Курячі ніжки – 10 найсмачніших рецептів приготування курячих гомілок

Курячі ніжки – це цікаве рішення для домашнього або святкового столу. Такий продукт можна подавати з улюбленими гарнірами, овочами, салатами чи соусами. Використовуйте нашу перевірену кулінарну добірку з десяти найсмачніших рецептів приготування курячих гомілок з покроковими фотографіями.

Курячі ніжки в духовці з хрусткою скоринкою

Курячі ніжки в духовці з хрусткою скоринкою можна подавати до обіду з гарнірами або використовувати як апетитну закуску для компанії. Хрумке та привабливе частування часто подається з соусами та пікантними доповненнями. Дотримуйтесь наших рекомендацій, щоб приготувати найапетитніші та найсмачніші курячі гомілки.

Інгредієнти:

на – 3 порції

  • Куряча ніжка – 6 шт.
  • Сіль за смаком
  • Часник – 2 зуб.
  • Оливкова олія – ​​30 мл.
  • Сухарі панірувальні – 5 ст.л.

Процес приготування:

Ніжки курки обдаємо водою і потім видаляємо вологу паперовим рушником. З кожної ніжки знімаємо шкіру.

На кожній гомілки птиці робимо по 3-4 надрізи до самої кісточки.

Очищені зубчики часнику обробляємо соломкою.

У посуд до підготовлених курячих гомілок додаємо нарізаний часник, а також сіль (регулюємо на смак) і вливаємо оливкову олію.

Добре розмішуємо, щоб кожна ніжка була насичена маринадом.

Затягуємо заготівлю харчовою плівкою і даємо всьому вмісту промаринуватися протягом 50-60 хвилин. Можна залишити за кімнатної температури, а не прибирати в холод.

Після процедури маринування кожну гомілку активно обвалюємо в сухарях з усіх боків та перекладаємо на пергамент.

Маринад, що залишився, рівномірно розподіляємо по всіх ножах. Відправляємо частування в духовку, прогріту до 200 градусів на 45 хвилин.

Курячі ніжки в духовці з хрусткою скоринкою готові. Подавайте апетитну страву до столу!

Курячі ніжки з підливою на сковороді

Курячі ніжки з підливою на сковороді порадують поєднанням хрусткої курячої скоринки та ніжного соусу. Таке частування ідеально подавати з картопляним пюре чи макаронами. Проста та смачна страва – це яскрава кулінарна ідея для сімейного обіду. Рекомендуємо спробувати!

Час готування – 45 хвилин

Час приготування – 15 хвилин

Порцій – 4

Інгредієнти:

  • Гомілка куряча – 0,5 кг.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Олія – ​​45 мл.
  • Куряча приправа – 1 ч.л.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Лавровий лист – 1 шт.
  • Мука – 2 ст.л.
  • Вода – 1 ст.

Процес приготування:

  1. Обдаємо водою курячі ніжки та обсушуємо їх від зайвої вологи – можна промокнути паперовими рушниками. Підготовлені гомілки натираємо сумішшю із солі, курячої приправи та чорного меленого перцю. Натираємо ніжки з усіх боків.
  2. Прогріваємо сковорідку з олією. Занурюємо сюди гомілки у спеціях. Смажимо продукт з кожного боку по 6-7 хвилин.
  3. Подрібнюємо цибулю і натираємо на тертці моркву. Відправляємо овочі до курки у сковороду.
  4. Готуємо всі продукти разом ще кілька хвилин. Лопаткою акуратно перемішуємо, щоб цибуля з морквою опинилися внизу сковороди і встигли приготуватися.
  5. У глибоку ємність всипаємо борошно та вливаємо воду. Додаємо сіль і добре збовтуємо віночком, щоб розбити всі грудочки.
  6. Отриманою підливою заливаємо ніжки на сковороді. Доводимо заготовку до кипіння, зменшуємо вогонь і гасимо під кришкою протягом 25 хвилин.
  7. За 5 хвилин до кінця приготування додаємо в страву лавровий лист. Так курка стане ароматнішою і яскравішою за смаком.
  8. Курячі ніжки з підливою готові на сковороді. Викладайте на порційну тарілку та спробуйте!

Курячі ніжки, запечені з картоплею в духовці

Курячі ніжки, запечені з картоплею в духовці, – це класика домашньої кухні. Така страва вважається по-справжньому універсальною і на це є кілька причин. Курка з картоплею підійде як для обіду, так і свята. Частування виходить привабливим, смачним та ситним.

