо відкритою і іноді помішуємо суміш овочів і м’яса.
- Вливаємо розчин борошна, додаємо вершки.
- Продовжуємо тушкувати страву протягом 15 хвилин, закриваємо кришку.
- Ароматна ніжна курка в вершках готова. Подавайте її з картопляним пюре або гречкою.
В сирно-вершковому соусі
Список інгредієнтів:
- приправа для курки, за смаком;
- дві грудки птиці;
- одна цибулина;
- вершки – 0,5 л;
- рослинна олія – 40 мл;
- плавлений сирок – 100 гр;
- жменя свіжої зелені.
Готуємо покроково:
- Видаляємо з лушпиння цибулі. Ріжемо овоч на дрібні шматочки.
- Обсмажуємо до легкої золотистої скоринки на олії.
- Курку шаткуємо на невеликі кубики, завантажуємо в сковороду до цибулі, насипаємо сіль і прянощі. Пасеруємо 3 хвилини.
- Беремо сковороду з високими бортиками, нагріваємо на газу. Вливаємо в неї вершки і кришимо шматочки плавленого сиру.
- Чекаємо, поки сир розчиниться в вершках.
- Викладаємо в рідку суміш обсмажене м’ясо з цибулею, насипаємо посічену зелень і тушкуємо 10 хвилин. Вогонь робимо мінімальний.
- Подавайте м’яке ніжне м’ясо з розсипчастим рисом.
З додаванням брокколі
Список інгредієнтів:
- сіль – за смаком;
- пармезан – 50 гр;
- куряча грудка – 0,4 кг;
- щіпка мускатного горіха;
- морква – 1 шт.;
- шматочок масла — 50 гр;
- панірувальні сухарі – 50 гр;
- вершки – 700 мл;
- броколі – 500 гр.
Покрокова інструкція:
- Промиту і очищену моркву порізати на брусочки.
- Капусту перебрати і розділити з суцвіттям.
- Обробляємо овочі на пару протягом 10 хвилин, залити 100 мл води. Приготувати їх можна в мультиварці.
- Ріжемо шматочками куряче філе.
- Підсмажити їх на маслі до тих пір, поки м’ясо не побіліє, додаємо сіль.
- У сотейнику доводимо до густоти вершки, додавши в них мускатний горіх і шматочки сиру.
- Обробляємо шматочком вершкового масла форму для запікання.
- На дно викладаємо напівготові овочі, зверху завантажуємо м’ясо.
- Заливаємо все вершками, посипаємо панірувальними сухарями.
- Якщо від шматочка масла щось залишилося, викладаємо його зверху на курку.
- Прогріваємо духовку до температури 200 градусів і запікаємо вершкове страву 20 хвилин.
Тільки уявіть, який аромат буде розноситися по кухні!
Паста з курячим філе у вершковому соусі
Паста – ідеальний гарнір для ніжних шматочків курки.
Компоненти рецепту:
- вершки – 400 гр;
- мелений чорний перець за смаком;
- часник – 4 зубчики;
- паста – 400 гр;
- куряча грудка – 3 шт.;
- борошно – 65 гр;
- помідори – 50 гр;
- масло рослинне – 20 мл;
- сметана – 100 гр;
- сіль за смаком.
Алгоритм дій:
- Курку розрізаємо на невеликі кубики.
- Тонкими ломиками ріжемо очищені зубчики часнику.
- Обсмажуємо на розігрітій сковороді м’ясні шматочки з додаванням масла. Коли вони побіліють, покришіть часник і порізані помідори.
- Через 4 хвилини засипаємо борошно і перемішуємо масу.
- Наливаємо вершки, насипаємо перець з сіллю, викладаємо сметану.
- Зменшуємо вогонь, чекаємо, поки страва закипить, після цього тушкуємо ще 15 хвилин.
- За цей час в каструлі встигне зваритися паста.
- З макаронів зливаємо воду, обробляємо їх в друшляку і з’єднуємо з вершковою масою і куркою.
- Розкладаємо апетитне блюдо по тарілочках, притрусивши свіжою зеленню.