Курячі ніжки на сковороді – 9 смачних рецептів приготування

Гомілки домашньої курки є не тільки смачним, але і бюджетним продуктом. Завдяки універсальності і хорошою сполучуваності з іншими компонентами, їх можна приготувати різними способами, але найбільш смачними вони виходять в смаженому вигляді. Отже, як можна посмажити курячі ніжки на сковороді, і з якими добавками вони вийдуть найбільш смачними?

Готуємо в паніровці

І нижче представлений найбільш простий спосіб приготування.

Для його виконання потрібно мінімум інгредієнтів:

  • самі гомілки;
  • сухарі для панірування;
  • пара курячих яєць;
  • звичайна сіль;
  • мікс перців і інші «курячі» спеції;
  • пісне масло.

Бажано купувати голяшки на ринку (вони будуть більш м’ясистими і смачними), а для смаження використовувати суміш вершкового і рослинного масел.

Готують ніжки наступним чином:

  • М’ясо ретельно вимити, обсушити одноразовими рушниками.
  • Зробити маринад, змішавши яйця з міксом перцем і сіллю.
  • Гомілки замаринувати в отриманій суміші мінімум на 2 години, а краще всього дати їм постояти ніч у холодильнику.
  • Прогріти на сковороді суміш вершкового і рослинного масел.
  • Ніжки ретельно обваляти в паніровці і обсмажити з одного боку без кришки до утворення хорошою щільною скоринки. Після цього перевернути їх на інший бік, накрити сковороду і продовжувати готувати на повільному вогні близько півгодини.

Готову страву подають на стіл в гарячому вигляді. Вона стане чудовим доповненням до картопляного пюре та овочевого салату.

З хрусткою скоринкою

Для такої страви слід вибирати гомілки з товстою шкіркою, оскільки саме вона «відповідальна» за утворення хрусткої скоринки.

Якщо «запчастини» виявилися від молодої птиці з ніжною тонкою шкірою, то страва може вийти занадто сухим і жорстким.

Вам будуть потрібні:

  • самі гомілки;
  • сіль;
  • перець;
  • масло для обсмажування.

Краще всього, якщо сковорода для готування буде з товстим дном і стінками. Прогрів в такому посуді буде більш рівномірним, а страва не пригорить.

Приготувати курячі ніжки з смачно похрустывающей скоринкою дуже просто наступним чином:

  • М’ясо ретельно промити, змастити сумішшю перців із звичайною сіллю.
  • У сковороді прогріти суміш вершкового та рослинного масел, допустимо використовувати топлене.
  • Обсмажити заготовки з усіх боків до формування легкої скоринки, накрити їх і продовжувати обробку ще до півгодини на тихому вогні.
  • Після цього зняти кришку, додати нагрівання і обсмажити ніжки до утворення хрусткої скоринки.
Дивіться також:  Цибульний пиріг – 13 рецептів приготування в домашніх умовах

І відразу ж відправляти на стіл, поки не охололи!

Як посмажити з підливою

Таке блюдо відмінно поєднується з будь-якими видами гарніру, будь то гречана каша або дрібна вермішель. Готуються гомілки швидко і просто.

Знадобляться наступні інгредієнти:

  • курячі гомілки — 5 – 6 штук;
  • півтора склянки курячого бульйону;
  • цибуля-ріпка;
  • сіль звичайна, перці, «курячі» спеції.

У тому, як посмажити курячі ніжки на сковороді, немає ніяких особливих секретів:

  • Вимиті ніжки смажити в олії до утворення апетитною скоринки.
  • Цибулю посікти подрібніше, додати в сковороду до м’яса. Всі присипати сіллю, додати трохи перцю протомитися, поки овоч не стане м’яким.
  • Ввести теплий бульйон, зменшити нагрів, накрити продукти кришкою і протушкувати до 30 хвилин.

У приготуванні страви слід використовувати гомілки разом з шкірою, так як саме завдяки їй підлива стане більш густим і насиченим.

Смажені курячі ніжки в клярі

І це один з найпростіших способів подачі. Незважаючи на свою простоту, страва миттю з’їдається.

Для приготування знадобиться:

  • 5 – 6 курячих ніжок;
  • півсклянки борошна;
  • півсклянки молока;
  • 1 яйце;
  • трохи рослинного масла;
  • сіль, перець, будь-які спеції – за смаком.

Готують смажені курячі ніжки в клярі наступним чином:

  • Продукт ретельно вимити, стежити, щоб на ньому не було залишків пір’я. Обсушити за допомогою серветок або паперових рушників.
  • Укласти в миску, посолити, поперчити, додати улюблені спеції.
  • Поки ніжки маринуються, потрібно приготувати кляр. Для цього ретельно змішати молоко, борошно і рослинне масло, вбити в суміш яйце. Отриману масу збити до однорідності за допомогою міксера, щоб позбутися від грудочок.
  • Ніжки занурювати в кляр і смажити на розігрітій сковороді в олії до утворення рум’яної скоринки.
  • Після цього зменшити вогонь до мінімуму, накрити продукти кришкою і готувати протягом півгодини.

Ароматне і смачне блюдо подають до столу в гарячому вигляді.

В сметанному соусі

Таке блюдо виходить ароматним і ніжним, з виразними вершковими нотками. Соус стане відмінним доповненням до будь-якого гарніру, перетворивши звичайний вечеря в святкове застілля.