Час готування – 1 година 15 хвилин

Час приготування – 15 хвилин

Порцій – 6

Інгредієнти:

  • Гомілка куряча – 10 шт.
  • Картопля – 8 шт.
  • Часник – 3 зуб.
  • Майонез – 100 гр.
  • Соль – 1 ст.л.
  • Перець чорний мелений – 0,5 ч. л.
  • Спеції – до смаку.

Процес приготування:

  1. Звільняємо картоплю від шкірки і добре промиваємо у холодній воді. Курячі гомілки також рекомендується промити.
  2. Ніжки викладаємо в будь-яку глибоку ємність, посипаємо сіллю та ароматним меленим перцем. Вимішуємо.
  3. В окремому посуді перемішуємо майонез із дрібно продавленим часником. Перемішуємо.
  4. Ароматну часникову масу викладаємо на гомілки, знову все розмішуємо.
  5. Додатково птах можна доповнити вашими улюбленими спеціями. Наприклад, ароматні трави чи спеціальна приправа для курки. Маринуємо заготівлю 10-15 хвилин.
  6. Підготовлену картоплю обробляють на акуратні часточки.
  7. Викладаємо картопляні часточки на лист, посипаємо сіллю, перцем і змащуємо майонезом.
  8. На картопляну подушку розкладаємо ніжки птаха.
  9. При необхідності доповнюємо нашу заготівлю спеціями.
  10. Відправляємо блюдо в розігріту до 180 градусів духову шафу на 40-45 хвилин.
  11. Курячі ніжки, запечені з картоплею в духовці, готові. Можна куштувати!
Дивіться також:  Домашня ковбаса - 10 рецептів приготування в духовці

Смажені курячі гомілки з хрусткою скоринкою на сковороді

Смажені курячі гомілки з хрусткою скоринкою на сковороді – це апетитна гаряча страва, яку можна подавати до сімейного обіду, а також як поживна закуска для компанії. Найкраще доповнення до хрусткої апетитної курочки – овочеві гарніри, соління та соуси!

Час готування – 1 година 35 хвилин

Час приготування – 15 хвилин

Порцій – 4

Інгредієнти:

  • Гомілка куряча – 500 гр.
  • Мед – 1 ст.л.
  • Сік лимонний – 1 ст.
  • Часник гранульований – 1 год.
  • Паприка мелена – 1 ч.л.
  • Орегано сушений – 0,5 ч. л.
  • Імбир мелений – 0,5 ч.л.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Олія – ​​60 мл.

Процес приготування:

  1. Заздалегідь дістаємо усі продукти, вказані у списку. Курячі ніжки обдаємо під водою і обсушуємо.
  2. Підготовлені гомілки викладаємо в глибоку ємність, заливаємо медом, соком лимона та 30 мілілітрів рослинної олії. Важливо, щоб мед був рідким. Для цього можете злегка прогріти його в мікрохвильовій печі або іншим способом. Наприклад, на водяній бані.
  3. Добре втираємо ароматні рідини в курячі гомілки.
  4. Також курячі частини посипаємо сіллю, меленим імбиром, чорним перцем, паприкою, ароматним орегано та часником. Знову вимішуємо.
  5. Курку в спеціях закриваємо кришкою або плівкою затягуємо. Залишаємо маринуватися та просочуватися спеціями на 60 хвилин.
  6. Прогріваємо сковорідку з рослинною олією, що залишилася. Викладаємо сюди підготовлені ніжки. Спочатку смажимо на одній стороні близько 8-10 хвилин.
  7. Далі продукт перевертаємо та готуємо ще близько 10-12 хвилин. Це буде достатньо для отримання хрусткої скоринки.
  8. Смажені курячі гомілки з хрусткою скоринкою на сковороді готові. Скоріше спробуйте!

Курячі ніжки у сметанному соусі

Курячі ніжки в сметанному соусі відрізняються особливо ніжним смаком та привабливим зовнішнім виглядом. Частування можна подавати до столу з різними гарнірами. Курячі ніжки, приготовані за таким рецептом, виходять дуже ситними та смачними.

Час готування – 1 година 35 хвилин

Час приготування – 25 хвилин

Порцій – 4

Інгредієнти:

  • Гомілка куряча – 8 шт.
  • Сметана – 190 г.
  • Часник – 1 головка.
  • Сік лимонний – 1 ст.
  • Петрушка сушеная – 2 ст.л.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Олія вершкове – 30 гр. + для змащування форми
  • Сухарі панірувальні – 60 гр.

