У сучасному світі гастрономічного різномаїття, стає все важче здивувати довгоочікуваних гостей розмаїттям страв. В цій рубриці представлено декілька різноманітних рецептів курячих ніжок у тісті, які не залишать байдужими навіть самих вишуканих food-критиків.
Курячі ніжки в тісті в духовці
Цей рецепт один з найпростіших. При цьому страва виходить смачним і ситним. Замість курячих гомілок, можна запекти стегна. Спосіб запікання при цьому не зміниться.
Компоненти:
- листкове дріжджове тісто – 0,5 кг;
- гомілки або стегна – 5 шт.;
- звичайний сир – 200 г;
- кунжутне насіння – 2 ч. л.;
- курячий жовток – 1 шт.;
- часник;
- улюблені спеції.
Як готувати:
- Вимити гомілки і обсушити паперовим рушником.
- Видавити часник і з’єднати з улюбленими спеціями.
- В отриманому маринаді з спецій і часнику обваляти курку.
- На курці між шкуркою і м’ясом виконати кишеньку.
- Нарізати сир тонкими скибочками і вставити їх в отримані кишеньки.
- Розсипати по столу борошно і розкачати в ній розморожене тісто.
- Розкатане тісто перетворити на шматочки шириною 1,5-2 див.
- Обмотати кожну з ніжок смужкою тіста. Якщо однієї смужки не вистачить, потрібно взяти наступну. Курка буде готуватися швидше, якщо її обмотувати не щільно.
- Обмазати тісто жовтком і посипати кунжутним насінням.
- Розкласти ніжки в тесті на деко і пекти в духовці півгодини при 180 градусах.
Курка буде готова, як тільки з’явиться золотава скоринка у тесту. Після цього її можна вийняти і гарячої подавати на стіл.
Готуємо в мультиварці
Курка, приготована в мультиварці, за смаком і зовнішнім виглядом не поступається ніжок, запечений в духовці. Крім цього, ними можна прикрасити святковий стіл.
Компоненти:
- курячі гомілки – 6 шт.;
- листкове бездріжджове тісто – 600 г;
- звичайний сир – 150 г;
- майонез або сметана – 3-4 ст. л.;
- олія нерафінована;
- суміш італійських трав.
Спосіб запікання:
- Вийняти з холодильника тісто і розморозити.
- Промити окосту і промокнути серветками.
- Подрібнити сир на дрібній стороні терки.
- Зробити у ніжках кишеньки (для цього потрібно підняти шкірку), нафарширувати їх сиром.
- Обваляти курку в суміші спецій і обмазати майонезом.
- Розкачати качалкою тісто і нарізати широкими пластами.
- Обернути гомілки тестом по спіралі.
- Змастити ємність для приготування маслом.
- Опустити в каструлю курку в тесті, закрити її і виставити опцію «Випічка».
Курка буде готова через годину.
Рецепт з грибами
Курячі ніжки в листковому тісті з грибами – це блюдо в незвичайному оформленні, яке підійде як для звичайного сімейного вечері, так і для святкового застілля.
Необхідні продукти:
- упаковка листкового тіста;
- курячі ніжки – 5-6 шт.;
- свіжі гриби – 200 г;
- сирі яйця – 1 шт.;
- майонез – 100 мл;
- приправи за смаком.
Як готувати:
- Розморозити тісто, нарізати його на однакові квадратики.
- Підсмажити улюблені грибочки зручним способом.
- На заздалегідь заготовлені квадратики листкового тіста викласти підсмажені гриби. Начинки повинно бути небагато, інакше курку не завернути.
- Обваляти курку в приправах і обмазати майонезом.
- Щоб приготування страви не змусило себе довго чекати, курячі гомілки краще обсмажити.
- Викласти до грибів курячі гомілки і загорнути їх у тісто, так щоб стирчав тільки хвостик ніжки.
- Щоб тісто не розпалося його можна зав’язати звичайною ниткою, або замотати фольгою.
- Розбити яйце і змастити курку жовтком.
- Готувати в духом шафі 30-60 хвилин при температурі 200 градусів.
Страву можна подавати на стіл, якщо тісто набуло коричнево-золотистий відтінок.
Курячі ніжки в мішечку з листкового тіста
Курка в мішечках – це порційне блюдо. Тому потрібно заздалегідь розрахувати порції на певну кількість запрошених гостей.
Продукти:
- гомілка куряча – 12 шт.;
- тісто листкове – 0,8 кг;
- сир (50% жирності) – 180 г;
- томатна паста – 100 мл;
- нерафінована олія – 1 ст. л.;
- курячий жовток – 2 шт.;
- суміш перців і солі.
Як запікати:
- Розморозити тісто і розкачати в залежності від бажаної товщини тесту.
- Промити курячі гомілки холодною водою і витерти насухо паперовими рушниками.
- Заздалегідь натертий сир викласти в кишеньки між м’ясом і шкуркою.
- В окремій мисці змішати сіль, перець і пасту і занурити в суміш курку.
- Тісто розрізати на рівні квадрати за кількістю гомілок. М’ясиста частина ніжки повинна займати центр квадрата так, щоб кісточка дивилася нагору. Для цього необхідно по черзі взяти куточки тесту і затиснути на кісточці. Можна зробити злегка закручені краю як у обгортки цукерки, можна зафіксувати складками як у вареників.
- Красивий золотистий колір мішечків додасть яєчний жовток, яким необхідно змастити тісто.
- На деко розстелити пергамент і змастити маслом.
- Заготовки викласти на деко кісточкою вгору. Щоб відкрита частина ніжок не обгоріла, її можна прикрити фольгою.
- В духовій шафі виставити 200 градусів і випікати в ньому курку до золотистого кольору тесту.
