Курячі нагетси – багатьма його улюблену страву, яку можна подати в якості самостійного, з кетчупом, кислувато-солодким або гірчичним соусом і гарніром. Це може бути гаряча закуска або повноцінне друге блюдо. Залежить від того, як приготувати і з чим подати.
Класичні курячі нагетси
Шматочки ніжного, дієтичного м’яса залюбки їдять діти. Як приготувати це блюдо? Ви можете, звичайно, вибрати максимально простий варіант – купити напівфабрикати. Але краще все-таки витратьте на пару хвилин більше і зробіть нагетси з філе курки – так і смачніше, і вже точно корисніше.
Найпопулярнішими вважаються нагетси, приготовані традиційним способом. Для його реалізації вам знадобиться: одна куряча грудка, сіль, перець.
- М’ясо розрізаємо вздовж волокон шматками товщиною 1 см, солимо і перчимо. Якщо хочете, можете додати сушені трави, приправи для курки.
- Тепер готуємо кляр для нагетсів. В окрему ємність всипаємо просіяне борошно. В інший глибокій мисці збиваємо 2 яйця. І ще одна тарілка – панірувальні сухарі.
- М’ясо по черзі обволікає в борошні, яєчної суміші і сухарях і відправляємо в гаряче масло на розпечену сковорідку. Обсмажуємо шматочки з двох сторін, а потім викладаємо на паперову серветку – вона прибере надлишки масла.
Рецепт, як в Макдональдсі
Ваші непосидючі діти просяться в Макдональдс? Ви теж не проти поласувати улюбленими курячими наггетсами? Так чому б не приготувати їх вдома? Це і дешевше, і корисніше, і смачніше, до речі.
Основний інгредієнт страви – куряче філе. Візьміть 2 штуки або 500 р.
Для додання м’ясу більш яскравого смаку знадобиться:
- сіль, перець, куркума (по щіпці);
- сік половини лимона;
- можна ще подрібнити 3 – 4 зубчики часнику.
Вмочати філе будемо в яйці і панірувальних сухарях, а смажити на рослинній олії. Отже, приступаємо.
- Промийте філе під проточною водою і просушіть рушником. Наріжте м’ясо на шматочки і викладіть їх в скляну ємність.
- Тепер з’єднуємо сіль, перець, часник і спеції до смаку, перемішуємо. Тільки не переборщіть.
- В окремій мисці збиваємо яйце, вливаємо трохи води і додаємо лимонний сік.
- Сухарі висипаємо в плоску тарілку.
- Шматочки філе мачає в яєчної маси, обкачуємо в сухарях, а потім викладаємо на сковороду, де вже встиг розігрітися рослинне масло.
- Смажимо, поки не утвориться скоринка. Потім викладаємо на тарілку, застелену паперовими серветками.
Нагетси подають відразу після приготування, ще гарячими. До страви відмінно підходить кетчуп, сирний або який-небудь інший соус.
З содою і крохмалем
Щоб куряче м’ясо вийшло дуже ніжним і соковитим, можете приготувати його за цим рецептом. Він передбачає додавання крохмалю, який розм’якшує курятину. Нагетси виходять не тільки смачними, але і зовнішній вигляд у них презентабельний, тому без проблем можете подавати така страва до святкового столу.
- Промиваємо філе і ріжемо його на шматочки.
- М’ясо солимо, додаємо 1 ч. л. харчової соди і лимонний сік (приблизно стільки ж), перемішуємо.
- Тепер черга крохмалю. Знову заважаємо склад і залишаємо на 20 хвилин маринуватися.
- Обвалюємо м’ясо в борошні й обсмажуємо на олії на розпеченій сковороді.
- Виймаємо, знімаємо залишки жиру за допомогою серветки і подаємо до столу.
До цієї страви можна приготувати гарнір або соус, а можна подати його просто з кетчупом. Рум’яні шматочки соковитого курячого м’яса з апетитною скоринкою розлітаються «на ура».
Нагетси з філе в духовці
За цим рецептом ви можете приготувати нагетси з курячої грудки без зайвої олії. На два філе середнього розміру візьмемо 2 яйця, склянка панірувальних сухарів, спеції (для курки), сіль.
- Грудку ріжемо, яйце збиваємо.
- В яєчну суміш викладаємо шматочки м’яса, солимо, перчимо та ретельно перемішуємо.
