Важко повірити в те, що ще зовсім недавно курячі ніжки користувалися пошаною тільки в Китаї. Сьогодні вони завоювали весь світ! Доступність, простота приготування і неймовірний смак роблять такий продукт незамінним на нашій кухні.
Курячі ніжки, тушковані в мультиварці
Страви з курки люблять готувати в кожній родині. Для страв можна використовувати будь-які частини тушки, але самими будь-для багатьох є саме курячі ніжки. Варіантів їх приготування безліч, але ми почнемо з найпростішого і, головне, швидкого – згасимо курячі ніжки в мультиварці.
Інгредієнти:
- шість ніжок птиці;
- цибулина;
- купаж спецій для курки;
- масло, зелень.
Спосіб приготування:
- У миску кладемо м’ясо, посипаємо його приправами, змішуємо і маринуємо 25 хвилин.
- На мультиварці встановлюємо режим «Смаження» і обсмажуємо продукт в олії протягом 10 хвилин.
- Тепер кладемо до нього кільця цибулі, наливаємо трохи води, перемикаємо на режим «Гасіння» і ставимо таймер на півгодини.
- За кілька хвилин до готовності покласти рубану зелень.
В листковому тесті в духовці
Якщо ви вирішили порадувати своїх близьких оригінальним блюдом, але ніяк не визначитеся з рецептом, то приготуйте їм курячі ніжки в листковому тісті. Для рецепту можете купити вже готове тісто або приготувати його самостійно – так буде навіть краще.
Важливо добре промити і, головне, обсушити гомілки, адже якщо на тісто потрапить вода, то воно пропечеться нерівномірно і може порватися.
Інгредієнти:
- шість курячих ніжок (кількість можна збільшувати);
- упаковка листкового тіста;
- три ложки борошна;
- три часникового зубчики;
- 220 г сиру.
Спосіб приготування:
- Обсушені гомілки натираємо сумішшю прянощів і кришеною часнику.
- Сир ріжемо довгими скибочками і вкладаємо їх в простір між м’ясом і шкірою.
- Робочу поверхню посипаємо борошном. Розкачуємо тісто товщиною не більше 5 мм і нарізаємо довгими смужками.
- Кожну ніжку загортаємо в тісто і кладемо на деко, застелене пергаментом.
- Запікаємо заготовки 45 хвилин при температурі 180°С
Як посмажити з хрусткою скоринкою на сковороді
Для приготування апетитного страви з курки не обов’язково шукати складні рецепти, адже можна просто посмажити курячі ніжки на сковороді. Від соковитого м’яса із хрусткою скоринкою важко відмовитися.
Головне, при смаженні використовувати паніровку, так як без неї м’ясо птиці просто висохне. Щоб поліпшити смак, гомілки можна замаринувати в будь-якому маринаді і з різними спеціями.
Інгредієнти:
- гомілки птиці;
- спеції;
- олія для обсмажування;
- 180 мл вершків.
Спосіб приготування:
- Гомілки птиці посипаємо спеціями і кладемо їх у суху сковороду.
- Вершки (їх можна замінити сметаною або майонезом) змішуємо з приправами і, при бажанні, додаємо будь-яку зелень.
- Соусом заливаємо ніжки і готуємо їх під закритою кришкою протягом 25 хвилин.
- Як тільки гомілки вберуть в себе весь соус, вливаємо олію і обсмажуємо їх до появи хрусткої скоринки.
Фаршировані курячі ніжки
Якщо ви думаєте, що нафарширувати можна тільки цільну тушку курки, то ви глибоко помиляєтеся. Для фарширування можна взяти і інші частини туші. Наприклад, гомілки з начинкою з круп, грибів, овочів – дивно смачне блюдо!
Інгредієнти:
- ніжки птиці;
- 420 г грибів;
- дві ложки сметани;
- цибулина;
- олія, спеції.
