Курячі ніжки в духовці – 9 рецептів приготування

Часи, коли в країні царювали «ніжки Буша» вже пішли. Але і зараз запечені курячі ніжки в духовці залишаються улюбленою стравою тисяч сімей. Та й як не любити їх, якщо вони готуються на подив швидко! І варіантів приготування існують сотні: досить замінити маринад, додати трохи більше спецій і завжди можна насолоджуватися свіжим апетитним вечерею.

Як посмажити дуже смачні курячі ніжки в духовці?

Курячі ніжки ніжні, але разом з тим ситні. Вони чудово поєднуються з будь-якими гарнірами, їх люблять дорослі і діти. При цьому вартість м’яса залишається доступною, і готувати їх можна дозволити собі хоч кожен день. Освоїти базовий рецепт ніжок нескладно: із завданням впорається кожна господиня, а, при бажанні, навіть дитина. Для приготування страви знадобиться всього два компоненти: ніжки і спеції. А далі все залежить від ваших можливостей і фантазії. Отже, готуємо самі смачні ніжки в духовці!

Для приготування приготуйте:

  • курячі ніжки (можна просто гомілки) – 1 кг;
  • 3 зубчики часнику;
  • майонез (якісний!). – 100 мл;
  • сіль, перець за смаком.

У майонез видавлюємо часник, додаємо сіль, перець за смаком, натираємо соусом основний компонент. Залишаємо промаринуватися на один-два години. Духовку розігріваємо до 200 градусів. Викладаємо ніжки на деко або у форму для запікання. Запікаємо до золотистої скоринки 40-45 хвилин. Аромат в процесі готування стоїть чудовий! Блюдо готове, якщо м’ясо м’яке і буквально «відшаровується» від кісточок. Страву подають з картопляним пюре, зеленню, підігрітим білим хлібом і томатним соусом.

Не варто включати духовку на 220-250 градусів. Дайте м’ясу добре пропектися і нехай процес буде тривати трохи довше, ніж ви звикли. Інакше страва ризикує підгоріти зверху, а всередині залишиться сируватим.

В соєво-медовому соусі

Курячі ніжки в духовці виходять запашними, а на шкірці утворюється приємна карамельна скоринка, якщо замаринувати їх в суміші соєвого соусу і ложки меду. Якщо любите солодкувате м’ясо – беріть пропорцію 1:1, для більш пряного м’яса краще, якщо соєвого соусу буде більше меду приблизно в два рази.



 

Робимо все точно так само, як у попередньому рецепті, але маринуємо продукт в соєво-медовому маринаді. Чим більше витримувати м’ясо в соусі – тим ніжніше буде готове блюдо. Запікаємо 40 хвилин на 200 градусах і подаємо з рисом. Ідеальний гарнір – дикий рис бурого або чорного кольору.

Дивіться також:  Як і скільки правильно варити картоплю?

Як зрозуміти, пропеклося м’ясо належним чином? Зробити це дуже просто: досить проткнути м’ясо зубочисткою, шпажкою або гострим ножем у самому товстому краю. Якщо м’ясний сік прозорий – можна подавати страву до столу.

В духовці з картоплею

Курячі ніжки в духовці з картоплею – улюблене блюдо росіян на дні народження та новорічні свята. Але і в будні дні завжди можна порадувати себе смачним і «нажористым» стравою: картопля просочується маринадом, м’ясними соками, виходить не тільки соковитою, але і дуже ситною.

Картоплю можна викладати на деко або у форму прямо разом з ніжками, попередньо замаринувати у майонезному або сметанному соусі. Правда, краще її злегка відварити до стану «альденте» (всередині вона повинна залишатися сирої). Ще можна постійно поливати картоплю м’ясним бульйоном: тоді вона пропечеться ідеально, стане м’якою, не розвалиться. Найкраще страва поєднується зі свіжими овочами: помідорами, огірками, пекінською капустою і зеленню.

Тонкощі технології! Є ще один варіант: прикрити курку з картоплею і готувати, поки м’ясо і коренеплід не будуть практично готові. За 10 хвилин до готовності кришку важливо зняти, включити режим гриль, і підсмажити страва до золотистої скоринки.

З овочами в сметанному соусі

Прихильники здорового способу життя дорікають майонез за зайву калорійність, а ніжки – за надмірний вміст тваринних жирів. Що ж – запропонуємо їм альтернативу, яку сміливо можна назвати дієтичної.

  • Для початку знімемо з ніжок шкіру, а заодно зріжемо весь видимий жир.
  • Замаринуем м’ясо в сметані 10% жирності.
  • Поріжемо томати, морква, болгарський перець, кабачки або баклажани півкільцями.
  • Викладемо овочі і м’ясо на деко.
  • Запечемо до готовності курки на 200 градусах 30 хвилин.
  • У процесі смаження овочі повинні просочитися сметанним соусом, а заодно стати соковитими з-за бульйону. Страву можна їсти без гарніру, притрусивши свіжою зеленню. При бажанні можна зробити рецепт ще більш корисним, якщо замінити сіль соком лимона або лайма.

    Оригінальний рецепт запікання курячих ніжок у мішечку

    А ви знаєте, як люблять подавати ніжки в кращих ресторанах країни? В мішечках з листкового тіста. Тісто, просочене м’ясним соком, використовується замість хліба, і з’їдається без залишку. Крім курячих ніжок і двох пластів пісочного тіста (краще бездріжджового) нам знадобиться кілька картоплин, печериці, сир і вершки для соусу.

