Котлети з курячого фаршу – це одне з найпоширеніших страв, що подаються на обід або на вечерю в кожній родині. По-перше, курячі котлети можуть бути дуже варіативними, і приготовані по-різному, а по-друге, вони дуже ситні і для їх приготування не потрібно особливих зусиль.
Класичні курячі котлети в духовці
Класичні курячі котлети стануть відмінним обідом для вас і вашої родини. Спробуйте зробити їх самостійно, скориставшись наступним покроковим рецептом.
Для цього потрібно:
- філе курки або фарш – 0,5 кг;
- хліб – 150 г;
- цибуля – 1 шт.;
- молоко – 50 мл;
- яйце куряче – 1 шт.;
- раст. масло;
- спеції (сіль і перець).
Для приготування використовується виключно білий хліб. Зріжте з нього верхню скоринку і замочіть в мисці з молоком. Цибуля очищається від лушпиння і нарізати разом з часником на 4 рівних частини.
Якщо ви використовуєте для котлет філе, то пропустіть його через м’ясорубку з іншими інгредієнтами, попередньо нарізавши невеликими шматочками. Фарш солиться, перчится і змішується разом з яйцем. Перемішуємо і формуємо вручну котлети.
У розігріту сковороду наливають масло слонам в пів сантиметра, і викладаються котлети. Вони смажаться з кожного боку за 5-7 хвилин до появи підрум’яненою скоринки. Для подачі ви можете вибрати будь-який гарнір, який вам подобається.
З додаванням сиру
Розбавте смак звичайних котлет, додавши до них трохи сиру.
Що знадобиться:
- філе курки – 0,8 кг;
- сир – 200 г;
- яйце куряче – 1 шт.;
- цибуля ріпчаста – 2 шт.;
- борошно – 2 ст. ложки;
- кріп свіжий;
- спеції.
Куряче філе промивається і нарізати дуже дрібними шматочками. Туди ж в миску до нього сир натирається, вбивається яйце, насипається подрібнений кріп і борошно. Суміш солиться і перчится. Ретельно перемішуємо до тих пір, поки не вийде однорідна маса.
Формуем грудочки невеликого розміру і обвалюємо в борошні. Розігріваємо олію на сковороді. Його кількість може змінюватись в залежності від ступеня прожарки. Починаємо смажити котлети з сиром по 5 хвилин з кожної сторони. Подаємо готове блюдо разом з гарніром.
Рубані котлети з курячої грудки
Якщо ви бажаєте скуштувати ніжне і ситне блюдо, то виберіть рубані котлети з курячої грудки.
Для цього потрібно:
- філе куряче – 1 кг;
- цибуля ріпчаста – 1 шт.;
- сметана – 2 ст. ложки;
- яйце куряче – 1 шт.;
- борошно – 2 ст. ложки;
- сіль;
- перець.
Очищаємо грудку від шкіри і вибираємо з неї всі кістки, якщо вони є. Філе дрібно нарубается за допомогою спеціального сокири для м’яса. В якості альтернативи можна використовувати великий кухонний ніж. Перекладаємо філе в миску, куди також додаємо яйце, борошно і сметану. Перемішуємо, кладемо спеції.
Слідом в миску кладуть дрібно нашатковану цибулю. На сковороді розтоплюємо шматочок вершкового масла. Його має бути стільки, щоб вистачило на смаження всіх котлет. Формуємо з фаршу грудочки і обсмажуємо їх на сковороді з обох боків до появи гарної скоринки.
В паніровці
Для цього потрібно:
- філе куряче – 1 кг;
- цибуля ріпчаста – 1 шт.;
- морква – 1 шт.;
- батон нарізний – 3 шматочка;
- слив. масло – 50 г;
- панірувальні сухарі – 300 г;
- сіль – 1 ч. ложка;
- перець;
- раст. масло – 4 ст. ложки.
Цибуля очищається від лушпиння, ділиться на 2 частини і дрібно нарізати. Морква очищається і натирається на крупній тертці. Обсмажуємо суміш овочів на сковороді з маслом приблизно 5-7 хвилин, поки не з’явиться легкий рум’янець.
З батона знімається скоринка, і він деякий час вимочується у воді або молоці. Куряче філе нарізати шматочками невеликого розміру, змішується з хлібом, маслом, овочевий пасерування і пропускається через м’ясорубку. У готовий фарш додається сіль і перець, суміш ретельно перемішується. Формуємо котлети і обвалюють їх в паніровці. Можна зробити її самостійно заздалегідь. Обсмажуємо заготовки в паніровці на сковороді 5-7 хвилин. Візуально ступінь готовності можна визначати за появи рум’яної скоринки.
