Курячі котлети – 11 смачних рецептів приготування

Котлети з курячого фаршу – це одне з найпоширеніших страв, що подаються на обід або на вечерю в кожній родині. По-перше, курячі котлети можуть бути дуже варіативними, і приготовані по-різному, а по-друге, вони дуже ситні і для їх приготування не потрібно особливих зусиль.

Класичні курячі котлети в духовці

Класичні курячі котлети стануть відмінним обідом для вас і вашої родини. Спробуйте зробити їх самостійно, скориставшись наступним покроковим рецептом.

Для цього потрібно:

  • філе курки або фарш – 0,5 кг;
  • хліб – 150 г;
  • цибуля – 1 шт.;
  • молоко – 50 мл;
  • яйце куряче – 1 шт.;
  • раст. масло;
  • спеції (сіль і перець).

Для приготування використовується виключно білий хліб. Зріжте з нього верхню скоринку і замочіть в мисці з молоком. Цибуля очищається від лушпиння і нарізати разом з часником на 4 рівних частини.

Якщо ви використовуєте для котлет філе, то пропустіть його через м’ясорубку з іншими інгредієнтами, попередньо нарізавши невеликими шматочками. Фарш солиться, перчится і змішується разом з яйцем. Перемішуємо і формуємо вручну котлети.

У розігріту сковороду наливають масло слонам в пів сантиметра, і викладаються котлети. Вони смажаться з кожного боку за 5-7 хвилин до появи підрум’яненою скоринки. Для подачі ви можете вибрати будь-який гарнір, який вам подобається.

З додаванням сиру

Розбавте смак звичайних котлет, додавши до них трохи сиру.

Що знадобиться:

  • філе курки – 0,8 кг;
  • сир – 200 г;
  • яйце куряче – 1 шт.;
  • цибуля ріпчаста – 2 шт.;
  • борошно – 2 ст. ложки;
  • кріп свіжий;
  • спеції.

Куряче філе промивається і нарізати дуже дрібними шматочками. Туди ж в миску до нього сир натирається, вбивається яйце, насипається подрібнений кріп і борошно. Суміш солиться і перчится. Ретельно перемішуємо до тих пір, поки не вийде однорідна маса.

Формуем грудочки невеликого розміру і обвалюємо в борошні. Розігріваємо олію на сковороді. Його кількість може змінюватись в залежності від ступеня прожарки. Починаємо смажити котлети з сиром по 5 хвилин з кожної сторони. Подаємо готове блюдо разом з гарніром.

Рубані котлети з курячої грудки

Якщо ви бажаєте скуштувати ніжне і ситне блюдо, то виберіть рубані котлети з курячої грудки.

Для цього потрібно:

  • філе куряче – 1 кг;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • сметана – 2 ст. ложки;
  • яйце куряче – 1 шт.;
  • борошно – 2 ст. ложки;
  • сіль;
  • перець.

Очищаємо грудку від шкіри і вибираємо з неї всі кістки, якщо вони є. Філе дрібно нарубается за допомогою спеціального сокири для м’яса. В якості альтернативи можна використовувати великий кухонний ніж. Перекладаємо філе в миску, куди також додаємо яйце, борошно і сметану. Перемішуємо, кладемо спеції.

Слідом в миску кладуть дрібно нашатковану цибулю. На сковороді розтоплюємо шматочок вершкового масла. Його має бути стільки, щоб вистачило на смаження всіх котлет. Формуємо з фаршу грудочки і обсмажуємо їх на сковороді з обох боків до появи гарної скоринки.

Дивіться також:  М’ясо по-китайськи – 8 рецептів приготування

В паніровці

Для цього потрібно:

  • філе куряче – 1 кг;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • морква – 1 шт.;
  • батон нарізний – 3 шматочка;
  • слив. масло – 50 г;
  • панірувальні сухарі – 300 г;
  • сіль – 1 ч. ложка;
  • перець;
  • раст. масло – 4 ст. ложки.

Цибуля очищається від лушпиння, ділиться на 2 частини і дрібно нарізати. Морква очищається і натирається на крупній тертці. Обсмажуємо суміш овочів на сковороді з маслом приблизно 5-7 хвилин, поки не з’явиться легкий рум’янець.

З батона знімається скоринка, і він деякий час вимочується у воді або молоці. Куряче філе нарізати шматочками невеликого розміру, змішується з хлібом, маслом, овочевий пасерування і пропускається через м’ясорубку. У готовий фарш додається сіль і перець, суміш ретельно перемішується. Формуємо котлети і обвалюють їх в паніровці. Можна зробити її самостійно заздалегідь. Обсмажуємо заготовки в паніровці на сковороді 5-7 хвилин. Візуально ступінь готовності можна визначати за появи рум’яної скоринки.