    Дивіться також:  Як посмажити курку на сковороді – 7 смачних рецептів

    Як готувати кулінарний шедевр:

  • Картоплю миємо, чистимо, готуємо з нього пюре.
  • Стегенця обсмажуємо на сковорідці до золотистого кольору.
  • Дрібно ріжемо гриби, цибулю. Обсмажуємо їх, поки не випарується рідина, додаємо вершки і трохи тушкуємо, поки соус злегка не загусне.
  • Розкачуємо тісто трохи в одному напрямку.
  • Вирізаємо квадрати розміром 20X20 див.
  • Пюре змішуємо з цибулею і грибами, викладаємо на квадрати з тіста.
  • На начинку ставимо ніжку, так щоб найдовша кісточка стирчала вгору.
  • А тепер спритно обмотує ніжку тестом, закріплюючи у підстави кісточки.
  • Верх зав’язуємо кулінарною ниткою.
  • Ставимо мішечки на деко, змащене маслом.
  • Печемо в духовці 20-30 хвилин, поки тісто не стане готовим.
  • Важливо! З начинкою борщить не варто: інакше тісто порветься. Ніжки повинні бути невеликими – великі не годяться. І ще вибирайте правильний деко: з високими бортиками (мішечки можуть впасти в процесі готування під вагою начинки і ніжок).

    Рецепт курячих ніжок у мішечках в цілому освоїти нескладно. Тим більше, що результат дивує і захоплює всіх їдців без винятку.

    Запікаємо в беконі — покроковий рецепт

    Курячі ніжки в духовці, обгорнені в бекон, також вимагають певних навичок у приготуванні. Але їм завжди можна побалувати себе в урочисті дні, і чимало здивувати гостей оригінальним підходом до кулінарії. Головний плюс страви – доступна вартість: адже крім бекону і безпосередньо ніжок, господині практично нічого не потрібно.

    Як правильно приготувати ніжки в беконі?

  • Для початку треба постаратися обрізати біля ніжок круглу кісточку, розташовану на кінчику.
  • Потім вивернути ніжку так, щоб шкіра утворила порожній кишеню.
  • Тепер важливо начинити кишеню будь-якою начинкою, наприклад, сумішшю сиру, зелені, майонезу, часнику, або просто присмачити спеціями.
  • Загорнути кожну ніжку смужкою бекону (може піти по дві-три смужки, якщо ніжка велика).
  • Закріплюємо його зубочистками або кулінарною ниткою.
  • Духовку розігріваємо до 200 градусів.
  • Викладаємо ніжки на деко, застелене пергаментом для випічки.
  • Запікаємо 40 хвилин, періодично перевертаючи (інакше бекон засмажиться тільки з одного боку).
  • Ніжки будуть гарні в якості гарячої закуски, або основного блюда. М’ясо просочується легким копченим смаком бекону, вбирає його сік і стає просто чудово ароматним. У доповненні до страви можна подати хрусткі тости або брускетту з томатами.

    Дивіться також:  Смажені каштани – 4 рецепта, як готувати в домашніх умовах

    Рецепт приготування під майонезом

    Курячі ніжки в духовці з картоплею можна змінити, якщо запекти їх під сіточкою з майонезу, а в кінці присипати тертим сиром. Для цього беремо за орієнтир базовий рецепт з картоплею, і ріжемо коренеплоди акуратними кругляшками. Розкладаємо їх на деку, потім – шматочки ніжок, розрізаних на 3 – 4 частини. Зверху поливаємо майонез дуже тонкою сіточкою, так щоб вона рівномірно покривала блюдо.

    Запікаємо до готовності м’яса 30-40 хвилин. За 5 хвилин посипаємо тертим пармезаном і даємо сиру розплавитися. Блюдо дуже смачно їсти з солоними, маринадами домашнього виробництва. Красиво виглядають невеликі корнішони, розкладені порційно в кожній тарілці.

    Зі сметаною і сиром

    Майонез можна замінити сметаною: страва не втратить в соковитості, але стане більш диетичным. Для приготування беремо за основу попередній рецепт, але, замість майонезній сіточки, покриваємо страву сметаною, намагаючись розподілити її по м’ясу кулінарної пензликом. Ледве з’явилася скориночка, посипаємо блюдо сиром і вимикаємо духовку, даючи сиру розплавитися.

    Які сорти сиру краще використовувати для поєднання зі сметаною?

    • гауда;
    • тильзитер;
    • голландський.

    Сорти, на кшталт російського або моцарелли, краще не використовувати: інакше страва вийде трохи прісним.

    Фаршировані ніжки курки у фользі

    Деякі господині досягають істинного майстерності в приготуванні, фаршируя розглянутий компонент сиром, грибами, м’ясом та іншими смаколиками. Для цього треба навчитися ретельно обробляти курячі ніжки: відокремлювати м’ясо від шкіри, відсікати велику кістку, а потім акуратно зрізати з неї все м’ясо. Дрібно перемолоти м’ясну частину, змішати з підсмаженими грибами, шинкою, сиром, яйцями або хлібом (на ваш розсуд), а потім помістити назад у кишеню.

    Залишається упакувати кожну ніжку окремо в обгортку з фольги і запекти до готовності при температурі 200 градусів 30 хвилин. Подається страва з салатом зі свіжих овочів, картоплею по-селянськи.

    Завдяки різноманітності способів приготування, курячі ніжки практично не здатні приїсться. Вони гарні в гарячому і навіть в холодному вигляді, з гарнірами і без них, присмачені соусами або приправами. Не бійтеся складних рецептів, пробуйте, і тоді ваша скарбничка поповнитися цікавими варіантами смачних сімейних страв.

    Прокрутка до верху