Спосіб приготування:
- Щоб нафарширувати ніжки, з них потрібно витягнути кістка. Тут немає нічого складного, головне робити все акуратно. Підніміть шкірку і стягнете її наче панчоха, намагайтеся не порвати.
- З кістки гострим ножем зріжте м’ясо і біля основи переріжте її. У вас повинна залишитися шкура з маленькими суглобом на кінці.
- Цибулю і гриби ріжемо кубиками й обсмажуємо в олії разом з сіллю і перцем.
- Відправляємо В блендер шматочки обрізаного м’яса і обсмажені гриби з цибулею, вливаємо сметану і подрібнюємо все до стану фаршу.
- Курячі шкірки наповнюємо начинкою і кладемо на деко. Збризкуємо заготовки маслом і готуємо протягом години при температурі 200°С.
Готуємо по-віденськи
Курячі ніжки по-віденськи – рецепт, знайомий жителям багатьох країн світу. Його полюбили за простоту приготування, чудовий смак ніжного м’яса і аромат золотистої скоринки.
Інгредієнти:
- гомілки птиці;
- два сирих яйця;
- борошно;
- 200 г сухарів для панірування;
- дві ложки лимонного соку;
- по 1 ч. л. куркуми і паприки;
- сіль, перець, олія.
Спосіб приготування:
- Гомілки птиці маринуємо півгодини в лимонному соку з додаванням спецій.
- Для обжарювання потрібно підготувати три склади. В першу піалу висипаємо борошно, у другій збовтуємо яйця, а в третій змішуємо сухарі з паприкою і куркумою.
- Пересмажуємо гомілки до готовності на сковороді або у фритюрі.
Курячі гомілки в духовці зі сметаною
Приготування страв з курки є самим безпрограшним варіантом, як для сімейного, так і для урочистого застілля. Якщо переглянути рецепти, то можна помітити, що м’ясо птиці перед термічною обробкою зазвичай маринують.
Маринад може бути різним за смаком – солоним, солодким, гострим, кислим або поєднує відразу кілька смаків.
Ми ж пропонуємо смачно приготувати курячі ніжки зі сметаною. Завдяки молочній кислоті м’ясо виходить дуже ніжним і соковитим.
Інгредієнти:
- кіло курячих ніжок;
- півлітра сметани;
- чотири часникового зубчики;
- спеції (карі, коріандр);
Спосіб приготування:
- Сметану з’єднайте з подрібненими зубчиками часнику, сіллю, перцем, коріандром і каррі.
- Маринуємо гомілку в сметанному соусі протягом п’яти годин.
- У форму перекладаємо гомілку разом з маринадом і запікаємо 45 хвилин, температура – 190°С.
В маринаді з майонезу і соєвого соусу
Соєвий соус – унікальна приправа. Він поживний, малокалорійний та надає готовим стравам красивий колір і аромат. І сьогодні ми візьмемо його за основу маринаду для курячих ніжок.
Інгредієнти:
- десять ніжок курки;
- 220 мл майонезу (сметани);
- півсклянки соєвої приправи;
- дві ч. л. паприки;
- по 1 ч. л. коріандру, сушеного часнику і прянощі для птиці.
Спосіб приготування:
- В піалу висипаємо всі спеції, виливаємо соєву приправу і майонез. Змішуємо компоненти.
- В маринад кладемо гомілки птиці і залишаємо їх на півгодини.
- У форму кладемо замариновані ніжки, поливаємо їх залишилися складом і відправляємо в духовку на півгодини при температурі 200°С.
Курячі ніжки з рисом в духовці
Жіноча доля така, що кожен раз доводиться ламати голову над тим, чим нагодувати свою сім’ю. Іноді на такі роздуми абсолютно немає часу і залишається тільки шукати рецепт смачного, але швидкого у приготуванні страви.
Курячі ніжки в духовці з рисом – саме те, що потрібно, коли потрібно приготувати разом м’ясо і гарнір.
Інгредієнти:
- сім курячі гомілки;
- 320 г рисових зерен;
- 640 мл води;
- по дві морквини і цибулини;
- дві ложки сметани.
