Курячі ніжки в листковому тісті – справжнє відкриття для гурманів. Соковите, смачне м’ясо до рум’яної хрусткої скоринки нікого не залишить байдужим. Апетитний зовнішній вигляд та відмінне поєднання ніжних вишуканих смаків дозволяє зробити блюдо вишуканим і святковим.
Класичні курячі ніжки в листковому тесті в духовці
Для приготування не знадобиться багато часу. Для спрощення завдання листкове тісто можна придбати в готовому вигляді. В очікуванні гостей, в якості повноцінного сімейного обіду або вечері готується швидко і просто, не вимагає особливих навичок і умінь.
Знадобиться:
- курячі гомілки – 6-8 штук;
- листкове тісто;
- сіль, перець, спеції;
- 1 куряче яйце;
- масло соняшнику для обсмажування;
- часник;
- зелень – за бажанням.
Заморожене тісто рекомендується розморожувати при кімнатній температурі. Замішуючи тісто самостійно, слід залишити його в холодильнику мінімум на 1 годину перед початком готування.
Технологічний процес розбивається на кілька етапів.
- Гомілки попередньо маринують в глибокій посуді: солять, перчать, посипають спеціями за бажанням, перемішують з подрібненим часником. Дають постояти 10-15 хвилин.
- Обсмажують на сковороді до утворення рум’яної скоринки.
- Залишають для охолодження і стікання надлишку масла на тарілці.
- Тісто розкочується, нарізають смужками 1-1,5 см.
- Обертають курячу ніжку по спіралі тестом, починаючи від початку кісточки.
- Викласти на деко, застелений пергаментним папером, попередньо змазані олією.
- Зверху змазують яєчним жовтком.
- Запікаються в розігрітій до 200 градусів духовій шафі протягом півгодини.
- На великому блюді з листя салату оформляється «подушка», викладаються гомілки, прикрашаються зеленню і овочами за смаком.
За бажанням в маринад для курки замість солі додається соєвий соус, а також сметану, жирний кефір або майонез. Для пікантного смаку рекомендується використовувати невелику кількість меду і гірчиці в зернах. Можна додати подрібнену зелень: кріп, петрушку, базилік.
Готуємо в мультиварці
Поява мультиварок в життя господинь значно спростили процес, і скоротили час приготування. Курячі гомілки виходять неймовірно ароматним, соковитим, виглядають апетитно, в них зберігаються всі корисні речовини і вітаміни. Таке оригінальне смачне блюдо займе почесне місце в якості основного на святковому столі, стане відмінним рішенням для різноманітності раціону.
Для приготування страви в мультиварці знадобиться:
- курячі ляшки – 6-8 штук;
- твердий сир – 100 г;
- сіль, перець, спеції – за смаком;
- листкове тісто.
Любителям гострого можна додати гірчицю, аджику, перець чилі, сік лайма чи лимона. Паприка або куркума додадуть кольору і аромату.
Процес приготування займає небагато часу.
- Курячі ніжки викладають у глибокий посуд, змішують з сіллю, перцем, спеціями, приправами на смак. Залишають для маринування на 1-1,5 години.
- Сир натирається на тертці.
- Тісто нарізати на смужки 1-1,5 см.
- У гомілок під шкірку викладається тертий сир.
- Тестом обертаються курячі ніжки по спіралі, поміщаються в мультиварку.
- Виставляється режим «Випікання» на 30-40 хвилин.
Більш ніжне і соковите м’ясо виходить при маринуванні курки в кефірі або інших кисломолочних продуктах. Готову страву викладається з листям салатом, свіжими або печеними овочами, прикрашається зеленню і шматочками лимона.
З додаванням картоплі
Курячі ніжки в тесті самі по собі є повноцінним готовим блюдом, що не вимагає гарніру. Але картоплю традиційно подається до м’яса і курки, додаючи калорійності і додаткові смакові відтінки, в залежності від способу приготування.
Для цього знадобиться:
- курячі гомілки 8-9 шт.;
- листкове тісто;
- картопля – 300 г;
- вершкове масло – 20 г;
- 1 яйце;
- молоко – 100 мл;
- масло соняшнику для обсмажування;
- сіль, перець, спеції – за смаком;
- майонез або сметана – 200 р.
Зробити страву більш ситним допоможе картопляне пюре. Можна нарізати картоплю кружечками, але тоді доведеться вибирати спосіб запікання «в мішечку» або «в конверті».
Приготування курячих ніжок з картоплею ділиться на кілька етапів.
- Приготувати маринад з майонезу (сметани), солі, перцю, спецій – за бажанням, залишити на 1-1,5 години.
- Запекти в духовій шафі або смажити до рум’яної скоринки на сковорідці.
- Відварити картоплю, воду злити.
- Картоплю потовкти. Додати кип’ячене молоко і вершкове масло.
