Куряче філе в сметанному соусі – 8 рецептів приготування

Ніжне куряче філе в сметанному соусі — це ситне блюдо, яке можна подавати з будь-яким гарніром. Це найкраща комбінація смаку і кольору. Готується дуже швидко. Пропонуємо ознайомитися з вибраними варіантами приготування страви.

Куряче філе в сметанному соусі, смажене на сковороді

Куряча грудка на сковороді готується з наступних продуктів:

  • філе курки без кістки — 400 гр;
  • сметана середньої жирності — 80 гр;
  • пісне масло — 3 стіл. л.;
  • мелений перець і сіль.

Філе ретельно обполіскуємо. При бажанні шкіру можна не використовувати в приготуванні. Потім м’ясо нарізати кубиком і обсмажити в розігрітій олії до появи жовтої скоринки — спочатку випарується рідина, а потім почне з’являтися скоринка. Це займе не більше 15-17 хвилин, якщо готувати на середньому вогні.

Далі до основного компоненту додаємо сметану, сіль з перцем, і все добре перемішуємо. Готуємо під кришкою чверть години. Перед подачею можна посипати рубаним кропом.

На замітку. Якщо хочеться отримати більш рідкий соус, можна влити трохи води — 2-3 ложки.

Доповнюємо рецепт грибами

Куряче філе з грибами — смачне і ситне поєднання.

Рецепт приготування містить список продуктів:

  • свіжі печериці — 400 гр;
  • куряче філе — 500 гр;
  • цибулина;
  • морква;
  • масло пісне — 2 стіл. л.;
  • сметана — 120 мл;
  • вода питна — 50-70 гр;
  • сіль, перець;
  • зелена цибуля — 50 гр пір’я.

Грудку обполіскуємо і ріжемо шматочками, обсмажуємо на середньому вогні.

Тим часом чистимо моркву і цибулю. Моркву тремо на крупну тертку, цибулю нарізаємо невеликим кубиком. Викладаємо до курки, додаємо сіль з перцем, перемішуємо і продовжуємо готувати.

Поки готується курка з овочами, ріжемо пластинками гриби. Через 10-15 хвилин готування курячого м’яса з овочами додаємо печериці, перемішуємо, накриваємо кришкою і трохи зменшуємо вогонь. Продовжуємо готувати чверть години.

Дивіться також:  Курка в духовці – 10 кращих рецептів

Сметану розводимо водою і заливаємо блюдо соусом, добре перемішуємо і залишаємо закипати. Як закипить, готуємо 5-7 хвилин.

Промиваємо цибульні пір’я, рубаємо.

Подаємо курку з печерицями в сметанному соусі з картоплею або крупою, притрусивши свіжою цибулею.

Грудка запечена у сметанному соусі в духовці

  • 4 половинки курячої грудки без кісток і шкіри;
  • сіль, перець за смаком;
  • щіпка куркуми;
  • 2 середніх моркви;
  • 200 гр сметани;
  • свіжий кріп за смаком;
  • ложка олії;
  • 2-4 часникових зубка.

Курку ретельно змити, нарізати невеликими брусочками і обсмажити в гарячому маслі протягом 5-7-ми хвилин, приправивши куркумою — м’ясо придбає приємний жовтуватий відтінок.

Тим часом почистити часник і моркву. Моркву крупно потерти, часник дрібно нарубати і змішати зі сметаною. Кріп дрібно порубати і додати в сметану, посолити, поперчити і перемішати.

Філе викласти у форму для запікання, перемішати з морквою і залити соусом. Запекти в розігрітій до 180 град. духовці протягом 20-ти хвилин.

В мультиварці

  • 600 гр курячої грудки без кістки;
  • 200 гр сметани;
  • цибулина;
  • пара часникових зубчиків;
  • 2 стіл. л. борошна;
  • 1-2 чайн. л. дрібної солі;
  • ⅓ Чайн. л. меленого перцю;
  • ¼ Чайн. л. цукру;
  • 1 стіл. л. олії соняшникової.

Мультиварку включаємо в режим «Смаження» на 10 хвилин, і розігріваємо в ній масло. Цибулю з часником чистимо, дрібно ріжемо і обсмажуємо в олії.

Тим часом прополіскуємо м’ясо, ріжемо невеликими шматочками. Викладаємо до цибульно-часниковою суміші, залишаємо обсмажуватися до кінця таймера, періодично помішуючи.

Після сигналу солимо і перчимо, заливаємо сметаною, додаємо цукор і борошно, розмішуємо. Включаємо програму «Гасіння», «Томління» або «Випічка», час 30 хвилин.

