Універсальні рецепти приготування м’ясного компонента і гарніру — справжня знахідка для жінок з невеликою кількістю часу на домашні справи. Курячі стегенця з картоплею в духовці — один з них. Для його приготування піде трохи часу на підготовку продуктів, потрібно лише все скласти в форму для запікання. Пропонуємо взяти кілька варіантів на замітку.
Курячі ніжки, запечені в духовці з картоплею
Щоб приготувати курячі ніжки, запечені в духовці з картоплею, знадобиться не більше півгодини на підготовку продуктів.
Досить використовувати наступне їх кількість:
- 4 курячі гомілки;
- 1 кг картоплі;
- 300 гр сметани;
- 200 гр часнику;
- суміш перців;
- сіль.
Гомілки гарненько вимити, видалити залишки шкіри і пуху при необхідності. Підсушити паперовими рушниками. Якщо гомілки великі, можна розділити стегно і ніжку по суглобу.
Часникові зубчики пропустити через прес, змішати з перцем і сіллю. Отриманою сумішшю натерти курку і залишити промаринуватися на півгодини або годину.
Тим часом підготувати картоплю: змити від залишків грунту, почистити, нарізати кільцями, злегка посолити і приправити і перемішати вручну.
Підготувати форми, змастивши її олією. Першим шаром викласти картоплю, потім ніжки з стегнами.
Форму накриваємо листом фольги, загортаючи її по краях. Розігріти піч до 180 град. і запекти страву протягом 40-45 хвилин. Зняти фольгу і залишити ще хвилин на п’ять, щоб страва злегка зарум’янилося.
На замітку. Ніжки з картоплею можна присипати тертим сиром і потримати 5-7 хвилин без фольги в кінці приготування, а перед подачею посипати свіжою зеленню.
З додаванням грибів — покроковий рецепт
Приготувати курячі стегна з грибами і картоплею можна наступним чином:
- печериці — 300 гр;
- цибуля — 150 гр;
- картопля — 1 кг;
- стегна — 500-600 гр;
- сіль, перець, куркума, базилік.
- трохи олії для смаження і підготовки форми;
- лавровий лист.
Ніжки готуємо звичним чином — моєму, підчищаємо.
Всі овочі чистимо і обполіскуємо, з грибами робимо те ж саме.
Гриби ріжемо кубиками, цибулю дрібно шаткуємо. Обсмажуємо з сіллю в олії до появи соку, після вогонь вимикаємо.
Картоплю ріжемо великими кубиками.
Готуємо форму, викладаємо картоплю, поверх цибульно-грибну масу, далі ніжки, натерті сіллю і прянощами. Посередині форми кладемо лаврушку. Всі поливаємо рештою соком з грибів. Запікаємо в духовій шафі 45 хвилин. Подавати можна з салатами зі свіжих овочів, пікантними соусами.
У фользі в духовці
Приготоване блюдо в фользі зручно тим, що можна зробити обід/вечеря порційно. Для цього способу потрібно нарізати листи фольги і скласти в два шари, злегка підняти краї так, щоб надалі їх можна було загорнути «швом» або закрутити. Всередину викладаємо картоплю з ніжкою, при бажанні поливаємо яким-небудь соусом і запікаємо в розігрітій печі при 190-а град. протягом 40-ка хвилин.
Приготоване таким чином блюдо збереже всі соки, м’ясо вийде дуже ніжним і соковитим.
Під хрусткою скоринкою
- 5 курячих гомілок;
- 2-3 стіл. л. майонезу;
- пара часникових зубчиків;
- сіль;
- мелений перець;
- паприка, куркума, карі — по 2-3 щіпки.
Готуємо гомілки і складаємо маринуватися в суміші солі і прянощів з третину години.
Окремо видавити часник і перемішати з майонезом. Розділити соус на дві частини. Однією частиною натерти ніжки і залишити на півгодини.
Картоплю помити і нарізати брусочками. Змішати з соусом, що залишився.
Форму змащуємо олією, викладаємо картоплю, а зверху ніжки. Накриваємо фольгою й запікаємо чверть години, потім запікаємо без фольги протягом півгодини.