Спосіб приготування:
- Першим ділом робимо зажарку з натертого помаранчевого овоча і дрібних шматочків лука.
- Гомілки птиці маринуємо в соусі з сметани, солі і будь-яких спецій. Тут можна використовувати сушений часник, коріандр або просто готовий купаж приправ для курки.
- На дно форми викладаємо овочеву зажарку, зверху розподіляємо зерна рису і солимо. Наливаємо воду і кладемо курячі ніжки.
- Форму прикриваємо фольгою (не обов’язково) і ставимо в духовку на годину. Температура – 180°С.
В кисло-солодкому соусі
Кисло-солодкий соус особливо цінують в азіатській кухні, так як саме він здатний тонко підкреслити смак м’яса.
Самий смачний соус виходить зі свіжих овочів і фруктів, але для швидкого рецепта підійдуть вже готові приправи.
Інгредієнти:
- вісім курячих ніжок;
- за шість ложок соєвої приправи і червоного сухого вина;
- чотири ложки меду (рідкого);
- дві ложки томатного пюре.
Спосіб приготування:
- В глибокий сотейник виливаємо вино, соєвий соус, мед і томат-пюре. Інгредієнти перемішуємо, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння.
- Викладаємо в готовий склад ніжки птиці. Накриваємо продукти кришкою, зменшуємо вогонь і тушкуємо блюдо 25 хвилин, час від часу перевертаючи гомілки.
Тушковані з цибулею і часником
Приготувати тушковані курячі ніжки не так складно – просто додайте цибулю і часник. М’ясо виходить ніжним і ароматним, а на гарнір можна відварити рис і приготувати овочевий салат.
Інгредієнти:
- гомілка птиці;
- п’ять часникових зубчиків;
- п’ять цибулин;
- навар від курки (або вода).
Спосіб приготування:
- Гомілки птахи трохи присаливаем, перчимо і смажимо в глибокому сотейнику до остаточної готовності.
- До м’яса викладаємо дрібно покришений часник і нарізану цибулю. Наливаємо сюди ж бульйон, прикриваємо продукти кришкою і тушкуємо блюдо півгодини.
- Поки м’ясо готується, можна відварити рис і порізати салат.
У каструлі з томатним соусом
Курячі ніжки можна приготувати з томатним соусом. У результаті м’ясо вийде дуже ніжним і буде легко відокремлюватися від кісток. Особливу пікантність блюду додасть деяку кількість подрібненого часнику.
Інгредієнти:
- вісім курячих ніжок;
- три часникового зубчики;
- два моркви і одна велика цибулина;
- чотири ложки томат-пюре;
- лавровий лист, перець, сіль;
- олія для смаження.
Спосіб приготування:
- Гомілки птиці маринуємо годину в суміші з солі, перцю і рубаних часточок часнику.
- Беремо каструлю, ллємо в неї масло і пасеруємо нашатковану півкільцями цибулю з натертим помаранчевим овочем.
- Як тільки продукти розм’якшуватися, кладемо до них томат-пюре, змішуємо і тушкуємо п’ять хвилин.
- Окремо на сковороді до рум’яності обсмажуємо курятину і відправляємо в каструлю до овочів.
- Наливаємо воду, солимо компоненти страви і тушкуємо 40 хвилин. За три хвилини до того, як вимкнути плиту, покладемо в каструлю лавровий лист.
Як приготувати з картоплею
Поєднання курячого м’яса і картоплі можна сміливо назвати вже класикою кулінарії. З таких інгредієнтів можна приготувати найрізноманітніші страви, і ми пропонуємо найпростіший варіант – курячі стегенця з картоплею в духовці.
Інгредієнти:
- за рівної кількості курячих ніжок і картопляних бульб;
- цибулина;
- дві ложки прянощів для курки;
- півсклянки води.
Спосіб приготування:
- М’ясні ніжки присмачую приправами і забуваємо про них на 25 хвилин.
