З філе курки можна готувати не тільки дієтичні низькокалорійні блюда. Правильні рецепти допоможуть господині зробити грудку смачною, соковитою і оригінальною. Наприклад, для святкового столу відмінно підійде куряче філе в духовці з овочами, грибами, різними соусами та іншими смачними добавками.
Куряче філе, запечене з картоплею в духовці
Це найпростіший класичний спосіб приготування такої страви. В рецепт входить майонез (220 г), а також велика кількість будь-яких відповідних приправ. Крім того, береться: 580 г філе, сіль, 7-8 картоплин, 140 г твердого сиру, 3-4 ріпчасті цибулини.
Духовка заздалегідь розігрівається.
У форму для запікання шарами викладаються тонкі кільця ріпчастої цибулі, на них – куряче філе, нарізане брусочками і злегка відбите.
Зверху маса солиться, присипається обраними приправами і змащується майонезом.
Далі викладається картоплю, знову шар покривається майонезом, солиться і знову покривається сиром.
Запікається в духовці до м’якості картоплі.
Щоб блюдо в процесі не пересохло, можна додати в ємність невелику кількість бульйону.
Як приготувати запіканку з курячою грудкою?
Основна страва готується з курки і рису. В рецепт входить: 3 добірних яйця, цибулина, 2 відварені грудки, щіпка куркуми, стакан відвареного рису, 2 томати, сіль, солодкий червоний перець, дрібка розмарину.
На маслі спочатку обсмажується цибуля, потім в масу додаються томати без шкірки, сіль і скибочки солодкого перцю. Разом продукти смажать ще кілька хвилин.
Зажарка змішується з відварним рисом.
Яйця збиваються зі спеціями. Суміш підсолювати.
В промаслений форму викладаються невеликі шматочки курячої грудки, а потім – овочі з рисом. Шари повторюються.
Запіканка заливається яєчною сумішшю і готується 25 хвилин в духовці.
Коли збиті яйця загустеют, частування повністю готове.
Готуємо по-французьки
Щоб готова страва дійсно мало тонку французьку нотку, потрібно використовувати сухі прованські трави. Крім приправи, слід взяти: 3 томату, 280 г твердого сиру, 850 г філе, сіль.
М’ясо промивається, обсушивается і відбивається молоточком, після чого викладається на промаслений лист.
Філе солиться, натирається ароматними травами.
Томати обдають окропом, позбавляються від шкірки і нарізати тонкими скибочками.
М’ясо покривається кружальцями помідорів.
Залишилося щедро страву притрусити тертим сиром і відправити в духовку на 20 хвилин.
Замість звичайних помідор можна використовувати дрібний сорт типу «черрі».
У вершковому соусі
Ніжний соус від приготованого по такому рецепту філе відмінно поєднується і з макаронними виробами, і з картопляним пюре, і з будь-якими відварними овочами. Потрібно взяти: склянка середньо жирних вершків, 900 г філе, 3-4 часникового зубчики, маленька ложка гірчиці, щіпка чебрецю, 110 г твердого сиру, сіль.
У кожен шматок курятини руками ретельно втирається сіль, після чого швидко обсмажується на розпеченому маслі з обох сторін.
Вершки змішують з гірчицею, подрібненим часником, чебрецем. При необхідності суміш підсолювати.
М’ясо викласти у форму і поливається соусом.
Запікається в жаркій духовці 20 хвилин.
Приблизно за 5 хвилин до готовності страву посипається тертим сиром.
Запікаємо у фользі
При використанні фольги обговорюване страва виходить особливо соковитим. Для нього береться: 650 г курячого філе, морська сіль, 45 г вершкового масла, щіпка сушеного базиліка.
Філе зі всіх сторін натираються підталим жирним маслом.
Морська сіль змішується з сушеним базиліком. Отриманою сумішшю натирається м’ясо.
Кожен шматочок обгортається фольгою і відправляється на деко в духовку на 55-65 хвилин.
За 5-7 хвилин до закінчення випічки куряче філе в духовці у фользі відкривають. Це сприяє випаровуванню рідини, додання м’ясу бажаного відтінку.
Рецепт приготування з ананасами
Це ще одна варіація французького рецепту – з екзотичним доповненням. Ананаси краще брати консервовані (1 банку). А також: 2 великих філе, 220 г будь-якого твердого сиру, майонез, цибулина, сіль.
Кожне куряче філе розрізається навпіл і відбивається, після чого солиться за смаком і змащується майонезом.
Філе викладається в промаслений форму, покривається кільцями цибулі і ананасів кільцями.
В останню чергу м’ясо посипається тертим сиром і відправляється в гарячий духовий шафа на 25 хвилин.
Щоб курка вийшла особливо смачною, кожен шматочок філе потрібно змастити рослинним маслом.