Процес приготування:

  1. Підготуємо продукти, зазначені у списку. У нас використовується сушена петрушка, ви можете взяти свіжу або використовувати іншу зелень до смаку. Можна взяти готові панірувальні сухарі або подрібнити сухий хліб до крихти.
    Часник розбираємо на зубчики та очищаємо.

  2. Курячі ніжки вимиваємо, обсушуємо і посипаємо сіллю з усіх боків.
    Відразу можна розігріти духовку до 180 градусів.

  3. Для сметанно-часткового соусу в глибоку миску пропускаємо через прес очищені зубчики часнику та додаємо сметану.
  4. Всипаємо подрібнену петрушку.
  5. Вливаємо сюди лимонний сік.
  6. Перемішуємо усі інгредієнти до однорідної маси.
  7. Курячі ніжки обмочуємо в сметанно-часниковий соус з усіх боків.
  8. Також обвалюємо з усіх боків у панірувальних сухарях.
  9. Аналогічно підготуємо всі ніжки: спочатку занурюємо в сметанний соус, потім обвалюємо в панірувальних сухарях.
  10. Підходящу форму для запікання змащуємо вершковим маслом та викладаємо підготовлені ніжки в один шар.
  11. Вершкове масло розрізаємо на рівні шматочки за кількістю курячих ніжок.
    На кожну ніжку викладаємо шматочок вершкового масла|мастила|. Закриваємо форму фольгою та відправляємо у розігріту до 180 градусів духовку на 40 хвилин.

  12. Через вказаний час дістаємо форму, знімаємо фольгу і знову відправляємо в духовку хвилин на 15, щоб курячі гомілки дійшли до готовності та підрум’янилися (орієнтуйтеся на особливості своєї духовки).
  13. Курячі ніжки в сметанному соусі готові. Подавайте до столу та оцінюйте частування!

Курячі гомілки в соєвому соусі

Курячі гомілки в соєвому соусі виходять дуже рум’яними, хрусткими та апетитними. Такий продукт підійде як для домашнього обіду, так свята. Крім того, привабливі ніжки пригодяться для закуски для великої компанії. Подавайте з соусами та гарнірами.

Час готування – 1 година 35 хвилин

Час приготування – 25 хвилин

Порції – 5

Інгредієнти:

  • Гомілка куряча – 5 шт.
  • Соус соєвий – 50 мл.
  • Сметана – 3 ст.л.
  • Часник гранульований – 2 щіпки.
  • Куряча приправа – 1 ч.л.
  • Сіль за смаком.
  • Олія – 2 ст.л.

Процес приготування:

  1. Курячі частини промиваємо під проточною водою, обтираємо насухо паперовими рушниками та поміщаємо у глибоку ємність.
  2. В окремій невеликій мисці зробимо маринад для курячих частин. Кладемо сметану, виливаємо класичний соєвий соус. Всипаємо курячу приправу, гранульований часник та трохи солі. Розмішуємо.
  3. Сметано-соєвий маринад, що вийшов, виливаємо до курячих гомілок. Ретельно перемішуємо.
  4. Для маринування обертаємо миску з гомілками харчової плівкою. Вміст залишаємо хвилин на 30, можна довше. Якщо маєте час, залиште маринуватися курячі ніжки на 60 хвилин.
  5. Форму для запікання в духовці промазуємо олією. Викладаємо замариновані ніжки у форму.
  6. Форму з ніжками завантажуємо у духовку, виставивши температуру нагріву на 190 градусів. У процесі запікання гомілки обмазуємо жиром, що утворюється під час запікання. Готуємо близько 30-40 хвилин до утворення рум’янцю.
  7. Курячі гомілки в соєвому соусі готові. Можна пригощатись!

Курячі ніжки у вершковому соусі

Курячі ніжки в вершковому соусі – це напрочуд ніжне і привабливе частування. Крім того, блюдо порадує своєю універсальністю. Можна подавати як до обіднього столу, так і приходу гостей. Для цікавого приготування курячих гомілок використовуйте нашу кулінарну ідею.

Час готування – 1 година 5 хвилин

Час приготування – 25 хвилин

Порцій – 4

Інгредієнти:

  • Гомілка куряча – 0,6 кг.
  • Гриби печериці – 150 гр.
  • Вершки – 80 мл.
  • Гірчиця столова – 2 ст.
  • Чебрець – 5 гілок.
  • Часник – 3 зуб.
  • Оливкова олія – 0,5 ст.
  • Олія вершкове – 30 гр.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Вода – 130 мл.