Соковиті курячі котлети з грибами
Хочете приготувати соковиті курячі котлети? Тоді скористайтеся наступним покроковим рецептом і будьте впевнені, що результат вас не розчарує!
Що знадобиться:
- куряче філе – 0,5 кг;
- печериці – 300 г;
- цибуля ріпчаста – 1 шт.;
- яйце куряче – 1 шт.;
- сметана – 2 ст. ложки;
- борошно – 2 ст. ложки;
- сіль;
- свіжий кріп;
- раст. масло;
- перець.
Гриби промиваємо, подрібнюємо їх і викладаємо в миску. Цибуля очищається від лушпиння і дрібно шинкуется. Змішуємо з ним печериці і обсмажуємо їх на сковороді 10 хвилин. Постійно помішуємо пасеровку, щоб вона не пригоріла. Куряче філе пропускаємо через м’ясорубку і викладаємо фарш в глибоку тарілку.
Нарізаємо дрібно зелень і подрібнюємо часник в часникодавці. Змішуємо всі складові для курячих котлет: грибну зажарку, фарш, зелень і часник. Ретельно перемішуємо і залишаємо суміш настоятися для того, щоб блюдо придбало смачний аромат і стало соковитіше. Потім формуємо грудочки і відправляємо їх обсмажуватися на сковороді по 7-10 хвилин з обох сторін.
В мультиварці на пару
Котлети на пару – це відмінне блюдо для тих, хто дотримується дієти або просто є прихильником здорового способу життя.
Для цього потрібно:
- філе куряче – 400 г;
- цибуля ріпчаста – 1 шт.;
- яйце куряче – 1 шт.;
- хліб білий – 4 шматочка;
- молоко – ½ склянки;
- раст. масло;
- сіль;
- перець.
Промиваємо куряче філе, насухо витираємо серветками або паперовим рушником і пропускаємо через м’ясорубку. З хліба зрізаємо скоринки і вимочуємо його в молоці. Якщо воно ввібрало занадто вологи, то можна злегка віджати. З лука знімається лушпиння, і він дрібно шинкуется. Обсмажуємо його приблизно 5 хвилин.
Змішуємо в мисці інгредієнти для котлет. Ретельно перемішуємо і формуємо грудочки однакового розміру. Поміщаємо їх у сітку поверх мультиварочной чаші, виставляємо режим «Варка на пару» на 20 хвилин. Через зазначений час котлети будуть готові.
З капустою
Що знадобиться:
- філе куряче – 0,6 кг;
- капуста – 200 г;
- яйце куряче – 1 шт.;
- борошно – 3 ст. ложки;
- часник – 1 зубчик;
- сухарі панірувальні – 100 г;
- раст. масло – 4 ст. ложки;
- сіль;
- перець.
Капуста очищається від верхніх листків і нарізається на кілька шматочків, після чого подрібнюється в блендері до стану пюре. Потім перекладаємо її в ту ж миску, де буде готуватися фарш. Філе пропускають через м’ясорубку або так само, як і капуста, подрібнюється за допомогою блендера.
Кладемо курку разом з капустою і перемішуємо. Слідом додається подрібнений часник, сіль, перець. Якщо хочете, можете додати спеціальну приправу для курки. Слідом йде яйце і борошно для скріплення компонентів. Формуємо котлети і обвалюємо їх у панірувальних сухарях. Обсмажуємо на розігрітій сковороді в олії до появи скоринки.
Дієтичні — без яєць
Легкий рецепт ніжних котлет, які можуть їсти навіть маленьким дітям.
Для цього потрібно:
- філе куряче – 0,8 кг;
- сир – 100 г;
- часник – 1 зубчик;
- цибуля ріпчаста – 2 шт.;
- сметана – 2 ст. ложки;
- гірчичний порошок – 1 ч. ложка;
- панірувальні сухарі – 150 г;
- сіль;
- перець.
Куряче філе нарізати шматочками і пропускається через м’ясорубку або блендер разом з цибулею і часником, попередньо подрібненими. Сир натирається на дрібній тертці. Додаємо в отриманий фарш спеції, гірчичний порошок, сметану і панірувальні сухарі. Ретельно перемішуємо суміш і відправляємо на 10-15 хвилин у холодильник, щоб компоненти скрепились між собою.