- На дно форми з олією викладаємо картопляні часточки, які зверху посипаємо кільцями цибулі.
- На овочі кладемо курячі ніжки, наливаємо воду, прикриваємо продукти фольгою і печемо годину при 200 градусах.
- Щоб ніжки підрум’янилися, за 15 хвилин до готовності зніміть фольгу.
Гомілки по-селянськи
Таке словосполучення вже викликає апетит, адже багато хто з нас проводили час в селі і пам’ятають, якими смачними стравами годували нас бабусі. А адже вони знають всі секрети приготування простих, але дуже смачних страв.
Інгредієнти:
- гомілки птиці;
- кіло картоплі (краще молодий);
- 180 мл сметани;
- 40 мл гірчиці;
- чотири зубці часнику;
- кріп;
- паніровка.
Спосіб приготування:
- У сметану висипаємо всі спеції, а також кришений часник. В соусі маринуємо дві години ляшки.
- Картоплю нарізаємо пластинами і змішуємо їх з маслом, сіллю, перцем і подрібненим кропом. Перемішуємо ретельно, щоб кожен картопляний слайс просочився приправами.
- Запікати основні інгредієнти будемо окремо, але одночасно. Для цього м’ясні заготовки паніруємо сухарями, кладемо у форму і відправляємо в духовку на нижній рівень.
- Картопля розкладаємо на іншому деку і розміщуємо його на середньому рівні.
- Запікаємо продукти протягом 45 хвилин, температура – 200°С.
На тарілці розкладаємо картоплю, поряд – м’ясо і посипаємо все зеленню.
Готуємо в рукаві
У кулінарному рукаві теж цілком можна запекти курячі ніжки. Їх смак виходить дуже ніжним, а м’ясо – м’яким.
У такому рецепті не потрібно використовувати масло, адже м’ясо буде нудитися у власному соку.
Інгредієнти:
- гомілки птиці;
- три зубці часнику;
- по дві ложки кетчупу та майонезу;
- спеції за смаком.
Спосіб приготування:
- Кладемо В ємність гомілки птиці, приправляємо їх спеціями, добре натираємо подрібненими часниковими зубчиками і змішуємо з заправкою з кетчупу і майонезу.
- В кулінарний рукав укладаємо отримані заготовки, робимо в целофані кілька проколів і готуємо страву 35 хвилин при температурі 200°С.
Печеня з курячих ніжок
Важко знайти людину, який би не любив спекотне, але мало хто знає, що його можна приготувати не тільки з свинини, але і з курячих ніжок. А як? Записуйте рецепт!
Інгредієнти:
- 700 г гомілки птиці;
- 300 г моркви;
- 20 г топленого масла;
- два кубики овочевого бульйону;
- 180 мл білого вина;
- 120 г горошку (зеленого);
- ложка солі;
- по половині 1 ч. л. чебрецю і сушеного часнику.
Спосіб приготування:
- М’ясо маринуємо в вині з додаванням солоних гранул та інших сухих спецій. Щоб воно просочилося, буде потрібно дві години, але для кращого смаку, можна залишити його в цьому складі на ніч.
- Замариновані курячі ніжки обсмажуємо на олії.
- На окремій сковороді з топленим маслом моркву пасеруємо з додаванням солі. Потім тушкуємо оранжевий овоч разом з горошком п’ять хвилин в овочевому бульйоні.
- У будь-яку керамічну ємність кладемо м’ясо з овочами і бульйоном. Накриваємо продукти і готуємо їх вже в духовці 35 хвилин. Температура – 180°С.
По суті, м’ясо курки має нейтральний смак, але при цьому воно добре вбирає в себе аромати і смак інших продуктів. Тому маринади, соуси і спеції є важливим інгредієнтом в його приготуванні. І в залежності від того, які приправи або компоненти будуть використані, курячі ніжки вийдуть солодкими, гострими, ніжними або пряними. А от варити курячі ніжки, запікати, фарширувати або гасити – вирішувати тільки вам.