Гомілки домашньої курки є не тільки смачним, але і бюджетним продуктом. Завдяки універсальності і хорошою сполучуваності з іншими компонентами, їх можна приготувати різними способами, але найбільш смачними вони виходять в смаженому вигляді. Отже, як можна посмажити курячі ніжки на сковороді, і з якими добавками вони вийдуть найбільш смачними?
Готуємо в паніровці
І нижче представлений найбільш простий спосіб приготування.
Для його виконання потрібно мінімум інгредієнтів:
- самі гомілки;
- сухарі для панірування;
- пара курячих яєць;
- звичайна сіль;
- мікс перців і інші «курячі» спеції;
- пісне масло.
Бажано купувати голяшки на ринку (вони будуть більш м’ясистими і смачними), а для смаження використовувати суміш вершкового і рослинного масел.
Готують ніжки наступним чином:
- М’ясо ретельно вимити, обсушити одноразовими рушниками.
- Зробити маринад, змішавши яйця з міксом перцем і сіллю.
- Гомілки замаринувати в отриманій суміші мінімум на 2 години, а краще всього дати їм постояти ніч у холодильнику.
- Прогріти на сковороді суміш вершкового і рослинного масел.
- Ніжки ретельно обваляти в паніровці і обсмажити з одного боку без кришки до утворення хорошою щільною скоринки. Після цього перевернути їх на інший бік, накрити сковороду і продовжувати готувати на повільному вогні близько півгодини.
Готову страву подають на стіл в гарячому вигляді. Вона стане чудовим доповненням до картопляного пюре та овочевого салату.
З хрусткою скоринкою
Для такої страви слід вибирати гомілки з товстою шкіркою, оскільки саме вона «відповідальна» за утворення хрусткої скоринки.
Якщо «запчастини» виявилися від молодої птиці з ніжною тонкою шкірою, то страва може вийти занадто сухим і жорстким.
Вам будуть потрібні:
- самі гомілки;
- сіль;
- перець;
- масло для обсмажування.
Краще всього, якщо сковорода для готування буде з товстим дном і стінками. Прогрів в такому посуді буде більш рівномірним, а страва не пригорить.
Приготувати курячі ніжки з смачно похрустывающей скоринкою дуже просто наступним чином:
- М’ясо ретельно промити, змастити сумішшю перців із звичайною сіллю.
- У сковороді прогріти суміш вершкового та рослинного масел, допустимо використовувати топлене.
- Обсмажити заготовки з усіх боків до формування легкої скоринки, накрити їх і продовжувати обробку ще до півгодини на тихому вогні.
- Після цього зняти кришку, додати нагрівання і обсмажити ніжки до утворення хрусткої скоринки.
І відразу ж відправляти на стіл, поки не охололи!
Як посмажити з підливою
Таке блюдо відмінно поєднується з будь-якими видами гарніру, будь то гречана каша або дрібна вермішель. Готуються гомілки швидко і просто.
Знадобляться наступні інгредієнти:
- курячі гомілки — 5 – 6 штук;
- півтора склянки курячого бульйону;
- цибуля-ріпка;
- сіль звичайна, перці, «курячі» спеції.
У тому, як посмажити курячі ніжки на сковороді, немає ніяких особливих секретів:
- Вимиті ніжки смажити в олії до утворення апетитною скоринки.
- Цибулю посікти подрібніше, додати в сковороду до м’яса. Всі присипати сіллю, додати трохи перцю протомитися, поки овоч не стане м’яким.
- Ввести теплий бульйон, зменшити нагрів, накрити продукти кришкою і протушкувати до 30 хвилин.
У приготуванні страви слід використовувати гомілки разом з шкірою, так як саме завдяки їй підлива стане більш густим і насиченим.
Смажені курячі ніжки в клярі
І це один з найпростіших способів подачі. Незважаючи на свою простоту, страва миттю з’їдається.
Для приготування знадобиться:
- 5 – 6 курячих ніжок;
- півсклянки борошна;
- півсклянки молока;
- 1 яйце;
- трохи рослинного масла;
- сіль, перець, будь-які спеції – за смаком.
Готують смажені курячі ніжки в клярі наступним чином:
- Продукт ретельно вимити, стежити, щоб на ньому не було залишків пір’я. Обсушити за допомогою серветок або паперових рушників.
- Укласти в миску, посолити, поперчити, додати улюблені спеції.
- Поки ніжки маринуються, потрібно приготувати кляр. Для цього ретельно змішати молоко, борошно і рослинне масло, вбити в суміш яйце. Отриману масу збити до однорідності за допомогою міксера, щоб позбутися від грудочок.
- Ніжки занурювати в кляр і смажити на розігрітій сковороді в олії до утворення рум’яної скоринки.
- Після цього зменшити вогонь до мінімуму, накрити продукти кришкою і готувати протягом півгодини.
Ароматне і смачне блюдо подають до столу в гарячому вигляді.
В сметанному соусі
Таке блюдо виходить ароматним і ніжним, з виразними вершковими нотками. Соус стане відмінним доповненням до будь-якого гарніру, перетворивши звичайний вечеря в святкове застілля.