Через зазначений час дістаємо фарш і починаємо формувати котлети. Обсмажуємо їх під кришкою по черзі з двох сторін, доки не з’явиться рум’яна кірочка. Страву можна подавати з будь-яким гарніром.
По-киевски в духовці
Чи знаєте ви, що приготувати курячі котлети в духовці по-київськи в домашніх умовах насправді дуже легко? Обов’язково спробуйте і переконаєтеся в цьому самі!
Для цього потрібно:
- грудка куряча – 4 шт.;
- плавлений сир – 1 стакан;
- лім. сік – 1 ст. ложка;
- свіжа петрушка;
- часник – 2 зубчики;
- яйця курячі – 2 шт.;
- панірувальні сухарі – 2 склянки;
- мускатний горіх – ½ ч. ложки;
- сіль;
- перець.
Відбиваємо курячу грудку за допомогою кухонного сокири і повністю змащуємо її лимонним соком. Плавлений сир натирається на крупній тертці, змішують із зеленню, часником і мускатним горіхом. З отриманої суміші формується начинка для котлет довгастої форми. Із зазначеної кількості інгредієнтів виходить 4 штуки.
Начинка кладеться в середину відбитій грудки і загортається. Шви закріплюються за допомогою шпажок або зубочисток. Обвалюємо котлети повністю в паніровці і відправляємо їх у духовку. Контролюємо процес приготування візуально. Як тільки з’явиться рум’яна кірочка – котлети можна діставати. Не забудьте вийняти шпажки перед подачею! Найкращим гарніром буде картопляне або овочеве пюре.
З кабачком
Що знадобиться:
- готовий курячий фарш – 0,5 кг;
- кабачки – 0,5 кг;
- яйця курячі – 2 шт.;
- цибуля ріпчаста – 1 шт.;
- зелень;
- борошно – 2 ст. ложки;
- раст. масло;
- сіль;
- перець.
Кабачки натираються на тертці, цибулю і часник подрібнюються. Потім всі овочі змішуються з курячим фаршем. Додаємо в суміш пару яєць, зелень, сіль і перець. Ретельно перемішуємо ще раз. У разі, якщо кабачки випустили занадто багато соку, у фарш кладуть пара столових ложок борошна.
Формуємо вручну котлети. Краще всього заздалегідь змочити руки в холодній воді. Викладаємо заготовки на сковороду з розігрітим маслом. Обсмажуємо з обох боків до появи скоринки.
Класичний рецепт по-пожарски
Пожарські котлети відомі нам ще з пушкінських часів. Донині залишилася традиція готувати це чудове блюдо виключно з курки по рецептурі, що дійшла з першоджерел.
Для цього потрібно:
- філе куряче – 1 кг;
- хліб або нарізний батон – 0,5 кг;
- цибуля ріпчаста – 2 шт.;
- слив. масло – 150 г;
- вершки або молоко – 120 мл;
- раст. масло – 2 ст. ложки;
- сіль;
- перець.
Цибулю дрібно нарізати і обсмажується на сковороді з маслом, поки не стане прозорим. З хліба зрізати кірку. Відокремлюємо приблизно 70 грам м’якушки, яка буде використовуватися для приготування фаршу. Заливаємо його вершками. Куряче філе нарізаємо і подрібнюємо його в блендері або пропускаємо через м’ясорубку. Маса повинна бути однорідною – врахуйте цей момент. Залиште фарш на деякий час в морозилці.
Цибулю і розмочений м’якуш змішуються і теж подрібнюються в блендері. З’єднуємо цю частину з фаршем і ретельно перемішуємо. Додаємо сіль і перець. Добре вимішуємо фарш, щоб приправи повністю розподілилися по ньому.
Наступний крок – це додавання нарізаного на крупній тертці олії. Перемішуємо ще раз і при цьому стежимо, щоб масло не почало підтавати. Знову відправляємо фарш в морозилку на півгодини, щоб у ньому, як слід, скрепились всі компоненти і він не був рідким.
Паніровка для котлет робиться з дрібно нарізаних кубиків залишився хліба. Чим їх розмір менше, тим краще. Дістаємо фарш, формуємо котлети і обвалюють їх в паніровці. Обсмажуємо на сковороді по 2 хвилини з кожного боку. Приємного апетиту!