В соєво-медовому соусі
Тим, хто любить м’ясо з солодкуватим присмаком напевно сподобається цей рецепт. Крім меду (великий ложки) і соєвого соусу (2 ложок), береться: щіпка білого кунжуту, сіль, суміш перців, 850 г курячого філе.
Маринадом змащується філе, після чого м’ясо залишається на 45 хвилин.
На сковороду з невеликою кількістю олії викладається мед.
Як тільки бджолиний продукт почне карамелизоваться, у нього надсилаються шматочки маринованого курятини.
При постійному помішуванні скибочки обсмажуються 12 хвилин.
В самому кінці блюдо посипається білим кунжутом.
З грибами
Грибний варіант курки «по-французьки» більш ситний і поживний. Використовуються наступні продукти: 12 невеликих картоплин, 220 г печериць, сіль, 140 г майонезу, 2 репчатых цибулини, 630 г курячого філе, 170 г сиру, щіпка прованських трав.
На промаслений лист викладаються тонкі кружечки картоплі. Солиться.
Зверху розкладається підготовлене куряче філе, змащений майонезом.
Далі розташовуються тонкі слайсы грибів. Вони теж посипаються спеціями і змазується майонезом.
На печериці викладаються тонкі кільця цибулі. Останнім шаром йде тертий сир.
Запікається куряче філе в духовці з картоплею 35 хвилин до м’якості овочів.
З овочами
Такий варіант страви можна подавати без додаткового гарніру. Його замінять запечені овочі. До складу входить: половина маленького кабачка, 2 часникового зубчики, 550 г курячого філе, середня цибулина, сіль, 140 г сиру, морквина, по 130 г помідорів чері і стручкової квасолі, половина червоного болгарського перцю, ароматні трави.
Всі овочі дрібно ріжуться, солятся, перемішуються і висипаються поверх м’яса.
По краю вливається невелику кількість води.
Основа присипається тертим сиром.
Готується в жаркій духовці 45 хвилин.
Подавати куряче філе з овочами можна з будь-часниковим соусом.
Фаршировані грудки з сиром
Курячі грудки дуже зручно наповнювати різноманітними начинками. Наприклад, відмінно поєднується з ніжною птахом твердий сир (3 великих скибочки). Також береться: сире яйце, 3 філе, по жмені борошна і панірувальних сухарів, сіль, 120 мл вершків.
Промиті і обсушені грудки розрізають посередині, але не до кінця – щоб вийшли кишеньки, в які будуть вкладатися сирні скибочки.
Конструкцію з сира та м’яса потрібно надійно скріпити зубочистками, щоб начинка не витікала.
Для панірування змішується борошно і сіль. Окремо збивається яйце з будь-якими приправами.
Кожна грудка обвалюється в борошні, змочується яйцем і посипається панірувальними сухарями, після чого злегка обсмажується на розпеченому маслі в сковороді.
Напівготові шматочки викладаються у форму, заливаються вершками і відправляються в духовку на 15 хвилин. Температура 180 С.
Подаються грудки з начинкою з будь-яким гарніром. Для отримання більш вишуканого смаку додайте шматочки свіжих або консервованих абрикосів або персиків.
В хрусткій паніровці
За попереднім рецептом грудки виходять в м’якою і ніжною паніровці. Якщо хочеться зробити їх хрусткими, потрібно злегка змінити принцип приготування. В рецепт увійде: 4 курячі грудки, маленька ложка гірчиці, сіль, 4 ст. л. вершкового масла, пара столових ложок сухого вина, чашка панірувальних сухарів, 1/3 чашки пармезану, суміш мелених перців.
Вершкове масло розтоплюється. Для пікантності можна додати в нього гранульований часник. Також в масло вливається вино, додається гірчиця.
На плоску тарілку висипається суміш перців, сухарі, сіль, тертий пармезан.
Деко застеляється промасленим фольгою. На нього укладаються грудки, попередньо змочені спочатку рідким розчином з вином, а потім обвалені на тарілці з сухою сумішшю.
Готується страва 25 хвилин.
З повністю готових грудок буде витікати прозорий сік.
Рулет із курячого філе в духовці
Це ідеальний варіант гарячого до святкового столу. Для його приготування береться: 4 філе курки, 4 шт. чорносливу, сіль, 80 г м’якого сиру, цибулина, будь ароматні трави.
Очищена цибулина дрібно шинкуется і обсмажується на будь-якому жирі.
Чорнослив промивається і заливається окропом.
Через 7-10 хвилин сухофрукти дрібно нарізати і змішуються з м’яким сиром. В начинку додається і цибульна піджарка.
Філе розрізається навскоси, щоб вийшла велика тонка основа, натирається сіллю і присмачується приправами.
На кожен шматок м’яса викладається ¼ начинки, після чого він згортається рулетом і закріплюється зубочистками.
Готується страва в гарячій духовій шафі 35 хвилин.
Подавати вийшло частування можна з будь-яким гарніром, але особливо воно добре поєднується з відварним рисом.