Процес приготування:

  1. Дістаємо продукти, вказані у нашому списку. Замість свіжого чебрецю можна використовувати сушений або суміш ароматних сухих трав. Курячі гомілки обмиваємо та просушуємо паперовими серветками, щоб видалити надлишки води. Так скоринка після готування вийде хрусткішою.
  2. Печериці промиваємо, обсушуємо та розрізаємо на чотири частини або великими шматочками.
  3. Розігріваємо сковороду на сильному вогні. Додаємо оливкове та вершкове масло і прогріваємо суміш буквально 20-30 секунд, поки тверде вершкове масло повністю не розтане.
  4. Викладаємо в сковороду курячі гомілки та обсмажуємо до золотистого кольору (приблизно дві-три хвилини) з одного боку.
  5. Потім перевертаємо та обсмажуємо ще приблизно дві хвилини до формування рум’яної скоринки з іншого боку. Перекладаємо обсмажені гомілки на окрему тарілку. Наше завдання – лише підрум’янити курку зовні, повна готовність – при подальшому запіканні в духовці.
  6. У сковороду, в якій обсмажувалися ніжки, додаємо печериці і, періодично помішуючи, обсмажуємо приблизно 5 хвилин до золотистого невеликого рум’янцю.
  7. Очищаємо зубчики часнику, додаємо в сковороду до печериць і обсмажуємо ще дві хвилини, поки часник злегка не підрум’яниться.
  8. Вливаємо в сковороду воду, додаємо гірчицю, акуратно перемішуємо і доводимо суміш до кипіння.
  9. Коли вода закипить, додаємо вершки. Перемішуємо соус, що вийшов, і чекаємо повторного закипання. Зменшуємо вогонь так, щоб соус був при постійному повільному кипінні. Готуємо ще 10-12 хвилин, поки він трохи не загусне.
  10. Вимикаємо плиту, пробуємо соус і додаємо на смак сіль і мелений чорний перець.
    Якщо ви використовуєте сушені трави, додаємо їх на цьому етапі.

  11. Переливаємо соус у форму для запікання. Викладаємо в соус курячі гомілки. Якщо використовуєте свіжий чебрець, посипаємо курячі гомілки ароматним листям. Вибирайте містку форму, що підходить для курки та соусу.
  12. Поміщаємо форму в розігріту до 180 градусів духовку на 20 хвилин.
    Потім протикаємо один із шматочків вилкою в самому м’ясистому місці. Якщо витікає прозора рідина без рожевого забарвлення, значить частування готове.

  13. Курячі ніжки у вершковому соусі готові. Подавайте до столу!

Курячі ніжки, запечені в листковому тісті

Курячі ніжки, запечені в листковому тісті – це оригінальна страва для вашого свята або домашніх посиденьок. Така страва виходить не тільки дуже смачною і поживною, але й відрізняється яскравою подачею, що запам’ятовується. Обов’язково спробуйте цікаву кулінарну ідею!

Час готування – 1 година

Час приготування – 35 хвилин

Порцій – 6

Інгредієнти:

  • Гомілка куряча – 0,6 кг.
  • Тісто листкове – 0,5 кг.
  • Гриби печериці – 300 гр.
  • Картопля – 0,7 кг.
  • Цибуля ріпчаста – 150 гр.
  • Молоко коров’яче – 50 мл.
  • Олія вершкове – 30 гр.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Олія – ​​для смаження.

Процес приготування:

  1. Картоплю чистимо, добре промиваємо і варимо до готовності.
  2. Дрібно обробляємо ножем цибулю.
  3. Зчищаємо всі забруднення з грибів, промиваємо їх і дрібно ріжемо ножем.
  4. Прогріваємо сковорідку з олією і смажимо на ній цибулю до прозорого стану.
  5. Додаємо до цибулі гриби, обсмажуємо до випаровування вологи всередині сковороди. На цей процес знадобиться приблизно 15 хвилин.
  6. Промиті курячі ніжки обсушуємо, посипаємо сіллю, перцем і готуємо на олії близько 25 хвилин.
  7. З відвареної картоплі зливаємо зайву воду, кладемо сюди вершкове масло і добре все розминаємо до отримання пюре.
  8. У це пюре вливаємо молоко і додаємо сіль. Розмішуємо.
  9. У картопляне пюре викладаємо гриби із цибулею. Знову розмішуємо і даємо охолонути.
  10. Викладаємо листкове тісто на робочу поверхню. Воно має бути повністю розморожене.
  11. Розрізаємо тісто на квадрати за кількістю ніжок.
  12. З обрізків тіста формуємо невеликі коржики та розкладаємо їх по центру квадратиків. Така «латка» потрібна, щоб мішечок не розірвався знизу.
  13. На коржики порційно розкладаємо картопляно-грибну заготівлю.
  14. На це пюре ставимо обсмажені курячі гомілки.
  15. Збираємо краї тіста навколо ніжок та зав’язуємо їх.
  16. Усі заготовки викладаємо у форму для запікання.
  17. Кісточки ніжок рекомендується обернути фольгою, щоб уникнути пригорання. Забираємо страву в розігріту до 180 градусів духовку на 15-20 хвилин.
  18. Курячі ніжки запечені в листковому тісті готові. Подавайте до столу!