Рецепт приготування в рукаві
Курячі ніжки з овочами, приготовані в рукаві, можна назвати самим ніжним і соковитим варіантом приготування цієї страви. Картопляні шматочки виходять дуже м’якими, тануть у роті. А куряче м’ясо легко відділяється від кістки.
Для приготування цієї страви можна використовувати один з перерахованих вище варіантів поєднання продуктів. Процес приготування буде відрізнятися лише тим, що всі складові складаються в рукав для випікання упереміш. Таким чином, овочі гарненько просочаться соком курки в процесі запікання.
Важливо! Після укладання продуктів в рукав при встановленні другого кінця пакету важливо здути весь повітря — під час запікання рукав сильно роздується, або зробити отвори. З цієї ж причини важливо ставити деко з рукавом на рівень нижче середнього, щоб повний повітря пакет не доторкнувся до верхньої частини духовки і не луснув.
Гомілки курки з овочами та картоплею
- 650 гр курячих гомілок;
- 1,2 кг картоплі;
- 2 великі цибулини;
- 2 великі морквини;
- 600 гр глив;
- банку консервів. кукурудзи;
- по ½ чайн. л. солодкої паприки і куркуми;
- з 1 чайн. л. орегано і базиліка;
- сіль за смаком;
- пара стіл. л. оливки. масла.
В піалі змішуємо прянощі і масло, додаємо сіль.
Гомілки гарненько миємо, розрізаємо по суглобу. При бажанні можна видалити шкіру. Натираємо м’ясо пряним маслом, складаємо в миску і залишаємо трохи просочитися.
Тим часом готуємо овочі: чистимо, ріжемо середніми кубиками картоплю, а цибулю та моркву трохи менше. Гливи і обполіскуємо також нарізаємо кубиком.
Складаємо підготовлені овочі та гриби в миску, перемішуємо зі спеціями і невеликою кількістю солі.
Запікати страву рекомендується або в рукаві, або у формі з кришкою. Спочатку кладемо грибно-овочеву суміш, перемішану з кукурудзою, а зверху курку. Накриваємо кришкою, або зав’язуємо другий кінець рукава. Відправляємо в розігріту духовку на годину при 170-180-ти град. По закінченні приготування залишаємо в духовці ще хвилин на двадцять.
На замітку. Часткове приготування страви під фольгою гарантує, що продукти добре пропарити. Якщо готувати без неї, рекомендується налити приблизно ⅔ склянки води, інакше картопля теж вийде сухою.
В сметанному соусі
- 600 гр курячих ніжок;
- 400 мл сметани;
- 100 мл води;
- 1 кг картоплі;
- 3 середні зубчики часнику;
- сіль, перець, пряні трави;
- 150-250 гр твердий. сиру;
- пучок свіжої зелені.
Готуємо гомілки, чистимо і ріжемо картоплю. Часникові зубки чистимо і продавлюємо пресом, змішуємо зі сметаною, сіллю і прянощами. Розводимо соус водою.
Змішуємо картоплю, нарізану брусочками, і ніжки зі сметанним соусом. Залишаємо трохи просочитися — близько 20-30-ти хвилин. Потім викладаємо у форму, закриваємо її фольгою і випікаємо страву при 190-та град. протягом півгодини. Потім знімаємо фольгу, затираємо сиром і готуємо ще чверть години — страва трохи зарум’яниться, сир розплавиться.
Подаємо страву, присипавши рубаною свіжої зеленню.
В майонезі
- 500 гр курячих гомілок;
- 1 кг картоплі;
- 350 мл майонезу;
- сіль, перець;
- 1 середня цибулина.
Овочі чистимо. Цибулю нарізаємо тонкими півкільцями. Гомілки моєму, підчищаємо.
Змішуємо гомілки з майонезом, сіллю і перцем. Додаємо цибулю. Все добре перемішуємо і відправляємо маринуватися на півгодини в холодильну камеру.
Картоплю ріжемо пластинками товщиною 5-7 мм першим шаром Викладаємо у форму для випікання, трохи підсолюємо. Зверху викладаємо мариновані гомілки. Запікаємо, як і в попередніх рецептах — спочатку трохи під фольгою, потім без неї.