Курячі ніжки в листковому тісті – 6 смачних рецептів приготування

Курячі ніжки в листковому тісті – справжнє відкриття для гурманів. Соковите, смачне м’ясо до рум’яної хрусткої скоринки нікого не залишить байдужим. Апетитний зовнішній вигляд та відмінне поєднання ніжних вишуканих смаків дозволяє зробити блюдо вишуканим і святковим.

Класичні курячі ніжки в листковому тесті в духовці

Для приготування не знадобиться багато часу. Для спрощення завдання листкове тісто можна придбати в готовому вигляді. В очікуванні гостей, в якості повноцінного сімейного обіду або вечері готується швидко і просто, не вимагає особливих навичок і умінь.

Знадобиться:

  • курячі гомілки – 6-8 штук;
  • листкове тісто;
  • сіль, перець, спеції;
  • 1 куряче яйце;
  • масло соняшнику для обсмажування;
  • часник;
  • зелень – за бажанням.

Заморожене тісто рекомендується розморожувати при кімнатній температурі. Замішуючи тісто самостійно, слід залишити його в холодильнику мінімум на 1 годину перед початком готування.

Технологічний процес розбивається на кілька етапів.

  • Гомілки попередньо маринують в глибокій посуді: солять, перчать, посипають спеціями за бажанням, перемішують з подрібненим часником. Дають постояти 10-15 хвилин.
  • Обсмажують на сковороді до утворення рум’яної скоринки.
  • Залишають для охолодження і стікання надлишку масла на тарілці.
  • Тісто розкочується, нарізають смужками 1-1,5 см.
  • Обертають курячу ніжку по спіралі тестом, починаючи від початку кісточки.
  • Викласти на деко, застелений пергаментним папером, попередньо змазані олією.
  • Зверху змазують яєчним жовтком.
  • Запікаються в розігрітій до 200 градусів духовій шафі протягом півгодини.
  • На великому блюді з листя салату оформляється «подушка», викладаються гомілки, прикрашаються зеленню і овочами за смаком.

За бажанням в маринад для курки замість солі додається соєвий соус, а також сметану, жирний кефір або майонез. Для пікантного смаку рекомендується використовувати невелику кількість меду і гірчиці в зернах. Можна додати подрібнену зелень: кріп, петрушку, базилік.

Готуємо в мультиварці

Поява мультиварок в життя господинь значно спростили процес, і скоротили час приготування. Курячі гомілки виходять неймовірно ароматним, соковитим, виглядають апетитно, в них зберігаються всі корисні речовини і вітаміни. Таке оригінальне смачне блюдо займе почесне місце в якості основного на святковому столі, стане відмінним рішенням для різноманітності раціону.

Дивіться також:  Як приготувати бичачі яйця – 7 правильних і смачних рецептів

Для приготування страви в мультиварці знадобиться:

  • курячі ляшки – 6-8 штук;
  • твердий сир – 100 г;
  • сіль, перець, спеції – за смаком;
  • листкове тісто.

Любителям гострого можна додати гірчицю, аджику, перець чилі, сік лайма чи лимона. Паприка або куркума додадуть кольору і аромату.

Процес приготування займає небагато часу.

  • Курячі ніжки викладають у глибокий посуд, змішують з сіллю, перцем, спеціями, приправами на смак. Залишають для маринування на 1-1,5 години.
  • Сир натирається на тертці.
  • Тісто нарізати на смужки 1-1,5 см.
  • У гомілок під шкірку викладається тертий сир.
  • Тестом обертаються курячі ніжки по спіралі, поміщаються в мультиварку.
  • Виставляється режим «Випікання» на 30-40 хвилин.

Більш ніжне і соковите м’ясо виходить при маринуванні курки в кефірі або інших кисломолочних продуктах. Готову страву викладається з листям салатом, свіжими або печеними овочами, прикрашається зеленню і шматочками лимона.

З додаванням картоплі

Курячі ніжки в тесті самі по собі є повноцінним готовим блюдом, що не вимагає гарніру. Але картоплю традиційно подається до м’яса і курки, додаючи калорійності і додаткові смакові відтінки, в залежності від способу приготування.

Для цього знадобиться:

  • курячі гомілки 8-9 шт.;
  • листкове тісто;
  • картопля – 300 г;
  • вершкове масло – 20 г;
  • 1 яйце;
  • молоко – 100 мл;
  • масло соняшнику для обсмажування;
  • сіль, перець, спеції – за смаком;
  • майонез або сметана – 200 р.

Зробити страву більш ситним допоможе картопляне пюре. Можна нарізати картоплю кружечками, але тоді доведеться вибирати спосіб запікання «в мішечку» або «в конверті».

Приготування курячих ніжок з картоплею ділиться на кілька етапів.