Якщо курячі гомілки м’ясисті, краще перед запіканням їх обсмажити на сковороді. Так курка в мішечку з листкового тіста запечеться швидше.
Як зробити з картоплею
Курячі ніжки в тесті з картопляною начинкою – повноцінне друга страва, яку особливо оцінять чоловіки і діти.
Необхідні компоненти:
- листкове тісто – 1 кг;
- курячі ніжки – 10 шт.;
- невелика картопля – 6 шт.;
- вершкове масло – 35 г;
- курячі яйця – 1 шт.;
- соняшникова олія;
- свіжа зелень;
- суміш перців і сіль.
Алгоритм запікання:
- Дістати з холодильника тісто і розморозити.
- Зварити картоплю.
- Ретельно вимити і просушити гомілки.
- Змішати спеції, втерти в м’ясо і шкірку.
- Обсмажити ніжки в попередньо нагрітій сковороді.
- Кинути в гарячу картоплю шматочок вершкового масла, дрібно порізану зелень і все розім’яти.
- Розморожене тісто розділити на квадрати.
- У центр квадратиків викласти трохи картоплі і додати гомілку.
- На верхню частину ніжки надіти фольгу.
- Викласти заготовки в тесті на деко.
- Розбити яйце, відокремленим від білка жовтком змастити тісто.
- Пекти в духовці при температурі 180 градусів протягом півгодини.
М’ясне блюдо буде готово, сповістивши про це приємним ароматом.
З овочевою начинкою
Ще один повноцінний обід – курячі ніжки з овочами в тесті. Щоб страва стало улюбленим домочадцями, досить приготувати його лише раз.
Необхідні інгредієнти:
- пачка листкового бездорожньої тесту;
- упаковка з гавайської сумішшю;
- куряча гомілка – 8-10 шт.;
- олія соняшникова – 2 ст. л.;
- спеції і приправи за смаком.
Алгоритм запікання:
- Додати в гавайську суміш спеції і тушкувати.
- У сковороді розігріти олію, додати лавровий лист і обсмажити м’ясо з усіх боків.
- Заздалегідь підготовлене (розморожене) тісто поділити на кількість курячих ніжок. Розкочувати основу слід в одному напрямку. Інакше не вийде ефект багатошаровості. Щоб тісто не потріскалося під час готування, розморожувати його варто при кімнатній температурі, а все робити надрізи гострим ножем.
- Викласти на тісто тушковані овочі, зверху поставити гомілку кісточкою вгору, закріпити куточки тесту, піднявши їх вгору.
- Для фіксації верху мішечка можна скористатися нитками, або використовувати стрілки зеленої цибулі. Це додасть страві екстравагантності в подачі.
- В духовій печі виставити температуру 180-200 градусів. Оскільки основні інгредієнти вже пройшли термічну обробку, то за готовністю тесту доведеться стежити.
В середньому, щоб приготувати курячі ніжки на 8-10 людина йде 20-25 хвилин. Цього часу достатньо, щоб отримати соковиті м’ясні ніжки з нотками овочів.
Курячі ніжки в тесті з сиром
Дане блюдо розраховане на романтичну вечерю для двох персон. Якщо намічається сімейне застілля або дружні посиденьки, то цей рецепт теж підійде, просто доведеться збільшити кількість всіх інгредієнтів виходячи з кількості гостей.
Продукти:
- гомілки курячі – 2 шт.;
- тісто листкове – 0,4 кг;
- звичайний сир – 250 г;
- курячі яйця – 1 шт.;
- олія соняшникова;
- спеції.
Як готувати:
- Попередньо вимиті і просушені гомілки натерти спеціями. Кількість і склад солі, перцю регулюємо за смаком.
- Сир натерти на дрібній стороні терки або нарізати слайсами.
- Зробити кишені для сиру. Шкіра на гомілки ніжна і при різкому відділенні від м’яса може прорватися. Тому її потрібно злегка відокремити і в утворилося простір покласти сир.
- Платівку розмороженого тесту поділити навпіл і покласти на них залишки сиру.
- Сформувати з тіста «мішечок» навколо курячої гомілки і міцно зв’язати їх ниткою.
- Для додання коричнево-золотистої скоринки змастити його збитим яйцем.
- Заготовки поставити на змащене деко і прибрати в духовку на 2 години при слабкому вогні.
Під час приготування страви потрібно ретельно стежити, щоб воно не підгоріло.
Секрети та хитрості приготування
Щоб блюдо вийшло соковитим, а м’ясо не втратило ніжності, важливо дотримуватися певні моменти:
- Досвідчені господині радять не використовувати охолоджене або заморожене м’ясо, а запікати свіжі ніжки. Вони виходять більш соковитими. Адже при розморожуванні м’ясо в середньому втрачає від 5 до 10% води. Розморожування в мікрохвильовій печі ще більше сушить структуру м’яса.
- Вибираючи в магазині охолоджені курячі гомілки, уважно огляньте їх зовнішній вигляд та упаковку. Якщо в упаковці є рідина, значить, м’ясо було замороженим.
- Важливо також звертати увагу на вид курки. М’ясо молодих птахів має тонку шкірку, жир світлого кольору без жовтуватих вкраплень. Як правило, ніжки невеликого розміру.
- Більш апетитним страва може зробити маринад. Для цього достатньо залишити в ньому курочку на 1-3 години.
- Зробити ніжки соковитими допоможуть сметана або майонез. Додавши будь жирний соус на основі цих інгредієнтів, можна додати страві різноманітні смакові відтінки.
На закінчення варто сказати, що рецептів приготування запечених курячих гомілок у тесті безліч. У цій статті представлена лише їх незначна частина. Тому експериментуйте зі спеціями, поєднуйте різні продукти, використовуйте соуси і маринади і отримуйте задоволення від нових смаків.