- Листкове тісто розкачати, розрізати на квадрати 15х15 см.
- Викласти 1 ст. ложку картопляного пюре, зверху поставити курячу ніжку.
- Сформувати «мішечок», закріпивши верхні краї і кінці тесту.
- Запекти в духовці при температурі 200 градусів протягом півгодини.
- Викладати на неглибоку тарілку або блюдо, прикрасити овочами і зеленню.
У картопляне пюре можна додати натертий сир і мелкорубленную зелень кропу або кинзи, пасеровану цибулю та гриби.
Курячі ніжки в мішечку з листкового тіста
Запікання в мішечку з тіста дозволяє зберегти соковитість м’яса, порції виглядають оригінально і презентабельно. Запікання м’яса з сиром – поширений та популярний прийом в рецептурі повсякденних і святкових страв. Сир можна використовувати будь: твердий, плавлений, бринзу.
Для рецепту необхідно взяти:
- курячі гомілки – 6-8 шт.;
- сир – 100-150 г;
- сіль, перець, спеції – за смаком;
- масло соняшнику для смаження;
- листкове тісто;
- 1 куряче яйце;
- кунжут.
Для маринування можна використовувати соєвий соус, гірчицю, прянощі. Для соковитості додати кефір або сметану.
Готується поетапно.
- Курячі ніжки витримують у маринаді з кисломолочних продуктів, солі, перцю і спецій не менше 1 години, обсмажують до рум’яної скоринки.
- Тісто розкачують, нарізають на квадрати 15х15 см.
- На середину квадрата кладеться шматочок сиру, зверху – куряча гомілка.
- Краї тіста піднімають, зав’язують ниткою, формуючи «мішечок».
- Змащують яйцем, посипають кунжутом.
- Запікають в духовці, розігрітій до 180 градусів 30-35 хвилин.
- Подають з салатними листям, овочами, вареним яйцем і зеленню.
Можна використовувати як окремий м’ясне блюдо, подавати з легкими овочевими салатами.
Запікаємо з сиром
М’ясо з сиром – завжди вишукано, смачно і святково. В залежності від якості вибраного продукту страви виходять з різноманітними смаковими відтінками.
Для приготування потрібні продукти:
- 6-8 гомілки курки;
- 150-200 г сиру;
- листкове тісто;
- масло соняшнику;
- сіль, перець, спеції;
- 1 яйце.
Для цієї страви підходить спосіб огортання «конверт». Так сир, розплавлений в процесі запікання, не витече назовні і зовнішній вигляд страви збережеться.
- Ніжки посолити, поперчити, додати за смаком спеції або рубану зелень, залишити на 1-1,5 години.
- Обсмажити на олії до рум’яної скоринки, остудити.
- Розкачати тісто, нарізати на великі квадрати.
- Невеликі скибочки сиру розкласти рівномірно під шкурку на кожній гомілки.
- Викласти на середину тіста, згорнути конвертом, краї защипнути.
- Змастити яйцем і випікати в духовці при температурі 180-200 градусів протягом 30-40 хвилин.
Викладають на блюдо, оформлене овочевий нарізкою, листям салату, половинками вареного яйця. Подавати можна з соусом до смаку.
З грибною начинкою
Гриби відмінно доповнюють багато страви, додаючи їм особливого смаку і соковитості. Практикується використання звичних печериць і гливи або сезонних лісових грибів, які необхідно заздалегідь приготувати.
Курячі ніжки в листковому тісті з грибною начинкою готують з інгредієнтів:
- курячі ніжки – 6-8 шт.;
- гриби – 150-200 г;
- сметана – 150 г;
- 1 велика цибулина;
- масло соняшнику;
- листкове тісто;
- твердий сир – 100 г;
- 1 куряче яйце;
- сіль, перець, спеції – за смаком.
У цьому рецепті застосовують будь-який з методів огортання гомілок у тісто: смужками («мумія»), мішечком, конвертом.
Процес приготування розділити на кілька етапів.
- Замаринувати на 1-1,5 години курячі ніжки в маринаді з сметани (майонезу), солі, перцю та інших спецій – за бажанням.
- Обсмажити на сковороді до золотистої скоринки, остудити.
- Гриби очистити, порізати кубиками, обсмажити з нарізаною цибулею.
- Розкачати тісто, порізати на смужки або квадрати.
- Під шкурку на курячих ніжках викласти обсмажені гриби.
- Обернути готові гомілки шматочками сиру.
- Обернути тестом, змастити жовтком.
- Випікати в розігрітій до 200 градусів духовці не менше півгодини.
- Викладати курячі ніжки на блюдо з салатними листям і овочами.
Пікантності страві додає часник, гірчиця, сік лайма, корінь імбиру. Як гарнір відмінно підійде овочевий салат, картопля, запечений або смажений великими часточками.