  • Приготувати маринад з майонезу (сметани), солі, перцю, спецій – за бажанням, залишити на 1-1,5 години.
  • Запекти в духовій шафі або смажити до рум’яної скоринки на сковорідці.
  • Відварити картоплю, воду злити.
  • Картоплю потовкти. Додати кип’ячене молоко і вершкове масло.
  • Листкове тісто розкачати, розрізати на квадрати 15х15 см.
  • Викласти 1 ст. ложку картопляного пюре, зверху поставити курячу ніжку.
  • Сформувати «мішечок», закріпивши верхні краї і кінці тесту.
  • Запекти в духовці при температурі 200 градусів протягом півгодини.
  • Викладати на неглибоку тарілку або блюдо, прикрасити овочами і зеленню.
Дивіться також:  Спагеті з грибами – 7 рецептів приготування

У картопляне пюре можна додати натертий сир і мелкорубленную зелень кропу або кинзи, пасеровану цибулю та гриби.

Курячі ніжки в мішечку з листкового тіста

Запікання в мішечку з тіста дозволяє зберегти соковитість м’яса, порції виглядають оригінально і презентабельно. Запікання м’яса з сиром – поширений та популярний прийом в рецептурі повсякденних і святкових страв. Сир можна використовувати будь: твердий, плавлений, бринзу.

Для рецепту необхідно взяти:

  • курячі гомілки – 6-8 шт.;
  • сир – 100-150 г;
  • сіль, перець, спеції – за смаком;
  • масло соняшнику для смаження;
  • листкове тісто;
  • 1 куряче яйце;
  • кунжут.

Для маринування можна використовувати соєвий соус, гірчицю, прянощі. Для соковитості додати кефір або сметану.

Готується поетапно.

  • Курячі ніжки витримують у маринаді з кисломолочних продуктів, солі, перцю і спецій не менше 1 години, обсмажують до рум’яної скоринки.
  • Тісто розкачують, нарізають на квадрати 15х15 см.
  • На середину квадрата кладеться шматочок сиру, зверху – куряча гомілка.
  • Краї тіста піднімають, зав’язують ниткою, формуючи «мішечок».
  • Змащують яйцем, посипають кунжутом.
  • Запікають в духовці, розігрітій до 180 градусів 30-35 хвилин.
  • Подають з салатними листям, овочами, вареним яйцем і зеленню.

Можна використовувати як окремий м’ясне блюдо, подавати з легкими овочевими салатами.

Запікаємо з сиром

М’ясо з сиром – завжди вишукано, смачно і святково. В залежності від якості вибраного продукту страви виходять з різноманітними смаковими відтінками.

Для приготування потрібні продукти:

  • 6-8 гомілки курки;
  • 150-200 г сиру;
  • листкове тісто;
  • масло соняшнику;
  • сіль, перець, спеції;
  • 1 яйце.

Для цієї страви підходить спосіб огортання «конверт». Так сир, розплавлений в процесі запікання, не витече назовні і зовнішній вигляд страви збережеться.

  • Ніжки посолити, поперчити, додати за смаком спеції або рубану зелень, залишити на 1-1,5 години.
  • Обсмажити на олії до рум’яної скоринки, остудити.
  • Розкачати тісто, нарізати на великі квадрати.
  • Невеликі скибочки сиру розкласти рівномірно під шкурку на кожній гомілки.
  • Викласти на середину тіста, згорнути конвертом, краї защипнути.
  • Змастити яйцем і випікати в духовці при температурі 180-200 градусів протягом 30-40 хвилин.
Дивіться також:  Пиріг з квашеною капустою — 8 рецептів приготування

Викладають на блюдо, оформлене овочевий нарізкою, листям салату, половинками вареного яйця. Подавати можна з соусом до смаку.

З грибною начинкою

Гриби відмінно доповнюють багато страви, додаючи їм особливого смаку і соковитості. Практикується використання звичних печериць і гливи або сезонних лісових грибів, які необхідно заздалегідь приготувати.

Курячі ніжки в листковому тісті з грибною начинкою готують з інгредієнтів:

  • курячі ніжки – 6-8 шт.;
  • гриби – 150-200 г;
  • сметана – 150 г;
  • 1 велика цибулина;
  • масло соняшнику;
  • листкове тісто;
  • твердий сир – 100 г;
  • 1 куряче яйце;
  • сіль, перець, спеції – за смаком.

У цьому рецепті застосовують будь-який з методів огортання гомілок у тісто: смужками («мумія»), мішечком, конвертом.

Процес приготування розділити на кілька етапів.

  • Замаринувати на 1-1,5 години курячі ніжки в маринаді з сметани (майонезу), солі, перцю та інших спецій – за бажанням.
  • Обсмажити на сковороді до золотистої скоринки, остудити.
  • Гриби очистити, порізати кубиками, обсмажити з нарізаною цибулею.
  • Розкачати тісто, порізати на смужки або квадрати.
  • Під шкурку на курячих ніжках викласти обсмажені гриби.
  • Обернути готові гомілки шматочками сиру.
  • Обернути тестом, змастити жовтком.
  • Випікати в розігрітій до 200 градусів духовці не менше півгодини.
  • Викладати курячі ніжки на блюдо з салатними листям і овочами.

Пікантності страві додає часник, гірчиця, сік лайма, корінь імбиру. Як гарнір відмінно підійде овочевий салат, картопля, запечений або смажений великими часточками.