- В окремій ємності змішуємо сухарі зі спеціями.
- Кожен шматочок обволікає в панірувальної суміші і викладаємо на деко, змащене рослинним маслом.
- Нагетси відправляємо в духовку на чверть години, після чого виймаємо, перевертаємо і ставимо ще на 5 хвилин.
З сирною начинкою
Такі нагетси виходять неймовірно смачними. Для їх приготування візьміть 2 шт. курячого філе, 200 г твердого сиру, 2 яйця, 100 г сухарів для панірування, спеції і сіль.
- Сир натираємо на тертці або дрібно рубаємо соломкою.
- М’ясо нарізаємо на квадратики, солимо і проробляємо в кожному невеликий розріз, який відразу ж наповнюємо сиром.
- В іншій ємності збиваємо яйця.
- Сухарі змішати зі спеціями.
- Кожен шматочок занурюємо в яєчну масу, а потім в паніровку, після чого відправляємо на деко, змащене рослинним маслом.
- Запікаємо нагетси при температурі 180 градусів 12 хвилин. Протягом цього часу один раз шматочки перевертаємо, щоб утворилася рум’яна кірочка з двох сторін.
Краще всього подавати нагетси з сиром, доповнивши їх гарніром. Наприклад, дуже добре вони йдуть з картопляним пюре.
Не забудьте про соусі, він підкреслює і посилює смак страви.
Простий варіант в мікрохвильовці
Немає часу або бажання готувати? Купіть в супермаркеті готові курячі нагетси. Вийміть їх з коробки і викладіть на скляну тарілку. Довести м’ясо до готовності можна в мікрохвильовці на потужності 900 Вт протягом 2 – 3 хвилин.
З курячого фаршу
- Беремо куряче філе, подрібнюємо його в фарш на м’ясорубці, солимо, перчимо і додаємо дрібно нарізану зелень.
- У мисці збиваємо 2 яйця.
- Просіяне борошно (2 ст. л.) і сухарі для панірування (стакан) розподіляємо по різних тарілках.
- З фаршу формуємо невеликі котлетки. Занурюємо їх у яйце, потім в борошно, ще раз в яйце і сухарі.
- Нагетси з курячого фаршу обсмажуємо на соняшниковій олії по 5 хвилин з кожної сторони. Сковорода повинна бути обов’язково розжареним.
Нагетси з кунжутом
Обсмажені в кунжуті нагетси покриваються апетитною хрусткою скоринкою. М’ясо виходить соковитим і ніжним.
Підготуйте 4 курячі грудки середнього розміру, 3 яйця, 3 ст. л. борошна, 100 г кунжутного насіння, сіль, спеції.
- М’ясо посолити, поперчити, нарізати.
- Яйце збити, додати спеції.
- Шматочки курячого м’яса обваляти в борошні, в яєчної маси, в кунжуті.
- Обсмажити на соняшниковій олії з двох сторін.
Все, блюдо готове, можете подавати до столу. Ситні, смачні, ароматні курячі нагетси не залишать байдужими ні вас, ні ваших близьких.
Дієтичний рецепт в мультиварці
Ви на дієті? Або просто не є шанувальником жирних страв?
Спробуйте зробити нагетси дієтичними, приготувавши їх в мультиварці. Їх калорійність значно нижче тих, які обсмажені на сковороді в соняшниковій олії.
Отже, нам знадобляться такі інгредієнти:
- 2 курячі грудки;
- сіль, перець, спеції – за бажанням;
- борошно – 3 ст. л.;
- панірувальні сухарі – скільки візьме;
- 2 яйця.
Алгоритм приготування:
- М’ясо потрібно промити, просушити і нарізати порційними шматками. Посолити їх і приправити спеціями.
- Яйце збити, додати борошно і перемішати. Сухарі висипати в тарілку. Чашу мультиварки змастити рослинним маслом. Саме змастити! М’ясо не повинно в ньому плавати. Вибираємо режим «Смаження», час приготування – 15 хвилин.
- Кожен шматочок курятини занурюємо в яєчно-борошняну суміш, обволікає в сухарях і викладаємо на дно чаші, де обсмажуємо кожну сторону протягом 6-ти хвилин. Три хвилини з них піде на розігрівання чаші.
Можна приготувати курячі нагетси в мультиварці і на режимі «Фритюр», але дієтичними вони не вийдуть. Втім, теж будуть дуже смачними. Приємного апетиту!