Соковиті курячі котлети з грибами

Хочете приготувати соковиті курячі котлети? Тоді скористайтеся наступним покроковим рецептом і будьте впевнені, що результат вас не розчарує!

Що знадобиться:

  • куряче філе – 0,5 кг;
  • печериці – 300 г;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • яйце куряче – 1 шт.;
  • сметана – 2 ст. ложки;
  • борошно – 2 ст. ложки;
  • сіль;
  • свіжий кріп;
  • раст. масло;
  • перець.

Гриби промиваємо, подрібнюємо їх і викладаємо в миску. Цибуля очищається від лушпиння і дрібно шинкуется. Змішуємо з ним печериці і обсмажуємо їх на сковороді 10 хвилин. Постійно помішуємо пасеровку, щоб вона не пригоріла. Куряче філе пропускаємо через м’ясорубку і викладаємо фарш в глибоку тарілку.

Нарізаємо дрібно зелень і подрібнюємо часник в часникодавці. Змішуємо всі складові для курячих котлет: грибну зажарку, фарш, зелень і часник. Ретельно перемішуємо і залишаємо суміш настоятися для того, щоб блюдо придбало смачний аромат і стало соковитіше. Потім формуємо грудочки і відправляємо їх обсмажуватися на сковороді по 7-10 хвилин з обох сторін.

В мультиварці на пару

Котлети на пару – це відмінне блюдо для тих, хто дотримується дієти або просто є прихильником здорового способу життя.

Для цього потрібно:

  • філе куряче – 400 г;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • яйце куряче – 1 шт.;
  • хліб білий – 4 шматочка;
  • молоко – ½ склянки;
  • раст. масло;
  • сіль;
  • перець.

Промиваємо куряче філе, насухо витираємо серветками або паперовим рушником і пропускаємо через м’ясорубку. З хліба зрізаємо скоринки і вимочуємо його в молоці. Якщо воно ввібрало занадто вологи, то можна злегка віджати. З лука знімається лушпиння, і він дрібно шинкуется. Обсмажуємо його приблизно 5 хвилин.

Дивіться також:  Шаурма з куркою в домашніх умовах — 9 рецептів

Змішуємо в мисці інгредієнти для котлет. Ретельно перемішуємо і формуємо грудочки однакового розміру. Поміщаємо їх у сітку поверх мультиварочной чаші, виставляємо режим «Варка на пару» на 20 хвилин. Через зазначений час котлети будуть готові.

З капустою

Що знадобиться:

  • філе куряче – 0,6 кг;
  • капуста – 200 г;
  • яйце куряче – 1 шт.;
  • борошно – 3 ст. ложки;
  • часник – 1 зубчик;
  • сухарі панірувальні – 100 г;
  • раст. масло – 4 ст. ложки;
  • сіль;
  • перець.

Капуста очищається від верхніх листків і нарізається на кілька шматочків, після чого подрібнюється в блендері до стану пюре. Потім перекладаємо її в ту ж миску, де буде готуватися фарш. Філе пропускають через м’ясорубку або так само, як і капуста, подрібнюється за допомогою блендера.

Кладемо курку разом з капустою і перемішуємо. Слідом додається подрібнений часник, сіль, перець. Якщо хочете, можете додати спеціальну приправу для курки. Слідом йде яйце і борошно для скріплення компонентів. Формуємо котлети і обвалюємо їх у панірувальних сухарях. Обсмажуємо на розігрітій сковороді в олії до появи скоринки.

Дієтичні — без яєць

Легкий рецепт ніжних котлет, які можуть їсти навіть маленьким дітям.

Для цього потрібно:

  • філе куряче – 0,8 кг;
  • сир – 100 г;
  • часник – 1 зубчик;
  • цибуля ріпчаста – 2 шт.;
  • сметана – 2 ст. ложки;
  • гірчичний порошок – 1 ч. ложка;
  • панірувальні сухарі – 150 г;
  • сіль;
  • перець.

Куряче філе нарізати шматочками і пропускається через м’ясорубку або блендер разом з цибулею і часником, попередньо подрібненими. Сир натирається на дрібній тертці. Додаємо в отриманий фарш спеції, гірчичний порошок, сметану і панірувальні сухарі. Ретельно перемішуємо суміш і відправляємо на 10-15 хвилин у холодильник, щоб компоненти скрепились між собою.