Для приготування страви знадобляться наступні компоненти:
- 6 курячих гомілок;
- півсклянки сметани високої жирності;
- півсклянки теплої води;
- 2 – 3 зубчики часнику;
- сіль, перець, улюблені спеції – за смаком;
- масло для обсмажування.
Готують гомілки наступним чином:
- М’ясо ретельно миють, обсушують і обсмажують на сковороді з використанням олії до утворення рум’яної скоринки.
- В окремій ємності готують соус: сметану змішують з водою, спеціями, сіллю і перцем, додають дрібно різаний часник.
- Готову заливку додають до обсмаженою гомілок, накривають кришкою і тушкують на слабкому вогні не більше півгодини.
Таке блюдо відмінно поєднується з картопляним пюре на вершках.
З овочами в томатній заливці
Такі гомілки можна їсти як самостійне блюдо, до них не потрібно гарнір. Овочі можна додавати на свій розсуд, щоразу змінюючи рецепт у відповідності з власними смаковими уподобаннями.
Слід запастися наступними інгредієнтами:
- 5 – 6 курячих ніжок;
- 1 велика морква;
- 1 болгарський перець;
- 2 великі картоплини;
- 1 головка цибулі;
- 2 зубчики часнику;
- склянка томатного соку;
- півсклянки води;
- рослинна олія для обсмажування;
- сіль, перець, суха паприка та інші спеції – за смаком.
Готують ніжки з овочами наступним чином:
- Підготувати продукт до обсмажуванню: осмолить, видалити залишки пір’я, ретельно промити і обсушити.
- Потім ніжки смажити на великому вогні в рослинній олії до утворення скоринки.
- Овочі нарізати на невеликі шматочки, обсмажити з додаванням солі в окремій сковороді, поки вони трохи підрум’яняться.
- Після цього овочеву суміш додати до курки, залити сумішшю томатного соку і води, поперчити і додати спеції.
- Блюдо, накрити кришкою і смажити курячі ніжки на малому вогні не менше півгодини.
Подавати до столу в теплому вигляді.
Курячі ніжки на сковороді в майонезі
Перед вами смачне і ситне блюдо, для приготування якого варто використовувати лише високоякісний майонез. Це допоможе уникнути виникнення неприємного присмаку.
Для приготування знадобляться такі інгредієнти:
- 6 – 7 курячих ніжок;
- півсклянки майонезу;
- півсклянки води;
- трохи сушеного часнику;
- сіль, перець;
- суміш спецій.
Готують страву так:
- М’ясо промити, замаринувати в суміші майонезу, солі, перцю, часнику і приправ. Залишити в холодильнику мінімум на півгодини, оптимально – на ніч.
- Розігріти сковороду, додати масло і обсмажити гомілки до утворення скоринки.
- Після цього до ніжок влити воду, зменшити вогонь і тушкувати страву під кришкою не більш півгодини.
Готову страву подавати на стіл гарячим в поєднанні з овочами і гарніром.
Гомілки, тушковані в соєвому соусі
Простий у приготуванні і водночас вишуканий рецепт. Як гарнір до такої страви краще всього підійде відварний рис з невеликою кількістю вершкового масла.
Інгредієнти для страви:
- 5 – 6 курячих гомілок;
- 6 столових ложок соєвого соусу;
- 3 столові ложки меду;
- сухий часник, суха солодка паприка, чорний перець – за смаком;
- масло для обсмажування.
Готують ароматні і смачні гомілки наступним чином:
- Продукт промити, обсушити.
- Приготувати маринад: змішати мед, соєвий соус і спеції, залити сумішшю гомілки. Дати настоятися мінімум півгодини.
- Розігріти сковороду з невеликою кількістю олії, викласти в нього курячі ніжки.
- Обсмажити гомілки до утворення рум’яної скоринки, зменшити вогонь, накрити кришкою і готувати ще 25 хвилин.
Не варто побоюватися, що мед зробить блюдо солодким. Його роль – утворення хрусткої гарної скоринки, а також посилення смаку соєвого соусу.
Смачний рецепт з часником
Просте і смачне блюдо, яке готується швидко, а з’їдається ще швидше. Для його приготування знадобиться мінімум часу і компонентів, а результат виходить відмінним.
Знадобляться наступні складові:
- 6 великих курячих ніжок;
- 4 – 5 головок часнику;
- сіль, перець – за смаком;
- масло для обсмажування.
Приготувати гомілки дуже просто:
- М’ясо промити, обсушити за допомогою паперового рушника.
- В окремій ємності змішати дрібно нарізаний часник, сіль, перець.
- Гомілки ретельно натерти отриманою сумішшю, прибрати в холодильник для настоювання не менше, ніж на півгодини.
- Розігріти олію на сковороді, обсмажити ніжки з обох сторін. Після цього зменшити вогонь, накрити продукти кришкою і тушкувати не більш півгодини до м’якості.
Таке блюдо відмінно поєднується з помідорно-огірковим салатом і смаженою картоплею.
Завдяки простоті і неяскраво вираженим смаком курячі гомілки можна кожен раз готувати з використанням нових інгредієнтів, при цьому домагаючись отримання несхожих один на одного страв. Головне – не перетримувати м’ясо на сковороді, інакше воно буде жорстким і пересушеним.