Варіант зі сметаною і сиром

  • куряче філе — 500 гр;
  • сметана — 150 гр;
  • цибуля — 1 середня головка;
  • сіль, перець;
  • набір спецій Для курки» — 1-2 чайн. л;
  • твердий сир — 70-100 гр;
  • вода — 50 гр;
  • топлене масло для смаження — 30-40 гр;
  • свіжа зелень за бажанням.
Дивіться також:  Курка в клярі – 14 рецептів на сковороді, мультиварці, в духовці

Філе нарізати кубиком і обсмажити протягом 10-ти хвилин. Тим часом почистити цибулю, нарізати дрібним кубиком. Додати до курки, додати суміш спецій «Для курки», перемішати і готувати ще 5 хвилин.

Сметану змішати з сіллю і перцем, розбавити водою. Твердий сир потерти на дрібну тертку.

Соусом залити м’ясо з цибулею, перемішати, дочекатися кипіння і готувати під кришкою ще 10 хвилин. Потім всипати сир, перемішати, тушкувати ще 2-3 хвилини.

Зелень за бажанням можна додати сметанний соус або використовувати свіжої для прикраси страви.

В сметанно-часниковому соусі

  • філе куряче — 650 гр;
  • часник — 4-5 зубків;
  • сметана — 200 гр;
  • борошно — 1 стіл. л. без гірки;
  • сіль, перець.

Борошно обсмажити на повільному вогні, на сухій сковороді до появи невеликий золотавості. Щоб мука не підгоріла, її потрібно постійно помішувати. Потім пересипати в миску викласти до неї сметану, додати перець і перемішати.

Філе змити, обсушити серветками/паперовими рушниками, нарізати невеликим кубиком і обсмажити в гарячому маслі протягом 20-ти хвилин — спочатку під кришкою, за 5-7 хвилин до кінця часу кришку зняти.

Часник почистити і видавити пресом у сметанний соус. Залити соусом м’ясо, перемішати і продовжити готування ще 7-10 хвилин, періодично помішуючи. Соус вийде густий.

Готуємо страву в горщиках

Куряче філе в сметанному соусі в духовці можна приготувати у вигляді повноцінного страви з гарніром з картоплі:

  • 400 гр курячого філе;
  • 6-8 середніх картоплин;
  • велика морква;
  • велика цибулина;
  • 250 гр сметани;
  • сушений кріп/петрушка;
  • сіль;
  • 150 гр твердого сиру.

Картоплю чистимо, ріжемо кубиком і викладаємо в горщики. Моркву і цибулю також чистимо. Моркву тремо на крупну тертку, цибулю дрібно ріжемо. Перемішуємо і викладаємо на картоплю другим шаром.

Дивіться також:  Узбецький коржик – 5 рецептів, як приготувати в домашніх умовах

Курку викладаємо зверху, нарізавши кубиком.

Сметану перемішуємо з сушеними травами і сіллю, порівну розливаємо в горщики. Вони повинні бути заповнені не до верху — повинно залишатися вільного простору на 2 див.

Ставимо горщики на решітку в духову піч, нагріваємо до 180-190 град. Запікаємо страву 40 хвилин.

Сир тремо на крупну тертку. Після закінчення 40 хвилин страву посипаємо сиром і ставимо ще на 10-15 хвилин у духовку.

На замітку. Рекомендується розігрівати духову піч разом з горщиками, а не заздалегідь. Глиняні та керамічні горщики можуть лопнути від перепаду температури.

З додаванням соєвого соусу

Пікантний смак надає страві соєвий соус.

Рецепт полягає в наступному:

  • куряче філе — 1 кг;
  • соєвий соус — 1 скл.;
  • сметана — 5 стіл. л.;
  • пісне масло — 2 стіл. л.;
  • вода — ½ скл.;
  • цибуля — 1 головка;
  • сушена зелень — 1 чайн. л.

Промите куряче філе ріжемо кубиком, складаємо в миску і заливаємо соусом, промаринуватися. Витримуємо 20-30 хвилин.

Тим часом підготуємо інші продукти. Цибулю чистимо, ріжемо тонкими півкільцями і обсмажуємо в олії. Сметану змішуємо із зеленню і розводимо водою.

М’ясо з’єднуємо з цибулею, соєвий соус зливати не потрібно. Всі викладаємо в сотейник і тушкуємо 20-25 хвилин. Далі заливаємо сметанним соусом, готуємо ще 5-7 хвилин, помішуючи. Подаємо з пастою або гарніром з картоплі.

Прокрутка до верху