Дивіться також:  Шлунки курячі тушковані в сметані – 7 рецептів приготування

Для приготування страви знадобляться наступні компоненти:

  • 6 курячих гомілок;
  • півсклянки сметани високої жирності;
  • півсклянки теплої води;
  • 2 – 3 зубчики часнику;
  • сіль, перець, улюблені спеції – за смаком;
  • масло для обсмажування.

Готують гомілки наступним чином:

  • М’ясо ретельно миють, обсушують і обсмажують на сковороді з використанням олії до утворення рум’яної скоринки.
  • В окремій ємності готують соус: сметану змішують з водою, спеціями, сіллю і перцем, додають дрібно різаний часник.
  • Готову заливку додають до обсмаженою гомілок, накривають кришкою і тушкують на слабкому вогні не більше півгодини.

Таке блюдо відмінно поєднується з картопляним пюре на вершках.

З овочами в томатній заливці

Такі гомілки можна їсти як самостійне блюдо, до них не потрібно гарнір. Овочі можна додавати на свій розсуд, щоразу змінюючи рецепт у відповідності з власними смаковими уподобаннями.

Слід запастися наступними інгредієнтами:

  • 5 – 6 курячих ніжок;
  • 1 велика морква;
  • 1 болгарський перець;
  • 2 великі картоплини;
  • 1 головка цибулі;
  • 2 зубчики часнику;
  • склянка томатного соку;
  • півсклянки води;
  • рослинна олія для обсмажування;
  • сіль, перець, суха паприка та інші спеції – за смаком.

Готують ніжки з овочами наступним чином:

  • Підготувати продукт до обсмажуванню: осмолить, видалити залишки пір’я, ретельно промити і обсушити.
  • Потім ніжки смажити на великому вогні в рослинній олії до утворення скоринки.
  • Овочі нарізати на невеликі шматочки, обсмажити з додаванням солі в окремій сковороді, поки вони трохи підрум’яняться.
  • Після цього овочеву суміш додати до курки, залити сумішшю томатного соку і води, поперчити і додати спеції.
  • Блюдо, накрити кришкою і смажити курячі ніжки на малому вогні не менше півгодини.

Подавати до столу в теплому вигляді.

Курячі ніжки на сковороді в майонезі

Перед вами смачне і ситне блюдо, для приготування якого варто використовувати лише високоякісний майонез. Це допоможе уникнути виникнення неприємного присмаку.

Для приготування знадобляться такі інгредієнти:

  • 6 – 7 курячих ніжок;
  • півсклянки майонезу;
  • півсклянки води;
  • трохи сушеного часнику;
  • сіль, перець;
  • суміш спецій.

Готують страву так:

  • М’ясо промити, замаринувати в суміші майонезу, солі, перцю, часнику і приправ. Залишити в холодильнику мінімум на півгодини, оптимально – на ніч.
  • Розігріти сковороду, додати масло і обсмажити гомілки до утворення скоринки.
  • Після цього до ніжок влити воду, зменшити вогонь і тушкувати страву під кришкою не більш півгодини.
Дивіться також:  Картопля фрі в мультиварці – 5 рецептів в домашніх умовах

Готову страву подавати на стіл гарячим в поєднанні з овочами і гарніром.

Гомілки, тушковані в соєвому соусі

Простий у приготуванні і водночас вишуканий рецепт. Як гарнір до такої страви краще всього підійде відварний рис з невеликою кількістю вершкового масла.

Інгредієнти для страви:

  • 5 – 6 курячих гомілок;
  • 6 столових ложок соєвого соусу;
  • 3 столові ложки меду;
  • сухий часник, суха солодка паприка, чорний перець – за смаком;
  • масло для обсмажування.

Готують ароматні і смачні гомілки наступним чином:

  • Продукт промити, обсушити.
  • Приготувати маринад: змішати мед, соєвий соус і спеції, залити сумішшю гомілки. Дати настоятися мінімум півгодини.
  • Розігріти сковороду з невеликою кількістю олії, викласти в нього курячі ніжки.
  • Обсмажити гомілки до утворення рум’яної скоринки, зменшити вогонь, накрити кришкою і готувати ще 25 хвилин.

Не варто побоюватися, що мед зробить блюдо солодким. Його роль – утворення хрусткої гарної скоринки, а також посилення смаку соєвого соусу.

Смачний рецепт з часником

Просте і смачне блюдо, яке готується швидко, а з’їдається ще швидше. Для його приготування знадобиться мінімум часу і компонентів, а результат виходить відмінним.

Знадобляться наступні складові:

  • 6 великих курячих ніжок;
  • 4 – 5 головок часнику;
  • сіль, перець – за смаком;
  • масло для обсмажування.

Приготувати гомілки дуже просто:

  • М’ясо промити, обсушити за допомогою паперового рушника.
  • В окремій ємності змішати дрібно нарізаний часник, сіль, перець.
  • Гомілки ретельно натерти отриманою сумішшю, прибрати в холодильник для настоювання не менше, ніж на півгодини.
  • Розігріти олію на сковороді, обсмажити ніжки з обох сторін. Після цього зменшити вогонь, накрити продукти кришкою і тушкувати не більш півгодини до м’якості.

Таке блюдо відмінно поєднується з помідорно-огірковим салатом і смаженою картоплею.

Завдяки простоті і неяскраво вираженим смаком курячі гомілки можна кожен раз готувати з використанням нових інгредієнтів, при цьому домагаючись отримання несхожих один на одного страв. Головне – не перетримувати м’ясо на сковороді, інакше воно буде жорстким і пересушеним.

Прокрутка до верху