Через зазначений час дістаємо фарш і починаємо формувати котлети. Обсмажуємо їх під кришкою по черзі з двох сторін, доки не з’явиться рум’яна кірочка. Страву можна подавати з будь-яким гарніром.

По-киевски в духовці

Чи знаєте ви, що приготувати курячі котлети в духовці по-київськи в домашніх умовах насправді дуже легко? Обов’язково спробуйте і переконаєтеся в цьому самі!

Для цього потрібно:

  • грудка куряча – 4 шт.;
  • плавлений сир – 1 стакан;
  • лім. сік – 1 ст. ложка;
  • свіжа петрушка;
  • часник – 2 зубчики;
  • яйця курячі – 2 шт.;
  • панірувальні сухарі – 2 склянки;
  • мускатний горіх – ½ ч. ложки;
  • сіль;
  • перець.

Відбиваємо курячу грудку за допомогою кухонного сокири і повністю змащуємо її лимонним соком. Плавлений сир натирається на крупній тертці, змішують із зеленню, часником і мускатним горіхом. З отриманої суміші формується начинка для котлет довгастої форми. Із зазначеної кількості інгредієнтів виходить 4 штуки.

Дивіться також:  Рибні тефтелі – 6 дуже смачних рецептів

Начинка кладеться в середину відбитій грудки і загортається. Шви закріплюються за допомогою шпажок або зубочисток. Обвалюємо котлети повністю в паніровці і відправляємо їх у духовку. Контролюємо процес приготування візуально. Як тільки з’явиться рум’яна кірочка – котлети можна діставати. Не забудьте вийняти шпажки перед подачею! Найкращим гарніром буде картопляне або овочеве пюре.

З кабачком

Що знадобиться:

  • готовий курячий фарш – 0,5 кг;
  • кабачки – 0,5 кг;
  • яйця курячі – 2 шт.;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • зелень;
  • борошно – 2 ст. ложки;
  • раст. масло;
  • сіль;
  • перець.

Кабачки натираються на тертці, цибулю і часник подрібнюються. Потім всі овочі змішуються з курячим фаршем. Додаємо в суміш пару яєць, зелень, сіль і перець. Ретельно перемішуємо ще раз. У разі, якщо кабачки випустили занадто багато соку, у фарш кладуть пара столових ложок борошна.

Формуємо вручну котлети. Краще всього заздалегідь змочити руки в холодній воді. Викладаємо заготовки на сковороду з розігрітим маслом. Обсмажуємо з обох боків до появи скоринки.

Класичний рецепт по-пожарски

Пожарські котлети відомі нам ще з пушкінських часів. Донині залишилася традиція готувати це чудове блюдо виключно з курки по рецептурі, що дійшла з першоджерел.

Для цього потрібно:

  • філе куряче – 1 кг;
  • хліб або нарізний батон – 0,5 кг;
  • цибуля ріпчаста – 2 шт.;
  • слив. масло – 150 г;
  • вершки або молоко – 120 мл;
  • раст. масло – 2 ст. ложки;
  • сіль;
  • перець.

Цибулю дрібно нарізати і обсмажується на сковороді з маслом, поки не стане прозорим. З хліба зрізати кірку. Відокремлюємо приблизно 70 грам м’якушки, яка буде використовуватися для приготування фаршу. Заливаємо його вершками. Куряче філе нарізаємо і подрібнюємо його в блендері або пропускаємо через м’ясорубку. Маса повинна бути однорідною – врахуйте цей момент. Залиште фарш на деякий час в морозилці.

Цибулю і розмочений м’якуш змішуються і теж подрібнюються в блендері. З’єднуємо цю частину з фаршем і ретельно перемішуємо. Додаємо сіль і перець. Добре вимішуємо фарш, щоб приправи повністю розподілилися по ньому.

Наступний крок – це додавання нарізаного на крупній тертці олії. Перемішуємо ще раз і при цьому стежимо, щоб масло не почало підтавати. Знову відправляємо фарш в морозилку на півгодини, щоб у ньому, як слід, скрепились всі компоненти і він не був рідким.

Паніровка для котлет робиться з дрібно нарізаних кубиків залишився хліба. Чим їх розмір менше, тим краще. Дістаємо фарш, формуємо котлети і обвалюють їх в паніровці. Обсмажуємо на сковороді по 2 хвилини з кожного боку. Приємного апетиту!

Прокрутка до верху