Курячі ніжки, запечені в рукаві в духовці

Курячі ніжки, запечені в рукаві в духовці, відрізняються цікавим смаком та привабливим зовнішнім виглядом. Частування можна подавати до столу з різними гарнірами. Курячі ніжки, приготовані за таким рецептом, виходять дуже ситними та апетитними.

Час готування – 1 година

Час приготування – 25 хвилин

Порцій – 4

Інгредієнти:

  • Гомілка куряча – 4 шт.
  • Кетчуп – 2 ст.л.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Перець чорний мелений – 0,3 ч. л.
  • Олія – ​​25 мл.

Процес приготування:

  1. Для приготування апетитних курячих ніжок у рукаві нам потрібно підготувати продукти зі списку вище. Курячі гомілки старанно обмиваємо під водою, обсушуємо. Якщо не прибрати вологу, то продукт не вийде досить хрустким.
  2. Натираємо підготовлені ніжки сіллю та меленим перцем. Можна використовувати й інші спеції за бажанням.
  3. Поливаємо продукт кетчупом та олією. Вимішуємо для рівномірності.
  4. Поміщаємо курячі ніжки в соусі в рукав для випікання. Зав’язуємо обидва кінчики та перекладаємо у глибоку форму.
  5. Ставимо форму з ніжками в рукаві в прогріту до 200 градусів духову шафу.
  6. Готуємо близько 35-40 хвилин. Далі дістаємо страву з духовки та акуратно розриваємо рукав. Можна діставати курячі частини.
  7. Курячі ніжки, запечені в рукаві готові в духовці. Частуйтесь!

Курячі гомілки в майонезі в духовці

Курячі гомілки в майонезі в духовці виходять апетитними та рум’яними. Таке ситне частування порадує поєднанням ніжного курячого м’яса і привабливої ​​хрусткої скоринки. Спробуйте приготувати страву із ніжок, спираючись на нашу просту кулінарну ідею.

Час готування – 1 година

Час приготування – 15 хвилин

Порції – 3

Інгредієнти:

  • Гомілка куряча – 3 шт.
  • Майонез – 1 ст.л.
  • Сіль за смаком.
  • Суміш перців – до смаку.
  • Соус соєвий – 1 ст.
  • Часник – 2 зуб.
  • Олія – ​​для змащування форми.

Процес приготування:

  1. Готуємо курячі гомілки. Промиваємо їх у холодній воді, обсушуємо паперовими серветками. Перекладаємо гомілки в глибоку миску, всипаємо спеції: сіль та суміш мелених перців. Можна взяти й інші улюблені приправи – на вашу думку.
  2. Очищаємо зубчики часнику. Подрібнюємо їх на тертці або продавлюємо через спеціальний прес.
  3. До інгредієнтів миску додаємо будь-який майонез, який вам більше подобається.
  4. Вливаємо слідом класичний соєвий соус. Враховуйте, що соєвий соус солоний, тому не переборщіть із сіллю.
  5. Добре перемішуємо інгредієнти. Можна залишити гомілки маринуватися, але якщо часу немає, то відразу перекладаємо їх у змащену олією форму для запікання. Форму накриваємо фольгою, ставимо в духовку за 220 градусів на 30 хвилин.
  6. Фольгу через цей час прибираємо, а гомілки запікаємо ще 15 хвилин. Так вони стануть рум’яними.
  7. Курячі гомілки в майонезі в духовці готові. Оцінюйте апетитну страву!
Дивіться також:  Азу з яловичини з солоними огірками по-татарськи – 8 рецептів приготування